handdator

Visa fullständig version : Biologiskt värde?


DrViolet
2013-09-14, 21:51
Jaha, nu räcker det inte med att räkna antal gram protein man får i sig varje dag, ska man även ta hänsyn till s.k. biologiska värdet, dvs. hur effektivt kroppen tar upp proteinet?

Ägg (100) har exempelvis betydligt högre biologiskt värde än exempelvis sojaprotein (45). Skall man verkligen behöva ta hänsyn till detta i sina uträkningar?

Och hur ser det ut för proteinpulver?

J.V
2013-09-14, 22:13
Till viss del.

Du kan t.ex. inte basera ditt proteinintag på bröd då det är lågvärdigt, det saknar aminosyror som behövs. Men du kan komplettera med t.ex. mjölkprodukter och bönor, då blir jättebra biologiskt värde.

Proteinpulver, då det är gjort på mjölkprodukter, har bra BV. Fullvärdigt. Äter du ägg och kött samt mjölkprodukter behöver du egentligen inte fundera på det. Är du vegetarian/vegan kan det vara bra att du läser på och pusslar ihop din kost för att få i dig de essentiella.

frekar3
2013-09-14, 22:13
Både ja och nej.

Alltså, om du äter 100 Gram av Vara-A med det biologiska värdet 100. Så får du i dig X antal byggstenar/aminosyror.

Om du äter Vara-B, som har det biologiska värdet 50 så måste du äta dubbelt så mycket i jämförelse med Vara A för att få i dig lika mycket aminosyror.

Vassleprotein har det biologiska värdet på omkring 104 (Mjölk=88).

RobinEH
2013-09-14, 22:18
Såvida du inte äter väldigt lite protein eller baserar proteinintaget på fläsksvålar så finns det ingen större anledning till att nojja över biovärdet.

z_bumbi
2013-09-15, 10:22
Både ja och nej.

Alltså, om du äter 100 Gram av Vara-A med det biologiska värdet 100. Så får du i dig X antal byggstenar/aminosyror.

Om du äter Vara-B, som har det biologiska värdet 50 så måste du äta dubbelt så mycket i jämförelse med Vara A för att få i dig lika mycket aminosyror.

Man får i sig ungefär lika mycket aminosyror men däremot så får man mindre essentiella aminosyror (EAA). Det innebär inte att man får 50% EAA då man tittar på den EAA som det finnns minst av för att få fram värdet. Så man får kolla på de skilda livsmedlen och jämföra.
Nu spelar det här ingen större roll för de flesta som äter protein från flera olika proteinkällor och det är också inräknat i både officiella rekommendationer och de inofficiella (t ex 2 g/kg).

Nebuchadnezzar
2013-09-15, 10:54
Jaha, nu räcker det inte med att räkna antal gram protein man får i sig varje dag, ska man även ta hänsyn till s.k. biologiska värdet

Nej, det behöver du inte göra såvida du inte äter väldigt konstigt. De rekommendationer som finns är baserade på att merparten av proteinet kommer från icke fullvärdiga källor.