handdator

Visa fullständig version : 18 dagar "gammal" halloumi


monsa123
2013-07-19, 15:26
Tjena,

Upptäckte att det fanns två paket oöppnade halloumiostar i kylen. Båda är i "kartoner" sedan slutna med tät plast runt (Inget vakuum(?). Väldigt kallt i kylen också. De måste ju vara bra ändå? (utgångsdatum 30/6).

Sen har jag en annan halloumi av ett annat märke som tydligen går ut 2014? Så varför skiljer det sig i datum så pass mycket. Vad tror ni? Är den bra ändå som gick ut för 3 veckor sen.

Guffelini
2013-07-19, 15:31
Testa med att kolla här: https://www.flashback.org/t1044868

monsa123
2013-07-19, 15:40
Testa med att kolla här: https://www.flashback.org/t1044868

Mm tack. Skrev där.

Sarco
2013-07-19, 20:20
Lukta - luktar den inte konstigt så smaka lite, smakar den inte konstigt så är det ok.

Som du skriver så har halloumi normalt sett sjukt lång hållbarhet (eftersom den tillverkas hygieniskt och har hög salthalt). Om något ska vara "bäst före" om ett år, så händer inget magiskt den sista dagen som gör livsmedlet dåligt. Det är bara det att tillverkaren inte garanterar att det är ok efter den dagen.

Skilj bara på "bäst före" och "sista förbrukningsdag". Det senare ska man ta på allvar, det första är rätt ofta trams där dina egna sinnen är bättre hjälpredor.

Wzup2u
2013-07-19, 21:11
Visste ni att keso är muminfärs? Att mozarella är muminkött? Att Ku Klux Klan bara är missförstådda muminwannabes? Att blomkål är muminhjärna? Att philadelphia är mosad mumin som dog för vår lust att konsumera bagels? Att mjölk är mumintårar? Att halloumi är skrikande mumin? Att frosten på bilrutan är torkad mumin som fastnat på torkarbladen?

haha finns riktiga tidningar som skrivit detta....

artikel hel:
Olika rykten har florerat i sociala medier. Det allmänt vedertagna har varit att mozzarellaost egentligen är muminkött.

I somras lanserades teorin om att även halloumi härstammar från mumintrollen. Senast skrev journalisten Andreas Ekström på sin Twitter att keso var gjort av muminfärs.

Debatten om muminkött dök upp redan 2008. I ett avsnitt av den finländske poeten Peter Mickwitz bok ”Där bara diset återstår av paradiset” ger han sig på den finländska patriotismen.

Sakligt beskriver han hur man ska anrätta ett mumintroll:

Hurdant är det mumintroll som det blir bra mat av? Nuför*tiden när det gått industri i mumintroll är det lätt, alltför lätt, att bara gå till snabbköpet och plocka åt sig ett djupfryst odlat troll ur frysdisken. Odlade mumintroll är dock för det mesta en sorglig syn och har ofta en fadd och intet*sägande smak. Det odlade muminköttets grällröda färg, som beror på ett färgämne som tillsätts i det kraftfoder trollen matas med, är inte heller det en inspirerande syn. Mumintroll som fått gå i inhägnad tyr vi oss till bara i nödfall, och vi råder alltså att istället skaffa vildtroll som man kan köpa i de flesta saluhallar och välförsedda matbutiker.

Den här diskussionen är, så klart, ytterst teoretisk. Ändå undrar man hur Tove Janssons fantastiska skapelser smakar.

Djurbladets matredaktör har i alla fall bestämt sig för att inte äta halloumi, mozzarella och keso på ett tag.

Och så undrar vi: Finns det fler maträtter som kan härstamma från mumintrollet?