handdator

Visa fullständig version : Äggula och effekt på kolesterol, inflammation och leverfunktion


King Grub
2013-09-24, 15:33
OBJECTIVES:

Dietary cholesterol elevates serum total cholesterol (TC) and low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) concentrations modestly. There are indications that the cholesterol-raising effect depends on the food matrix, that is, sphingolipids and lactic acid bacteria are suggested to influence cholesterol metabolism. Traditional buttermilk is rich in both sphingolipids and lactic acid bacteria. Therefore, the aim of this study was to evaluate whether effects on cholesterol metabolism depend on food matrix (e.g., cholesterol provided as egg [yolk] or incorporated into traditionally prepared buttermilk drink).
METHODS:

Participants (N = 97) took part in a 12-wk intervention study. The controls (n = 20) continued their regular egg consumption of one to two eggs a week. The other two groups consumed either one extra egg per day (n = 57) or a buttermilk drink containing one egg yolk (n = 20). Blood was sampled at day 1 and at the end of the experimental period (day 90) to analyze serum lipids, lipoproteins, and markers reflecting cholesterol metabolism, low-grade systemic inflammation, endothelial activity, and liver function.

RESULTS:

Serum TC and LDL-C concentrations increased significantly by respectively 0.63 mmol/L (P < 0.05) and 0.59 mmol/L (P < 0.05) in women consuming one additional egg per day compared with controls. There were no effects on markers for inflammation, endothelial activity, or liver function. The increase in serum TC and LDL-C concentration was no longer significant in women consuming the same egg yolk incorporated in a buttermilk drink (0.33 mmol/L [P = 0.66] and 0.31 mmol/L [P = 0.55], respectively).

CONCLUSION:

Daily egg consumption for 12 wk increases serum TC and LDL-C concentrations in women but not markers for inflammation, endothelial activity, and liver function. Interestingly, the rise in serum LDL-C concentrations is less pronounced when egg yolk is incorporated into a buttermilk drink, indeed suggesting that fractions in the buttermilk might influence dietary cholesterol absorption.

Nutrition. 2013 Oct;29(10):1237-44. The influence of consuming an egg or an egg-yolk buttermilk drink for 12 wk on serum lipids, inflammation, and liver function markers in human volunteers.

tjing
2013-09-24, 16:04
HDL-nivåerna ökade inte heller hos kvinnorna, vilket sammantaget ger en mer ofördelaktig LDL:HDL-kvot.

Männens LDL påverkades inte av äggätandet eller äggdrycken.

Ägg har för övrigt i studier också setts öka storleken på LDL-partiklar, vilket är väldigt hälsosamt jämfört med de mindre LDL-partiklarna som lättare fastnar i kärlväggar och oxiderar.

Klein
2013-09-24, 22:20
Påverkan av dietärt kolesterol på serumkolesterol skiljer sig mellan människor beroende på genetik.

Klein
2013-09-24, 22:28
Man kan ju också spekulera i att kvinnor har lägre substratanvändning än män och därför är mer känsliga för dietärt fettintag. Tex har de ju i regel högre konvertering än män av ALA till långkedjade omega3fettsyror.

svag74
2013-09-25, 08:08
Finns det någon som äter mindre än ett ägg per dag?
Kunde de inte jämfört ett om dagen med typ 5 om dagen.
Det här är ju lite fånigt, 1/dag mot 2/vecka :smash:
Var säkert extra små ägg de testade med också :laugh:
Nej, mer tester på hög äggkonsumption tack :hbang:

R Scarpa27
2013-09-25, 18:10
fått hem lite strutsägg.
sheise kokade ett ägg i 40 minuter. men gott var de =).
åt dock ej hela men gjorde äggröra av det till mackorna.
undra om strutsägg och hönsägg har likvärdiga egenskaper.
http://buttercup.se/poppy/wordpress/wp-content/uploads/struts%C3%A4gg1.jpg

dt06mj2
2013-09-25, 18:36
fått hem lite strutsägg.
sheise kokade ett ägg i 40 minuter. men gott var de =).
åt dock ej hela men gjorde äggröra av det till mackorna.
undra om strutsägg och hönsägg har likvärdiga egenskaper.

Hur ser kilopriset ut?

tjing
2013-09-25, 18:45
Jäklar.

Tar ett strutsägg upp typ hela kastrullen eller?

hurril
2013-09-25, 18:54
HDL-nivåerna ökade inte heller hos kvinnorna, vilket sammantaget ger en mer ofördelaktig LDL:HDL-kvot.

Männens LDL påverkades inte av äggätandet eller äggdrycken.

Ägg har för övrigt i studier också setts öka storleken på LDL-partiklar, vilket är väldigt hälsosamt jämfört med de mindre LDL-partiklarna som lättare fastnar i kärlväggar och oxiderar.

Har du någon referens på det sista? En kompis som undrar över sina APOr :)

R Scarpa27
2013-09-25, 19:00
Hur ser kilopriset ut?

vet ej en nära bekants föräldrar har en strutsfarm och föder upp.
så fick gratis =)...

imon tänkte jag testa slämga ner och steka ett helt i pannan =)
jau använde en stor kastrull bara =)

tjing
2013-09-25, 19:20
Har du någon referens på det sista? En kompis som undrar över sina APOr :)

Sure thang, broseph.

Plasma LDL and HDL characteristics and carotenoid content are positively influenced by egg consumption in an elderly population.

"...These findings suggest that the increases in LDL-C and HDL-C due to increased egg consumption in hyper-responders are not related to an increased number of LDL or HDL particles but, to an increase in the less atherogenic lipoprotein subfractions."

http://www.nutritionandmetabolism.com/content/3/1/6

Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations.

Abstract:

Extensive research has not clearly established a link between egg consumption and risk for coronary heart disease. This lack of connection can be explained by two major reasons: First, eggs are a good source of numerous nutrients including lutein and zeaxanthin, potent antioxidants, which may exert a protective effect against lipoprotein oxidation.

Second, it has been well established that dietary cholesterol increases the concentrations of both circulating LDL and HDL cholesterol in those individuals who experience a higher increase in plasma cholesterol following egg consumption (hyper-responders). It is also important to note that 75% of the population experiences a mild increase or no alterations in plasma cholesterol concentrations when challenged with high amounts of dietary cholesterol (normal responders and hypo-responders).

Egg intake has been shown to promote the formation of large LDL and HDL subclasses in addition to shifting individuals from the LDL pattern B to pattern A, which is less atherogenic. For these reasons, dietary recommendations aimed at restricting egg consumption should be taken with caution and not include all individuals.

We need to acknowledge that diverse healthy populations experience no risk in developing coronary heart disease by increasing their intake of cholesterol but in contrast, they may have multiple beneficial effects by the inclusion of eggs in their regular diet.

Food Funct. 2010 Nov;1(2):156-60.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21776466

Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome.

"...Incorporating daily whole egg intake into a moderately carbohydrate-restricted diet (25-30% kolhydrater; ad libitum totalt matintag, min anm.) provides further improvements in the atherogenic lipoprotein profile and in insulin resistance in individuals with MetS."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013

TomasB
2013-09-26, 10:45
vet ej en nära bekants föräldrar har en strutsfarm och föder upp.
så fick gratis =)...

imon tänkte jag testa slämga ner och steka ett helt i pannan =)
jau använde en stor kastrull bara =)

SATAN! Hur smakar det då?
Är rätt nyfiken på att köpa om man kan...pallar du kolla vad det kostar? :)

R Scarpa27
2013-09-26, 18:07
SATAN! Hur smakar det då?
Är rätt nyfiken på att köpa om man kan...pallar du kolla vad det kostar? :)

kan fråga vad de säljer för träffar ev dem i helgen...
hmm smakar mycket likt eller ja de smakar som vanligt höns ägg typ=)
bara lite häftigare *popcorn*
går ju ha ägg med 1 kg kaviar på :hbang:
något denna familj brukade göra var ägg tårta av dessa som lät mkt gott.