handdator

Visa fullständig version : Några frågor om frysta bär


Wrista
2013-09-30, 19:47
Bör man koka eller värma upp frysta bär innan man äter dom? Jag brukar ta med kvarg och bär till jobbet och ha det som mellanmål. Men eftersom jag börjar tidigt så gör jag iordning allt på kvällen innan. Är det dåligt att värma upp bären på kvällen och sen kyla ner dom i kylen under natten ihop med kvargen? Hur länge ska man mikra till exempel hallon eller blåbär för att vara säker på att det inte finns några virusbakterier eller hepatit A i bären? Hur länge kan en burk med kvarg stå ute i rumstemperatur utan att bli dåligt?

R Scarpa27
2013-09-30, 19:55
kvargen är ingen fara med..
de enda är att den kan blir vattnig på ytan.. häll av käka..

och jaah koka du dina bär och sedan kyl dem...
då e du ju säkrad från norov..

krubkungen
2013-09-30, 20:25
Fast Hepatit A i bären var väl bara tillfälligt och ett viss parti? Det är väl avfärdat för ett tag sedan?

R Scarpa27
2013-09-30, 20:36
Fast Hepatit A i bären var väl bara tillfälligt och ett viss parti? Det är väl avfärdat för ett tag sedan?

u never know...
kanju dyka upp när som det är då nyheterna kommer...

ett nytt parti kan ju komma ?

norov finns ju och utländska bär vet man aldrig med.
jag är själv inte nojjig med sådant när jag äter själv men där jag jobbar och serverar andrakunder är 100% noggrann med allt.

jon lord
2015-05-04, 15:52
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2704384-okokta-hallon-kan-ha-orsakat-krakdod
Hur ligger det till med er på kolo, to boil or not to boil. Äter väldigt mycket frysta hallon själv och har alldrig kokat. Ni som kokar: hur gör ni, släpper inte hallonen vätskan ur sig i vattnet så att det blir "sylt" av alltihopa? vill ju äta hallon och inte dricka hallonsaft med hallon i.

R Scarpa27
2015-05-04, 18:49
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2704384-okokta-hallon-kan-ha-orsakat-krakdod
Hur ligger det till med er på kolo, to boil or not to boil. Äter väldigt mycket frysta hallon själv och har alldrig kokat. Ni som kokar: hur gör ni, släpper inte hallonen vätskan ur sig i vattnet så att det blir "sylt" av alltihopa? vill ju äta hallon och inte dricka hallonsaft med hallon i.

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-hygien-forpackningar/tillagning/koka-bar/

viktiga är upphettningen ca koka 1 minut. och du behöver ju inte koka med massa vatten.
även ett knep är att bränna till dom i ugnen=)

hmm jag köper mestadels svenska och privat kokar jag aldrig. =)
dock rekomenderar jag inte att man ska göra som mig :D

dock på jobbet kokar jag allt faktist.

Luca Brasi
2015-05-04, 18:55
Hepatit är ju lite sämre än att vara magsjuk i två dagar också.

juckeyy
2015-05-04, 19:47
Jag brukar bara ta min påse med frysta blåbär, hälla på lite över kvargen och käka det?
Gillar texturen och konsistensen av frysta blåbär, är det farligt? :O

s7b
2015-05-04, 19:53
Kommer bären från utlandet så bör man koka dem innan de äts

grytlappen
2015-05-05, 11:50
Hur är det med bekämpningsmedlen i frysta bär då? För jag antar att man inte kan koka bort det.

https://gottelisa.wordpress.com/2015/04/11/hormonstorande-bekampningsmedel-i-frysta-bar/

Kä'nner inte att jag behöver nån östrogenboost direkt...

Sverker
2015-05-05, 17:16
Köp svenskt så blir det färre frågor och bättre bär.

vicarious
2015-05-06, 07:21
Hur är utbudet av svenska frysta bär då? Inte kollat jättenoga men tvivlar på att t ex Coop eller ICA har svenska bär i sina egna märken. Blir ju begränsad till sommarmånaderna om man alltid ska hålla sig till svenska.

dodie
2015-05-06, 08:05
nån som vet hur länge man måste micra för att det ska motsvara 1mins kokning? :P

Bumb
2015-05-06, 10:28
Äter mkt Ica Basic bär osv i smoothies, antar att de är euroshopper eller liknande de handlar från. Men typ havtorn,tranbär,lingon mixerna som är av ICA märka (inte basic) borde väl vara svenskplockat?


Edit: Kan svara på min egen fråga, står förpackat i Polen på förpackningen...