handdator

Visa fullständig version : Prioritera ekonomi eller intresse vid val av utbildning?


Shirt
2013-11-18, 04:07
Hej

Har grubblat över detta en hel del och har ändrat åsikter fram och tillbaks. Jag är en person som tar åt mig lite väl mycket, när jag läser olika åsikter och tankar kring denna fråga så har ingen riktig "egen" grund att stå på.

Vad bör man prioritera vid val av utbildning? Har tänkt på detta väldigt länge och måste snart ta beslut. Det är oftast mellan två faktorer som det väger, bör jag prioritera ett yrke som kan generera en bra/vettig ekonomi? Bör jag välja efter intresse?

Har sedan flera år tillbaks (ca 15 års åldern, innan jag började träna) varit intresserad av anatomi, fysiologi etc (kollade konstant igenom morsans böcker - sjuksköterska). Även olika typer utav "fysiska" behandlingsformer (manuell medicin etc). Kom då fram till att sjukgymnastik med någon typ utav inriktning eller specialisering var något för mig. Har sedan dess frivilligt praktiserat hos flera stycken och har stort intresse för utbildningen och dess innehåll. Allt detta intresserar mig än idag.

Hör dock många olika åsikter kring detta. Det verkar vara ett faktum att det generellt sett är en dålig lön (nästintill obefintlig löneutveckling), en riktigt dålig arbetsmarknad, samt att man i slutändan kommer hamna inom äldreomsorgen där enbart äldre kvinnor med höftledsfraktur finns. Är dock skeptiskt till det sistnämnda (vill dock gärna hjälpa till oberoende av ålder/kön). Men alla sjukgymnaster som jag har diskuterat med nämner ändå att de oavsett verkligen stortrivs med sitt arbete.

Vid sidan om detta så får jag dåligt samvete samt ånger då min framtid står på spel. Självklart så är/kommer ekonomin vara en viktig prioritering för mig och det känns som om sjukgymnast/relaterade yrken inte är den rätta vägen att gå, uteslöt det som utbildning för längesedan (dock kom det tillbaks nyligen). Har tänkt på att studera läkare utomlands, eller civilingenjör i Sverige, har dock inga större intressen för någon utav dessa (en aning för läkarutbildningen). Men skulle kunna tänka mig eftersom de bör garantera en bättre ekonomi/marknad är sjukgymnast yrket, även att det ger en stor valfrihet av arbete och man kanske "växer in i det" med tiden? Vid sidan om verkar även "typiska" arbeten som inte kräver utbildning till och med ha en bättre inkomst.

Vissa påstår att man bör välja enligt intresse då det är något som kommer vara ens vardag resten av livet. Samtidigt vill man ändå ett yrke som genererar något vettigt under denna livstid. Har även hört åsikter om att man förr eller senare tröttnar på sitt arbete och då är det fördelaktigast att ha något som stödjer en så bra som möjligt (bekvämlighet, inkomst etc).

Ja, har hört mycket, och eftersom jag inte har något alls erfarenhet utav utbildning eller det ordentliga arbetslivet har jag inget att följa förutom personliga åsikter, vilket är missvisande. Vill gärna ha en diskussion kring vilka faktorer man bör prioritera vid val av utbildning. Dela gärna med er av egna erfarenheter.

Shirt
2013-11-18, 04:24
Eftersom tiden för att redigera inlägget gick ut:

Vill ha ärliga svar, försöker vara så realistisk som möjligt när det kommer till detta. Är helt öppen till andra utbildningar och yrkesval, nämnde dock bara mitt intresse. Är troligtvis intresserad mer utav läkarutbildningen samt relaterade utbildningar (vård) än vad som nämndes i föregående inlägg.

Mycket utav det jag skrev är dock inte direkt relevant för frågeställningen.

nissepelle
2013-11-18, 06:38
Får du betalt för att gå till gymmet? Tror du inte att det kan finnas yrken där du skulle känna likadant, att det inte spelar någon roll vad lönen är eftersom du får göra något som känns meningsfullt och kul?

Xtreme-G
2013-11-18, 07:46
Steget till civilingenjör från sjukgymnast känns ganska stort. Att läsa någon civilingenjörsutbildning helt utan intresse känns väldigt konstigt. Har du kollat upp de olika alternativen och hittat någon som känns lockande?

Pepz
2013-11-18, 07:50
gör det som är kul. eller som du tror är kul på sikt.

jag satt i samma sits och det slutade med att jag hoppade av KTH för att det var trååååkigt.
Gick sen på GIH istället

difeddy
2013-11-18, 07:51
Du kan alltid kompromissa och bli läkare, kanske med inriktning på idrottsmedicin.

Icefire
2013-11-18, 08:12
Du kommer sannolikt spendera minst hälften av din vakna tid på jobbet, vill du då ha ett jobb som du tycker är kul?

Jag tyckte intresset gick före inkomst efter utbildningen. Nu har jag ett jobb som jag älskar att gå till, det är roligt i stort sett varje dag. De tuffa/stressiga dagarna klarar jag bättre än vad jag antar att jag skulle göra om jag kände att jag bara jobbade för pengarna.

Frågan är naturligtvis inte helt enkel ändå, för det handlar oftast inte att välja mellan jätteroligt jobb med pisslön eller tråkigt jobb med jätteinkomster. Är det en ok lön inom det yrke som intesserar dig och det finns en god chans till jobb så är det bara att satsa!

Om man sen tröttnar om x antal år finns det inget som säger att man inte kan byta arbetsplats eller studera vidare eller göra något helt annat. Bara för att du gör ett val nu så gäller det inte för resten av ditt liv, nödvändigtvis.

speedy83
2013-11-18, 08:16
Gå inte något du inte har något som helst intresse eller fallenhet för, det brukar inte bli bra i längden. Även om man klarar sig igenom utbildningen osv så är det många timmar man jobba r och visst lön är trevligt men inte allt. Arbetar man med något man tycker är roligt blir man ofta duktig och är man duktig kan man ofta få ganska vettigt betalt oavsett.

Inte kul att viga 3-5 år av sitt liv att studera saker man inte tycker är kul heller, tror det är svårt att motivera sig och få bra resultat då vilket gör det hela än värre. Men det är i slutänden bara du som kan välja.

Minimjölk
2013-11-18, 08:29
Precis, det handlar inte om studietiden, Att plugga 4-5år med något som man bara tycker är sådär är nog uthärdbart för de flesta men att sedan för resten av livet jobba inom detta eller närliggande område kommer bli tufft. Å andra sidan kan j uett större intresse uppstå med tiden?

Jag håller med att man skall välja utbildning efter det man tycke rär kul men om pengar är viktigt för en bör man även väga in detta i ekvationen. man vill ju gärna både ha en intressant arbetsdag och få en därglig lön för mödan. De tfinns många som väljer att bilda om sig när de inser att de är fast i ett fack med taskig lön som de "aldrig"
kan ta sig ifrån utan vidare studier.

Slutpoängen, välj en utbildning inom ett område där du ser en framtida arbetskarriär och att risken för att du ångrar sig och vill byta är liten. Få inte heller panik över detta beslut, om du väljer fel kommer du ha alla chanser i världen att rätta till det senare vid behov.

Control_61
2013-11-18, 09:03
Jag har provat mig fram ganska mycket. Insett att jag tycker det mesta kan vara roligt när jag väl sätter mig in i det. Läser i dagsläget till högskoleingenjör.

Hade jag gått runt och väntat på något jag "brinner för" hade jag aldrig fått en examen.

Läste exempelvis till sjukgymnast ett tag för att jag tycker anatomi, hälsa och träning är intressant. Är i dagsläget glad att jag hoppade av då jag tror mig insett att det är roligare som hobby än som yrke.

Control_61
2013-11-18, 09:09
Och vad gör det om du vill skola om dig till något annat i framtiden?

Sheogorath
2013-11-18, 10:13
Jag har provat mig fram ganska mycket. Insett att jag tycker det mesta kan vara roligt när jag väl sätter mig in i det. Läser i dagsläget till högskoleingenjör.

Hade jag gått runt och väntat på något jag "brinner för" hade jag aldrig fått en examen.

Läste exempelvis till sjukgymnast ett tag för att jag tycker anatomi, hälsa och träning är intressant. Är i dagsläget glad att jag hoppade av då jag tror mig insett att det är roligare som hobby än som yrke.

De flesta sjukgymnastanställningar innebär arbetsuppgifter som är fantastiskt olika något man gör som lekman på gymmet. Och det är tur eftersom det i regel är en bra idé att inte besudla sina intressen med jobb.

eternallord
2013-11-18, 11:01
Jag ställer mig högst tveksam till huruvida man klarar av en civilingenjörs- eller läkarutbildning om man tycker det är "sådär" intressant och mest väl åt lönekuvertet. Det är väl i praktiken de två tuffaste utbildningarna som finns (beroende på hur lätt man har för olika saker).

nyvaken
2013-11-18, 11:15
Jamen plugga inte nu då. Du låter inte så gammal, jobba på en restaurang eller annat service-aktigt i ett par år så vet du sedan mer om ditt professionella jag.

Trouble
2013-11-18, 12:42
Jag skulle starkt avråda från att läsa till läkare utan ett större intresse för det än "en aning".

agazza
2013-11-18, 13:00
Efter att jag jobbat hårt för min privatekonomi ska bli mer än bra, så måste jag nog säga att jag hade hellre velat göra något roligt som intresserar mig.

Armed Dingo
2013-11-18, 14:08
För att kunna tjäna bra pengar krävs det att du är bättre än de andra i samma bransch. Om du gör det för att tjäna bra pengar och dem gör det för att dem tycker det är intressant så är du körd. Du kommer få det sämsta läkarjobbet. Och dessutom ha skittråkigt på jobbet.

Du ska göra det du tycker är intressant och bli bäst. Då tjänar du pengar.

MasterChief
2013-11-18, 14:48
Jag är i grunden ingenjör men började läsa geologi med avsikten att bli forskare. Under studietiden insåg jag att även om stenar är kul så är forska det inte. Forskarna snöade in på ett extremt snävt litet område och det ofta under flera år. Jag som person har otroligt svårt för det utan gillar "att få koll" och sedan dra vidare till något nytt. Så då återstod att bli privatjobbande geolog men det lockade om möjligt ännu mindre. Så jag hoppade av och fick jobb som PT. Tyckte det var fantastiskt kul under en tid och var på väg att börja plugga vidare till naprapat. Men jag kom aldrig till skott och sedan ändrade jag mig tvärt. Började tänka karriär, inkomst och framtid. Sen insåg jag att även om jag var intresserad av många saker så betyder det inte att det nödvändigtvis är kul att jobba med det hela tiden. Ett heltidsjobb har ju så många andra dimensioner än själva ämnet i sig.

Så jag började plugga ekonomi även om ämnet knappt tilltalade mig. Det var lätt och efter skolan fick man snabbt jobb. Sen visade jag framfötterna och gjorde snabbt karriär från ekonomiassistent till VD, och sedan har jag faktiskt gått tillbaka till CFO. Även om ekonomi och bokföring i sig är aptråkigt så finns det så många flera aspekter av arbetet som är kul såsom att utveckla företaget i alla former. Det är kreativt och utvecklande. Däremot hade jag aldrig tyckt det varit kul att ha fastnat som ekonomiassistent och suttit med bokföring varje dag.

Så oavsett utbildningsval så innefattar ju det en mängd olika alternativ i slutändan och det finns alltid möjlighet att hitta roliga jobb inom olika genre, så att säga.

Scratch89
2013-11-18, 15:37
Jag är alldeles strax färdigexaminerad sjukgymnast och jag ångrar det verkligen inte. Var väldigt länge inne på läkare, t.ex, men idag känner jag att det troligen hade varit fel väg att gå. Sjukgymnastik har inte särskilt mycket med "gymträning" att göra, så det är liten risk att man känner att arbete och fritid börjar smälta ihop. De enda som "tränar" sina patienter hårt är de som sysslar med idrottsskador, och det verkar vara rätt så tråkigt arbete, men helt ok om man lyckas börja arbeta privat och dra in pengar den vägen. Stressigt som attan dock.

Simel
2013-11-18, 16:18
Jag är i grunden ingenjör men började läsa geologi med avsikten att bli forskare. Under studietiden insåg jag att även om stenar är kul så är forska det inte. Forskarna snöade in på ett extremt snävt litet område och det ofta under flera år. Jag som person har otroligt svårt för det utan gillar "att få koll" och sedan dra vidare till något nytt. Så då återstod att bli privatjobbande geolog men det lockade om möjligt ännu mindre. Så jag hoppade av och fick jobb som PT. Tyckte det var fantastiskt kul under en tid och var på väg att börja plugga vidare till naprapat. Men jag kom aldrig till skott och sedan ändrade jag mig tvärt. Började tänka karriär, inkomst och framtid. Sen insåg jag att även om jag var intresserad av många saker så betyder det inte att det nödvändigtvis är kul att jobba med det hela tiden. Ett heltidsjobb har ju så många andra dimensioner än själva ämnet i sig.

Så jag började plugga ekonomi även om ämnet knappt tilltalade mig. Det var lätt och efter skolan fick man snabbt jobb. Sen visade jag framfötterna och gjorde snabbt karriär från ekonomiassistent till VD, och sedan har jag faktiskt gått tillbaka till CFO. Även om ekonomi och bokföring i sig är aptråkigt så finns det så många flera aspekter av arbetet som är kul såsom att utveckla företaget i alla former. Det är kreativt och utvecklande. Däremot hade jag aldrig tyckt det varit kul att ha fastnat som ekonomiassistent och suttit med bokföring varje dag.

Så oavsett utbildningsval så innefattar ju det en mängd olika alternativ i slutändan och det finns alltid möjlighet att hitta roliga jobb inom olika genre, så att säga.

får man fråga var du läste någonstans?


överlag tycker jag att man ska syssla med någonting man gillar. gillar du någonting kommer du att bli duktig på det, och således tjäna pengar. det är inte värt det att vakna med en klump i magen varje dag för att tjäna några tusenlappar mer.

hugok
2013-11-18, 16:29
Du ska helt klart läsa till sjukgymnast. Jag brukar säga att man ska välja efter intresse så länge det ligger inom vissa ramar och där i ligger garanterat sjukgymnast. Exempel på saker jag anser ligga utanför ramarna är t ex konsthistoria, litteratur mm. Men sjukgymnast är som sagt helt klart innanför ramarna.

benya
2013-11-18, 16:30
Jag är i grunden ingenjör men började läsa geologi med avsikten att bli forskare. Under studietiden insåg jag att även om stenar är kul så är forska det inte. Forskarna snöade in på ett extremt snävt litet område och det ofta under flera år. Jag som person har otroligt svårt för det utan gillar "att få koll" och sedan dra vidare till något nytt. Så då återstod att bli privatjobbande geolog men det lockade om möjligt ännu mindre. Så jag hoppade av och fick jobb som PT. Tyckte det var fantastiskt kul under en tid och var på väg att börja plugga vidare till naprapat. Men jag kom aldrig till skott och sedan ändrade jag mig tvärt. Började tänka karriär, inkomst och framtid. Sen insåg jag att även om jag var intresserad av många saker så betyder det inte att det nödvändigtvis är kul att jobba med det hela tiden. Ett heltidsjobb har ju så många andra dimensioner än själva ämnet i sig.

Så jag började plugga ekonomi även om ämnet knappt tilltalade mig. Det var lätt och efter skolan fick man snabbt jobb. Sen visade jag framfötterna och gjorde snabbt karriär från ekonomiassistent till VD, och sedan har jag faktiskt gått tillbaka till CFO. Även om ekonomi och bokföring i sig är aptråkigt så finns det så många flera aspekter av arbetet som är kul såsom att utveckla företaget i alla former. Det är kreativt och utvecklande. Däremot hade jag aldrig tyckt det varit kul att ha fastnat som ekonomiassistent och suttit med bokföring varje dag.

Så oavsett utbildningsval så innefattar ju det en mängd olika alternativ i slutändan och det finns alltid möjlighet att hitta roliga jobb inom olika genre, så att säga.

Får man fråga vilkjen bransch företaget du är CFO för verkar inom?

Shirt
2013-11-18, 17:25
gör det som är kul. eller som du tror är kul på sikt.

jag satt i samma sits och det slutade med att jag hoppade av KTH för att det var trååååkigt.
Gick sen på GIH istället

Vad läste du på GIH? Vad jobbar du med idag?

De flesta sjukgymnastanställningar innebär arbetsuppgifter som är fantastiskt olika något man gör som lekman på gymmet. Och det är tur eftersom det i regel är en bra idé att inte besudla sina intressen med jobb.

Sjukgymnastik har inte särskilt mycket med "gymträning" att göra, så det är liten risk att man känner att arbete och fritid börjar smälta ihop. De enda som "tränar" sina patienter hårt är de som sysslar med idrottsskador, och det verkar vara rätt så tråkigt arbete, men helt ok om man lyckas börja arbeta privat och dra in pengar den vägen. Stressigt som attan dock.

Det är bra, vill helst inte blanda ihop mitt intresse med arbetet. Det som intresserar mig mest är den manuella medicinen och kringliggande områden, att få hjälpa människor samt studierna.

Inom vilket område arbetar ni? Vad tycker ni om utbildningen samt yrket? Trivs ni med arbetet? etc.


I förövrigt, tack för de svar, åsikter samt erfarenhet som ni delat med er av i tråden. När det gäller de förstnämnda utbildningarna, så är civilingenjör uteslutet på grund utav bristande intresse. Min syster studerar läkare, har undersökt delar av studiematerialet, vilket har varit intressant. Dock så är det en väldigt bred utbildning, där sjukgymnasternas utbildning har varit mycket mer intressant, utifrån det jag vet.

Dock så finns det så många olika åsikter gällande sjukgymnaster, folk som berättar om att de har varit arbetslösa i år och arbetar med telefonförsäljning istället, där man får kämpa för ett arbete och troligtvis inte inom det område man tycker om, och allt detta för en väldigt låg lön. Vissa verkar nöja, medan personer på andra forum eller liknande beskriver det som ett dåligt val, någonting som de ångrar. Blir en aning rädd och vågar inte ta riskerna för intressets skull. Det finns säkert andra områden som är intressanta och som man kanske kan lära sig att tycka om. Vet inte riktigt, är fortfarande väldigt osäker.

Pepz
2013-11-18, 17:37
Vad läste du på GIH? Vad jobbar du med idag?




Friskis&Svettis.
och jag trivs oerhört bra.

följdfrågan brukar nu vara " leder du pass? "
ja men det är inte det jag får betalt för då F&S är ideell förening så ingen ledare/instruktör får betalt.

Jag har mycket administrativa uppgifter och ansvarar för allt materiel från golv till skivstänger och ljudanläggningar. samt ansvarar för schema och ledare. Just nu på två anläggningar..

Shirt
2013-11-18, 17:44
Friskis&Svettis.
och jag trivs oerhört bra.

följdfrågan brukar nu vara " leder du pass? "
ja men det är inte det jag får betalt för då F&S är ideell förening så ingen ledare/instruktör får betalt.

Jag har mycket administrativa uppgifter och ansvarar för allt materiel från golv till skivstänger och ljudanläggningar. samt ansvarar för schema och ledare. Just nu på två anläggningar..

Bra att du trivs, vad studerade du på KTH? Vad fick dig att söka in ditt från första början?

Giljotinen
2013-11-18, 18:08
Hade jag vetat exakt vad jag ville hade jag valt det som jag tycker är roligast. Nu läser jag till civilingenjör pga. att jag har ett visst tekniskt intresse och det man lär sig kan appliceras på många olika områden. Exakt vad jag vill jobba med har jag dock ingen aning om. Förhoppningsvis kan man hitta något roligt.

Sniggel
2013-11-18, 18:18
Jag är i grunden ingenjör men började läsa geologi med avsikten att bli forskare. Under studietiden insåg jag att även om stenar är kul så är forska det inte. Forskarna snöade in på ett extremt snävt litet område och det ofta under flera år. Jag som person har otroligt svårt för det utan gillar "att få koll" och sedan dra vidare till något nytt. Så då återstod att bli privatjobbande geolog men det lockade om möjligt ännu mindre. Så jag hoppade av och fick jobb som PT. Tyckte det var fantastiskt kul under en tid och var på väg att börja plugga vidare till naprapat. Men jag kom aldrig till skott och sedan ändrade jag mig tvärt. Började tänka karriär, inkomst och framtid. Sen insåg jag att även om jag var intresserad av många saker så betyder det inte att det nödvändigtvis är kul att jobba med det hela tiden. Ett heltidsjobb har ju så många andra dimensioner än själva ämnet i sig.

Så jag började plugga ekonomi även om ämnet knappt tilltalade mig. Det var lätt och efter skolan fick man snabbt jobb. Sen visade jag framfötterna och gjorde snabbt karriär från ekonomiassistent till VD, och sedan har jag faktiskt gått tillbaka till CFO. Även om ekonomi och bokföring i sig är aptråkigt så finns det så många flera aspekter av arbetet som är kul såsom att utveckla företaget i alla former. Det är kreativt och utvecklande. Däremot hade jag aldrig tyckt det varit kul att ha fastnat som ekonomiassistent och suttit med bokföring varje dag.

Så oavsett utbildningsval så innefattar ju det en mängd olika alternativ i slutändan och det finns alltid möjlighet att hitta roliga jobb inom olika genre, så att säga.

Bra exempel på att livet sällan går i den riktning man planerar från första början :P

Sniggel
2013-11-18, 18:23
Du ska helt klart läsa till sjukgymnast. Jag brukar säga att man ska välja efter intresse så länge det ligger inom vissa ramar och där i ligger garanterat sjukgymnast. Exempel på saker jag anser ligga utanför ramarna är t ex konsthistoria, litteratur mm. Men sjukgymnast är som sagt helt klart innanför ramarna.

Jag tror jag håller med dig av av samma anledningar (inom vissa ramar). Men TS nämner även att ekonomiska aspekter är viktiga. När jag läste titeln trodde jag det handlade om ifall han kan leva bra på det jobbet han är intresserad av, inte om han "kunde tjäna fett med deg". Jag tycker ju som dig att det är viktigast att jobbet är givande. Förstår inte varför man ska tjäna fett med deg om man inte trivs och nu verkar det inte som om TS kan välja en inriktning som kommer att generera fett med deg utan att risken finns att han vantrivs. Vad ska man göra med pengarna när man känner sig besviken med livet?
Sen kan det ju förstås bli som för Masterchief att han hamnar på ett jobb han inte är intresserad av, som ger fett med deg och som han utvecklar ett intresse för.

Rozen
2013-11-18, 18:31
Har du ett intresse för fysik och matte så tycker jag inte du ska utesluta en ingenjörsutbildning helt, då de finns så många varianter, ett exempel som jag själv vara nära på välja som har en hel del med människokroppen att göra var medicinteknik (http://www.liu.se/utbildning/program/medicinskteknik/beskrivning?l=sv)
Jag valde dock att läsa maskinteknik istället då det passar bättre in på mig.
Men finns inget intresse för varken matematik eller fysik bör du självklart satsa på något du är mer intresserad av.

Exdiaq
2013-11-18, 19:14
Intresse.

Shirt
2013-11-18, 21:00
Jag tror jag håller med dig av av samma anledningar (inom vissa ramar). Men TS nämner även att ekonomiska aspekter är viktiga. När jag läste titeln trodde jag det handlade om ifall han kan leva bra på det jobbet han är intresserad av, inte om han "kunde tjäna fett med deg". Jag tycker ju som dig att det är viktigast att jobbet är givande. Förstår inte varför man ska tjäna fett med deg om man inte trivs och nu verkar det inte som om TS kan välja en inriktning som kommer att generera fett med deg utan att risken finns att han vantrivs. Vad ska man göra med pengarna när man känner sig besviken med livet?
Sen kan det ju förstås bli som för Masterchief att han hamnar på ett jobb han inte är intresserad av, som ger fett med deg och som han utvecklar ett intresse för.

Det är just den aspekten som får mig att fundera. Om det var mellan några tusen extra i inkomst eller ett yrke som får mig att trivas så känns det självklart att trivsel är första prioriteringen.

Men tänk om yrket inte är som man väntat sig? Tänk om jag inte trivs på grund utav lönen, arbetsmarknaden eller kanske hamnar någonstans där man inte vill arbeta men måste pga den höga konkurrenssen? Om man väljer en "bättre" utbildning som kanske inte är en främsta intresse så kanske man kan utveckla ett efter ett tag, såsom Masterchief beskrev. Så jag vet inte om min rubrik eller frågeställning ursprungligen är korrekt.

Rätt så svårt frågeställning men tanke på hur man själv tänker och prioriterar. Antar att ingen förutom jag kan svara direkt på det jag funderar över. Får helt enkelt se vart det leder mig, det brukar inte alltid gå i den riktning som man ursprungligen tänkt sig, antar jag.

Är för tillfälligt nyfiken på scratch och sheo's svar/åsikter om sjukgymnastyrket på min föregående respons, då det möjligtvis kan svara på en del tillfälliga funderingar :)

Hemi
2013-11-18, 21:17
Fast "ett yrke" kan vara både roligt och tråkigt, det beror på var och med vilka man jobbar med. Det kan vara som natt och dag att byta jobb inom samma område.

Fatalist
2013-11-18, 21:33
Vill du vara lycklig, eller vill du tjäna lite mer pengar? Ganska lätt val? ;) Gör det du känner för!

supercharge
2013-11-18, 21:35
Jag tycker egentligen det är sjukt att det är så dåligt med hjälp och praktik för ungdomar idag som ska välja yrkesbana. Det är bland de viktigaste val man gör i livet och det ska väljas mest på hur man "tror" ett yrke är.

Det bästa man kan göra är att försöka komma i kontakt med sådana som har ett yrke man är intresserad av. Kanske i samband med att man gör något skolarbete eller dylikt, så man får lite förståelse för hur olika arbeten fungerar i praktiken och om det är något för dig.

pwnyou
2013-11-18, 21:52
Mitt tips är att hitta kryphålet så att du båda har roligt och tjänar bra. Jag kan inget om sjukgymnaster eller deras branch men jag tänker mig något i de här banorna:

1. Bli en riktigt duktig sjukgymnast.
2. Starta en privat klinik.
3. Få många och dyra kunder med hjälp av hög kompetens, hög marknadsföring och hög känsla för hur du gör din klinik sexig.
4. Blogga om sjukgymnastik, något du brinner för, och gör så att folk ser dig och din klinik.
5. Gör kliniken större, anställ sjukgymnaster som jobbar åt dig, du blir bossen
6. Förstora företaget och starta fler och fler kliniker som jobbar under dig, det finns inga gränser.

Scratch89
2013-11-18, 22:40
Är för tillfälligt nyfiken på scratch och sheo's svar/åsikter om sjukgymnastyrket på min föregående respons, då det möjligtvis kan svara på en del tillfälliga funderingar :)

Vad vill du veta? Dra av några frågor så svarar jag när jag hinner. :)

D-Crawler
2013-11-18, 22:46
Definitivt intresse, annars finns en övervägande risk för att du kommer vara mindre nöjd med din tillvaro i framtiden och botemedlet för det stavas definitivt inte pengar.

Pepz
2013-11-18, 23:17
Bra att du trivs, vad studerade du på KTH? Vad fick dig att söka in ditt från första början?

till KTH?
statusen och möjligheten till bra jobb.
+ att jag ansågs som "smart" i gymnasiet. skrev nästan fullpott på högskoleprovet första gången jag testade..

allt detta gjorde att jag trodde att jag skulle göra något avancerat

Shirt
2013-11-19, 00:48
Vad vill du veta? Dra av några frågor så svarar jag när jag hinner. :)

Citerar:

Det är bra, vill helst inte blanda ihop mitt intresse med arbetet. Det som intresserar mig mest är den manuella medicinen och kringliggande områden, att få hjälpa människor samt studierna.

Inom vilket område arbetar ni? Vad tycker ni om utbildningen samt yrket? Trivs ni med arbetet? etc.


I förövrigt, tack för de svar, åsikter samt erfarenhet som ni delat med er av i tråden. När det gäller de förstnämnda utbildningarna, så är civilingenjör uteslutet på grund utav bristande intresse. Min syster studerar läkare, har undersökt delar av studiematerialet, vilket har varit intressant. Dock så är det en väldigt bred utbildning, där sjukgymnasternas utbildning har varit mycket mer intressant, utifrån det jag vet.

Dock så finns det så många olika åsikter gällande sjukgymnaster, folk som berättar om att de har varit arbetslösa i år och arbetar med telefonförsäljning istället, där man får kämpa för ett arbete och troligtvis inte inom det område man tycker om, och allt detta för en väldigt låg lön. Vissa verkar nöja, medan personer på andra forum eller liknande beskriver det som ett dåligt val, någonting som de ångrar. Blir en aning rädd och vågar inte ta riskerna för intressets skull. Det finns säkert andra områden som är intressanta och som man kanske kan lära sig att tycka om. Vet inte riktigt, är fortfarande väldigt osäker.

Scratch89
2013-11-19, 06:28
Inom vilket område arbetar ni?

Nu är jag ju inte klar än, men har gjort tre av fyra praktiker på primärvården, dvs vårdcentraler och liknande konstellationer. Där trivs jag som fisken i vattnet. Man har mer ansvar, jobbar mer självständigt, och man utnyttjar det som man har lärt sig i skolan. Att arbeta på sjukhus tycker jag är betydligt tråkigare, då man har ett mycket kortare vårdförlopp, och ofta gör man bara små korta insatser (bedömningar av fallrisk och gångförmåga, t.ex). Är man på en primärvård blir det mer detektivarbete, och man får följa upp behandlingen och se om patienterna blivit bättre. Man blir en betydligt bättre diagnostiker.

Vad tycker ni om utbildningen samt yrket?
De allra flesta jag känner säger att man inte känner sig i närheten färdig efter utbildningen, särskilt om man hamnar inom primärvården, då det är svårare. Man får ett axplock av undersökningar som man "klarar sig" på, men de flesta går nästan direkt vidareutbildningar/kurser, som OMI/OMT/Axelina, för att få lite mer kött på benen. Det varierar en del mellan utbildningsorterna, men det är väl så det känns generellt. Men man får en hel del patientkontakt under utbildningen vilket jag tycker är bra. Däremot är det en hel del luddiga kurser man hade kunnat ersätta med mer undersökning och, framförallt, behandling.

Trivs ni med arbetet?
Helt klart. Tyvärr är det för mycket trams runtomkring (kvalitetsmätningar, omorganisationer, administrativa uppgifter utan klara mål osv), men själva yrket är fantastiskt.

jockke
2013-11-19, 09:24
För mig är det givet att man väljer att utbilda sig till nåt som man gillar och tror att man vill göra. Inte bara för att tjäna så mycket som möjligt.

Valde industri på gymnasiet för att jag gillar det praktiska och inte visste vad jag ville bli om jag bara pluggade natur eller nåt där man i princip är tvingad att läsa vidare. Fick jobb innan jag tog studenten och har varit där i över tre år nu. Har väl en hyfsad lön för min ålder. Kan troligtvis få bättre om jag byter till ett större företag (jobbar på ett väldigt litet nu) men vet hur arbetsuppgifterna där är och man blir en i mängden av 3000 anställda. Nu känner man sig viktig i företaget och det är bra arbetskamrater, uppgifter och tider. Det är inte bara pengarna som styr. Gillar man inte det man gör så blir det absolut inte roligt att gå till jobbet och bara härda ut dagarna.

Jag vill inte jobba där i evigheter men det passar mig perfekt nu och tills jag vet vad jag vill göra när jag blir stor så tänker jag vara kvar. Så stressa inte bara för att. Gör det du tror att du vill och testa på det. Du ska ju jobba tills du är 65 så det finns tid att byta jobb under vägen om du inte trivs ;)

Tap3worm
2013-11-19, 16:49
Hörde en rätt bra grej för en tid sedan som man kan använda sig av då man som i ditt fall är osäker på utbildning/jobb. Tänk dig att du har tre faktorer: Bra lön, utvecklande och roligt. Två av dessa ska stämma överens för det jobb/utbildning du söker till. T.ex. kan du söka ett jobb som inte är särskilt roligt, men kanske bra lön och utvecklande. För denna situation kan du få riktigt tråkiga dagar, men du känner att du har utvecklats som person och vuxit. Du har även en riktigt bra ekonomi så när du väl har semester drar du iväg till Maldiverna och dyker (eller håller på med vilken hobby man nu trivs med). Då kanske det är värt att ha långa, tråkiga dagar på jobbet när du vet att du har något riktigt kul att se fram emot?

Ett annat scenario är att du har ett jobb som är dåligt betalt men utvecklande och roligt. För detta fall kanske du inte har råd att ha de allra roligaste semestrarna, äta ekologiskt fint kött varje dag och kanske inte kan åka iväg på en sol&badsemester i mitten av Januari när vintermörkret känns extra tungt. Men å andra sidan har du kanske inget behov av det då du varje dag får ta dig till ditt jobb som du trivs med och känner att du utvecklas ordentligt av.

Du fattar nog poängen. Många får det att låta så svart eller vitt. Antingen har du pengar i plånboken eller så har du ett roligt jobb. I mina ögon är det verkligen inte så enkelt.
Du måste väga av själv vad du tycker är värt och har du tur hittar du något där du får båda delar :-).

Själv går jag en civ.ingenjörsutbildning på KTH. Jag tänkte inte så mycket på jobb/framtid när jag sökte, utan funderade mer på vad jag tyckte verkade intressant och roligt att plugga. Jag tycker plugget i sig är otroligt roligt och lockande och det är det som gör att jag än så länge hänger kvar i studierna. Jag är verkligen inte den som har lätt för sig och det har blivit många omtentor och fler lär det bli...
Du skrev att tanken hade slagit dig att söka en civ.ingenjörsutbildning. Personligen kan jag säga att jag hade aldrig klarat av detta om det inte var för att jag tycker det är intressant och roligt.

Jag är/har varit väldigt intresserad av foto. Tanken slog mig några gånger att jag kanske skulle satsa på det som en yrkesväg. När jag tänkte mer på det så slog det mig att fotot är en stor hobby för min del och om jag väl skulle börja arbete med det så tror jag inte att jag skulle ha kvar samma intresse för det. Det kan vara värt att tänka på också.

Jag säger absolut inte att du inte ska sträva efter att jobba med något du trivs med eller med din hobby, men du ska nog reflektera över huruvida du fortfarande skulle trivas med det om det blev din vardag, så förstå mig rätt här :-).


Lycka till med allt!

Tapeworm

Scratch89
2013-11-20, 17:26
Jag svarar på ditt PM här istället, även fast jag tror att Sheogorath hade gett bättre svar, då han ändå jobbat i ett par år.

Varför bestämde du dig för att bli eller studera till sjukgymnast från första början? Vad hade du för förväntningar?

Jag kom inte in på läkarprogrammet. :D Nä, men jag har varit intresserad av vård och hälsa och liknande väldigt länge. Sökte några gånger till läkare, men dels kom jag inte in, och dels kom jag på att jag inte ville bli det, av diverse anledningar.

Förväntningarna var inte jättehöga, faktiskt. Visste inte särskilt mycket om yrket heller, faktiskt. Såhär i efterhand var det ett av de bästa valen jag gjort.


Tog det lång tid att få jobb? Har du varit på samma arbetsplats under hela din tid som sjukgymnast?

Det varierar väldigt mycket hur svårt eller lätt det är att få jobb. Västragötalandsregionen (dvs, här) är lite kärvigare än t.ex Hallands län, osv. Det handlar mycket om kontakter, och man får verkligen dra i alla trådar man skaffat sig under praktikperioderna. Jag har goda förhoppningar dock, men kommer troligen att få pendla några timmar varje dag innan man hittar något närmare.

Jag har mest varit inom primärvården på mina praktikplatser, men har varit en plats på en medicin/geriatrikavdelning, och en plats på en neurologisk avdelning.


Vilken behandlingsmetod användes mest frekvent för din del? Är som sagt intresserad av manuell medicin, att direkt fysiskt få arbeta och behandla. Känns som om naprapat alt. kiropraktor är mer specialiserade på detta? Eller kan man möjligtvis bli specialist med inriktning på det området (OMT eller?) som sjukgymnast?

Man kan gå en vidareutbildning med väldigt mycket manuell terapi som heter OMI. Den är dock väldigt dyr, och jag tror inte att det är många arbetsgivare som vill betala den, så oftast får man betala den själv. Däremot finns OMI, som är lite manuell behandling, och ett väldigt smidigt och standardiserat sätt att undersöka, ställa diagnos och behandla, som är betydligt billigare och lättare att ta till sig.

Jag tycker inte att manuell behandling i sig är något som man måste kunna; från början tycker väldigt många att det är häftigt, men man tappar lite av det under utbildningens gång. Det kan självklart ha sin plats, men det ska inte vara den enda behandlingen. Man måste ha långsiktigare mål. Däremot har jag manipulerat knän, bröstryggar och ländryggar samt mobiliserat nackar och axlar, men det är bara en liten del av det man gör.

Shirt
2013-11-20, 17:30
Jag svarar på ditt PM här istället, även fast jag tror att Sheogorath hade gett bättre svar, då han ändå jobbat i ett par år.

Varför bestämde du dig för att bli eller studera till sjukgymnast från första början? Vad hade du för förväntningar?

Jag kom inte in på läkarprogrammet. :D Nä, men jag har varit intresserad av vård och hälsa och liknande väldigt länge. Sökte några gånger till läkare, men dels kom jag inte in, och dels kom jag på att jag inte ville bli det, av diverse anledningar.

Förväntningarna var inte jättehöga, faktiskt. Visste inte särskilt mycket om yrket heller, faktiskt. Såhär i efterhand var det ett av de bästa valen jag gjort.


Tog det lång tid att få jobb? Har du varit på samma arbetsplats under hela din tid som sjukgymnast?

Det varierar väldigt mycket hur svårt eller lätt det är att få jobb. Västragötalandsregionen (dvs, här) är lite kärvigare än t.ex Hallands län, osv. Det handlar mycket om kontakter, och man får verkligen dra i alla trådar man skaffat sig under praktikperioderna. Jag har goda förhoppningar dock, men kommer troligen att få pendla några timmar varje dag innan man hittar något närmare.

Jag har mest varit inom primärvården på mina praktikplatser, men har varit en plats på en medicin/geriatrikavdelning, och en plats på en neurologisk avdelning.


Vilken behandlingsmetod användes mest frekvent för din del? Är som sagt intresserad av manuell medicin, att direkt fysiskt få arbeta och behandla. Känns som om naprapat alt. kiropraktor är mer specialiserade på detta? Eller kan man möjligtvis bli specialist med inriktning på det området (OMT eller?) som sjukgymnast?

Man kan gå en vidareutbildning med väldigt mycket manuell terapi som heter OMI. Den är dock väldigt dyr, och jag tror inte att det är många arbetsgivare som vill betala den, så oftast får man betala den själv. Däremot finns OMI, som är lite manuell behandling, och ett väldigt smidigt och standardiserat sätt att undersöka, ställa diagnos och behandla, som är betydligt billigare och lättare att ta till sig.

Jag tycker inte att manuell behandling i sig är något som man måste kunna; från början tycker väldigt många att det är häftigt, men man tappar lite av det under utbildningens gång. Det kan självklart ha sin plats, men det ska inte vara den enda behandlingen. Man måste ha långsiktigare mål. Däremot har jag manipulerat knän, bröstryggar och ländryggar samt mobiliserat nackar och axlar, men det är bara en liten del av det man gör.

Varför bestämde du dig för att bli eller studera till sjukgymnast från första början? Vad hade du för förväntningar? Varför valde du det före läkarprogrammet?

Tror du att det är svårt att få jobb? Är arbetsmarknaden så hemskt som den vanligtvis beskrivs? När du väl kommer att jobba, inom vilka områden vill du arbeta med?

Vilken behandlingsmetod användes mest frekvent för din del? Är som sagt intresserad av manuell medicin, att direkt fysiskt få arbeta och behandla. Känns som om naprapat alt. kiropraktor är mer specialiserade på detta? Eller kan man möjligtvis bli specialist med inriktning på det området (OMT eller?) som sjukgymnast?

Shirt
2013-11-20, 18:17
Haha :Virro

Såg inte att du svarade, citerade fel!

Tack för svaren!

Shirt
2013-11-20, 18:27
Sökte några gånger till läkare, men dels kom jag inte in, och dels kom jag på att jag inte ville bli det, av diverse anledningar.

Blev nyfiken, varför då?

Man kan gå en vidareutbildning med väldigt mycket manuell terapi som heter OMI. Den är dock väldigt dyr, och jag tror inte att det är många arbetsgivare som vill betala den, så oftast får man betala den själv. Däremot finns OMI, som är lite manuell behandling, och ett väldigt smidigt och standardiserat sätt att undersöka, ställa diagnos och behandla, som är betydligt billigare och lättare att ta till sig.

Heter båda OMI?

Jag tycker inte att manuell behandling i sig är något som man måste kunna; från början tycker väldigt många att det är häftigt, men man tappar lite av det under utbildningens gång. Det kan självklart ha sin plats, men det ska inte vara den enda behandlingen. Man måste ha långsiktigare mål. Däremot har jag manipulerat knän, bröstryggar och ländryggar samt mobiliserat nackar och axlar, men det är bara en liten del av det man gör.

Vilka behandlingsmetoder är de mest frekvent använda? Ät det stor fokus på några specifika, eller är det väldigt allmänt och varierande?

Scratch89
2013-11-20, 20:47
Oj! :D Den dyra heter OMT, den billiga, strukturerade heter OMI. Så.

Valde SG framför läkare dels för att jag inte orkade skriva HP fler gånger. Men också för att jag inte riktigt gillar blod och sprutor. :D
Men mest för att det är betydligt mer patientkontakt som sjukgymnast, och det känns som om man gör mer för patienten.