lungan
2013-10-04, 08:52
Nu förstår jag att AXA givetvis propagerar för att man ska äta havregryn. Men det är en sak jag skulle vilja förstå lite mer angående havregryn. Jag har läst detta här:
http://www.axa.se/Ma-bra-coachen/Nyttiga-tips/havre/
"Havre som proteinkälla
Vegetabiliska proteinkällor är normalt sett inte fullvärdiga då de inte innehåller tillräcklig mängd av de livsnödvändiga aminosyrorna. Men inom de vegetabiliska källorna är skillnaden stor och havregryn ligger i den absoluta toppen tillsammans med t ex sojabönor. Det räcker med några matskedar mjölk till en portion havregryn för att proteinet i grynen ska bli fullvärdigt och du kan tillgodoräkna dig varje gram protein både från grynen och mjölken."
Hur kan några få matskedar mjölk göra så att man kan tillogodräkna sig allt protein? Kan man inte göra det hursomhelst, även utan mjölk men med skillnaden att man då faktiskt inte fått i sig vissa aminosyror? Har man så pass lite mjölk till sitt havre borde man ju få i sig försumbara mängder av de aminosyrorna man tillsätter genom mjölken?
Är det så att mjölken på något vis aktiverar proteinet man stoppar i sig, eller hur fungerar det?
Jag drar en parallel med GI där jag förstått att om man blandar havregryn med vissa frön så sänker man GI eftersom kroppen då inte tar upp kolhydraterna lika snabbt? Nu är detta förvisso något helt annat.
Det skulle vara kul med något utförligt svar.
Tackar på förhand.
Mvh
http://www.axa.se/Ma-bra-coachen/Nyttiga-tips/havre/
"Havre som proteinkälla
Vegetabiliska proteinkällor är normalt sett inte fullvärdiga då de inte innehåller tillräcklig mängd av de livsnödvändiga aminosyrorna. Men inom de vegetabiliska källorna är skillnaden stor och havregryn ligger i den absoluta toppen tillsammans med t ex sojabönor. Det räcker med några matskedar mjölk till en portion havregryn för att proteinet i grynen ska bli fullvärdigt och du kan tillgodoräkna dig varje gram protein både från grynen och mjölken."
Hur kan några få matskedar mjölk göra så att man kan tillogodräkna sig allt protein? Kan man inte göra det hursomhelst, även utan mjölk men med skillnaden att man då faktiskt inte fått i sig vissa aminosyror? Har man så pass lite mjölk till sitt havre borde man ju få i sig försumbara mängder av de aminosyrorna man tillsätter genom mjölken?
Är det så att mjölken på något vis aktiverar proteinet man stoppar i sig, eller hur fungerar det?
Jag drar en parallel med GI där jag förstått att om man blandar havregryn med vissa frön så sänker man GI eftersom kroppen då inte tar upp kolhydraterna lika snabbt? Nu är detta förvisso något helt annat.
Det skulle vara kul med något utförligt svar.
Tackar på förhand.
Mvh