handdator

Visa fullständig version : Vitt brö,pasta,godis,socker - dåligt?


skivståång
2013-11-17, 15:48
Hej,

Bör man tänka på sitt intag av snabba kolhydrater? (Godis,Pasta,Chips,Socker i kaffe osv).

Gjorde en tråd här förut om socker kunde leda till diabetes, men verkade som att man behöver ha rätt otur med generna för att drabbas av diabetes pga högt sockerintag!



Undrar helt enkelt om det finns något man bör tänka två gånger innan man plockar på sig godis/läsk i affären nästa gång? *popcorn*

sigill
2013-11-17, 15:51
Om du äter skräpet i samband med träning ska det mycket till innan det får skadliga effekter, förutsatt att du inte går upp i vikt.

skivståång
2013-11-17, 15:56
Om du äter skräpet i samband med träning ska det mycket till innan det får skadliga effekter, förutsatt att du inte går upp i vikt.

Yeah har ett uppehåll nu dock pga förkylning, men har knappt nått kroppsfett eller så =)

tjing
2013-11-17, 16:08
Bör man tänka på sitt intag av snabba kolhydrater? (Godis,Pasta,Chips,Socker i kaffe osv).


?

Självklart.

För övrigr är inte pasta snabba kolhydrater och godis, chips och socker är skräpmat. Men är inga problem i mindre mängder och gott.

Sheogorath
2013-11-17, 16:25
Hej,

Bör man tänka på sitt intag av snabba kolhydrater? (Godis,Pasta,Chips,Socker i kaffe osv).

Gjorde en tråd här förut om socker kunde leda till diabetes, men verkade som att man behöver ha rätt otur med generna för att drabbas av diabetes pga högt sockerintag!



Undrar helt enkelt om det finns något man bör tänka två gånger innan man plockar på sig godis/läsk i affären nästa gång? *popcorn*

Du kan inte lägga godis, läsk, pasta och chips i samma kategori. Sånt sysslar möjligen LCHF-fanatiker med. Pasta, ris, potatis, bulgur, couscous och diverse gryn består av långa stärkelsekedjor. Vissa tas upp snabbt, andra mindre snabbt. Ingen av dem är associerade med samma negativa hälsoeffekter som fruktos, som vi vanligen får i oss via socker. Som en tumregel som känns rimlig kan man försöka hålla nere sin konsumtion av tillsatt socker (och juice, som har samma sockerinnehåll som läsk) och begränsa det till särskilda tillfällen eller använda det som ett energitillskott i samband med träning (före och/eller under och/eller efter).

Chips har ett högt fett- och saltinnehåll och problemet då är att kalorierna snabbt springer iväg samtidigt som man får i sig potentiellt för mycket natrium. Men en lågtryckare (salt höjer blodtrycket) med högt energibehov bör ju inte ha några problem med att hantera chips, t.ex.

tlk
2013-11-17, 17:13
Är väl då rätt tveksamt omsocker- och fruktosrädslan har någon vettig vetenskaplig grund.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24228199

z_bumbi
2013-11-17, 17:26
Inte så förvånande slutsats.

Däremot så tycker jag inte man ska sluta bry sig om snabba vs långsamma kolhydrater, eller för den delen socker/fruktos, utan det finns antagligen en fördel för de flesta att äta långsamma eller medelsnabba kolhydrater som en huvudpart av kolhydratsintaget. Socker tillför inget särskilt och för den genomsnittle människan så bör man begränsa mängderna men då mest för att det ger energi utan att mäta eller ge någon näring.
Att däremot jaga så lite fruktos som möjligt när man ändå tänker äta godis känns som att sila mygg och svälja supertankers.

Sheogorath
2013-11-17, 17:42
Tyvärr är väl "normal way" idag stora påsar godis i TV-soffan, stora glas juice etc. Jag har svårt att tro att det är detta författarna avser med "normal way", dock (men vet förstås inte).

Om "normal way" är en daglig frukt eller två, lite sylt på gröten och något glas juice här och var så är det naturligtvis inte något att ojja sig över.

tjing
2013-11-17, 17:46
Är väl då rätt tveksamt omsocker- och fruktosrädslan har någon vettig vetenskaplig grund.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24228199

Självklart har det grund.

Men det handlar om mängder.

Sheogorath
2013-11-17, 17:47
Att däremot jaga så lite fruktos som möjligt när man ändå tänker äta godis känns som att sila mygg och svälja supertankers.

Fram till här är vi ense. Ett välavvägt intag av godis och läsk vid ett status där kroppen står redo att omsätta sockret till lever- och muskelglykogen med det uttryckliga syftet att effektivisera återhämtningen ser jag som väsensskilt från en stor påse godis och en coca-cola som dagsavslutning i TV-soffan, när man redan är överdäst från kvällsmaten. Tyvärr är det så tillsatt socker ofta konsumeras. Det som är norm idag för konsumtion av tillsatt socker för en stor del av befolkningen är inte ett rimligt sätt att konsumera.

tjing
2013-11-17, 17:48
Inte så förvånande slutsats.
Socker tillför inget särskilt och för den genomsnittle människan så bör man begränsa mängderna men då mest för att det ger energi utan att mäta eller ge någon näring.


Nja, det finns såklart andra anledningar att begränsa socker också utöver att det inte ger någon vettig näring. Den hållningen känns lite väl kontextlös och föråldrad.