handdator

Visa fullständig version : Sprite bäst mot bakfylla


King Grub
2013-10-09, 09:55
Various alcoholic beverages containing different concentrations of ethanol are widely consumed, and excessive alcohol consumption may result in serious health problem. The consumption of alcohol beverages is often accompanied by non-alcohol beverages, such as herbal infusion, tea and carbonated beverage to relieve drunk symptoms. The aim of this study was to supply new information on effects of these beverages on alcohol metabolism for nutritionists and the general public to reduce harm of excessive alcohol consumption. Effects of 57 kinds of herbal infusion, tea and carbonated beverages on alcohol dehydrogenase and aldehyde dehydrogenase activities were evaluated. Generally, effects of these beverages on alcohol dehydrogenase and aldehyde dehydrogenase activities are very different. The results suggested that some beverages should not be drunk after excessive alcohol consumption, and several beverages may be potential dietary supplement for the prevention and treatment of harm from excessive alcohol consumption.

Effects of Herbal Infusion, Tea and Carbonated Beverage on Alcohol Dehydrogenase and Aldehyde Dehydrogenase Activities. Food & Function 25 Sep 2013.

http://www.rsc.org/chemistryworld/2013/10/alcohol-hangover-cure

Gpajpen
2013-10-09, 10:18
AB: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17624862.ab

Fuark
2013-10-09, 11:01
läste först "sprit bäst mot bakfylla"

ducedo
2013-10-09, 14:21
Från kommentar på sidan:

The most effective compound at reducing the effects of a hangover is 会议苏打水 (hui yi su da shui) which is Soda Water. This is the only compound which reduced alcohol dehydrogenase (ADH) activity by 5.7% and also increased acetaldehyde dehydrogenase activity by 49.3%. This minimises the exposure to acetaldehyde.

Så alla tjejer som blandade vin med sprite under högstadiet var egentligen något på spåret.

Pretorian
2013-10-09, 14:22
Från kommentar på sidan:



Så alla tjejer som blandade vin med sprite under högstadiet var egentligen något på spåret.

:em:

tjing
2013-10-09, 14:40
Å fasen, intressant.

Armed Dingo
2013-10-10, 04:56
Detta är den mest intressanta studien på Kolozzeum jag läst på flera år. Sprite och Vodka Raz för all framtid.

tjing
2013-10-10, 09:16
nm

Ola Wallengren
2013-10-10, 11:34
Potentiellt värdelös studie faktiskt.

Man testade effekten av de olika dryckerna på enzymer i ett provrör. Eftersom det inte direkt är sprite som sköljer över levercellerna efter intag så kan man inte förutsätta liknande effekter på människa.
Det som var mest effektivt var alkaliskt mineralvatten, dvs clubsoda.

Vad som faktiskt visat sig påverka alkoholdehydrogenas och aldehydehydrogenas i positiv riktning in vivo (även människor) är taurin, liponsyra, förmodligen även spirulina och broccoliextrakt. Samarin plus denna cocktail före och efter intag samt NSAID efter borde i alla fall ha vissa effekter.

olle lindblad
2013-10-10, 11:48
Ah, det var därför Grandmaster började orera om sprite på twitter igår.

tjing
2013-10-10, 12:51
Ja, in vitro och in vivo är som bekant inte nödvändigtvis samma sak.

DoktorDoe
2013-10-10, 13:54
Det bästa är ju att dricka 2L vatten innan man däckar

monsterek
2013-10-10, 18:36
Vad som faktiskt visat sig påverka alkoholdehydrogenas och aldehydehydrogenas i positiv riktning in vivo (även människor) är taurin, liponsyra, förmodligen även spirulina och broccoliextrakt. Samarin plus denna cocktail före och efter intag samt NSAID efter borde i alla fall ha vissa effekter.

Intressant. Vad är det som gör att dessa påverkar aldehydehydrogenas i positiv riktning??

Ola Wallengren
2013-10-11, 09:52
Glömde nämna pantetin

Med Hypotheses. 2013 Apr;80(4):456-62. doi: 10.1016/j.mehy.2012.12.040. Epub 2013 Feb 4.
Nutraceutical strategies for ameliorating the toxic effects of alcohol.
McCarty MF.
Source
NutriGuard Research, 1051 Hermes Ave., Encinitas, CA 92024, United States. markfmccarty@gmail.com
Abstract
Rodent studies reveal that oxidative stress, much of it generated via induction/activation of NADPH oxidase, is a key mediator of a number of the pathogenic effects of chronic ethanol overconsumption. The highly reactive ethanol metabolite acetaldehyde is a key driver of this oxidative stress, and doubtless works in other ways to promote alcohol-induced pathology. Effective antioxidant measure may therefore be useful for mitigating the adverse health consequences of alcohol consumption; spirulina may have particular utility in this regard, as its chief phycochemical phycocyanobilin has recently been shown to function as an inhibitor of certain NADPH oxidase complexes, mimicking the physiological role of its chemical relatives biliverdin/bilirubin in this respect. Moreover, certain nutraceuticals, including taurine, pantethine, and lipoic acid, may have the potential to boost the activity of the mitochondrial isoform of aldehyde dehydrogenase, ALDH-2, accelerating conversion of acetaldehyde to acetate (which arguably has protective health effects). Little noticed clinical studies conducted nearly three decades ago reported that pre-ingestion of either taurine or pantethine could blunt the rise in blood acetaldehyde following ethanol consumption. Other evidence suggests that lipoic acid may function within mitochondria to maintain aldehyde dehydrogenase in a reduced active conformation; the impact of this agent on ethanol metabolism has however received little or no study. Studies evaluating the impact of nutracetical strategies on prevention of hangovers - which likely are mediated by acetaldehyde - may represent a quick, low-cost way to identify nutraceutical regimens that merit further attention for their potential impact on alcohol-induced pathology. Measures which boost or preserve ALDH-2 activity may also have important antioxidant potential, as this enzyme functions physiologically to protect cells from toxic aldehydes generated by oxidant stress.

Ola Wallengren
2013-10-11, 09:55
Broccoliextrakt

Alcohol Alcohol. 2013 Sep-Oct;48(5):526-34. doi: 10.1093/alcalc/agt063. Epub 2013 Jul 3.
Sulforaphane accelerates acetaldehyde metabolism by inducing aldehyde dehydrogenases: relevance to ethanol intolerance.
Ushida Y, Talalay P.
Source
Corresponding author: Department of Pharmacology and Molecular Sciences, Johns Hopkins University School of Medicine, 725 N Wolfe Street, Baltimore, MD 21205, USA. ptalalay@jhmi.edu.
Abstract
AIMS:
Many East Asians are highly intolerant to even modest alcohol consumption. These individuals accumulate acetaldehyde, the primary metabolite of ethanol, because of a genetic polymorphism of aldehyde dehydrogenase (ALDH) that metabolizes acetaldehyde to nontoxic acetate. The aim of these studies is to upregulate ALDH by dietary means, thereby reducing acetaldehyde toxicity.
METHODS:
Sulforaphane [SF, 1-isothiocyano-4-(methylsulfinyl)butane] derived from its glucosinolate precursor contained in cruciferous vegetables and related inducers of the Keap1/Nrf2/ARE pathway were assessed for their potencies to induce ALDH in murine hepatoma Hepa1c1c7 cells. Inducer potencies for ALDH were compared with those for NQO1, a prototypical cytoprotective enzyme present downstream of the Keap1/Nrf2/ARE pathway. SF (5 or 20 µmol/day) was fed to CD-1 mice for 7 days prior to a single administration of ethanol, and then ALDH induction in organs and pharmacokinetics of acetaldehyde was examined.
RESULTS:
In addition to SF, other electrophiles, including many Michael reaction acceptors, induce ALDH. Potencies of these agents as inducers parallel their activities in inducing NQO1, and are also dependent on Nrf2. In mice, in vivo, feeding of SF induced tissue ALDH and dramatically increased (doubled) the rate of elimination of acetaldehyde arising from the administration of ethanol.
CONCLUSION:
SF and other edible phytochemicals may ameliorate the alcohol intolerance of individuals who are polymorphic with respect to ALDH.

hurril
2013-10-11, 09:58
Milt pruttluktande broccoliextrakt känns nog lockande när bakfyllan bankar i tinningarna :)

Ola Wallengren
2013-10-11, 11:56
Poängen är ju att man tar det före och efter man druckit så får man förhoppningsvis inte lika mycket baksmälla.

spaffen
2013-10-11, 13:07
Så för att klara alkoholintag bäst gäller:
* Samarin innan för dess ph-höjande effekter.
* Olas cocktail (taurin, liponsyra, pantetin, spirulina, broccoliextrakt) x2 för att boosta inblandade enzym-system till snabbare nedbrytning.
* NSAID dagen efter (antar att paracetamol är sämre för levern i sammanhanget och det är huvudvärkslindrande effekt vi vill ha av typ ipren)
* Enligt Berkhan äta ffa fett och protein under dagen och dricka ren sprit och torra viner (för att "fuska sig runt" energin i alkohol).
* Varannan vatten plus ev resorb för vätska/salt balansen (kanske sabbar Berkhans icke-kolhydrat intag iofs).

Tillägg? Ändringar? Vilka doser snackar vi för den enzymboostande cocktailen? Vem är först ut att prova? :Virro

tjing
2013-10-11, 13:45
Hmm, nu när du säger det Ola vill jag minnas att taurin innan man dricker är rätt poppis på en del ställen i världen (England tror jag) för att just minska bakfylla när man dricker.

Anekdotalt ska det fungera rätt bra har jag läst. Men vem vet.

Nebuchadnezzar
2013-10-11, 13:46
Så för att klara alkoholintag bäst gäller:
* Samarin innan för dess ph-höjande effekter.
* Olas cocktail (taurin, liponsyra, pantetin, spirulina, broccoliextrakt) x2 för att boosta inblandade enzym-system till snabbare nedbrytning.
* NSAID dagen efter (antar att paracetamol är sämre för levern i sammanhanget och det är huvudvärkslindrande effekt vi vill ha av typ ipren)
* Enligt Berkhan äta ffa fett och protein under dagen och dricka ren sprit och torra viner (för att "fuska sig runt" energin i alkohol).
* Varannan vatten plus ev resorb för vätska/salt balansen (kanske sabbar Berkhans icke-kolhydrat intag iofs).

#kolozzeum

tjing
2013-10-11, 13:47
Man ska nog inte undvika kolhydrater helt när man dricker mer; alkohol kan påverka blodsockret i fel riktning och beteendestörningar kan uppkomma. Gäller såklart om man dricker kolhydratsfattiga alternativ som sprit och torra viner.

spaffen
2013-10-11, 14:25
Man ska nog inte undvika kolhydrater helt när man dricker mer; alkohol kan påverka blodsockret i fel riktning och beteendestörningar kan uppkomma. Gäller såklart om man dricker kolhydratsfattiga alternativ som sprit och torra viner.

Jag har hört att diabetiker ska justera sina insulindoser och vara noga med mat när de dricker men metabolt friska bör väl klara att hålla nivåerna ok?

Är inte syftet med att dricka att uppnå en beteendestörning? ^^

LillisJ
2013-10-11, 16:53
Det förklarar varför jag ALDRIG är bakfull. Blandar alltid med sprite :D

Mouline
2013-10-11, 18:09
Jag har hört att diabetiker ska justera sina insulindoser och vara noga med mat när de dricker men metabolt friska bör väl klara att hålla nivåerna ok?

Är inte syftet med att dricka att uppnå en beteendestörning? ^^

Diabetiker behöver käka något för att inte få en gryningseffek då de vaknar nästa morgon eller ja.. inte vaknar..