handdator

Visa fullständig version : Kokt pasta .. ?


Ozziking
2013-08-14, 17:56
Tja! Åt vit fiberpasta idag och försöker räkna mitt kalori / kolhydrats intag men får fan inte till det alltså.

Jag vägde inte någonting utan mätte upp 4 DL kokt penne pasta och la på tallriken..

Hur vet jag hur mycket kalorier och kolhydrater det är? Hittar inte svaret någonstans.. Svårt det där.

Vet att 100g kokt fullkornsris är runt 139 kcal? men pasta..?

Magnus N
2013-08-14, 18:01
Tja! Åt vit fiberpasta idag och försöker räkna mitt kalori / kolhydrats intag men får fan inte till det alltså.

Jag vägde inte någonting utan mätte upp 4 DL kokt penne pasta och la på tallriken..

Hur vet jag hur mycket kalorier och kolhydrater det är? Hittar inte svaret någonstans.. Svårt det där.

Vet att 100g kokt fullkornsris är runt 139 kcal? men pasta..?

Väg upp 4 nya DL ? Om du nu har det hemma

King Grub
2013-08-14, 18:06
Väg pastan innan kokning. Titta på paketet för kcal per 100 gram.

kalle1321
2013-08-14, 18:14
Enligt http://recepthjalpen.se/pasta.html blir det såhär:

1 dl kokt pasta = ca 60 gram
4 dl = 240 gram

Det ger
303 kcal
62 g kolhydrater

King Grub
2013-08-14, 18:15
Volymen på pasta varierar beroende på sort.

Ozziking
2013-08-14, 18:49
Okej, tack! Så 100g okokt pasta ( 340 kcal ) - Kokar.. - ca 200g kokt - 1/2 av kokta pasta = 170 kcal och 31g kolhydrater? :-)

Ozziking
2013-08-14, 18:51
Mätte upp en DL pasta som vägde 35-40 gram. så 4 dl = 160 gram .. 255 kcal och runt 45-50g kolhydrater då? :)

King Grub
2013-08-14, 19:21
Okej, tack! Så 100g okokt pasta ( 340 kcal ) - Kokar.. - ca 200g kokt - 1/2 av kokta pasta = 170 kcal och 31g kolhydrater? :-)

100 gram kokt pasta ger 340 kcal även efter kokning även om den väger dubbelt så mycket nu.

Wzup2u
2013-08-14, 19:42
samma kcal mängd... e ju samma pasta... bara att den har svällt och blivit större kan man säga och väger mer men med samma kcal mängd som den var okokt.
gahh e ju matematik och enkelt allt klura ut....

HMS Laestander
2013-08-16, 01:39
Lättast att alltid se till att väga innan.

Kollade idag, kokade 100g pasta som jag delade i två för varsin matlåda tillsammans med mina wokgrönsaker och köttfärs.

100g pasta (okokt vikt) blev 232g i kokt vikt, men man kan nog inte generalisera så hårt utan bäst att bara väga varje gång. :thumbup:

Ozziking
2013-08-16, 11:23
Men alltså det känns så konstigt.. för tex idag vägde jag upp 100g torrvara i bulgur, kokade det sedan tog jag 2 DL kokt som var 130 gram och nästan allt jag hade kokat, det var kanske 3/4 Dl - 1 DL kvar i kastrullen. Men enligt de flesta näringsfakta sidor är 100 gram kokt bulgur endast ca 90 kcal och 18-19g kolhydrater? Men om jag åt 130 gram kokt så fick jag alltså i mig inte ens 130 kcal ( ca.. ) ?? Fast än jag åt nästan allt jag hade kokat? då borde det varit runt 280 kalorier iallafall?

100g torrvara: 330 kcal 64g kolhydrater

Enligt näringssidor.. 100g kokt - 80-100 kcal och 18-19 g kolhydrater..

blir helt mindfuckad :s

Dreas
2013-08-16, 11:25
Men alltså det känns så konstigt.. för tex idag vägde jag upp 100g torrvara i bulgur, kokade det sedan tog jag 2 DL kokt som var 130 gram och nästan allt jag hade kokat, det var kanske 3/4 Dl - 1 DL kvar i kastrullen. Men enligt de flesta näringsfakta sidor är 100 gram kokt bulgur endast ca 90 kcal och 18-19g kolhydrater? Men om jag åt 130 gram kokt så fick jag alltså i mig inte ens 130 kcal ( ca.. ) ?? Fast än jag åt nästan allt jag hade kokat? då borde det varit runt 280 kalorier iallafall?

100g torrvara: 330 kcal 64g kolhydrater

Enligt näringssidor.. 100g kokt - 80-100 kcal och 18-19 g kolhydrater..

blir helt mindfuckad :sUtgå ifrån din påse såklart.

King Grub
2013-08-16, 11:25
Kokar du 100 gram pasta/ris/bulgur så ökar vikten med näringsvärdena ändrar sig inte efter kokning.

Åt du bulgur som vägde 100 gram innan kokning så fick du 330 kcal.

Ozziking
2013-08-16, 18:11
Känns så konstigt eftersom näringssidorna säger annat isåfall. om 1 dl okokt blir 200 gram kokt så är det ju fortfarande 330 kcal och 64 gram kolhydrater och inte 35-40 gram kolhydrater och 170 kcal..

nissepelle
2013-08-16, 18:26
Varför vill du göra det krångligt för dig själv?

421
2013-08-16, 18:31
1dl okokt pasta är nog inte 100gram.

Ozziking
2013-08-16, 18:46
Hur gör man med fryst kött då?

Ozziking
2013-08-16, 18:47
*bulgur*

421
2013-08-16, 18:50
Förpackningar anger otillagade form.

Följ vad som står på förpackningen och inte vad du hittar på nätet för tillagad form.

nissepelle
2013-08-16, 18:57
Vadå hur gör man?? Man läser på förpackningen vad det står för kcal/100g och sedan väger man det frysta köttet INNAN DU TILLAGAR DET! Hur svårt är det att fatta den enkla principen?

Ozziking
2013-08-16, 21:11
Vadå hur gör man?? Man läser på förpackningen vad det står för kcal/100g och sedan väger man det frysta köttet INNAN DU TILLAGAR DET! Hur svårt är det att fatta den enkla principen?

Take a chillpill dude, det är nytt för mig .. Har ju kört på kokt vara och näringssidor på nätet. Matkalkyler etc.

Okej, så vi säger att jag väger en fryst kycklingbit på 150g sedan steker den och då väger den 100 gram, då är det fortfarande 150g som gäller? eller gäller den stekta varan kött?

För isåfall.. Hur gör man med grillad kyckling som är köpt på ica? den väger man ju inte fryst? .. :smash:

421
2013-08-16, 21:18
Använd näringsvärden som står på förpackning. Om det inte finns så får du använd tabell eller uppskattning.

speedy83
2013-08-16, 21:44
Säljs varan fryst anges näringsvärdet i fryst form, säljs det i tinad form anges det utifrån det. Så har jag förstått det hela. Tänk inte för mycket och överanalysera inte allt :)

Xtreme-G
2013-08-17, 08:22
Varför envisas du med att bry dig om vad det väger efter tillagning? Äter du inte allt? I så fall så får du väga allt det kokade och det du äter och räkna ut hur stor andel du äter. Multiplicera den andelen med den mängd energi du har räknat ut innan tillagning.

Ozziking
2013-08-17, 13:41
Jag envisas inte om något jag blev så fundersam eftersom den mängden jag åt i bulgur var betydligt mer energi än vad det stod på matkalkyl sidorna.

moodi
2013-08-18, 14:14
Varför bryr du dig ens om att räkna kalorier? du är 15 år, väger 58(?) kg och är 178(?) lång?

Ät, sov och träna. Sluta bry dig om makronutrienter och kalorier, se till att du äter mycket och får i dig mycket protein

Ozziking
2013-08-18, 19:12
Varför bryr du dig ens om att räkna kalorier? du är 15 år, väger 58(?) kg och är 178(?) lång?

Ät, sov och träna. Sluta bry dig om makronutrienter och kalorier, se till att du äter mycket och får i dig mycket protein

*mamma mat* ? :3 svårt att räkna ut när päronen lagar krubbet :o

King Grub
2013-08-18, 19:16
En hårt tränande, smal 15-åring behöver inte räkna.

Ozziking
2013-08-18, 19:31
Okej .. Men du grub kan du hjälpa mig med en sak? Att .. alltså det här med schemat, z_bumbis alltså. Värför är det så lite bicepscurl? Alltså lite menar jag set och reps? och triceps? Det känns som det är för lite? Och en mag övning i veckan..?

samt detta: När vet jag att jag ska öka vikten? Är tex 4*8 bänkpress minimum reps eller? :s

King Grub
2013-08-18, 19:36
Biceps är en liten och simpel muskel som bara har två funktioner och som inte kräver fler övningar för att stimuleras maximalt, och dessutom aktiveras biceps ordentligt vid ryggträning.

Ozziking
2013-08-18, 20:17
Okej.. Men tanke på det andra då? :/ blir såhär lite halvt ångestladdad nästan. känner nästan att jag tappar motivationen bara genom att tänka på den lilla mängden träning .. :3

och igen, vikhöjning? När?

King Grub
2013-08-18, 20:19
När du kan höja. Det skall falla sig naturligt.

svenbanan
2013-08-18, 22:24
Okej .. Men du grub kan du hjälpa mig med en sak? Att .. alltså det här med schemat, z_bumbis alltså. Värför är det så lite bicepscurl? Alltså lite menar jag set och reps? och triceps? Det känns som det är för lite? Och en mag övning i veckan..?

samt detta: När vet jag att jag ska öka vikten? Är tex 4*8 bänkpress minimum reps eller? :s

Försök få tyst på rösterna i ditt huvud som berättar för dig hur din träning borde se ut. Gör det enkelt för dig istället för att försöka hitta den mest optimla spliten med de mest optimala övningarna och med den optimala maten.

Ta bara ett program som många säger funkar (det finns många olika program som funkar). Sedan följer du detta program tills du har blivit mycket större/starkare än du är nu och är skitless på programmet. Då kan du börja fundera på nåt som ska ta dig till nästa nivå.

Men skruva ner volymen på alla distraktioner. Det finns ändå inget sätt som är det bästa sättet.

Ozziking
2013-08-18, 22:25
Okej.. Och kosten då? :/

Vad menar du med falla sig naturligt? Om jag klarar det som står ska jag höja vikten då så att jag inte klarar det som står i reps och fortsätta med den vikten tills jag klarar det ..?

tlk
2013-08-18, 22:39
Okej.. Och kosten då? :/

Vad menar du med falla sig naturligt? Om jag klarar det som står ska jag höja vikten då så att jag inte klarar det som står i reps och fortsätta med den vikten tills jag klarar det ..?

Men för helvete.

Du får svar på frågor om kosten. Så frågar du direkt om träning. Så får du svar på det. Så frågar du igen om kosten. Som nån jävla evighetsmaskin. Och det är ju samma fråga om å om igen.

Du är underviktig så det gör ont att läsa om det. Bara ät allt du ser. Lyft tungt och träna hårt på gymmet. Att du skulle råka bli fet för du äter ett gram för mycket av det ena eller det andra är för fan bara löjligt.

speedy83
2013-08-19, 07:13
Ta en vikt du kan göra 8 reps med när du sedan kan göra 10 reps med den vikten så höjer du till en vikt du kan göra 8 reps med, när du sedan kan göra 10 reps med den vikten höjer du till en du kan göra 8 reps med osv. osv

Frankz55
2013-08-19, 13:19
Ta en vikt du kan göra 8 reps med när du sedan kan göra 10 reps med den vikten så höjer du till en vikt du kan göra 8 reps med, när du sedan kan göra 10 reps med den vikten höjer du till en du kan göra 8 reps med osv. osv

Sluta svara honom - 100% troll.