handdator

Visa fullständig version : Vad är mobilitet?


L Johnsson
2013-11-02, 16:00
Kanske en dum fråga men jag har aldrig riktigt förstått vad det är. Men tydligen är det bra att träna för att hålla sig skadefri och som rehabträning etc.?

z_bumbi
2013-11-02, 16:06
Rörelseförmåga och i det här sammanhangen mest hur en kroppsdel kan röra sig i förhållande till andra. Det är en stor del stelhet/vighet men också en del kroppskontroll dvs om muskler jobbar som de ska eller inte i rörelser. Det går t ex att vara vig vid en vanlig statiskt stretch men att man har en muskel som spänns vid fel tillfälle och därför kan man inte använda vigheten i en rörelse.

Edit: Det här är min tolkning.

L-Sami
2013-11-02, 19:25
Rörlighet i en led och dess strukturer runt omkring som ledkapsel, muskler, ledband osv. Vid rehabilitering handlar det om oftast att bibehålla mobiliteten vid skador så att lederna runt omkring inte blir orörliga. Exempelvis vid en total avslitning av en sena i axeln, vill man bibehålla mobiliteten i armbågsleden och handleden. Vid vissa fall där rörligheten har försämrats på grund av en vävnadsskada så kan man behöva träna upp den igen innan man börjar belasta. Om man lyfter vikter överhuvudet t ex olympiska lyft, så vill man ha 180 graders flexion 180 graders abduktion och lämplig mobilitet i bröstryggen och handleden innan. Även lederna i underkroppen behöver bra mobilitet.