handdator

Visa fullständig version : Varför är crossfit = paleo?


Morty
2013-10-19, 12:48
Stöter på det överallt. Crossfitare ska äta paleo. Det har smittats över lite i andra träningsläger också, exempelvis sett en del triathleter ta sin egen take på paleo. Vad är det som driver detta? Crossfit drivs väl rätt hårt av några få företag, har de något intresse i paleogrejen?

Som diet gillar jag såklart inte paleo eftersom det är väldigt mkt kött och (animaliskt) fetthets och det bra inom paleo (mkt grönsaker, äta mat där livsmedlen är så nära sin naturliga form som möjlgit etc) är väl tillgängligt i andra dieter. Spännande med paleo, som ju borde tala emot dietens spridning, är ju dessutom att det är väldigt svårt att marknadsföra produkter som "paleo". "Paleomorötter!" "Paleoköttabit". Det går liksom inte. Men likväl är det väldigt poppis ffa i crossfitkretsr. Why??

ulf123
2013-10-19, 12:55
För att många människor har en närmast religiös inställning till mat och träning. Kritiskt tänkande ligger väldigt långt ner på listan av attribut de besitter. Och de mest inflytelserika är ofte de som skriker högst och/eller har bäst fysik.

rooz
2013-10-19, 12:57
Man "köper" väl ofta hela livsstilen? Det känns som en sådan "trend" där du får hela konceptet (CF, paleo, kinesiotejp och särskilda kläder samt överpris för att träna i boxar)

kalajset
2013-10-19, 14:37
Tål att poängteras att det inte riktigt är så enkelt som att CF är lika med paleo. Paleo är inte ens något som förespråkas från officiellt håll; -CF HQ. (Det gör istället "The Zone diet"). För att förstå vad som ligger bakom dessa rekommendationer bör man sätta sig in i hur CF HQ fungerar som organisation. Kortfattat bjuds ett antal stora namn inom en viss regim in till "sporten" för att HQ ska kunna lära av de bästa. (Marknadsföringsskäl m a o). En av dessa experter var en gång i tiden paleoförespråkaren Robb Wolf. Robb lämnade sedan skutan efter en kontrovers med HQ. HQ har sedan dess aldrig marknadsfört någon form av paleokost vad jag vet.

Däremot är paleotänket mycket riktigt fortfarande starkt förankrat hos vissa individer/boxar inom CF. Att det sedan är populärt är nog i grund och botten inte konstigare än att det ligger rätt i tiden. Socker, kolhydrater och ordet "tillsatser" är ju alla skällsord numera.