handdator

Visa fullständig version : Blodglukosnivåer och risk för demens


King Grub
2013-08-09, 13:31
BACKGROUND:

Diabetes is a risk factor for dementia. It is unknown whether higher glucose levels increase the risk of dementia in people without diabetes.

METHODS:

We used 35,264 clinical measurements of glucose levels and 10,208 measurements of glycated hemoglobin levels from 2067 participants without dementia to examine the relationship between glucose levels and the risk of dementia. Participants were from the Adult Changes in Thought study and included 839 men and 1228 women whose mean age at baseline was 76 years; 232 participants had diabetes, and 1835 did not. We fit Cox regression models, stratified according to diabetes status and adjusted for age, sex, study cohort, educational level, level of exercise, blood pressure, and status with respect to coronary and cerebrovascular diseases, atrial fibrillation, smoking, and treatment for hypertension.

RESULTS:

During a median follow-up of 6.8 years, dementia developed in 524 participants (74 with diabetes and 450 without). Among participants without diabetes, higher average glucose levels within the preceding 5 years were related to an increased risk of dementia (P=0.01); with a glucose level of 115 mg per deciliter (6.4 mmol per liter) as compared with 100 mg per deciliter (5.5 mmol per liter), the adjusted hazard ratio for dementia was 1.18 (95% confidence interval [CI], 1.04 to 1.33). Among participants with diabetes, higher average glucose levels were also related to an increased risk of dementia (P=0.002); with a glucose level of 190 mg per deciliter (10.5 mmol per liter) as compared with 160 mg per deciliter (8.9 mmol per liter), the adjusted hazard ratio was 1.40 (95% CI, 1.12 to 1.76).

CONCLUSIONS:

Our results suggest that higher glucose levels may be a risk factor for dementia, even among persons without diabetes.

N Engl J Med. 2013 Aug 8;369(6):540-8. Glucose levels and risk of dementia.

paatrik
2013-08-09, 21:42
En lite mer allmän fråga: Är risken för demens bland diabetiker främst kopplad till högre blodsockernivåer? Dvs, om en diabetiker manipulerar sitt socker till 4 mmol, minskar då risken?

Sverker
2013-08-10, 06:01
Inte helt lätt att hålla blodsockret på 4 mmol/ L utan att få lågt blodsocker då och då. Mekanismen tar de inte upp men troligen är den kopplad till glukosilering av olika protein i hjärnan. Mängden glukos i hjärnan speglar mängden glukos i blodet.
Att sänka sitt HbA1c från 6,4 mmol till 6,0 eller 5,5 är säker mycket positivt för hälsan och motverka demens. Att sänka till 4 mmol / L låter svårt och vanskligt för många.

paatrik
2013-08-10, 09:44
Inte helt lätt att hålla blodsockret på 4 mmol/ L utan att få lågt blodsocker då och då. Mekanismen tar de inte upp men troligen är den kopplad till glukosilering av olika protein i hjärnan. Mängden glukos i hjärnan speglar mängden glukos i blodet.
Att sänka sitt HbA1c från 6,4 mmol till 6,0 eller 5,5 är säker mycket positivt för hälsan och motverka demens. Att sänka till 4 mmol / L låter svårt och vanskligt för många.

Ok, men en diabetiker som når liknande nivåer som en frisk individ möter alltså samma risk? Förstår att andra problem diabetes kan ge påverkar, kanske blodtrycket, men själva blodsockret är faktorn i detta fall och inte sjukdomen i sig?

Sverker
2013-08-10, 13:46
Symptomen på diabetes är högt blodsocker.
Jag drog den snabba kopplingen till glukosnivån i hjärnan.

Neuropati, dvs skador på nervcellerna, hos diabetiker är kopplat till höga blodsocker. Följden av neuropati är kallbrand:(. Traditionell diabetesskada.

paatrik
2013-08-10, 23:17
Symptomen på diabetes är högt blodsocker.
Jag drog den snabba kopplingen till glukosnivån i hjärnan.

Neuropati, dvs skador på nervcellerna, hos diabetiker är kopplat till höga blodsocker. Följden av neuropati är kallbrand:(. Traditionell diabetesskada.

Uppskattar svaren!