handdator

Visa fullständig version : Glassmaskin


Figurenha
2013-08-15, 14:13
Har gått i tankar om att iförskaffa mig en glassmaskin, finns de någon vettig runt 500kr-klassen?

Philley
2013-08-15, 14:15
Teknikmagasinet har både glassmaskin och mjukglassmaskin för runt 500. Har dock inte testat dem så kan inte säga något om kvalité etc.

TheOne1994
2013-08-15, 14:23
jag har denna http://www.kjell.com/sortiment/hus-halsa-fritid/kokstillbehor/koksutrustning/rubicson-glassmaskin-p48051

kostar 199:- , gör ett bra jobb :)

Eira
2013-08-15, 14:31
OBH Nordica har en som gör sitt jobb.
testade göra en honung/valnötsglass och blev riktigt nöj med den.

20 min "maskin" + frys så är det klart efter ett par timmar

kaer
2013-08-15, 14:35
Finns en befintlig tråd =)
http://kolozzeum.com/forum/showthread.php?p=6002229

Figurenha
2013-08-15, 14:44
Finns en befintlig tråd =)
http://kolozzeum.com/forum/showthread.php?p=6002229

Missade totalt att kolla i den delen :) Hur är den maskinen du köpte? En sån jag kollat lite på.

kaer
2013-08-15, 14:48
Missade totalt att kolla i den delen :) Hur är den maskinen du köpte? En sån jag kollat lite på.

Den har funkat väldigt bra hittills. Har väl använt den 10+ ggr.
Kan vara osäkert när glassen 'är klar'. Oftast får man ha glassen i frysen ett tag efter maskinen för att den ska bli helt klar.
En del maskiner verkar ju lova ätklar glass direkt.

TomasB
2013-08-15, 14:54
Har spanat på glassmaskin forever. (Men aldrig kommit till kritan). Går det att göra sorbet i dem också? (borde väl bara vara att skippa grädden?)

kaer
2013-08-15, 14:56
Har spanat på glassmaskin forever. (Men aldrig kommit till kritan). Går det att göra sorbet i dem också? (borde väl bara vara att skippa grädden?)

Ja. Finns massvis av recept ute. Tycker sorbé är svårare att få till än glass, det är lätt att det blir för isigt eller att den smakar antingen för mycket eller för lite.

TomasB
2013-08-15, 15:47
Ja. Finns massvis av recept ute. Tycker sorbé är svårare att få till än glass, det är lätt att det blir för isigt eller att den smakar antingen för mycket eller för lite.

Aight, är ju glassfanatiker så jag måste skaffa en sån där. Har vi nåt konsensus på vilken som är bäst/mest prisvärd? :)

acke^_
2013-08-15, 16:49
denna har jag

http://www.tretti.se/hushallsapparater/matlagning/glassmaskiner/exido-246-048

vicarious
2015-03-22, 21:06
Någon som gör egen glass med glassmaskin som har kompressor? Lite sugen på att köpa en inför sommaren.

Kikat på några olika

Wilfa ICM-C15 (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1367818)
Cuisinart ICE-40 (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=759103)
Nemox Gelato Chef 2200 (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=351693)

R Scarpa27
2015-03-22, 21:12
hade satsat på alternativ 2 utan att tveka av de alternativen. alltså cuinarten.

bear.flowertwig
2015-03-22, 23:53
Någon som gör egen glass med glassmaskin som har kompressor? Lite sugen på att köpa en inför sommaren.

Kikat på några olika

Wilfa ICM-C15 (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1367818)
Cuisinart ICE-40 (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=759103)
Nemox Gelato Chef 2200 (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=351693)

Jag researchade mycket och valet föll på Wilfan. Riktigt nöjd och har gjort en hel del glass som blivit riktigt bra. Inte minst med superfärska råvaror kan det bli helt grymt. Blodapelsinsorbet... *drool*

The_RobRoy
2015-03-22, 23:57
Jag sålde jultidningar som en tok när jag var liten, det jag fick för slitet var en glassmaskin, vi använde den en gång, blev sådär.. ..sen stod den och damma i 10 år innan den slängdes.

Halvt off-topic, nu har Häagen Dazs släppt världens bästa glass i Sverige, jag mumsade på den i över 2 år i Hongkong, där den faktiskt tillslut slutade att säljas.

http://2.bp.blogspot.com/-yZ2DKTmTPzU/UAuHgPJuKJI/AAAAAAAAANU/K3-cgiknF9Y/s1600/Ha%CC%88agen-Dazs+Summer+Berries+&+Cream.jpg

svenbanan
2015-03-23, 00:44
Glassmaskin är överskattat. Det blir minst lika gott om man gör i frysen direkt. Vispa 2dl grädde + 1dl cr-fraiche. Vispa 3 äggvitor. Vispa 3 äggulor + 1dl florsocker + vaniljsocker. Blanda grädden med äggulan. Vänd i äggvitan och 100-200g frysta blåbär. Ställ i frysen och vänd försiktigt efter trekvart. Sedan kan man vända runt (skrapa loss från kanterna) lite mindre försiktigt varje halvtimme eller så tills den är lagom fryst.

Helt suveränt god glass!!!

mangemani
2015-03-23, 06:44
mitt råd, spar pengarna istället.
köpte en glass maskin för ett tag sedan med tanken "nu ska jag kunna göra egen mjukglass", men det var mer jobb och mer omstädigt än vad det var värt för varje sats.
köper man inte klar glass mix så är själva mixandet en process och sedan så kan man inte göra glassen för att sedan någon timme senare göra en till sats utan man måste vänta tills skålen är tillräckligt frusen igen vilket tar flera timmar.
i slut ändan så var det mycket enklare och smidigare att göra mixen eller köpa den färdiga mixen och frysa in den tills den fick bra konsistens och sedan "fluffa" till den.
nu står bara maskinen och samlar damm och jag tror aldrig jag kommer att använda den igen.

R Scarpa27
2015-03-23, 06:55
mitt råd, spar pengarna istället.
köpte en glass maskin för ett tag sedan med tanken "nu ska jag kunna göra egen mjukglass", men det var mer jobb och mer omstädigt än vad det var värt för varje sats.
köper man inte klar glass mix så är själva mixandet en process och sedan så kan man inte göra glassen för att sedan någon timme senare göra en till sats utan man måste vänta tills skålen är tillräckligt frusen igen vilket tar flera timmar.
i slut ändan så var det mycket enklare och smidigare att göra mixen eller köpa den färdiga mixen och frysa in den tills den fick bra konsistens och sedan "fluffa" till den.
nu står bara maskinen och samlar damm och jag tror aldrig jag kommer att använda den igen.

mange =) du pratar budget glassmaskin, det är dom man behöver frysa sålen på och hålla på att balta med.

de dyrare glassmaskinerna slipper man sådan skit på :D
hade också en sådan där man var tvungen att frysa haha efter 2 ggr sålde jag den för halva priset.

Nu köper jag all glass som många andra, men använder man en dyrare maskin blir det mkt bättre resultat & smidighet.

mangemani
2015-03-23, 06:58
jo iofs så var det ju en för typ 200 spänn:P

olle lindblad
2015-03-23, 09:11
Jag sålde jultidningar som en tok när jag var liten, det jag fick för slitet var en glassmaskin, vi använde den en gång, blev sådär.. ..sen stod den och damma i 10 år innan den slängdes.

Halvt off-topic, nu har Häagen Dazs släppt världens bästa glass i Sverige, jag mumsade på den i över 2 år i Hongkong, där den faktiskt tillslut slutade att säljas.

http://2.bp.blogspot.com/-yZ2DKTmTPzU/UAuHgPJuKJI/AAAAAAAAANU/K3-cgiknF9Y/s1600/Ha%CC%88agen-Dazs+Summer+Berries+&+Cream.jpg
Man blir lite sugen.
Den här är rätt trevlig också.

http://www.darproducerat.se/wp-content/uploads/2014/02/Glada-Gubbar3.jpg

vicarious
2015-03-23, 15:27
Jag researchade mycket och valet föll på Wilfan. Riktigt nöjd och har gjort en hel del glass som blivit riktigt bra. Inte minst med superfärska råvaror kan det bli helt grymt. Blodapelsinsorbet... *drool*

Tack för input, det lutar åt den även för mig. Nästa steg för att få en bättre maskin så hamnar prislappen på ungefär det dubbla, runt 3000-3500kr och det känner jag är lite väl mycket pengar för en hobbyentusiast som mig.

Som Scarpa säger, ni som tycker glassmaskin är slöseri med pengar - har ni provat en med kompressor? Det är stor skillnad jämfört med de billiga som kostar några hundralappar och ska in i frysen osv.

Pelle2
2015-03-23, 19:42
Jag har Wilfan och är grymt nöjd! Som sagt.. stor skillnad mot de som inte har kompressor. All glass du köper i butik smakar blaha i jämförelse, om du gör rätt :)

Kimball
2015-03-23, 21:45
Hade också rekommenderat en glassmaskin med kompressor, tror det helt enkelt blir så mycket smidigare vs. att förfrysa hinken (som man förvisso kan ha i frysen kontant om man har plats), men jag kommer mig inte för att använda min kjell-variant som länkades tidigare, även om den gör helt okej glass i slutänden!

The_RobRoy
2015-03-23, 21:54
All glass du köper i butik smakar blaha i jämförelse, om du gör rätt :)

Såpass?

R Scarpa27
2015-03-23, 21:57
Såpass?

var nog lite hårt draget av pelle.
http://www.suzukigladius.net/Smileys/default/icecream.gif

eller hmm.. kanske pelle som är pelles glass och mat? haha....

http://pellesglassomat.se/

bra sida! :D

Pelle2
2015-03-23, 22:30
Såpass?

Ja i princip, finns säkert undantag som kostar multum men inget på ICA går att jämföra med iaf.

Läs och njut: http://glassriket.se/

Pelle2
2015-03-23, 22:31
var nog lite hårt draget av pelle.
http://www.suzukigladius.net/Smileys/default/icecream.gif

eller hmm.. kanske pelle som är pelles glass och mat? haha....

http://pellesglassomat.se/

bra sida! :D

Thats me :d

R Scarpa27
2015-03-23, 22:44
Thats me :d

haha misstänkte nästan det :D

i ren princip behöver man bara köpa en schysst vaniljglass sen kan man kasta i sina kakor, dumle osv... :D mkt överpriser på många glassar håller jag med om...

när konceptet egentligen är ganska enkelt.

kollade på din turlista på pelles glassomat...

och läste detta...

Turlista

Kör normalt efter givna turer i Härjedalen, Ljusdals och Hudiksvalls kommun.
Kontakta gärna mig om jag inte redan kommer förbi er, så kan vi komma
överens hur vi kan träffas.

hmmm kan vi komma överens om att träffas på visingsö?
måste verkligen testa ditt hembakta tunnbröd som jag hitta i mat menyn.

http://www.thesleepingdogs.net/images/smilies/156503.gif

The_RobRoy
2015-03-23, 22:49
Ja i princip, finns säkert undantag som kostar multum men inget på ICA går att jämföra med iaf.

Läs och njut: http://glassriket.se/

Så om jag köper den bästa maskinen och använder rätt råvaror/recept, kommer jag få samma "mouth-feel"/konsistens samt gräddiga runda smak som de bästa glassarna? T.ex. den jag länkade ovan ifrån Häagen Daz?

olle lindblad
2015-03-23, 23:17
Så om jag köper den bästa maskinen och använder rätt råvaror/recept, kommer jag få samma "mouth-feel"/konsistens samt gräddiga runda smak som de bästa glassarna? T.ex. den jag länkade ovan ifrån Häagen Daz?
Jag har inte provat själv att göra glass i en hemmamaskin, men enligt gamla kollegor (kockar) som har provat själva är de bästa hemmamaskinerna riktigt bra. Inte i klass med de bästa proffsmaskinerna såklart men ändå.
Så svaret är tveklöst ja. Jag skulle absolut säga att det blir bättre. Mormor Magdas som jag bifogade bild på är den bästa butiksglass jag smakat i Sverige.
Egen glass gjord på rätt sätt, med rätt ingredienser gjord med en bra maskin är i mitt tycke ändå dubbelt så bra.

JimmyH
2015-03-24, 00:25
Äger själv wilfan sen ett år tillbaka och har snurrat en del glass, sorbet och sherbet i den.
Okej maskin som det tar ca 50 min att köra 6dl smet i. Dock tycker jag konsistensen lämnar mycket att önska när man kör glass eftersom den fryser så långsamt och snurrar sakta så blir det tyvärr lite för stora iskristaller. Klart godkänt för sorbet och sherbet men för glass är det sådär.

Har man plats i frysen för att alltid ha skålen där kan duger en obh nordica för 500 spänn lika bra för den extra tusingen är bara för kompresorn, konsistensen blir inte bättre.

rife
2015-03-24, 07:50
Har en Gaggia Gelatiera och är mycket nöjd
över resultatet.
Tar ca 10-20min för smeten att få en fin konsistens.
Bunken tar ca 5minuter att kyla ner i början innan jag häller ner smeten.

Har aldrig fått iskristaller i glassen och då har jag även gjort sorbet.

Rekommenderar den varmt

vicarious
2015-03-24, 18:23
Har en Gaggia Gelatiera och är mycket nöjd
över resultatet.


Kikade lite på den också men valet föll till slut på Nemox Gelatissimo Exclusive. Läst lite blandade omdömen om Wilfan så tänkte att det är lika bra att skaffa en riktigt bra maskin på en gång. Nemox känns som ett kvalitetsmärke, även om den här maskinen kanske är bland deras billigare varianter. 3495kr men med 10% rabatt så blev det till slut 3145kr.

http://www.gelatofacile.it/open2b/var/catalog/images/130/0-92d410c2-399.jpg

Pelle2
2015-03-24, 20:24
Äger själv wilfan sen ett år tillbaka och har snurrat en del glass, sorbet och sherbet i den.
Okej maskin som det tar ca 50 min att köra 6dl smet i. Dock tycker jag konsistensen lämnar mycket att önska när man kör glass eftersom den fryser så långsamt och snurrar sakta så blir det tyvärr lite för stora iskristaller. Klart godkänt för sorbet och sherbet men för glass är det sådär.

Har man plats i frysen för att alltid ha skålen där kan duger en obh nordica för 500 spänn lika bra för den extra tusingen är bara för kompresorn, konsistensen blir inte bättre.

Då måste du göra dålig smet eller har för mycket smet, enda gången jag får märkbara kristaller är när jag gör bärglass och det är om jag lägger i bären för tidigt så att de fryser och det går ju inte att göra något åt. Lite hårt på kanterna där spateln inte når kan jag få + att det är drygt att få ur glassen i och med den dåligt utformde designen.

vicarious
2015-03-24, 20:39
Gör man bärglass så kan man ju göra sylt av bären innan för att slippa just isbildning pga all vätska i bären.

bear.flowertwig
2015-03-24, 23:27
Kikade lite på den också men valet föll till slut på Nemox Gelatissimo Exclusive. Läst lite blandade omdömen om Wilfan så tänkte att det är lika bra att skaffa en riktigt bra maskin på en gång. Nemox känns som ett kvalitetsmärke, även om den här maskinen kanske är bland deras billigare varianter. 3495kr men med 10% rabatt så blev det till slut 3145kr.

http://www.gelatofacile.it/open2b/var/catalog/images/130/0-92d410c2-399.jpg

Nice. Man ska inte underskatta själva känslan av att få köra maskiner som är mer åt "prosumer" hållet heller :d Dessutom, i jämförelse med espressokvarn+bryggare som lätt landar på 30k är det där rena fyndet. Ta 10! :Virro

Då måste du göra dålig smet eller har för mycket smet, enda gången jag får märkbara kristaller är när jag gör bärglass och det är om jag lägger i bären för tidigt så att de fryser och det går ju inte att göra något åt. Lite hårt på kanterna där spateln inte når kan jag få + att det är drygt att få ur glassen i och med den dåligt utformde designen.

+1. Kristaller har jag inte heller haft problem med, det dryga är bara designen (nyfiken på hur andra löst det) som fryser in vispen i glassen *gah!* Om man nu bara kan få till den där sockerfria glassen... I väntan på det kan jag rekommendera den här chokladglassen (http://glassriket.se/2012/10/01/chokladglass-med-extra-allt/) med extra allt. *drool*

The_RobRoy
2015-03-25, 07:27
Förvånad hur många som sitter hemma i stugan och gör glass :)

Är fortfarande skeptisk till att kvalitén blir så hög..

bear.flowertwig
2015-03-25, 12:55
Förvånad hur många som sitter hemma i stugan och gör glass :)

Är fortfarande skeptisk till att kvalitén blir så hög..

Kvaliten kan tom bli mycket högre om du har bättre och färskre råvaror än glasstillverkarna. På samma sätt som din egna nypressade juice hemma i köket blir godare än vilken Tropicana som helst så funkar det likadant med glass. Inte minst då om du tex gör sorbet på frukt. Jag gjorde en helt överdjävla grym sorbet på blodapelsin (bonustrick: skvätt över lite fin olivolja + salt vid servering så lyfter det ännu mer), det tror jag knappt du kan köpa ens och som sagt har du just pressat den själv så blir det inte färskare (och godare)... Opti hade varit att ha tillgång till färsk mjölk och ägg också.

The_RobRoy
2015-03-25, 13:24
OK jag är övertygad, jag får skaffa en maskin.. ..många tips i tråden. I want the best :)

Alexton
2015-03-25, 13:43
Kvaliten kan tom bli mycket högre om du har bättre och färskre råvaror än glasstillverkarna. På samma sätt som din egna nypressade juice hemma i köket blir godare än vilken Tropicana som helst så funkar det likadant med glass. Inte minst då om du tex gör sorbet på frukt. Jag gjorde en helt överdjävla grym sorbet på blodapelsin (bonustrick: skvätt över lite fin olivolja + salt vid servering så lyfter det ännu mer), det tror jag knappt du kan köpa ens och som sagt har du just pressat den själv så blir det inte färskare (och godare)... Opti hade varit att ha tillgång till färsk mjölk och ägg också.

+1

Förra sommaren var vi ute hos en kompis stuga vid västkusten. Han hade en rätt lyxig glassmaskin och gott om råvaror. Gick upp 5kg på strax över en vecka.
Aldrig knarkat så mycket glass i mitt liv. Och jag är ingen glassfanatiker från början heller.

Punchglass, romglass och sherryglass är så ofantligt gott. *cupid*

vicarious
2015-03-28, 17:16
Provkörde min Nemox idag.

Gjorde först en vanlig vanilj efter detta recept. (http://glassriket.se/2012/09/06/glassrecept-vaniljglass/) Fantastiskt gott.

1 vaniljstång
4 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
6 äggulor
2 dl strösocker

Dela vaniljstången, skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön, dra sedan ifrån plattan.

Vispa ägg och socker till en ljusgul fluffig massa.
Under omrörning, häll den varma gräddmjölken över äggvispet. Häll sedan tillbaka blandingen i kastrullen. Sjud till 84 grader, eller tills den börjar tjockna. Häll upp i bunke, täck över. Låt svalna i rumstemperatur, ställ sedan in i kylen och låt mogna över natten.

Fick med en receptbok med maskinen och där gör de det enkelt och blandar bara ihop ingredienserna och kör direkt i maskinen. Hur brukar ni göra, varm smet som får stå över natten eller kall smet direkt?

Det jag reagerade mest på var att glassen gick väldigt snabbt att göra. Står 40-50min i instruktionsboken men min första sats var klar efter 10 min (veven slutade snurra t om).