handdator

Visa fullständig version : Swedbank- Sveriges oärligaste bank?


Minimjölk
2013-05-06, 22:22
Jag är en livslång kund hos denna bank men numera är råttet mågat.

Jag har varit nära att byta innan pga snorkigt bemötande och usel service i kombination med deras i övrigt undermåliga villkor. Historien är lika lång som eländig med för höga låneräntor, rabatten lades på istället för drogs av, aktieklipp som inte blev av pga deras internetbank totalstrejkade och mycket annat skit som ställt till det för mig men det var väl först idag som jag verkligen lackade ur.

Jag är medveten om att deras ekonmiska rådgivare gör allt för att göda Swedbanks redan feta buk men någon form av informationsplikt borde de även ha mot sina lojala kunder. Frågan gäller i detta fallet en gammal kapitalförskring som jag har haft sedan sliced bread uppfanns och när sedan möjlighet till Investeringssparkonto kom förhörde vi oss om skillnader gällande dessa och fick då reda på att Schablonavgiften på 0,49% är samma men att den blir lite olika beroende på när pengarna sätts in under året. Detta har gjort att vi haft kvar huvudelen av våra pengar i kapitalförsäkringen lyckligt ovetandes om att Swedbank on top of alla andra jävla avgifter förankrade med fonder drar ytterligare 0,75% på hela beloppet varje år. För vår del innebär det väldigt mycket pengar... Vi snackar bigga pengar.
3wWC3_mclHg

Det som även framkom är att Swedbank sedan 2013 valt att helt plocka bort utdelning på fonder i kapitalförsäkring och ISK.
Vår kapitalförsäkring blev helt plötsligt en jävla bajsmacka.

För att att ta ett exempel:
Rysslandsfond med en avgift av redan hutlösa 2.42%, Sedan får jag betala schablonavgift på ytterligare 0,49% på hela beloppet och därutöver då Swedbanks lilla bonus på 0,75% och sedan plockar de då hela utdelningen med. Vi pratar om i runda slängar kanske 7% av min avkastning som går till utsugarna (och för egen del har fondinnehavet gått -20% något på senare tid :( , detat är ju dock inget jag lastar Swedbank för)

På en direkt fråga till deras sk rådgivare framkom ingenting om varken deras smygavgift eller den uteblivna utdelningen.

Sedan skall nämnas att vår ISK inom ett år kommer avgiftsbeläggas med dryga tusenlappen för att få lov att handla med internationella aktier och att jag får betala pengar varje månad för deras iofs ok internetbank och ett uselt Visa-kort som jag aldrig använder.

Jag skulle kunna gå på hela jävla kvällen om denna banks usla servie men jag väljer att sluta här och bokar ett möte med dem för att säga upp min bekantskap. Det de då kommer erbjuda blir väl tre månaders gratis internetbank i kompensation för de miljontals kronor de tjänat på mig genom åren.

Jag håller med om att det är mitt eget ansvar att kolla vilka villkor som gäller men när saker och ting förändras bör man väl som kund informeras? När man dessutom ställer en direkt fråga om skillnader förväntar jag mig höra sanningen även om den för banken innebär mindre pengar in. Det är just det som är det stora problemet med Swedbank. Jag köper at tde skall tjäna sina pengar men de gör sitt bästa för att blåsa kunderna med diverse dolda såväl som öppna avgifter och nyttjar att folk är för lata att pga missnöje byta sin bank.

Å andra sidan kanske mitt förtroende för någon som rekommenderade att gå all in på börsen när det var all time high innan kraschen 2007 borde legat på samma nivå som från en random gangster jag träffat i en mörk gränd? Som tur var har jag aldrig lyssnat på deras investerinsgförslag eller tips om att sitta fullbelånad med pengarna invetserade på deras lönekonto på 0,1% ränta. *screwy*

Jag känner mig kränkt och R*vknullad. Att de sedan tittar på mig med förakt varje gång jag vill amortera på mitt bolån får mig att vilja kräkas. De måste vara Sveriges överlägset mest oärliga bank.

Nä fyfan!

Tips emottages gärna på en bank som lämpar sig bra för de som har en del summor att investera och som inte bränner onödiga pengar på meningslösa lokala kontor och rådgivare som knappt gått ekonomi-programmet och än mindre har normalt hyfs och en ärlighet mot sina kunder.

olle lindblad
2013-05-06, 22:39
Lämnade Swedbank för ett antal år sedan då Danske bank var gratis för samma tjänster. Ingen kortavgift ens. Aktier hos Avanza. Inga dolda avgifter där heller.
Storbankerna är de riktiga bankrånarna.

Scratch89
2013-05-06, 22:41
Några procents avkastning hit eller dit och du pratar om att de tjänat miljoner på dig? Hur tät är du, egentligen? :D

petah
2013-05-06, 22:44
Handelsbanken.

Minimjölk
2013-05-06, 23:37
Några procents avkastning hit eller dit och du pratar om att de tjänat miljoner på dig? Hur tät är du, egentligen? :D

Inte så tät så att jag med blida ögon låter mina investeringar slukas av dessa hungriga bestar. Jag har spenderat några timmar nu med att eftersöka info om deras dolda avgifter men en är nästan omöjlig att hitta även om man lusläser det finstilta. Jag tolkar det som att swedbank vill mörka hur mycket pengar de tjänar på att man spararsina pengar hos dem. Bristen på ärlighet kommer i detta fallet leda till att de tappar en kund som de framöver kunde tjänat fina pengar på.

BlötSnö
2013-05-07, 00:37
Jag kommer att lämna så fort löptiden på mitt bostadslån med fast ränta gått ut.
Anledningar såsom en instabil internetbank, det faktum att jag ibland inte kan ta ut pengar på Swedbanks automater i centrala Stockholm utan måste gå till en Nordeaautomat samt kvartalsbetalning på vissa delav av bostadslånet och månadsvis på andra (min lätta ocd går på högvarv över detta faktum).
Det är de enda tjänster jag använder mig av.
Något säger mig att det inte skulle fungera så bra om jag skaffade fler heller, vilket jag eventuellt kommer göra om jag byter bank.

The_RobRoy
2013-05-07, 01:21
Trist minimjölk, men detta låter tveksamt: "Det som även framkom är att Swedbank sedan 2013 valt att helt plocka bort utdelning på fonder i kapitalförsäkring och ISK."

Var hittar du den informationen?

"Utdelning från investeringsfond återinvesteras i
försäkringen. Utdelning, ränta m m från finansiella
instrument i depån placeras på Kontot.
Med fond avses svensk eller utländsk värdepappersfond, svensk eller utländsk specialfond samt
annan utländsk fond som Swedbank Försäkring vid
var tid tillhandahåller för placering i försäkringen."

Magnus Larsson
2013-05-07, 05:48
Den där schablonavgiften du pratar om, det är väl skatten? ISK har ingen förvaltaravgift vad jag vet.

hahavaffan
2013-05-07, 05:57
Handelsbanken! Är man inte bottenskrapare så blir man väldigt fint bemött där, vad ärendet än gäller. Det är iaf min erfarenhet, från både Malmö och Göteborg.

The_RobRoy
2013-05-07, 06:12
Samtidigt som bankanställd tycker jag debatten blir lite konstig kring vilket företag man blir väl bemött på eller inte. Visst olika företag kan ha olika kultur, men jag skulle vilja påstå att alla fall där man antingen får grym service eller blir riktigt illa behandlad handlar om individer.

Alla storbanker har så klart både rötägg och stjärnor anställda hos sig, i min mening är det inte konstigare än så. Däremot vad företag har för villkor och avgifter är ju viktigt. För den typen av handel du gör Minimjölk låter ju Avanza/Nordnet eller liknande som ett bättre alternativ.

Guskleto
2013-05-07, 06:44
Handelsbanken.

Har haft i princip alla banker i Sverige och personligen så gillar jag Handelsbanken bäst. Swedbank och Nordea är de som är sämst enligt mig på grund av att de är dyrast och Swedbank är dessutom krångliga att ha och göra med.

4623
2013-05-07, 07:42
Lämnade också Swedbank för ett antal år sedan till förmån för SHB. Inget jag ångrar. Dock skulle jag aldrig låta någon skojare på en bank förvalta mina pengar. Kör på Avanza eller Nordnet.

fiskebulle
2013-05-07, 07:53
Jag har Sparbanken Öresund, funkar tip-topp. Det ända tråkiga är att de inte har några egentliga bankkontor utanför skåne : p

Minimjölk
2013-05-07, 08:09
Trist minimjölk, men detta låter tveksamt: "Det som även framkom är att Swedbank sedan 2013 valt att helt plocka bort utdelning på fonder i kapitalförsäkring och ISK."

Var hittar du den informationen?

"Utdelning från investeringsfond återinvesteras i
försäkringen. Utdelning, ränta m m från finansiella
instrument i depån placeras på Kontot.
Med fond avses svensk eller utländsk värdepappersfond, svensk eller utländsk specialfond samt
annan utländsk fond som Swedbank Försäkring vid
var tid tillhandahåller för placering i försäkringen."



ja, detta är minst sagt trist, informationen kring det här med utdelningen i fonder fick jag över telefonbanken under gårdagen och de sade at tdet var nytt både för ISK och kapitalförsäkring från 2013. Dock hittar jag precis som du ingenting om detta på nätet. Å andra sidan hittade jag inte hårdfakta kring vilka avgifter de har kring deras olika tjänster heller.

tex står det väldigt flummigt gällande vilka avgifter de eventuellt bemödar at tta sig vid insättninagr, uttag eller avslut av en kapitalförsäkring.

precis som du är inne på så handlar det mest om individen. Å andra sidan är det upp till Swedbank att anställa vettig personal. Jag har under mina år avverkat 4-5 olika rådgivare och det är väl egentligen bara den första som höll måttet men då hade jag å andra sidan väldigt begränsat med pengar och låga krav, hon var i alla fall trevlig och kändes genuin.

Tyvärr för min del så är det inte bara bemötandet av personen utan även alla dessa "dolda" avgifter som de hymlar om samt allmänt strul med deras rutiner. Jag vill inte vara den del som göder detta falska beteende. hade de varit öppna med att de har följande kostnader rakt upp och ned då hade jag lättare kunnat acceptera det men nu handlar irritationen om att jag återigen känner mig lurad av banken för att de glömt eller undviket samt kommit med råd som direkt är kontraproduktiva för min egna ekonomi medan de själva skrattar och tjänar pengar.

The_RobRoy
2013-05-07, 08:14
ja, detta är minst sagt trist, informationen kring det här med utdelningen i fonder fick jag över telefonbanken under gårdagen och de sade at tdet var nytt både för ISK och kapitalförsäkring från 2013. Dock hittar jag precis som du ingenting om detta på nätet. Å andra sidan hittade jag inte hårdfakta kring vilka avgifter de har kring deras olika tjänster heller.


Jag ställer mig fortfarande tveksam till att banken kan stjäla din utdelning i fonder, vissa fonder kan dela ut 1-2% av NAV i utdelning. Detta kan banken orimligen sno åt sig, det måste antingen ges ut i cash till dig, eller återinvesterats i fonden. Det skulle vara rama-skri om banken "stal" dessa utdelningar ifrån alla kapitalförsäkring, det skulle även innebära att olika fonder skulle bli olika dyra beroende på utdelningspolicy i fonden, det låter helt orimligt.

Minimjölk
2013-05-07, 08:33
jag håller med dig fullständigt och jag hoppas att hon jag pratade med igår hade fått denna del om bakfoten. Hon bahövde gå och rådfråga andra ungefär 5-6 gånger under vårt samtal så det må ju vara hänt at tnågot blev fel. Å andra sidan har jag inte fått någon utdelning på mina fonder alls sedan i Augusti ifjol, skal lundersöka detta lite närmre.

Hur som helst är det sjukt störande att upptäcka en fast månatlig avgift som jag inte varit medveten om att jag betalat de senaste 10åren. Speciellt när jag när ISK var opå tapeten frågade om skillnaden mellan deras villkor och då fick som svar enligt OP, Dvs, ingen info om denna extra avgift. Pga jag saknat denna info har jag ju gjort en hel del felbeslut gällande amortering och säkrare investeringar med låg avkastning som kostat mig en hel del pengar.

Låt säga att jag har 100.000kr i madrassen.

Sätter jag in desa i en kapitalförsäkring hos Swedbank i en räntefond med låt säga 2% avkastning och med en avgift på kanske 0,4%. Då tillkommer sedan Schablonavgiften på 0,49% och Swedbanks dolda avgift på 0,75%. Då tjänar Swebank/Robur 1650kr per år på dessa 100.000kr och jag får 750kr som jag då slipper skatta för. hade ja gsat tpengarna på ett vanligt fondkonto hade jag tjänat 1400spänn i avkastnin gefter skatt.

De 0,75% gör en väldigt stor skillnad kring var olika placeringar skall göras för att ge en bra avkastning.

Macroman
2013-05-07, 08:46
Några procents avkastning hit eller dit och du pratar om att de tjänat miljoner på dig? Hur tät är du, egentligen? :D

Du vet tydligen inte vad ränta på ränta är för något. "Några % hit eller dit" innebär flera 100 000 i kapital över en lång sparperiod (pensionssparande t.ex.) för någon med en vanlig svenssonlön. det är därför det är så oerhört viktigt att ha låga avgifter på fonder. Gärna indexfonder. Avanzas indexfond har inga avgifter.

Mitt råd till TS är att byta bank omedelbart. Aktier och fonder etc. ska man absolut inte spara på hos ngn storbank. De rekommenderar bara sina egna usla fonder där förvaltarna har flera miljoner i lön utan att slå index. Mitt tips är att byta bank för lån etc och ha allt sparande hos internetbanker som t.ex. Avanza. har själv både Avanza och Nordnet.

Finansbranschen är f.ö världens mest felprissatta bransch. Se förvaltarlönerna som exempel.

Gällande utdelningen så måste det vara ngt missförstånd. Den kan de aldrig stjäla från dig eftersom det är en vinstdelning till dig som ägare i fonden. Mina utdelningar återinvesterades direkt i fonden (Avanza zero). Tycker iofs det är sådär särskilt om man har en fond som inte ligger i en kapitalförsäkring och man vill att utdelningen ska gå in i kapitalförsäkringen.

Jawi
2013-05-07, 09:27
jag håller med dig fullständigt och jag hoppas att hon jag pratade med igår hade fått denna del om bakfoten. Hon bahövde gå och rådfråga andra ungefär 5-6 gånger under vårt samtal så det må ju vara hänt at tnågot blev fel. Å andra sidan har jag inte fått någon utdelning på mina fonder alls sedan i Augusti ifjol, skal lundersöka detta lite närmre.

Hur som helst är det sjukt störande att upptäcka en fast månatlig avgift som jag inte varit medveten om att jag betalat de senaste 10åren. Speciellt när jag när ISK var opå tapeten frågade om skillnaden mellan deras villkor och då fick som svar enligt OP, Dvs, ingen info om denna extra avgift. Pga jag saknat denna info har jag ju gjort en hel del felbeslut gällande amortering och säkrare investeringar med låg avkastning som kostat mig en hel del pengar.

Låt säga att jag har 100.000kr i madrassen.

Sätter jag in desa i en kapitalförsäkring hos Swedbank i en räntefond med låt säga 2% avkastning och med en avgift på kanske 0,4%. Då tillkommer sedan Schablonavgiften på 0,49% och Swedbanks dolda avgift på 0,75%. Då tjänar Swebank/Robur 1650kr per år på dessa 100.000kr och jag får 750kr som jag då slipper skatta för. hade ja gsat tpengarna på ett vanligt fondkonto hade jag tjänat 1400spänn i avkastnin gefter skatt.

De 0,75% gör en väldigt stor skillnad kring var olika placeringar skall göras för att ge en bra avkastning.


Personen du pratade med kan mycket väl vara inne på sin första eller andra arbetsvecka. Swedbanks inskolning inför sommaren börjar vid månadsskiftet april/maj. Tror du ska ringa och prata med dem igen. Kan inte tänka mig att de behåller utdelningen, mest troligt så återinvesteras pengarna i fler andelar.

Snubben
2013-05-07, 12:10
Ett tips är att skilja på vardagsbehovet med placering/Sparbehovet.

Skaffa billigaste banken möjligast för lönekonto, betalkort/kreditkort, betala räkningar.

För placeringar och liknande öppnar du en depå hos de som är specialiserade på detta, t.ex. Avanza eller Nordnet. Inte bara får du mer koll på avgifter, du får ett större utbud och likväl så är de svårar att få tag i dina egna pengar (måste föra över) vilket gör att spontana onödiga köp faktiskt undviks.

Om banken grinar över att du måste ha hela ditt eng. där för ränterabatt så kan du helt enkelt gå till varje bank och bara förhandla bolåneräntan. Då tickar det neråt, eng. eller inte.

Gpajpen
2013-05-07, 12:50
Jag gillar swedbank. Att skaka fram saldot med deras app är lika beroendeframkallande som att bli ismygen PCP pulver och nikotin i kaffet.

Tomas W
2013-05-07, 13:06
Gällande utdelningen så måste det vara ngt missförstånd. Den kan de aldrig stjäla från dig eftersom det är en vinstdelning till dig som ägare i fonden. Mina utdelningar återinvesterades direkt i fonden (Avanza zero). Tycker iofs det är sådär särskilt om man har en fond som inte ligger i en kapitalförsäkring och man vill att utdelningen ska gå in i kapitalförsäkringen.

Lite OT
Hur är det med utdelningarna i Avanza Zero, har de inte slutat att ge ut det? Man får väl fler andelar men de sänker kursen så slutsumman blir detsamma eller har jag missuppfattat?

Jag och min familj har haft SEB större delen utav tiden och är nöjd med de men skulle inte vilja ha mina fonder/aktier där. Har Avanza till det.

benya
2013-05-07, 14:03
Jag skulle rekommendera svenska enskilda bank. Bra bank vars utgångspunkt är att skapa mervärde för kunden (jag vet, klyscha i sammanhanget, men upplever faktiskt att man gör allt för att leva upp till det på riktigt!)
Har erfarenhet av både handlesbanken och swedbank tidigare, träffat en rådgivare på Nordea och kan sammanfatta med att jag gillar SEB bra mkt mer. Bra bemötande, god kundservice och vettig personal!
Baserat på mina, för få för att göra vettig slutsats men, erfarenheter så suger swedbank genomgående vad gäller kundservice och personalkompetens. Handelsbanken är för personliga, har för dålig service och förmåner för lojala kunder och orimligt mesiga när vid låneansökan. Nordeas enda rådgivare som jag träffade för att prata bolån och allmänt sparare var tillmötesgående, men kunde för mkt mindre än mig själv (en på deras kontoret vid deras huvudkontor) vilket gjorde att jag inte fullfölja med dem.
SEB höll genomgående god nivå på alla punkter ovan!

Snubben
2013-05-07, 19:34
Jag skulle rekommendera svenska enskilda bank. Bra bank vars utgångspunkt är att skapa mervärde för kunden (jag vet, klyscha i sammanhanget, men upplever faktiskt att man gör allt för att leva upp till det på riktigt!)
Har erfarenhet av både handlesbanken och swedbank tidigare, träffat en rådgivare på Nordea och kan sammanfatta med att jag gillar SEB bra mkt mer. Bra bemötande, god kundservice och vettig personal!
Baserat på mina, för få för att göra vettig slutsats men, erfarenheter så suger swedbank genomgående vad gäller kundservice och personalkompetens. Handelsbanken är för personliga, har för dålig service och förmåner för lojala kunder och orimligt mesiga när vid låneansökan. Nordeas enda rådgivare som jag träffade för att prata bolån och allmänt sparare var tillmötesgående, men kunde för mkt mindre än mig själv (en på deras kontoret vid deras huvudkontor) vilket gjorde att jag inte fullfölja med dem.
SEB höll genomgående god nivå på alla punkter ovan!


SEB är som alla andra banker, fast bättre säljare.

CAPTCHA
2013-05-07, 20:54
Vad är fördelen med att ha pengarna i en KF än att bara ha allt hos en bank med hög ränta och låsa pengarna över en längre tid?

Minimjölk
2013-05-07, 22:19
fördelen med innehav i kf och ISK är att du slipper skatta 30% på vinsten, detta oavsett investering (ränta, fonder,aktier).

Asdf
2013-05-07, 22:34
Söderberg & partners

tp_88
2013-05-07, 22:39
Av princip skulle jag aldrig vara kund hos den skräpbanken som har varit tvungen att räddas av staten upprepade gånger.

shadowfire
2013-05-07, 22:44
Ingen bank är bra på allt. Russinen ur kakan, 6-7 banker och institut, var och en som är bäst på sitt område. Win.

Snobbe
2013-05-07, 23:23
Ingen bank är bra på allt. Russinen ur kakan, 6-7 banker och institut, var och en som är bäst på sitt område. Win.

Vad är dom olika bäst på då?:)

Jag kör SEB atm, men endast för att de gav mig bäst ränta vid köp av min bostadsrätt(typ 2.5% atm). Men håller på att kolla på olika banker för sparkonton osv atm.

Macroman
2013-05-08, 12:45
Lite OT
Hur är det med utdelningarna i Avanza Zero, har de inte slutat att ge ut det? Man får väl fler andelar men de sänker kursen så slutsumman blir detsamma eller har jag missuppfattat?

Jag och min familj har haft SEB större delen utav tiden och är nöjd med de men skulle inte vilja ha mina fonder/aktier där. Har Avanza till det.

Kollade detta på min depå. Förra årets utdelning köpte man automatiskt nya andelar för pengarna.

Tomas W
2013-05-08, 14:12
Kollade detta på min depå. Förra årets utdelning köpte man automatiskt nya andelar för pengarna.

Men har för mig att värdet på andelarna sjönk så man gick +/- 0 på det?

OggeP
2013-05-08, 14:14
Jag jobbar själv inom bank, dock ej Swedbank, men jag kan tänka mig att det är den nya fondskatten som gör att utdelningen uteblir. Istället kommer underliggande utdelning att återinvesteras i fonden.

Det finns en lite artikel om fenomenet på Avanze https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=243888&commentPage=1&expanded=true

Jag måste säga att det låter som förhållandevis mycket avgifter, i synnerhet om det även gäller för ISK som jag trodde ingick i kontopaketen hos de flesta banker. Det kanske är läge att kolla runt lite.

Macroman
2013-05-08, 14:17
Men har för mig att värdet på andelarna sjönk så man gick +/- 0 på det?

Andelarnas värde förändras ju varje dag beroende på hur underliggande index (OMX30) går. Utdelningsdagen så minskar ju dessutom index eftersom underliggande aktier handlas utan utdelning.

Macroman
2013-05-08, 14:20
Jag jobbar själv inom bank, dock ej Swedbank, men jag kan tänka mig att det är den nya fondskatten som gör att utdelningen uteblir. Istället kommer underliggande utdelning att återinvesteras i fonden.

Det finns en lite artikel om fenomenet på Avanze https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=243888&commentPage=1&expanded=true

Jag måste säga att det låter som förhållandevis mycket avgifter, i synnerhet om det även gäller för ISK som jag trodde ingick i kontopaketen hos de flesta banker. Det kanske är läge att kolla runt lite.

Hm, hade ingen aning om detta faktiskt.

Mina kommentarer gällande utdelningar ovan kan därför ignoreras. :)

hultman
2013-05-08, 14:51
Det spelar ingen roll vilken bank man använder, oberoende av tjänst. De har samma företagspolitik överallt och skor sig så gott det går.

På ett mer personligt plan så håller jag med dig. Jag hatar Swedbank och deras totala ointresse av kunderna. De avskaffar kontanthantering och hänvisar till EN insättningsautomat som ALDRIG fungerar, de gav mig bra ränterabatt vid bindande av hypotekslån men rabatten försvinner fullkomligt vid förnyandet av den ena lånedelen etc. Jag ska be dem dra åt helvete när min ettåring löper ut om några månader för att gå över till Danske Bank eller HB. Inte för att de kommer att göra något väsenskilt annorlunda, men sämre kan de knappast bemöta mig.

Favorithistoria från Swedbank är när jag sålde min förstärkare och kom till kontoret för att sätta in 20-25 papp. MED ETT JÄVLA KVITTO EFTERSOM JAG VET ATT DE ÄR EFTERBLIVNA. "Kvittot saknar namnteckning från dig som säljare, detta duger tyvärr inte". Ok, fint, sa jag och bytte företagets bank till SHB i samma veva. En kund med bra deg på företagskonton och en jävla massa betaltjänster blev de av med i ett svep utan att ens bry sig. Jag kom välklädd dit och uppförde mig både trevligt och korrekt, tack för att jag blir behandlad som en menlös luffare av en snorunge i Dressmankostym...