handdator

Visa fullständig version : Effekten av höga mängder dietärt fett på dopaminfunktion i hjärnan.


tjing
2013-09-19, 16:20
A gut lipid messenger links excess dietary fat to dopamine deficiency.

Abstract:

Excessive intake of dietary fats leads to diminished brain dopaminergic function. It has been proposed that dopamine deficiency exacerbates obesity by provoking compensatory overfeeding as one way to restore reward sensitivity. However, the physiological mechanisms linking prolonged high-fat intake to dopamine deficiency remain elusive.

We show that administering oleoylethanolamine, a gastrointestinal lipid messenger whose synthesis is suppressed after prolonged high-fat exposure, is sufficient to restore gut-stimulated dopamine release in high-fat-fed mice. Administering oleoylethanolamine to high-fat-fed mice also eliminated motivation deficits during flavorless intragastric feeding and increased oral intake of low-fat emulsions.

Our findings suggest that high-fat-induced gastrointestinal dysfunctions play a key role in dopamine deficiency and that restoring gut-generated lipid signaling may increase the reward value of less palatable, yet healthier, foods.

Science. 2013 Aug 16;341(6147):800-2.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23950538

Elfsberg
2013-09-20, 19:14
Jag försöker förstå vad det står där på slutet, men terminologin är på tok för svår. Har du lust att göra någon slags översättning?

tjing
2013-09-21, 11:36
En högfettkost ger dopaminbrist hos råttor genom att minska syntesen av oleoylethanolamine i mag-tarmkanalen. Man supplementerar med ämnet och ser en ökad dopaminfrisättning (stimulerad via mag-tarmkanalen).

Slutet är intressant. Mössen ökade sitt intag av lågfetts-krubb och fick minskad motivationsbrist när de fick smaklös näring direkt in i magen. D v s någon slags "naturlig" belöning återficks, som inte längre dämpades av högfettskosten de ätit.

Författarna spekulerar om att den ökade dopaminfrisättningen (genom att återställa signaleringen i mag-tarmkanalen) kan leda till att den upplevda belöningen för god (och mer hälsosam) men inte överbelönande mat, ökar. D v s dina dopaminnivåer är högre och du känner inte längre samma behov av att belöna dig med skräpmat.

För övrigt har oleoylethanolamine visat sig binda till en endocannabinoid-receptor (ämnet är strukturellt lik endocannabinoiden anandamide). Det finns dessutom rön om att endocannabinoider samverkar med belöningssystemet, så det skulle inte förvåna mig om dopaminfrisättningen beror på den kopplingen.

Kom ihåg dock att detta är möss. Jag har ingen aning om överförbarheten, men den är givetvis inte särskilt otänkbar.

Vakten
2013-09-21, 16:16
Kan man dra slutsatsen att risken för att få Parkinsons ökar om man äter mycket skräpmat?

tjing
2013-09-21, 18:00
Ingen aning.

Inte omöjligt. Andra saker som kaffe och nikotin t ex tycks minska risken för parkinson genom att hålla dopaminerga neuroner vid liv.