handdator

Visa fullständig version : Mjölkprodukter och diabetes typ 2


King Grub
2013-08-14, 17:51
Background:

The association between intake of dairy products and the risk of type 2 diabetes has been investigated in several studies, but the evidence is not conclusive.

Objective:

We conducted an updated systematic review and dose-response meta-analysis of dairy product intake and the risk of type 2 diabetes.

Design:

We searched the PubMed database for prospective cohort and nested case-control studies of dairy product intake and risk of type 2 diabetes up to 5 June 2013. Summary RRs were estimated by use of a random-effects model.

Results:

Seventeen cohort studies were included in the meta-analysis. In the dose-response analysis, the summary RRs (95% CIs) were 0.93 (0.87, 0.99; I2 = 33%) per 400 g total dairy products/d (n = 12), 0.98 (0.94, 1.03; I2 = 8%) per 200 g high-fat dairy products/d (n = 9), 0.91 (0.86, 0.96; I2 = 40%) per 200 g low-fat dairy products/d (n = 9), 0.87 (0.72, 1.04; I2 = 94%) per 200 g milk/d (n = 7), 0.92 (0.86, 0.99; I2 = 0%) per 50 g cheese/d (n = 8), and 0.78 (0.60, 1.02; I2 = 70%) per 200 g yogurt/d (n = 7). Nonlinear inverse associations were observed for total dairy products (P-nonlinearity < 0.0001), low-fat dairy products (P-nonlinearity = 0.06), cheese (P-nonlinearity = 0.05), and yogurt (P-nonlinearity = 0.004), and there was a flattening of the curve at higher intakes.

Conclusions:

This meta-analysis suggests that there is a significant inverse association between intakes of dairy products, low-fat dairy products, and cheese and risk of type 2 diabetes. Any additional studies should assess the association between other specific types of dairy products and the risk of type 2 diabetes and adjust for more confounding factors.

Dairy products and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. Am J Clin Nutr August 14, 2013.

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/08/14/ajcn.113.059030.full.pdf+html

Morrris
2013-08-14, 17:53
Nice.

Simel
2013-08-14, 18:09
Vad innebär detta? Inverse association innebär typ "motsatt effekt"?... Så, mjölkprodukter och diabetes typ 2 har inget kausalitetssamband?

om detta är fallet bör man iaf inte glömma att för mycket mjölk kan leda till prostatacancer..

Fredszky
2013-08-14, 18:24
Ska firas med Yoggi.

Nutrid
2013-08-14, 19:16
Vad innebär detta? Inverse association innebär typ "motsatt effekt"?... Så, mjölkprodukter och diabetes typ 2 har inget kausalitetssamband?

om detta är fallet bör man iaf inte glömma att för mycket mjölk kan leda till prostatacancer..

Här var vi ju positiva cofffee

TomasB
2013-08-15, 11:16
Vad innebär detta? Inverse association innebär typ "motsatt effekt"?... Så, mjölkprodukter och diabetes typ 2 har inget kausalitetssamband?

om detta är fallet bör man iaf inte glömma att för mycket mjölk kan leda till prostatacancer..

Vad är "för mycket"? Och hur tydligt är sambandet? Har du länk?

nisse1976
2013-08-15, 11:31
Vad är "för mycket"? Och hur tydligt är sambandet? Har du länk?

Eddie Vedder har skrivit lite om det: http://traningslara.se/mjolk-och-prostatacancer-vad-vet-man/

TomasB
2013-08-15, 14:07
Eddie Vedder har skrivit lite om det: http://traningslara.se/mjolk-och-prostatacancer-vad-vet-man/

Tack.

Tycker detta var rätt bra sammanfattat:

Den något tråkiga kontentan är alltså att man inte vet varken om risken för prostatacancer ökar med hög konsumtion av mjölkprodukter och inte heller vad som i så fall är den ensamt avgörande – eller, bland flera, mest avgörande – faktorn i mjölkprodukterna. Så undvik att extremkonsumera men uteslut inte för den delen helt och hållet om du nu gillar mjölkprodukter. Det är väl det slutliga rådet man kan ge.