handdator

Visa fullständig version : Högproteinkost och förkylningar hos idrottare


King Grub
2013-10-15, 08:40
The present study examined whether a high protein diet prevents the attenuated leukocyte redistribution in response to acute exercise caused by a large volume of high-intensity exercise training. Eight cyclists (VO2max: 64.2 ± 6.5 mL kg-1·min-1) undertook two separate weeks of high-intensity training while consuming either a high protein diet (3 g kg-1 protein·BM-1·day-1) or an energy and carbohydrate-matched control diet (1.5 g·kg-1 protein·BM-1·day-1). High-intensity training weeks were preceded by a week of normal-intensity training under the control diet. Leukocyte and lymphocyte sub-population responses to acute exercise were determined at the end of each training week. Self-reported symptoms of upper-respiratory tract infections (URTI) were monitored daily by questionnaire. Undertaking high-intensity training with a high protein diet restored leukocyte kinetics to similar levels observed during normal-intensity training: CD8+TL mobilization (normal-intensity: 29,319±13,130 cells/μL× ∼165 min vs. high-intensity with protein: 26,031±17,474 cells/μL× ∼165 min, P>0.05), CD8+TL egress (normal-intensity: 624 ± 264 cells/μL vs. high-intensity with protein: 597 ± 478 cells/μL, P>0.05). This pattern was driven by effector-memory populations mobilizing (normal-intensity: 6,145±6,227 cells/μL× ∼165 min vs. high-intensity with protein: 6,783±8,203 cells/μL× ∼165 min, P>0.05) and extravastating from blood (normal-intensity: 147±129 cells/μL vs. high-intensity with protein: 165±192 cells/μL, P>0.05). High-intensity training while consuming a high protein diet was associated with fewer symptoms of URTI compared to performing high-intensity training with a normal diet (P<0.05). To conclude, a high protein diet might reduce the incidence of URTI in athletes potentially mediated by preventing training-induced impairments in immune-surveillance.

Brain Behav Immun. 2013 Oct 10. High dietary protein restores overreaching induced impairments in leukocyte trafficking and reduces the incidence of upper respiratory tract infection in elite cyclists.

tjing
2013-10-15, 11:52
Prima.

maqan
2013-10-15, 19:43
Ändå ett ganska högt intag även i "lågprotein gruppen".

begt
2013-10-15, 20:02
Ändå ett ganska högt intag även i "lågprotein gruppen".

Jo, men det beror antagligen på att de åt mycket mat.

1,5 g/kg är verkligen inte mycket om man äter 4000+ kcal per dag till exempel.

Med en så hög energiomsättning kanske proteinbehovet är större än man trott tidigare- av den här studien att döma. Men det är ju omöjligt att hamna under 1,5 g/kg om man äter blandkost och 4000 kcal. Det ska vara någon dålig slags vegetarisk kost; typ 30 bananer om dagen+ ris eller annat strunt för att det ska vara möjligt.

Thewind
2013-10-16, 08:06
Kan högproteinkost på något sätt sägas öka motståndskraften mot förkylning eller uppsnabbat tillfrisknande även hos icke-tränande individer?

Finns det anledning att vid träningsuppehåll pga förkylning fortsätta med en högproteinkost?

tjing
2013-10-16, 10:58
Nej, skulle jag säga.

Det är ju den intensiva träningen i sig som dämpar immunförsvaret.

Kontrollgruppen hade en ökad mobilisering av leukocyter jämfört med träningsgruppen som åt mer protein. Jag har svårt att tro att ökade mängder protein skulle minska risken för sjukdom hos icke-tränande personer signifikant, men vem vet. Andra aspekter är sannolikt viktigare då, t ex nutrition överlag, sömn, stress, etc.