handdator

Visa fullständig version : Beer can chicken


nissepelle
2013-08-16, 16:18
Rätt vanlig maträtt nu för tiden. Sen jag hörde talas om det första gången har jag varit skeptisk till att ha aluminium med i tillagningen av mat. Livsmedelsverket rekommenderar ju att inte tillaga mat i aluminiumkärl (utan skyddande beläggning). http://www.slv.se/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Aluminium/

Fuark
2013-08-16, 16:26
Vad är beercan chicken? kyckling som tillagas i en burk eller en kyckling garnerad med öl... på burk?

421
2013-08-16, 16:27
En kyckling som grillas med ölburk + kryddor om man vill i rumpan.

nissepelle
2013-08-16, 16:44
Precis, men trycker upp en öppnad ölburk i röven på kycklingen före tillagning.

nissepelle
2013-08-16, 16:50
Så alltså, är det typ obra att käka alu-kyckling tre gånger i veckan?

Fuark
2013-08-16, 16:54
Trodde ni skämtade först, men ack, stjärtkyckling, vilket påhitt

http://www.backyardindulgence.com/wp-content/uploads/2010/08/beer-can-chicken3.jpg

tjing
2013-08-16, 16:55
Ser för jävligt ut rent ut sagt.

nissepelle
2013-08-16, 17:14
Nu var inte min tanke med den här tråden att folk skulle förundras av det faktum att människor över hela landet falukorv penetrerar kycklingrektum i olika variationer. Ärligt talat trodde jag att de flesta var väl bekanta med detta fenomen. Tanken med tråden var att diskutera vilket eventuell hälsopåverkan aluminiumburkarna kan ha.

Fuark
2013-08-16, 17:20
Du måste dock medge att det är en blickfångande maträtt :)

OnT: Det kan vara det. Aliminiumet kan frigöras/frigörs vid upphettning och en viss mängd hamnar troligtvis i kycklingen, och aliminium i för höga doser är giftigt.

Wzup2u
2013-08-16, 19:12
köper färdiga beer can chicken ibland gott =) ca 45 kr på willys färdiggrillad beer can chicken.

shut teh face
2013-08-17, 10:57
Gör kycklingen saftigare, men måste inte stoppa upp en burk i röven, räcker ju (dock inte samma effekt) att ha vätska under kycklingen på något plåt eller liknande, sen kan man stoppa upp ölen i röven på kycklingen med något annat material kanske. :)

Grotesk
2013-08-17, 11:02
Trodde detta var värsta röv(ar)historien men tydligen icke. Inget för chickens antar jag.

Angående Livsmedelsverkets rekommendation som nämnts, att "undvika att laga till, värma upp eller förvara sura livsmedel i kastruller, formar, dricksflaskor och andra kärl av aluminium utan skyddande beläggning," så gäller det ju som det står just sura.

Enligt Livsmedelsverket:

"Med sura livsmedel menas:
saft, juice, soppor, krämer eller mos av rabarber, bär och frukt,
soppor, såser och inläggningar av till exempel tomater och surkål."

Källa: http://www.slv.se/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Aluminium/

Sverker
2013-08-17, 11:25
Jag skulle vara mer föriktig med färgen och lacken på burken. Brända kanter kan ge en del oönskade ämnen.

Misstänker att lacken blir porös och släpper en del ämnen över till det feta kycklingskinnet.

Rakanichy
2013-08-17, 11:36
Finns kärl man kan köpa!

cero
2013-08-17, 13:13
köper färdiga beer can chicken ibland gott =) ca 45 kr på willys färdiggrillad beer can chicken.

Hahaha, inte är de tillagade med en ölburk upp i rumpan?

421
2013-08-17, 13:41
Som rakanichy säger så finns det i porcelain/lera att köpa.

Om du använder burk så finns det viss risk att du lär dig spela banjo på köpet :)