handdator

Visa fullständig version : Följetången fryst eller tinad fortsätter...


Silencer
2013-05-17, 12:36
Jag ringde SLV i onsdags, de sa att näringsvärdet på t.ex. en påse fryst kyckling är beräknat utifrån ALLT innehåll i påsen. Jag frågade rakt ut om hon menade att det innebar att näringsvärdet gäller den frysta varan, och på det svarade hon ja.

tlk
2013-05-17, 13:28
Vad är det som är det konstiga.. fryst kyckling väger man fryst.. är väl inget nytt?

Silencer
2013-05-17, 13:29
Man kan ju tycka det rent logiskt, men i en annan tråd hade livsmedelsverket påstått motsatsen.

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=6454624&postcount=10

Gober
2013-05-17, 13:55
Vad är det som är det konstiga.. fryst kyckling väger man fryst.. är väl inget nytt?

Det är detta som gäller, om SLV påstått något annat till någon så har det nog blivit något missförstånd.

tlk
2013-05-17, 13:59
Man kan ju tycka det rent logiskt, men i en annan tråd hade livsmedelsverket påstått motsatsen.

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=6454624&postcount=10

Vad du länkar till ser mer ut som något KG påstår än vad SLV påstår. Och definitivt något annat än vad som gäller.

Silencer
2013-05-17, 14:04
Här svarade SLV tinad:

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=5983603&postcount=19

Här med:

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=5900411&postcount=64

Och nu när jag ringde sa de att man väger fryst. Problemet kvarstår.

Gober
2013-05-17, 14:18
Det där låter märkligt, vattenglaserad vad innebär det. Det är väl bara en yta av vatten på tex fryst spätta och då är det väl utan just den ytan (som inte lär väga mer än något gram). Men tinar du upp en fryst vara så kommer den även släppa vatten och väga mindre än den gjorde innan den blev fryst, det blir ju inte rätt att väga så?

Silencer
2013-05-17, 14:53
Slutsatsen är nog att man bara får acceptera att vi aldrig veta till 100% vad vi får i oss. Allt är en uppskattning och det får man acceptera. Det är bara välja något och sen väga.

Depzon
2013-05-17, 16:19
På en påse frysta räkor jag har står det att det är 24 gram protein per 100 gram. Kan räkor i något avseende innehålla så mycket protein? Låter typ som att det var en uppskattning av torkade räkor snarare än frysta.

tlk
2013-05-17, 16:21
På en påse frysta räkor jag har står det att det är 24 gram protein per 100 gram. Kan räkor i något avseende innehålla så mycket protein? Låter typ som att det var en uppskattning av torkade räkor snarare än frysta.

Är det hela räkor med skal å grejer så är det köttvikten som du räknar då förstås...

Silencer
2013-05-17, 16:22
På en påse frysta räkor jag har står det att det är 24 gram protein per 100 gram. Kan räkor i något avseende innehålla så mycket protein? Låter typ som att det var en uppskattning av torkade räkor snarare än frysta.

Skalade räkor brukar stå 12g protein.

Sverker
2013-05-17, 17:07
Slutsatsen är nog att man bara får acceptera att vi aldrig veta till 100% vad vi får i oss. Allt är en uppskattning och det får man acceptera. Det är bara välja något och sen väga.

Variationen mellan fryst och tinad är mindre än mellan två olika kycklingfiléer, två olika packet räkor eller två spättafiléer.

Näringsvärdet på förpackningen eller i näringsvärdetabellen är medelvärden på ett stort antal analyser.

Varierar vattenhalten 4 - 5 procent varierar proteinhalten också 4 - 5 procent, dvs +/- 0,6 gram per 100 gram livsmedel med 12 % protein.