handdator

Visa fullständig version : Kolhydrater - vet ni?


CHH
2013-11-27, 11:17
Hur vet man om en kolhydratskälla har högt eller lågt GI (utan att googla)? Om man är ute efter en kolhy.källa, är det då alltid bäst att välja det med flest g kolhydrater per 100 g?

Reaper123
2013-11-27, 11:36
Om du nu är ute efter en kolhydratkälla med högt gi så bör du leta efter en med högst E% kolhydrater per 100 gram, då det mest troligt är en sk "snabb" kolhydrat. Tex maltodextrin, rent socker, diverse godis, sylt, läsk osv.

Vart gränsen går för "högt GI" är jag inte helt säker på, men vitt bröd och vit (icke fullkorn) pasta/ris och liknande borde rimligen ligga i där med även om sånt med "rent" socker såklart är högre.

z_bumbi
2013-11-27, 11:49
Rent socker har högt gi (gränsfall), vanlig pasta har lågt eller medelhögt och vitt bröd har högre GI än socker, gelegodis, läsk etc.

Det enda sättet att hålla koll på det är att kika i en tabell men ska man använda GI så brukar det räcka att kolla upp de kolhydratskällor som ger mest kolhydrater. Att något har ett högt GI som man ändå äter lite av spelar ingen större roll i det stora hela.
En diabetiker kan ha andra "regler" även om det i stort även gäller för dem.

z_bumbi
2013-11-27, 11:53
På frågan vad man ska välja så beror det på vilka mål man har. Någon som måste få i sig mycket energi får inte ut så mycket av att äta morötter istället för pasta, ris, bröd etc utan det blir snarare alldeles för mycket fibrer och volym på maten. Någon som vill få i sig mindre energi kanske tjänar på att äta lite mer morötter även om det fortfarande kan bli ett problem med fibrer så man ska inte överdriva.

Anders The Peak
2013-11-27, 11:56
Man får inte blunda för att GI förändras kraftfullt om det intas i en blandad måltid (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Kolhydrater/GI---Glykemiskt-index/Glykemiskt-index-paverkas-av-hela-maltidens-innehall/) hur den är tillagad etc...

tjing
2013-11-27, 12:38
Glycemic load är intressantare än GI som ATP nämner.

amini
2013-11-27, 13:10
exempel;
hur länge har du kokat potatisen och hur varm är den när du äter den spelar roll om du
bryr dig om GI

personligen tycker jag att GI är överskattad och används i marknadsföring i vissa företag