handdator

Visa fullständig version : Enkelt/enkla, nyttiga, pålägg till smörgås?!


PunchSlap
2013-05-14, 08:59
Jag har kört jordnötssmör och salladsmix på mina lingongrovazz de senaste månaderna och fick för mig jämt nyss att omega 6 till omega 3 förhållandet inte är bra. Vill därför byta bort jordnötssmöret. Finns det något annat pålägg som är nyttigt och samtidigt enkelt att göra i ordning på morgnarna?

Pretorian
2013-05-14, 09:15
Skinka, ost, bregott, sallad, kyckling, ägg, kaviar osv...

Eller så kan du lägga på lite grillad fläskkarré:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/7501234/Koloz/Photo%202013-05-13%2008%2014%2037.jpg

PunchSlap
2013-05-14, 09:29
Försöker undvika rött kött som regelbundet intag(händer såklart att jag köper en köttbit till smörgås ibland eller till middag/lunch) PGA DNA skada eller vad det är. Sen så har väl kaviar liknande sammansättning av fettsyror som jordnötssmör?

Ägg kanske är något däremot! Bara att koka ett dagen innan och skära upp. Nais.

Dreas
2013-05-14, 09:31
Försöker undvika rött kött som regelbundet intag(händer såklart att jag köper en köttbit till smörgås ibland eller till middag/lunch) PGA DNA skada eller vad det är. Sen så har väl kaviar liknande sammansättning av fettsyror som jordnötssmör?Vad är det som säger att jordnötssmör är så bra, det har jag länge funderat på?

PunchSlap
2013-05-14, 09:41
Vad är det som säger att jordnötssmör är så bra, det har jag länge funderat på?

Ingen aning. Var bara något jag hade fått impregnerat i skallen efter alla broscientists(hobbyvetenskapsmän som bloggar om sånt osv). Men jag ar kommit fram till att det tydligen inte är så nyttigt.
Jag gjorde en tråd om jordnötssmör och detta kom fram i någon eller några av svaren: dålig fett- och proteinkvalite, ökad termogenes dåligt upptag av fettet och kanske något mer.

vicarious
2013-05-14, 10:03
Ägg och makrill.

Pahwn
2013-05-14, 10:12
Rökt hamburgerkött.

Heddaway
2013-05-14, 10:33
Keso + tomat ffs.

Reaper123
2013-05-14, 10:39
Mjukost!

http://kavli.se/SiteCollectionImages/Lattost-skinka.jpg

Finns i mild, räkor, skinka & gud vet vad för smak i allt från 3% och uppåt!

Färskost!

http://proddb.kraft-hosting.net/prod_db/proddbimg/8156.jpg

Eldorado har en 4% både naturell och med vitlök/örter (?), ICA en på 9%, Lidl en på 0,2% (!). Köper man den naturell kan man lätt smaksätta efter tycke och smak!

Komplettera med något roligt uppepå så har du en komplett måltid rentav ;)

Ps. Vill man ej snåla så är såklart dom fullfeta produkterna ännu godare! Ds.

RobinEH
2013-05-14, 13:59
Smör, låt det stå framme lite så att det mjuknar eller ta till osthyveln.

1684_
2013-05-14, 15:54
hade på kncäkebrödsskivorna idag: mjukost 4%, ketchup, klick boston gurka och hemmagjord köttfärslimpa i skivor.

man kan ha allt.

raddum
2013-05-14, 15:56
Makrill tyckte jag var ett bra förslag. Fina fetter och gott som attan

Chilla mamma
2013-05-14, 16:10
http://matmamman.files.wordpress.com/2010/11/fjc3a4llbrynt.jpg

eAzy
2013-05-14, 16:59
Rökt kalkon :)

mij82
2013-05-14, 17:00
http://4.bp.blogspot.com/_ITRm5tWNoUU/ShUiYk-WZaI/AAAAAAAAAlo/fMrcWFosoEM/s320/Tartex.jpg *cupid*

JHilding
2013-05-14, 17:12
All heder till er som kan äta messmör, vidrigare smak får man leta efter.:(

Leverpastej däremot.:naughty:

Wzup2u
2013-05-14, 17:20
drog i mig ett paket pärssons kyckling på några mackor tidigare idag riktigt gott med fettfri majjo över och lätta smör. riktigt saftig kycklings pålägg.
http://www.parsons.se/sites/all/files/styles/product/public/products/packages/7709_grillad_kyckling_120g.jpg?itok=3gWUMfMZ

Chilla mamma
2013-05-14, 20:28
All heder till er som kan äta messmör, vidrigare smak får man leta efter.:(

Leverpastej däremot.:naughty:

Enda som hindrar mig från att äta ett helt paket om dagen är ekonomin. Finns typ inget godare *drool*

PunchSlap
2013-05-14, 20:29
http://4.bp.blogspot.com/_ITRm5tWNoUU/ShUiYk-WZaI/AAAAAAAAAlo/fMrcWFosoEM/s320/Tartex.jpg *cupid*

Was ist das? Det ser nyttigt ut :d

PunchSlap
2013-05-14, 20:30
Smör, låt det stå framme lite så att det mjuknar eller ta till osthyveln.

Menar du sånt där guldpaketerat eller typ Lätta eller bregott?

Hur är det förresten med mättat fett? Har hört många olika synvinklar men vet inte vad jag ska lita på.

Härligt med så många svar! Hittills står det mellan kokt ägg, någon slags ost, smör eller messmör eller den där yeast herb grejen.

Latissimus Dorsi
2013-05-14, 20:37
Kyckling kyckling kyckling!

RobinEH
2013-05-14, 20:46
Menar du sånt där guldpaketerat eller typ Lätta eller bregott?

Hur är det förresten med mättat fett? Har hört många olika synvinklar men vet inte vad jag ska lita på.

De som heter Smör såklar, varav de flesta finns i guldig förpackning. Lätta, bregott och de andra bredbara fetterna är margarin och matfettsblandningar.

Gällande det mättade fettet så är väl de flesta överrens om att det inte skall stå för majoriteten av ens fettintag. Personligen konsumerar jag mellan 40 och 80g per dag och ännu lever jag, vi får väl se hur det är om ett par år. :hbang:
Det finns ju en hel del studier om ett dessutom. Här (http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.full.pdf+html) har du en meta-analys från 2010.

mij82
2013-05-14, 20:56
Was ist das? Det ser nyttigt ut :d

Det påminner lite om leverpastej men är en vegetarisk variant typ, jag fullkomligt älskar Tartex men min sambo är inte så förtjust. Brukar finnas i de flesta butiker, den som har örtsmak utan vitlök är min favorit.

vicarious
2013-05-14, 21:00
På tal om leverpastej, det ska tydligen finnas en variant med baconsmak!

Gpajpen
2013-05-14, 21:14
Keso + tomat ffs.

+1 ffs

vicarious
2013-05-14, 21:47
+1 ffs

+ salladskrydda!

gemalto
2013-05-14, 22:33
skär tomaterna i små bitar och stek de i vitlök och krydda med basilika, salt och svartpeppar.

Pretorian
2013-05-15, 07:30
Försöker undvika rött kött som regelbundet intag(.

Jag tror inte fläsk räknas som rött kött.

joelduva
2013-05-15, 07:31
Keso och kalles kaviar!

PunchSlap
2013-05-15, 15:59
+ salladskrydda!

Tomat+keso kombinationen var inget som fångade synen direkt men kanske värt ett försök iom. alla "+1"(och det där med tomat och lök i stekpanna som någon nämnde)!

Leverpastej med baconsmak låter faktiskt ruskigt gott! Men hur är det är näringssynpunkt? Om det nu är så gott som det låter är det väl något som får bli på helgerna(om det inte är nyttigt vill säga).

Hur är kaviar ur näringssynpunkt?

Var finner jag tartex yeast herb-nånting i butiken?


Ursäkta optinojjan men det känns nog mycket bättre att äta något nyttigt när det kommer till något så regelbundet som frukost och kvällsmat *flex*

vicarious
2013-05-15, 16:11
Jag tror inte fläsk räknas som rött kött.

Det gör det.

PunchSlap
2013-05-15, 16:22
De som heter Smör såklar, varav de flesta finns i guldig förpackning. Lätta, bregott och de andra bredbara fetterna är margarin och matfettsblandningar.

Gällande det mättade fettet så är väl de flesta överrens om att det inte skall stå för majoriteten av ens fettintag. Personligen konsumerar jag mellan 40 och 80g per dag och ännu lever jag, vi får väl se hur det är om ett par år. :hbang:
Det finns ju en hel del studier om ett dessutom. Här (http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.full.pdf+html) har du en meta-analys från 2010.

Living on the edge!

Tackar för länken!

Kamp
2013-05-15, 17:39
Wasa husman + Ägg + Kalles lättkaviar. Standard varje kväll senaste veckan;)
~150 kcal

PunchSlap
2013-05-16, 20:11
Wasa husman + Ägg + Kalles lättkaviar. Standard varje kväll senaste veckan;)
~150 kcal

Tar alldeles för lång tid :d

Förresten, vet någon hur räkost är ur näringssynpunkt?

Wzup2u
2013-05-16, 20:29
hyvlat kokosfett e gött med =)
cashewsmör e kärlek.
avokadoröra med majjo, kyckling och citronpeppar.
skinka och senap nomnom
cheddar...
smör, kaviar och ost toppat med banan e awsum...
creamcheese ala stevia kakao. blanda cream cheese med lite stevia och kakao.
lättfalukorv, ägg och stekt lök.
skivade jordgubbar, med cream cheese och stevia plus lite chili. sommarmacka.

sen min egna specialare som e kanongod testa... gör risgrynsgröt, ganska söt med socker eller stevia och massa kanel.. sedan lägg i kyl ... tag en macka bre på smör sedan tjock lager med den kalla risgrynsgröten, toppa med några russin och en ost och skinkskiva plus lite salt.

Sniggel
2013-05-16, 20:54
Ursäkta optinojjan men det känns nog mycket bättre att äta något nyttigt när det kommer till något så regelbundet som frukost och kvällsmat *flex*

Makrill (superb omega-3-källa) och ägg (väldigt nyttigt överlag) känns isåfall som någon utav de bästa förslagen hittills. Givetvis kan du ju även ha smör till äggen. Det gör smaken så mycket godare och jag ser inte varför det skulle göra mackan mindre nyttig. Väljer du bregott får du dessutom lite rapsolja (hög andel vegetabilisk omega-3 + essentiella fetter) på köpet vilket kan göra att mackan täcker ett ännu större näringsspann.

Pretorian
2013-05-17, 07:27
Det gör det.

Ok, då lärde jag mig något nytt. *hug*

lungan
2013-05-17, 10:20
Jag tycker en macka hårt bröd med keso och paprika är rätt gott.

Dyrgripen
2013-05-17, 10:46
Choklad Philadelphia

knuckles
2013-05-17, 11:00
Han sa enkla pålägg vissa av det ni föreslagot tar typ 1h att förbereda

RobinEH
2013-05-17, 12:30
Han sa enkla pålägg vissa av det ni föreslagot tar typ 1h att förbereda

Och då är de inte enkla?

knuckles
2013-05-17, 12:34
Och då är de inte enkla?

Antagligen inte

Depzon
2013-05-17, 16:33
Ja vad gäller en varmrätt kan man ju ta sig lite tid, men handlar det om pålägg till en macka så är då åtminstone jag extra ovillig att det ska få ta någon som helst tid. Hyvla ost t.ex., är för jobbigt.

Gillar man makrill så är ju det kanon, men då blir det nog inte bara macka utan mackor, om man ska ha användning för hela burken som man öppnar. Och då blir det måhända en hel måltid av det hela.

Groddar är ju gott på macka. Inte världens billigaste kilopris dock. Det kan göra upplevelsen ganska torr utan en substantiell mängd blötma som komplement, så då rekommenderar jag t.ex. keso under groddarna.

LillisJ
2013-05-17, 16:38
Rökt och skivat hästkött smakar ju gudomligt med bröd *drool*

Sparven från Minsk
2013-05-17, 17:00
Keso!

jenni
2013-05-17, 20:05
Avokado+ valfri krydda

PunchSlap
2013-05-17, 22:36
Keep 'em coming. Blir ju nästan som ett litet uppslagsverk det här ;)

Reaper123
2013-05-17, 22:51
keso- och/eller tonfiskröra, gärna smaksatt med något kryddstarkt... en av de få gångerna tonfisk faktiskt smakar helt OK!

wessmen
2013-05-18, 19:39
Gör egna röror?

Brukar göra tonfisk eller "skagen".

I runda slängar - 100g räkor, 2 ägg, 50g lätträkost, 20g kaviar, 100g keso. Dill, citron, peppar och vad du nu vill ha.

Ladda upp på mackorna. Ät- njut.

Malleballe
2013-05-19, 09:38
Skulle också skiva röror, går attgöra lite vad som. Om man har lite fantasi:)

Min (och sambons) favorit är spicy tonfiskröra.
1 burk tonfisk, en liten klick lättmajo (för smakens skull,går att skippa) en sked kvarg/creme fraiche, en liten sked harissa eller en skvätt tabasco, kapris, vitpeppar.

Svingott med några tomater o isbergssallad.

Fuark
2013-05-19, 09:43
Cognacsmedwurst-korv

edasvangen
2013-05-20, 08:31
Keso + tonfisk och smaksättning med krydda om man tycker att det behövs, proteinrikt och gott!

Edit: såg att reaper nämnde samma ett par inlägg uppåt.. he stole my idea?! :d