handdator

Visa fullständig version : Pulstryck


Fredszky
2013-05-30, 15:30
Har vanligtvis 130/65 i blodtryck, vid ca 50 slag/min i vila. Vad kan man säga om det? Tänker att det inte är bra om pulstrycket är för stort.
120/80 har man ju hört är skolexemplet.

Har varit på massa undersökningar, ekg, ultraljud, arbetstest osv och det enda de säger att jag har något förhöjt blodtryckt men ingenting mer än så. Så jag kanske inte ska noja men jag är rätt duktig på det. Har alltid känt varje hjärtslag rätt tydligt i princip sen tidiga tonåren.
Kan ett lite högre pulstryck bero på lite lägre slagfrekvens? Stor slagvolym?

29 år, 193 cm 83 kg.

tlk
2013-05-30, 15:38
Blodtryck beror på ett antal faktorer... Det är alltså ett mått på hur mycket tryck blodet ger på blodkärlen.

T.ex. hur kontraherade dina blodkärl (motstånd) är, blodvolym i artärerna, och viskositet.

Just slagvolym påverkar ju men andra delar av systemet brukar kompensera för eventuella skillnader det gör.

Du är ju knappast på några farligt höga siffror så nock inget att oroa sig över


:edit:

alltså din kropp normaliserar sig till ett visst blodtryck. Och det är sen en funktion av cardiac output (som styrs av slagvolym och slaghastighet) och motståndet som kärlen bjuder. Skulle t.ex. din slagvolym minska så måste något annat i ekvationen ändras för att trycket ska hållas där din kropp trivs.

möjligtvis så kan du satsa på att försöka få minskad blodvolym...

Fredszky
2013-05-30, 15:48
Jag menar att 130/85 hade kanske varit mer normalt?

Och funderar vad mitt 130/65 kan bero på.

tlk
2013-05-30, 17:15
My bad. Jag läster för snabbt och det står såklart 65 och inte 85.

Nu är jag inte hjärtläkare men mina 0.02 euro...

Diastoliskt tryck anses, mig veterligen, vara "normalt" mellan 60 och 80 för vuxna. Så det är ju super. Sen råkar ditt systoliska tryck vara ovanligt högt gentomot ditt diastoliska. Om något så är det ett tecken på lite sämre compliance i kärlväggarna än vad som är standard. Alltså de har inte fullt så lätt för att utvidga sig som anses standard och därför får hjärtat kontrahera snäppet hårdare för att få igenom blodet.

Gissar att din 130 inte alls beror på CO-biten (hjärtfrekvens och slagvolym) i ekvationen utan på motståndet som dina kärl bjuder på.


Jag hade iaf inte oroat mig om jag låg på 130/65.. kanske hade jag varit bestört över att jag inte låg på 120 men annars så. Och om specialister säger att det är fint så vad nojjar du över? :)

Emil Brännmark
2013-05-30, 17:28
Man kan inte säga ett dugg om det. Ditt blodtryck är utmärkt. Stor diff mellan systoliskt och diastoliskt tryck är ett indicium för allmän kärlstelhet hos äldre. Men då får man ha en systolisk hypertoni om man ska försöka tolka in något.

Fredszky
2013-05-30, 17:47
Man kan inte säga ett dugg om det. Ditt blodtryck är utmärkt. Stor diff mellan systoliskt och diastoliskt tryck är ett indicium för allmän kärlstelhet hos äldre. Men då får man ha en systolisk hypertoni om man ska försöka tolka in något.

Ja det är ju det jag också läst, så tänker jag att kärlstelhet kan jag väl knappast ha i min ålder. Senast när jag tog ekg sa doktorn att det syntes att signalerna från hjärtat tar en annan väg än den normala, men utgick från rätt ställe (sinusknutan) och att det var så för en del och att det också var "normalt". Kanske det påverkar.
Antar att det finns jättemånga olika orsaker till varför det kan vara som det är och svårt för någon på forum att dra slutsatser, men det är en blandning av noja och nyfikenhet till varför jag undrar.

Tack för era svar hursomhelst.