handdator

Visa fullständig version : Korrelationer mellan IGF-1/IGFBP-3 och intag av protein, mjölk- och mjölkprodukter.


tjing
2013-10-08, 14:00
Associations of serum insulin-like growth factor-I and insulin-like growth factor-binding protein 3 levels with biomarker-calibrated protein, dairy product and milk intake in the Women's Health Initiative.

Abstract

It is well established that protein-energy malnutrition decreases serum insulin-like growth factor (IGF)-I levels, and supplementation of 30 g of whey protein daily has been shown to increase serum IGF-I levels by 8 % after 2 years in a clinical trial. Cohort studies provide the opportunity to assess associations between dietary protein intake and IGF axis protein levels under more typical eating conditions.

In the present study, we assessed the associations of circulating IGF axis protein levels (ELISA, Diagnostic Systems Laboratories) with total biomarker-calibrated protein intake, as well as with dairy product and milk intake, among postmenopausal women enrolled in the Women's Health Initiative (n 747). Analyses were carried out using multivariate linear regression models that adjusted for age, BMI, race/ethnicity, education, biomarker-calibrated energy intake, alcohol intake, smoking, physical activity and hormone therapy use.

There was a positive association between milk intake and free IGF-I levels. A three-serving increase in milk intake per d (approximately 30 g of protein) was associated with an estimated average 18·6 % higher increase in free IGF-I levels (95 % CI 0·9, 39·3 %). However, total IGF-I and insulin-like growth factor-binding protein 3 (IGFBP-3) levels were not associated with milk consumption and nor were there associations between biomarker-calibrated protein intake, biomarker-calibrated energy intake, and free IGF-I, total IGF-I or IGFBP-3 levels.

The findings of the present study carried out in postmenopausal women are consistent with clinical trial data suggesting a specific relationship between milk consumption and serum IGF-I levels, although in the present study this association was only statistically significant for free, but not total, IGF-I or IGFBP-3 levels.

Br J Nutr. 2013 Oct 7:1-7.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24094144

TomasB
2013-10-08, 14:33
Låter intressant. Men vad innebär det i praktiken? :)

tjing
2013-10-08, 14:51
Att mjölk ökar nivåer av fritt IGF-1.

Mjölk är både nyttigt och potentiellt onyttigt samtidigt kan jag tycka. Det innehåller en massa vitaminer och kalcium men stimulerar potent tillväxt...som inte behövs för gemene person i vuxen ålder.

Kontentan är en eventuell riskökning för olika typer av cancer. Samtidigt kan t ex kalciumet i mjölk verka skyddande mot andra typer och sänka blodtryck etc. Mjölk är en tuff nöt.

TomasB
2013-10-08, 14:59
Att mjölk ökar nivåer av fritt IGF-1.

Mjölk är både nyttigt och potentiellt onyttigt samtidigt kan jag tycka. Det innehåller en massa vitaminer och kalcium men stimulerar potent tillväxt...som inte behövs för gemene person i vuxen ålder.

Kontentan är en eventuell riskökning för olika typer av cancer. Samtidigt kan t ex kalciumet i mjölk verka skyddande mot andra typer och sänka blodtryck etc. Mjölk är en tuff nöt.

Men höjer inte gymträning IGF - 1 också? Borde inte det höja risken för vissa cancertyper då också? (Tänkte på hur "allvarligt" det är egentligen).

Vad innebär: "although in the present study this association was only statistically significant for free, but not total, IGF-I or IGFBP-3 levels."

Spelar det någon roll för ev. cancer risk? :)

tjing
2013-10-08, 15:02
Det är fria nivåer som egentligen är mest intressant, då de är fria att verka på kroppens vävnader via blodet. Bindningsproteinerna har fysiologiska funktioner på egen hand också och kan binda till receptorer så det är en komplicerad soppa.

Har skrivit mer om IGF och bindingsproteinerna på min blogg om du har lust att läsa.

TomasB
2013-10-08, 15:35
Tack! Ska ta mig en titt omedelbart. :)

Lillpajken94
2013-10-09, 11:47
Man kanske ska sluta dricka mjölk under gympasset nu då..blir ju ca 1.5 liter om dagen..

EIGuapo
2013-10-09, 12:14
Gäller detta kvarg med?..eller lika mycket kanske jag ska säga.
Har detta att göra med kasein proteinet?..för i så fall så borde ju kvarg vara mycket sämre just på denna punkt..

King Grub
2013-10-09, 12:44
Gäller detta kvarg med?..eller lika mycket kanske jag ska säga.
Har detta att göra med kasein proteinet?..för i så fall så borde ju kvarg vara mycket sämre just på denna punkt..


Ja, kasein påverkar IGF-1 mycket mer än vassle.

Background/Objectives:

Milk increases both fasting insulin and insulin-like growth factor 1 (IGF-1), and thereby growth, in healthy prepubertal boys. It is, however, unknown which components in milk are responsible for milk's growth-stimulating effect.

Subjects/Methods:

To get closer to the identification of which components in milk that stimulate growth, we have performed an intervention study with 57 eight-year-old boys in which we examined the effects of the two major milk protein fractions, whey and casein, and milk minerals (Ca and P) in a 2 x 2 factorial design on IGFs and glucose-insulin metabolism. The amounts of whey and casein were identical to the content in 1.5 l skim milk. The amounts of Ca and P were similar to 1.5 l skim milk in the high-mineral drinks, whereas the amounts of Ca and P were reduced in the low-mineral drinks.

Results:

There were no interactions between milk mineral groups (high, low) and milk protein groups (whey, casein). Serum IGF-1 increased by 15% (P<0.0001), whereas there was no change in fasting insulin (P=0.36) in the casein group. In the whey group, fasting insulin increased by 21% (P=0.006), with no change in IGF-1 (P=0.27). There were no independent effects of a high milk mineral intake on IGF-1 and insulin.

Conclusions:

The main milk protein fractions exhibit important but different growth-promoting effects by increasing either fasting insulin (whey) or IGF-1 (casein) levels.

Eur J Clin Nutr. 2009 May 27. Differential effects of casein versus whey on fasting plasma levels of insulin, IGF-1 and IGF-1/IGFBP-3: results from a randomized 7-day supplementation study in prepubertal boys.

http://www.nature.com/ejcn/journal/vaop/ncurrent/pdf/ejcn200934a.pdf

TomasB
2013-10-09, 12:46
Antar då att detta även gäller Yoghurt, Filmjölk och andra mejeriprodukter som Ost m.m.?

Thornblom
2013-10-09, 13:57
Men vilka nivåer av mjölk snackar vi? Nån liter om dagen? Eller 3-4 liter?

TomasB
2013-10-09, 14:07
Men vilka nivåer av mjölk snackar vi? Nån liter om dagen? Eller 3-4 liter?

There was a positive association between milk intake and free IGF-I levels. A three-serving increase in milk intake per d (approximately 30 g of protein)

Låter som en liter om dagen ungefär (Om jag inte missförstår det jag citerat då förstås :))

tjing
2013-10-09, 14:41
Ja, det blir nästan en liter sammanlagt om dagen, eller närmare 900 ml.

maqan
2013-10-09, 19:45
Antar då att detta även gäller Yoghurt, Filmjölk och andra mejeriprodukter som Ost m.m.?

Givetvis gäller det samtliga produkter som innehåller mjölkprotein.

TomasB
2013-10-10, 10:03
Givetvis gäller det samtliga produkter som innehåller mjölkprotein.

Alright, tack.

lungan
2013-10-10, 10:18
När man diskuterar cancer av mjölk så verkar det alltså som det kan vara mjölkproteinets verkarn på IFG-1 samt även kalciumet som ligger bakom?

TomasB
2013-10-10, 12:07
När man diskuterar cancer av mjölk så verkar det alltså som det kan vara mjölkproteinets verkarn på IFG-1 samt även kalciumet som ligger bakom?

Nja.

Mjölk är både nyttigt och potentiellt onyttigt samtidigt kan jag tycka. Det innehåller en massa vitaminer och kalcium men stimulerar potent tillväxt...som inte behövs för gemene person i vuxen ålder.

Kontentan är en eventuell riskökning för olika typer av cancer. Samtidigt kan t ex kalciumet i mjölk verka skyddande mot andra typer och sänka blodtryck etc. Mjölk är en tuff nöt.

Sen ska man inte helt spela bort betydelsen av gener när det gäller cancer.

tjing
2013-10-10, 12:48
Insulin, IGF-1, en hög andel BCAA, kalcium.