handdator

Visa fullständig version : Äggkonsumtion, hjärt- och kärlsjukdom och diabetes


King Grub
2013-05-15, 16:21
Background:

The associations of egg consumption with cardiovascular disease (CVD) and diabetes are still unclear.

Objective:

We aimed to quantitatively summarize the literature on egg consumption and risk of CVD, cardiac mortality, and type 2 diabetes by conducting a meta-analysis of prospective cohort studies.

Design:

A systematic literature review was conducted for published studies in PubMed and EMBASE through March 2012. Additional information was retrieved through Google or a hand review of the reference from relevant articles. Studies were included if they had a prospective study design, were published in English-language journals, and provided HRs and 95% CIs for the associations of interest. Data were independently extracted by 2 investigators, and the weighted HRs and 95% CIs for the associations of interest were estimated by using a random-effects model.

Results:

A total of 22 independent cohorts from 16 studies were identified, including participants ranging in number from 1600 to 90,735 and in follow-up time from 5.8 to 20.0 y. Comparison of the highest category (≥1 egg/d) of egg consumption with the lowest (<1 egg/wk or never) resulted in a pooled HR (95% CI) of 0.96 (0.88, 1.05) for overall CVD, 0.97 (0.86, 1.09) for ischemic heart disease, 0.93 (0.81, 1.07) for stroke, 0.98 (0.77, 1.24) for ischemic heart disease mortality, 0.92 (0.56, 1.50) for stroke mortality, and 1.42 (1.09, 1.86) for type 2 diabetes. Of the studies conducted in diabetic patients, the pooled HR (95% CI) was 1.69 (1.09, 2.62) for overall CVD.

Conclusion:

This meta-analysis suggests that egg consumption is not associated with the risk of CVD and cardiac mortality in the general population. However, egg consumption may be associated with an increased incidence of type 2 diabetes among the general population and CVD comorbidity among diabetic patients.

Egg consumption in relation to risk of cardiovascular disease and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr May 15, 2013.

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/05/15/ajcn.112.051318.full.pdf+html

Tjockiz
2013-05-15, 17:43
Ja det var ju tråkigt på ett så gott, klassiskt och näringsrikt livsmedel.

exevision
2013-05-16, 13:11
Är det kolesterolet som höjer risken för diabetes?

tjing
2013-05-16, 13:57
Nej, det är äggets inneboende ondska.

Bozar
2013-05-17, 13:57
Eftersom det är en litteraturstudie så tycker jag man ska ta "resultatet" med en nypa salt. Det är inte sällan som resultaten från originalartiklarna missuppfattas eller används i fel sammanhang. Har inte tillgång till alla originalartiklar men skulle jag det så hade jag gått genom varje resultatdel och kontrollerat att de verkligen kommer fram till det litteraturstudien säger sig komma fram till.

SeeYay
2013-05-18, 22:29
Eftersom det är en litteraturstudie så tycker jag man ska ta "resultatet" med en nypa salt. Det är inte sällan som resultaten från originalartiklarna missuppfattas eller används i fel sammanhang. Har inte tillgång till alla originalartiklar men skulle jag det så hade jag gått genom varje resultatdel och kontrollerat att de verkligen kommer fram till det litteraturstudien säger sig komma fram till.

Eller så ser man en korrelation med inte nödvändigtvis en direkt kausalitet. Äggkonsumption för individer i kohortstudierna kanske i sig var korrelerat med variabel x (fler ätna marshmallows, socker i kaffet etc.).