handdator

Visa fullständig version : Större minskning av bukfett med ökad måltidsfrekvens och proteinintag


King Grub
2013-05-25, 18:30
OBJECTIVE:

Unrefined, complex carbohydrates and lean protein diets are used to combat obesity, although it's unknown whether more frequent meals may improve this response. The effects of consuming traditional (∼15%) versus higher (∼35%) protein intakes as three or six meals/day on abdominal fat, postprandial thermogenesis (TEM), and cardiometabolic biomarkers in overweight individuals during 28 days of energy balance (BAL) and deficit (NEG), respectively were compared.

DESIGN AND METHODS:

Overweight individuals (n = 30) were randomized into three groups: two high-protein groups (35% of energy) consumed as three (HP3) or six (HP6) meals/day and one group consumed three meals/day of a traditional intake (TD3). Following a 5-day baseline control (CON), subjects consumed their respective diets throughout a 56-day intervention consisting of two, 28 day phases: a BAL followed by a NEG phase (75% of energy needs). Total body fat (BF) and abdominal BF (ABF), body weight (BW), TEM, and fasting biomarkers were assessed at the end of CON, BAL, and NEG phases.

RESULTS:

BW remained stable throughout CON and BAL in all groups, whereas BF (P < 0.001) and ABF (P < 0.01) decreased in HP groups and lean body mass (LBM) and leptin increased in HP6. Following NEG, BW decreased in all groups. BF, ABF, and leptin decreased in HP groups; LBM remained higher (P < 0.05), and TEM was highest in HP6 (P < 0.05).

CONCLUSIONS:

Consuming increased protein (∼35%) more frequently (6×) throughout the day decreases BF and ABF, increases LBM and TEM, and favorably affects adipokines more than current recommendations for macronutrients consumed over three meals/day in overweight individuals during both BAL and NEG.

Obesity (Silver Spring). 2013 Jan 2. doi: 10.1002/oby.20296. Increased protein intake and meal frequency reduces abdominal fat during energy balance and energy deficit.

Prost
2013-05-25, 19:06
Gissar på att man använde vassle även i denna studien? Och så undrar man varför resultatet sedan talar för frekventa måltiders fördel när man använder ett snabbt protein som vassle..

King Grub
2013-05-25, 19:42
Gissar på att man använde vassle även i denna studien?

Nej, mjölkprotein med mer kalciumkaseinat än vassleprotein. Ett långsamt protein alltså.

Rabiat
2013-05-25, 19:45
Drog man ner på både fett och kolhydrater för att kunna öka proteinet under balans-fasen, eller var det bara ett av substraten?

King Grub
2013-05-25, 20:13
http://img.photobucket.com/albums/v42/KingGrub/prot_zpsfc603d6b.png

Rabiat
2013-05-25, 20:20
Ok, så en markant minskning i E% från fett. Tack!

cczero
2013-05-25, 21:44
Vart kan man få tillgång till hela artikeln? Måste den köpas?

Hade varit intressant att läsa om hur deras måltider såg ut, om det var 6st fullvärdiga måltider eller om tre av dem kanske var mellanmål bestående av proteinshakes?

crizzan
2013-05-25, 23:28
Men hur mycket påverkar detta i praktiken?
Eller ska jag fråga såhär: Är detta något DU tar åt dig av King Grub och använder dig av i praktiken?

Klein
2013-05-25, 23:49
Men hur mycket påverkar detta i praktiken?
Eller ska jag fråga såhär: Är detta något DU tar åt dig av King Grub och använder dig av i praktiken?

Ingen sunt tänkande person använder sig av en enda studie som basis för sitt ätande. Att studien dessutom ät utförd på överviktiga personer som inte tränar gör resultaten föga överförbara på normalviktiga tränande personer.

Prost
2013-05-26, 09:36
Nej, mjölkprotein med mer kalciumkaseinat än vassleprotein. Ett långsamt protein alltså.

Ok! Lite intressantare då :-)