handdator

Visa fullständig version : Kokta ägg, hållbarhet i kylskåp


nomirin
2013-06-12, 11:49
Nu när jag kokar ägg och lägger dem i kylskåp efter att ha kylt ned dem i vatten klarar de sig mycket kortare tid. Redan efter ett dygn har det yttre på äggulan oxiderat (blivit grå/svart) och det smakar skit om man äter det. Men även äggvitan smakar inte lika fräscht längre.
Jag är rätt säker på att jag har samma temperatur i kylskåpet, ca 6+.

Är det normalt?

Har det någon betydelse om äggen är lös- eller hårdkokta? Jag kör ganska lagom.

tlk
2013-06-12, 11:53
Sambon här brukar ha dem liggande i kylskåp 5-6 dagar utan problem.

Kyler ner och stoppar in. Hårdkokta så klart.

nomirin
2013-06-12, 11:56
Jasså, får prova koka dem lite hårdare nästa gång då.

vicarious
2013-06-12, 12:08
Aldrig haft några problem med ägg i kylen heller. Gulan blir lite missfärgad men smaken brukar vara densamma.

Magnus N
2013-06-12, 14:42
Sålänge du inte skalar dem så håller de rätt länge, 5-6 dagar garanterat

Sarco
2013-06-12, 20:36
Skalet måste vara helt, såklart. Då håller de en vecka utan problem. Tänk också på att bäst före-märkningen är direkt löjlig om du förvarar äggen i kylen i sin kartong (spetsig ände neråt). Det beror på EU-lagstiftning och att alla affärer inte kyler äggen.

För att undvika oxidation på äggulan handlar det om att inte koka dem för länge. För hårdkokt ägg brukar 8 minuters kokning (från vattnet börjat koka) vara lagom om du lägger äggen i kallt vatten i kastrullen.