handdator

Visa fullständig version : Diabetes typ 2, kostråd


O_Wao
2013-07-22, 10:30
Min pappa har fått typ 2 diabetes och har fått medicin för det och har även börjat äta blodtrycksmedicin. I samband med det så har han fått kostråd etc från vårdcentralen, han tycker dock fortfarande det är svårt att veta vad som är "rätt".

Jag tycker det är svårt själv att vilka de mindre uppenbara "fällorna" är trots ganska friskt googlande. Att man ska undvika socker, vetemjöl etc är ju inte rocket science, men kan han tex äta frukt? Är surdegsbröd bättre än vanligt bröd eller ska man undvika bröd helt?


Någon som kan rekommendera någon typ av sammanfattning av kostråd, eller tom nån receptsida för diabetiker?

Tack på förhand!

proteinsynthesis
2013-07-22, 10:57
LCHF.

Skickat från min HTC One med Tapatalk 4 Beta

Klein
2013-07-22, 11:04
Om man skall tro de studier som görs på ämnet så är följande att rekommendera (i samråd med specialistläkare så klart):

Aktivitet: Regelbunden styrketräning
Kost: Skippa socker och mjölkprodukter, mindre kolhydrater, mindre salt, mer hälsosamma fetter typ olivolja och fet fisk, drick grönt te med måltiderna, samt lägg till en näve valnötter/sötmandlar/solrosfrön/pumpafrön om dagen.
Kosttillskott: D-vitamin och fiskolja. Eventuellt kalcium, magnesium och kreatin.

Annat att tänka på: Höga nivåer av järn i blodet är associerade med försämrad glukostolerans. Din far borde kolla upp sitt järn. Har man högt järn så kan man antingen ge blod eller bli tömd på blod för att få ned nivåerna. Att dricka grönt te med sina måltider försämrar järnupptaget vilket är av nytta i sammahanget. Grönt te försämrar också spjälkningen av stärkelse i tunntarmen om det intas i samband med måltid vilket är positivt för blodsockret.

Nutrid
2013-07-22, 11:06
Kosttillskott: D-vitamin och fiskolja. Eventuellt kalcium, magnesium


Vad är tanken med kalcium/magnesium här? Av ren nyfikenhet.

Krom hade jag förstått då det sägs vara stabiliserande för blodsockret.

Klein
2013-07-22, 11:10
Vad är tanken med kalcium/magnesium här? Av ren nyfikenhet.

Ifall han utesluter mjölkprodukter så måste kalcium komma från någon annan källa med rimligt upptag. Magnesium är viktigt för blodsockret, särskilt hos typ 2 diabetiker. En vanlig kost innehåller ofta för lite magnesium. Särskilt om mjölkprodukter inte ingår. Tanken med "en näve valnötter/sötmandlar/solrosfrön/pumpafrön om dagen" är just magnesium.

Probiotika är också något att kolla upp i kosten vid diabetes typ 2. Studier indikerar att det kan hjälpa.

Sverker
2013-07-22, 11:12
Fråga igen vad kostråden handlade om. Råden kan inte vara så svåra att följa. Det går säkert att jämka samman till en bra lösning för din pappa.

Högt blodtryck och diabetes typ 2. Låter som om en viktminskning är ett mål.

Nutrid
2013-07-22, 11:16
Ifall han utesluter mjölkprodukter så måste kalcium komma från någon annan källa med rimligt upptag. Magnesium är viktigt för blodsockret, särskilt hos typ 2 diabetiker. En vanlig kost innehåller ofta för lite magnesium. Särskilt om mjölkprodukter inte ingår. Tanken med "en näve valnötter/sötmandlar/solrosfrön/pumpafrön om dagen" är just magnesium.

Probiotika är också något att kolla upp i kosten vid diabetes typ 2. Studier indikerar att det kan hjälpa.

Alright då förstår jag hur du tänker :).

Jo probiotika hjälpte mig enormt med min mage/tarm. Har inte diabetes eller något sådant men däremot så har jag haft en känslig mage under en längre tid och det blev verkligen bättre.

begt
2013-07-22, 11:18
Kalcium kan man få utav nermalda äggskal om så behövs.

Nutrid
2013-07-22, 11:21
Kalcium kan man få utav nermalda äggskal om så behövs.

Fick du veta det av Dave Asprey? Av än en gång, ren nyfikenhet? xD

O_Wao
2013-07-22, 11:23
Fråga igen vad kostråden handlade om. Råden kan inte vara så svåra att följa. Det går säkert att jämka samman till en bra lösning för din pappa.

Högt blodtryck och diabetes typ 2. Låter som om en viktminskning är ett mål.

Absolut, det har faktiskt börjat lösa sig en del bara av att han börjat medicinera, plus att han orkar mer = mer aktivitet.


Tack för svaren! Ska gå igenom dem och diskutera med den envisa pappan. :)

Sverker
2013-07-22, 11:23
Nu kan jag inte hålla mig ifrån tråden:d.

Har man druckigt mjölk och ätit ost tidigare i livet finns ingen anledning att ta bort det från kosten. Är viktminskning målet så får konsumtionen minska men det är fortfarande en viktig del i kosten.

Fullkornsprodukter och grönsaker innehåller bra med magnesium. Väljer man en kost med lågt GI kommer fullkornsprodukterna och grönsakerna naturligt med in i kosten.

begt
2013-07-22, 11:26
Fick du veta det av Dave Asprey? Av än en gång, ren nyfikenhet? xD

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15018022

Klein
2013-07-22, 11:33
Har man druckigt mjölk och ätit ost tidigare i livet finns ingen anledning att ta bort det från kosten. Är viktminskning målet så får konsumtionen minska men det är fortfarande en viktig del i kosten.

Jag kan nog hålla med dig lite där. Fermenterade mjölkprodukter såsom yoghurt, fil och ost verkar skydda mot diabetes typ 2, antagligen på grund av probiotikan. Vanlig mjölk ser jag dock ingen anledning till att hälla i sig om man har typ 2 diabetes.

z_bumbi
2013-07-22, 11:50
Fällorna (om man ska prata om fällor) är mat med mycket kalorier, väldigt högt GI i hela måltiden, alkohol och oregelbundna måltider. Utöver det så finns det inget som är särskilt självklart då det varierar beroende på mängd och person. Det är alltså på intet sätt förbjudet att äta socker, vetemjöl, bröd osv om man har en typII men det gäller att hålla koll på de totala mängderna.
Socker och vetemjöl är självklart inte något livsnödvändigt så vill man utesluta det så är det inget konstigt med det men det kanske finns andra områden som är betydligt viktigare att förändra. Det kanske inte heller är viktigt att utesluta något utan bara att flytta över det i gruppen mindre och sällan till förmån för andra saker.
Om man vill gå in på djupet så gör man en mer djupgående kostregistrering men även en enkel variant som att bara skriva upp vad och när man äter kan ge ganska många ledtrådar.
Att börja laborera med tillskott om man inte har en aning om hur en person äter känns rejält dumt.

Är han överviktig och/eller inaktiv så är det där som man oftast får mest effekt för insatt förändringsinsatts dvs det som ger snabbast effekt på ganska små förändringar och på sikt också antagligen ger bäst skydd mot andra sjukdomar som mer eller mindre hänger ihop med typII.

Ett tips är att lägga över det mesta av förändringsarbetet på externa personer och mest jobba med stöttning inom den egna familjen. Fysisk aktivitet på recept är något man kan ta upp med vården.

O_Wao
2013-07-22, 12:06
Fällorna (om man ska prata om fällor) är mat med mycket kalorier, väldigt högt GI i hela måltiden, alkohol och oregelbundna måltider. Utöver det så finns det inget som är särskilt självklart då det varierar beroende på mängd och person. Det är alltså på intet sätt förbjudet att äta socker, vetemjöl, bröd osv om man har en typII men det gäller att hålla koll på de totala mängderna.
Socker och vetemjöl är självklart inte något livsnödvändigt så vill man utesluta det så är det inget konstigt med det men det kanske finns andra områden som är betydligt viktigare att förändra. Det kanske inte heller är viktigt att utesluta något utan bara att flytta över det i gruppen mindre och sällan till förmån för andra saker.
Om man vill gå in på djupet så gör man en mer djupgående kostregistrering men även en enkel variant som att bara skriva upp vad och när man äter kan ge ganska många ledtrådar.
Att börja laborera med tillskott om man inte har en aning om hur en person äter känns rejält dumt.

Är han överviktig och/eller inaktiv så är det där som man oftast får mest effekt för insatt förändringsinsatts dvs det som ger snabbast effekt på ganska små förändringar och på sikt också antagligen ger bäst skydd mot andra sjukdomar som mer eller mindre hänger ihop med typII.

Ett tips är att lägga över det mesta av förändringsarbetet på externa personer och mest jobba med stöttning inom den egna familjen. Fysisk aktivitet på recept är något man kan ta upp med vården.

Tack bumbi! :thumbup:

Jag vill lära mig mer eftersom han brukar fråga mig frågor av typen "kan jag äta det här?", alternativt att han helt utesluter saker från sin kost som jag i det långa loppet tror kanske inte behöver tas bort helt, precis som du skriver.

Han är väldigt sådär svart eller vitt om det mesta och är inte van vid att vara "sjuk", så det svåraste är nog den mentala omställningen och att faktiskt acceptera både diabetesen och det höga blodtrycket.

shut teh face
2013-07-22, 12:36
Kan ju vara bra att lägga sig på en lämplig nivå också, så att han fullföljer kosthållningen (för viktnedgång) istället för att bli överväldigad av alla förändringar.

ddavid
2013-07-22, 13:03
Att helt utesluta vetemjöl och socker från sin kost tror jag själv inte är en hållbar lösning för någon som (av sjukdomen att döma) levt rätt så onyttigt fram tills nu. Sådana stora förändringar är knappast hållbara i detta fall. Är han dessutom medicinerad bör han ju kolla blodsockret med jämna mellanrum så det inte blir för lågt om han nu aktivit försöker förbättra situationen. Men några enkla grejor i punktform:
- Viktnedgång förbättrar i princip alla värden i kroppen, bl.a HbA1C och blodtryck
- mindre salt för blodtrycket. 0,5 g natrium/100 g är HÖG salthalt
- Ersätt det mättade fettet med enkel- och fleromättat för bättre blodfetter som tenderar att vara dåliga vid typ II
- Minimera all form av mat som han "vet" är onyttigt
- Mindre mängd snabba kolhydrater och mindre totalmängd sådana (brukar gå automatiskt om man utesluter dom dåliga)
- Mer fibrer för blodsockret, bättre mättnad och bättre blodfetter
- Motion!

LCHF är inget jag rekommenderar. Visst, insulin- och glukosnivåerna i blodet minskar, HDL ökar och många går effektivt ner i vikt av det. Men nästan alltid ses förhöjda LDL-nivåer, trots att personerna går ned i vikt. Det är imo svårt för gemene man utan kunskap att välja bra fetter i en klassiskt lchf-kost. Mängder med bacon, rött kött, ägg, grädde, smör och ost är ju inte direkt opti ur hälsoperspektiv.

begt
2013-07-22, 13:06
ddavid: det är inte alls svårt att undvika mättade fetter på LCHF. Ägg, rapsolja, olivolja, rapsolja, mandlar, fet fisk osv. innehåller lite utav det. Något annat man sett hos LCHF:are är att LDL-kolesterolet blir fluffigare; det är de små och kompakta LDL-partiklarna som är farliga.

ddavid
2013-07-22, 13:22
ddavid: det är inte alls svårt att undvika mättade fetter på LCHF. Ägg, rapsolja, olivolja, rapsolja, mandlar, fet fisk osv. innehåller lite utav det. Något annat man sett hos LCHF:are är att LDL-kolesterolet blir fluffigare; det är de små och kompakta LDL-partiklarna som är farliga.

I teorin ja. Men nu snackar vi en normal individ. Inte en tränande individ med år av erfarenhet där man lärt sig äta "annorlunda" än gemene man. En normal person tenderar till att vilja äta normala måltider, och en näve valnötter som mellanmål kan då uppfattas rätt konstigt. Och hur många har den kunskap som krävs för att göra rapsoljebaserade såser istället för smör/grädd-baserade? Tänk hur en LCHF eller Atkins framställs i media - Då är det sällan bra fetter. Och det är nästan alltid den typen av LCHF som framställs.
Så i teorin är det ju helt klart möjligt med en sund LCHF, kanske tom det bästa alternativet för inaktiva individer (så länge fiberintaget inte är för lågt). Men såvitt jag ser det är det inte applicerbart på gemene svensson. För i dennes ögon ÄR lchf smör, grädde och bacon.

Och jo, det har jag också sett rapporter på och det är en intressant teori. Men högt LDL (oavsett storlek) har ju ansetts vara det största riskfaktorn för hjärtkärl sedan 70-talet. Tror det kommer ta rätt lång tid innan man kan gå ifrån LDL som helhet och mer inrikta sig på storlekarna. Sen är det väl inte så att det endast är small dense LDL som är farliga, är väl snarare så att dom är farligARE?

O_Wao
2013-07-22, 13:35
I teorin ja. Men nu snackar vi en normal individ. Inte en tränande individ med år av erfarenhet där man lärt sig äta "annorlunda" än gemene man. En normal person tenderar till att vilja äta normala måltider, och en näve valnötter som mellanmål kan då uppfattas rätt konstigt. Och hur många har den kunskap som krävs för att göra rapsoljebaserade såser istället för smör/grädd-baserade? Tänk hur en LCHF eller Atkins framställs i media - Då är det sällan bra fetter. Och det är nästan alltid den typen av LCHF som framställs.
Så i teorin är det ju helt klart möjligt med en sund LCHF, kanske tom det bästa alternativet för inaktiva individer (så länge fiberintaget inte är för lågt). Men såvitt jag ser det är det inte applicerbart på gemene svensson. För i dennes ögon ÄR lchf smör, grädde och bacon.

Och jo, det har jag också sett rapporter på och det är en intressant teori. Men högt LDL (oavsett storlek) har ju ansetts vara det största riskfaktorn för hjärtkärl sedan 70-talet. Tror det kommer ta rätt lång tid innan man kan gå ifrån LDL som helhet och mer inrikta sig på storlekarna. Sen är det väl inte så att det endast är small dense LDL som är farliga, är väl snarare så att dom är farligARE?

Jag har inte speciellt mycket kunskap om blodfetter så där ska jag inte uttala mig. Men just det här att LCHF ska vara nåt "enkelt" funkar iaf inte för just den här individen, när kunskapen om kost är så små att man knappt vet vad som är proteiner, kolhydrater och fett och vad som finns i vilka livsmedel.

Tack alla för er input!