handdator

Visa fullständig version : Vill ni hjälpa en soffpotatis som aldrig tränat?


Nu eller aldrig
2013-04-30, 06:45
Hej på er!

Undrar om någon av er skulle vilja hjälpa mig att ta fram ett träningsprogram?

Jag är 30 år, har aldrig tränat (mer än något enstaka pass här och där under åren) i hela mitt liv. Tycker det är riktigt tråkigt att träna, tycker det är riktigt jobbigt att leva sunt. Har letat efter inspiration och motivation under flera år, men inser att jag inte kan sitta och vänta på den utan att jag nu bara måste ta tag i det hela.

Jag är 167 cm och väger 83 kg. Har så usel kondition att jag blir helt slut att att ta trapporna 4 våningar upp i ett höghus.

Jag vill verkligen inte ha det såhär, men vet inte riktigt hur jag ska börja. Jag är en allt eller inget människa. Har vid två tillfällen tidigare gått ner i vikt, helt på egen hand. 2004 gick jag ner från 78 kg till 64 kg. Och förra året gick jag ner från 86 kg till 70 kg. Jag körde klassisk viktväktarmetod och räknade kcal, men jag var aldrig med i VV utan gjorde det själv hemma. Så jag klarar att gå ner men klarar inte att hålla vikten efteråt. För så fort jag slutar med min "diet" går jag tillbaka till mitt tidigare sätt att äta och går då snabbt upp igen.

Vill nu börja träna men vet ärligt talat inte hur jag ska lägga upp ett bra schema.

Det är styrketräning och någon form av konditionsträning jag är ute efter. Vill framför allt hitta ett sätt att träna som jag kan leva med resten av livet. Jag vet att man ska börja mjukt och det behöver jag säkert, men et får inte vara för mjukt för då tappar jag motivationen omgående, jag behöver utmana mig själv.

Jag har pga många barn och boende långt ute på vischan begränsade möjligheter att ta mig till ett gym/träningsanläggning. Har dock hantlar upp till 10 kg, yogaboll och motionscykel hemma, så mina förutsättningar att träna hemma är stora, en löprunda kan man även ta var som, när som. När jag jobbar har jag tillgång till ett bra gym och jag jobbar minst 2 ggr i veckan (jobbar natt, men ej så många % då jag fortfarande är föräldraledig på deltid).

Undrar nu om någon skulle vilja sätta ihop ett styrketräningspass som jag i huvudsak kan utföra hemma, som är helkroppstäckande och som jag kan ha som en bra bas för att få ordning på min kropp. Vore även tacksam för hjälp med att lägga upp konditionsträning. Jag har acceptabel kroppsstyrka men min kondition är helt katastrofal. Jag är rökare men ska verkligen försöka dra ner på det/sluta. Som motivation och som tack för hjälpen tänkte jag att jag postar kroppsbilder en gång i månaden.

Vill inte dö av en hjärtattack när jag är 50, eller inte som nu inte orka leka med baren.

Vore så glad om någon ville hjälpa mig.

MVH

Rabiat
2013-04-30, 07:17
Hade du kunnat gå till ett gym tre gånger i veckan hade jag rekommenderat ett program kallat SL5x5 (finns info i detta forum, sticky tråd). Jag är usel på kroppsviktsövningar, men kan rekommendera appen Sworkit som hjälper dig cirkelträna.

Har du möjlighet att få hem en skivstång med ställning och pressbänk (på vischan har ni väl lador och sånt? :) ) finns det massor du kan göra!

Ronn
2013-04-30, 07:22
Hantlar på 10kg kommer du inte så långt med, det bästa vore om du ändå kunde ta dig till ett gym alternativt skaffa bättre utrustning som rack, bänk, skivstång och vikter, kanske provträna lite någonstans innan du gör en sån investering. Om du går den vägen så testa Stronglifts 5x5 det är ett rätt bra nybörjarprogram, läs igenom första posten och är du intresserad ladda hem programguiden och läs igenom den: http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=168071

Konditionsträna det du tycker är roligast, fokusera på styrketräningen om du kan dock och gå inte från noll till hundra med träningen på kort tid, det är lätt att vilja mycket och träna för hårt och snabbt tappa både ork och lust och eventuellt dra på sig skador för att man är för ivrig, låt utvecklingen komma långsamt.

Om du trots allt inte kommer styrketräna så mycket så är det ju bättre att vara vardagsmotionär än soffpotatis.

Noppe
2013-04-30, 08:13
Det viktiga är att försöka hitta nåt som man tycker är roligt och rent av ha som en hobby, det kommer öka dina chanser att fortsätta med det resten av livet.

Hade jag varit du så hade jag försökt träna på gymmet du har tillgång på jobbet, kanske finns det nån arbetskollega du kan köra med samtidigt.

Kanske ut och gå en runda med nån vän eller med musik/ljudbok?
Kör på din motionscykel hemma med nåt, musik film etc etc..
Finns alltid alternativ som gör att saker och ting blir roligare, det gäller bara att hitta det som gör att man orkar med.

Ge alltid allt en chans innan du ger upp för fort bara.

Lycka till.

Simonfrisk
2013-04-30, 08:17
Ha en kontakt som tränar ständigt, nästan jämt, som kan få upp din motivation på passen, ungefär lite som en PT, pushar på dig på passen, kanske skriver ett tränings upplägg, samt kost-upplägg m.m,
Ganska lätt att halka efter & tappa motivationen , speciellt i början och om du tränar själv.

Så se till att du får upp motivationen på något vis, jag själv tränar med BSK klubben och får upp motivationen där, samt läser body tidningar m.m , och är jämt inne här på kolo, viliket ger mig kanske lite motivation.
Men jag tänker oftast, vad de ska bli av mig, att jag verkligen ska få en fin form, och bli stark, därför sliter jag verkligen ur allt ja kan på mina pass.

Samt, kan du börja med lite kosttillskott om du känner för det, och har ekonomin för det.
Det kan underlätta din träning, om du ska köpa något, så rekommenderar jag isåfall protein, aminosyror & kreatin ibörjan, kanske även vitaminer/minraler/omega3.

Ät nyttigt, och mindre mängder om du vill gå ner i vikt & "fett-procent".

Släng in lite blandade pass, med Cardio på morgon kanske, senare mot eftermiddan kör du ditt styrkepass.

Har du frågor eller funderingar, så skicka ett PM vettja! :)

andeem
2013-04-30, 08:24
Om du verkligen tycker att det är ”riktigt tråkigt att träna” blir det förstås svårt att hänga i. Kanske GymPact (http://www.gym-pact.com/) kan hjälpa till att motivera dig?

Rabiat
2013-04-30, 08:25
Det finns gott om inspiration att hämta i form av bilder här. Folk i riktigt dålig form som blivit jävligt bitiga.

Alfers
2013-04-30, 08:31
Jag tror att problemet är att du ser det som att "nu går jag på diet" och du går ner, sen vet du inget annat än att äta som du gör nu.

Se det istället som att du slutar äta som en tjockis och börjar äta normalt. Då kommer du gå ner sakta men säkert och kommer kunna hålla vikten genom att fortsätta äta normalt.

Och tänk inte att du offrar eller ger upp någonting för att gå ner i vikt, se det som att du börjar äta som du ska.
"vanliga människor" lever inte på vatten och tonfisk för att hålla vikten, vi äter chips och pizza också, men inte lika ofta och med måtta.

Träna är bra men du måste ju kunna hålla vikten utan att träna.

z_bumbi
2013-04-30, 09:20
Styrketräning två gånger i veckan är fullt tillräckligt för de flesta så utnyttja gymmet som grund.
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=87454

Konditionen gäller mest att komma igång och få det till en vana.
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=37062&highlight=fartlek

Om du behöver en utmaning så sätt upp mål vad gäller antal tillfällen istället för att gå ut för hårt.

Dieten vet du ju redan vad du ska göra med då du har gått ner men jag gissar att du även där gick ut ganska hårt och då kan det vara svårare att hålla det i längden.

Nu eller aldrig
2013-04-30, 10:26
Jättetack för alla era svar!

Som sagt är jag en allt eller inget, men inser givetvis att jag inte kan gå ut hur hårt som helst, jag kan ju knappt gå uppför 4 trappor utan att svimma. Det är alltså ingen överdrift utan helt sant. Min kropp och fysik är skrämmande och just därför känner jag att nu måste det vara nog.

Jag har hittills inte hittat något jag tycker är roligt att göra. Men har inte råd att sitta och vänta in något som är roligt, jag måste börja nu och sedan får jag med tiden försöka hitta något som är lustfyllt.

Ska försöka börja med att köra styrketräning 2 ggr i veckan samt 1 timmes promenad i veckan, fördelat på 30 min. Det vet jag att jag kan klara, ska försöka följa det pass som du länkade till z_bumbi.

En fråga bara ang knäböj. För några år sedan mosade jag sönder talus totalt i en bilolycka, har efter det inte kunnat utföra böjrörelser med fotleden. Detta då jag var gipsad väldigt många månader och då jag, som den soffpotatis jag är, inte tränade upp rörligheten igen. Finns det något annat att göra ist för knäböj som är lika bra? På gymmet på jobbet finns en benpress, det funkar bra för då kan jag forcerar mer. Är benpress och knäböj jämförbart?

När det gäller maten så är det precis så att jag tänker att nu är det diet och sedan när jag nått mitt mål så släpper jag på alla hämningar igen. Jag kan säga att vi inte äter mycket skräpmat, för vi är noga med vad barnen äter. Vi lagar alltid från grunden osv. Mitt största problem är att jag äter MYCKET och då menar jag MYCKET! Jättestora portioner, som såklart är helt fel kombinerade eftersom de mest innehåller kolhydrater och fett men i princip inga grönsaker. Vad jag tycker är jobbigast är att jag annars är så hungrig. Jag har verkligen provat att äta 1 kg broccoli men känner ändå ingen mättnadskänsla. Detta kan iofs bero på att jag har en felaktig bild av "mättnadskänsla". Eftersom jag äter på ett sådant sätt att jag alltid är däst efteråt.

När jag "gick på diet" åt jag väldigt mycket kyckling och fläskfilé. Ordentligt med grönsaker, mycket kesella och keso, ägg och havregrynsgröt. Eftersom det var så jobbigt att räkna kcal hade jag ett par rätter jag körde om och om igen = extremt tråkigt.

Hur som, någon stans måste man börja och jag ska verkligen försöka gå in för att hitta ett sätt jag kan leva sunt - inte bara för en period utan resten av livet.

Gissar att jag kommer trilla MÅNGA ggr på vägen, men hoppas på lite pepping här.

Imorgon slänger jag upp en bild på min anskrämliga kropp!

Nu eller aldrig
2013-04-30, 10:27
Djupa böjrörelser ska tilläggas, kan gå och springa utan problem.

Beemel
2013-04-30, 11:17
Knäböj och benpress är jämförbara i den utsträckning att de båda tränar benen.
Dock är det en hel del skillnader i övningarna också.

Men går det inte att knäböja så är benpress ett bättre val än att inte göra något alls.

nitz
2013-04-30, 11:19
Du kan gradvis minska portionerna.
Hur man än ser på sakerna så måste du äta mindre och vänja dig vid det, om maten redan är bra så är ju det man kan göra som du redan varit inne på att fylla ut med grönsaker men efter det så är att minska portionerna en väldigt praktiskt lösning.
Ska jag dessutom ge min personliga åsikt så är det det som jag tror är det mest hållbara i längden.
Angående knäböjen, kan du inte göra den så är benpress en bra övning, hela ditt schema står inte och faller på knäböjens vara eller inte vara, finns folk som utvecklar bra ben även med benpress.

Ado2000
2013-04-30, 11:31
Om du verkligen tycker att det är ”riktigt tråkigt att träna” blir det förstås svårt att hänga i. Kanske GymPact (http://www.gym-pact.com/) kan hjälpa till att motivera dig?


HOLY CRAP!!!

funkar den appen även i Sverige ?

Nu eller aldrig
2013-04-30, 11:53
Superdum fråga men hur lägger jag in bilder?

nitz
2013-04-30, 11:56
Superdum fråga men hur lägger jag in bilder?

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/faq.php?s=&do=search&q=bifoga+bilder&match=all&titlesonly=0

Nu eller aldrig
2013-04-30, 12:36
Få se om detta funkar. Fick hjälp att ta ett kort, lika bra att face the truth på en gång. Här har ni då den anskrämliga kroppen som är i stort behov av tuffare tag.

JasminV
2013-04-30, 12:47
Att gå ner i vikt klarar vem som helst, men att behålla vikten kräver att man ändrar inställning

Noppe
2013-04-30, 12:57
Modigt av dig att lägga upp bild, jag vågar inte sådant.
Tycker du är lite hård mot dig själv, finns de som varit/är betydligt större.

Ett tips är att kolla in journaler här och kanske skapa en själv?
Att se hur andra kämpar och sliter har faktiskt hjälpt mig många gånger.

Macroman
2013-04-30, 13:17
Konditionsprogram för en soffpotatis. ;)

Couch to 5 km
http://www.c25k.com/c25k_swedish.htm

Nu eller aldrig
2013-04-30, 13:21
Tack Noppe.

Ja visst finns det de som är fetar, men jag är tillräckligt fet för att det ska vara ordentligt hälsofarligt och framför allt är jag så otränad och har katastrofal kondition. Vill inte ha det så och inser att tiden för att börja ta tag i mitt liv, kan hända inte börjar rinna ut, men iaf är i högsta grad nu.

Hur skapar man en jornal? Är det bara att lägga starta en ny tråd i "träningsjournaler och bilder"?

Nu eller aldrig
2013-04-30, 20:42
Ungarna är lagda, jag har släpat upp motionscykeln från källaren och trampat 30 min i lugnare takt. Svettig och flåsig, men mår ändå väl. Inte som de ggr jag försökt springa, då blodsmaken tränger fram i munnen och jag nästintill svimmar. Det här känns rätt skönt nu när det är över. Ska försöka alternera promenader med cykeln tills jag fått iaf liiite bättre kondis.

I morgon jobbar jag så då ska jag inviga gymmet. Tänkte köra z_bumbis rekommenderade träningspass rakt av, och försöka hålla mig till det upplägg han presenterar. Har nu kollat in alla övningarna på youtube och tror nog jag ska klara att utföra dem.



Bänkpress 3*10-15
Axelpress 3*10-15
Sittande rodd 3*10-15
Latsdrag 3*10-15
Benpress 3*10-15
Lårcurl 3*10-15
Situps 3*10-15
Ryggresningar 3*mindre än max.

Scoffan
2013-04-30, 21:53
Skall du börja springa som överviktigt och otränad så ta det väldigt lungt max ett lätt löp pass i veckan. Det är väldigt lätt att dra på sig diverse problem med knän och skenben vilket kan total döda vilken tränings motivation som helst. Cyckel/promenader är nog ett bra sätt att stärka kroppen samt tappa lite vikt innan du börjar med löpning.

JasminV
2013-04-30, 22:07
Ungarna är lagda, jag har släpat upp motionscykeln från källaren och trampat 30 min i lugnare takt. Svettig och flåsig, men mår ändå väl. Inte som de ggr jag försökt springa, då blodsmaken tränger fram i munnen och jag nästintill svimmar. Det här känns rätt skönt nu när det är över. Ska försöka alternera promenader med cykeln tills jag fått iaf liiite bättre kondis.

I morgon jobbar jag så då ska jag inviga gymmet. Tänkte köra z_bumbis rekommenderade träningspass rakt av, och försöka hålla mig till det upplägg han presenterar. Har nu kollat in alla övningarna på youtube och tror nog jag ska klara att utföra dem.



Bänkpress 3*10-15
Axelpress 3*10-15
Sittande rodd 3*10-15
Latsdrag 3*10-15
Benpress 3*10-15
Lårcurl 3*10-15
Situps 3*10-15
Ryggresningar 3*mindre än max.


Bra val!

tb1981
2013-04-30, 23:58
Kör ett halvkroppsprogram eller ett helkroppsprogram de 2 dagar du har tillgång till gym.

Sen kör du 2-3 dagar kardio. tex powerwalks 1 timme eller jogg 30-60 min

För egen del för att hålla motivationen uppe så vill jag utvecklas. Tex genom att klara av att lyfta mer vikt på gymdagar, eller klara längre sträckor på kardiodagar.

Håll koll på kosten (vilket är lättare när man kämpar i gymmet eller i spåret, eftersom man då inte vill kasta bort sitt slit!) t ex den klassiska tallriksmodellen fisk och kött utan massa sås. Unna dig att äta lite onyttigt på helgen i värsta fall så kommer det bli bra! =)

(Och tänk på att det främst är i köket man fixar "tvättbrädan =)

Nu eller aldrig
2013-05-01, 06:23
Här kommer en viktbild också. Nästa kropps- och viktbild kommer om 1 månad :)

Har tänkt köra z_bumbis hela rekommenderade upplägg, försöka göra två styrkepass i veckan samt 1-2 pass för konditionen. Orkar inte löpa, så det får bli motionscykeln eller promenader.

Har inga direkta viktminskningsmål. Mitt stora mål nu är att lyckas utföra 8 gympass och minst 4 motionspass under maj månad. Har även som mål att äta så hälsosamt jag kan.

Snabb fråga, hur länge ska man pausa mellan varje set när man kör styrketräning? Om vi tar passet ovan, vad är en normal tidsåtgång för att genomföra det?

Ronn
2013-05-01, 07:23
Se där, när du väl är igång kommer det gå fort!

Snabb fråga, hur länge ska man pausa mellan varje set när man kör styrketräning? Om vi tar passet ovan, vad är en normal tidsåtgång för att genomföra det?

Allt från 30 sekunder till 5 minuter beroende på hur du själv känner det, målet är att klara dom antal repetitioner du siktar på.

Personligen brukar jag gå på andningen, när den lugnat sig lite så kör jag igen, i början när du kör på lägre vikter kommer vilan vara kortare senare kanske du behöver mer vila mellan seten.

mini
2013-05-01, 07:44
Lycka till, du vet ju att du klarar viktnedgången, bra att ha fokus på att få en hållbar sund kropp som klarar alla vardagsutmaningar. Du verkar ha bestämt dig, jag tror att du kommer lyckas.

Nu eller aldrig
2013-05-02, 02:49
Ok, då har jag genomfört mitt livs första gympass. Fick stålsätta mig och verkligen aktivt ignorera alla biffar och för att inte nojja över mitt fladdrande fett. Gick helt ok.

Har tänkt köra efter z_bumbis rekommendationer så idag tog jag det rätt lugnt och försökta testa vilka vikter som är lagom. Gissar att jag kommer få testa mig fram även nästa och nästa gång igen innan jag hittar hyfsat rätt. Men kände att jag idag iaf fick en fingervisning så att jag nästa gång kan starta hyfsat rätt. Jag tror att dessa vikter kommer vara lagom för att det ska kännas men inte vara extremt jobbigt.

Resultatet blev enligt nedan:
Värmde upp med 5 min på crosstrainern.
Bänkpress: 15 kg.
Axelpress: 3 kg hantel i vardera handen.
Sittande rodd: fanns ingen sån maskin så jag körde roddmaskinen i 10 min ist. Någon som kan komma med tips på en annan övning för dessa muskler? Nu gillade jag iofs roddmaskinen, men då motståndet blir högre ju hårdare jag tar i, är det svårt att hitta en bra balans.
Latsdrag: När jag kollat på latsdrag på youtube så har de använt en stång, här var det ist två handtag som satt långt upp i var sitt ”hörn” som man drog in snett mot sig. Är det samma sak? Här blev det iaf ca 40 kg.
Benpress: 140 kg.
Lårcurle: här fanns två maskiner, en för framsida och en för baksida. Jag gissar att det är baksida jag ska köra? På baksida blev det 40 kg.
Situps: 3*15på yogaboll = fy HELVETE!
Ryggresning: Låg på golvet på en yogamatta och gjorde 3*15.

Sammanfattningsvis var det ändå helt ok, roligt vore att ta i men, det var ändå så det ska bli skoj o testa igen. Efteråt kändes det jättebra, nu har jag bara sjukt ont i magmusklerna. Och gissar att jag kommer ha skitont om några dagar.

2 frågor:
När jag kör benpress ska jag då sträcka ut benen helt så att knäna blir raka eller ska knäna vara lite böjda? Hela tiden?

Tänkte träna på lördag nästa gång och vet redan nu att min kropp kommer att skrika ”aj, aj, aj” då. Är det bara att forcera eller hur gör man?


Tack för alla era svar och er pepp :)

alden
2013-05-02, 07:43
Sittande rodd: fanns ingen sån maskin så jag körde roddmaskinen i 10 min ist. Någon som kan komma med tips på en annan övning för dessa muskler? Nu gillade jag iofs roddmaskinen, men då motståndet blir högre ju hårdare jag tar i, är det svårt att hitta en bra balans.

Latsdrag: När jag kollat på latsdrag på youtube så har de använt en stång, här var det ist två handtag som satt långt upp i var sitt ”hörn” som man drog in snett mot sig. Är det samma sak? Här blev det iaf ca 40 kg.

Benpress: 140 kg.

2 frågor:
När jag kör benpress ska jag då sträcka ut benen helt så att knäna blir raka eller ska knäna vara lite böjda? Hela tiden?

Tänkte träna på lördag nästa gång och vet redan nu att min kropp kommer att skrika ”aj, aj, aj” då. Är det bara att forcera eller hur gör man?


Grymt jobbat, är otroligt imponerad!

Personligen tycker jag du borde komma igång med mer fria vikter eftersom det ger mer resultat men vissa övningar kan vara svåra om man saknar rörlighet, vilket man troligtvis gör om man inte varit så aktiv. Kolla in framförallt knäböj (squat på engelska) på youtube och testa om du kan göra den övningen.

Lite synpunkter på träningen:

Sittande rodd - Roddmaskin blir inte samma sak men eftersom ditt huvudsakliga mål är att gå ner i vikt tycker jag att det var ett bra väl ändå. Om du inte kan köra sittande rodd så kolla upp "dumbbell row", "barbell row" eller hitta en maskin där man kan lasta på vikt så man får hjälp med att göra chins.
Latsdrag tränar i princip samma muskler som rodd så det är inte livsnödvändigt att göra roddar för dig just nu även om det självklart är rekommenderat.

Latsdrag - Det funkar bra med ett smalare grepp. När man ändrar grepp tränar man lite olika muskler men det är fortfarande superbra. Hittar du en stång som du kan sätta på så är det dock att föredra enligt mig.

Benpress - Det är samma vikt som jag tränar på i princip så jag får en känsla av att du inte gör övningen helt korrekt. Gå ner så djupt du kan med benen, många bara studsar lite med vikten och skryter sen om hur tungt de kan köra. Jag kör på "fjädervikter" enligt dessa men går så djupt ner att knäna tar i bröstet och då blir det grymt tungt samtidigt som det tränar benen bättre. Hur ser maskinen ut? En del har spärrar som man måste lyfta bort för att komma tillräckligt djupt.
Om du ska sträcka ut benen eller ej är lite av en smaksak men personligen stannar jag precis innan de är helt utsträckta, det känns lite bättre.

Träningsvärk - Träna på bara och visa kroppen vad som gäller. Det bästa botmedlet mot träningsvärk är faktiskt mer träning. Gå dit och träna så släpper värken fort, det gäller bara att få lite blodflöde.

Kör hårt, ska bli kul att se din resa! :D

Rabiat
2013-05-02, 07:52
Ok, då har jag genomfört mitt livs första gympass. Fick stålsätta mig och verkligen aktivt ignorera alla biffar och för att inte nojja över mitt fladdrande fett. Gick helt ok.

Har tänkt köra efter z_bumbis rekommendationer så idag tog jag det rätt lugnt och försökta testa vilka vikter som är lagom. Gissar att jag kommer få testa mig fram även nästa och nästa gång igen innan jag hittar hyfsat rätt. Men kände att jag idag iaf fick en fingervisning så att jag nästa gång kan starta hyfsat rätt. Jag tror att dessa vikter kommer vara lagom för att det ska kännas men inte vara extremt jobbigt.

Resultatet blev enligt nedan:
Värmde upp med 5 min på crosstrainern.
Bänkpress: 15 kg.
Axelpress: 3 kg hantel i vardera handen.
Sittande rodd: fanns ingen sån maskin så jag körde roddmaskinen i 10 min ist. Någon som kan komma med tips på en annan övning för dessa muskler? Nu gillade jag iofs roddmaskinen, men då motståndet blir högre ju hårdare jag tar i, är det svårt att hitta en bra balans.
Latsdrag: När jag kollat på latsdrag på youtube så har de använt en stång, här var det ist två handtag som satt långt upp i var sitt ”hörn” som man drog in snett mot sig. Är det samma sak? Här blev det iaf ca 40 kg.
Benpress: 140 kg.
Lårcurle: här fanns två maskiner, en för framsida och en för baksida. Jag gissar att det är baksida jag ska köra? På baksida blev det 40 kg.
Situps: 3*15på yogaboll = fy HELVETE!
Ryggresning: Låg på golvet på en yogamatta och gjorde 3*15.

Sammanfattningsvis var det ändå helt ok, roligt vore att ta i men, det var ändå så det ska bli skoj o testa igen. Efteråt kändes det jättebra, nu har jag bara sjukt ont i magmusklerna. Och gissar att jag kommer ha skitont om några dagar.

2 frågor:
När jag kör benpress ska jag då sträcka ut benen helt så att knäna blir raka eller ska knäna vara lite böjda? Hela tiden?

Tänkte träna på lördag nästa gång och vet redan nu att min kropp kommer att skrika ”aj, aj, aj” då. Är det bara att forcera eller hur gör man?


Tack för alla era svar och er pepp :)

Bänkpress: Hängde du på 15kg på stången, eller var det 15kg inklusive stång? Det är bra att veta inför nästa pass :)
Latsdrag: Var det möjligtvis en cablecross du använde? Det blir då inte samma sak...
Lårcurl: Ja, baksida. För framsida kallas det benspark.

Cablecross:
http://www.budo-fitness.cc/os2/images/cable_cross.jpg

Rabiat
2013-05-02, 07:54
Jo förresten, kolla in sektionen "Träningsjournaler & Bilder (http://www.kolozzeum.com/forum/forumdisplay.php?f=9)" ;)

Sokrates696
2013-05-02, 08:04
Det var en cablecross du körde, kolla om de inte har andra grepp (handtag) till den maskinen. Leta efter nått stångaktigt med ögla mittpå. Då kan du köra latsdrag i den ena trissan.

Försök också att öka vikt på stång/hantel/maskin med jämna mellanrum.

Nej det är inte farligt att träna med träningsvärk. Är du riktigt sliten kan du kanske ta en extra vilodag.

Kämpa på och lycka till/Tommy.

sweetkarolina
2013-05-02, 09:12
Det enda jag kan bidra med är att se det inte som ett projekt att göra just nu, utan en förändring som du ska kunna leva med. Att käka kyckling ett par månader kan man ju, men att leva på jämt blir tråkigt. Försök hitta sätt att komponera måltider som du kan äta och vara nöjd med, för är du inte nöjd kommer du nog till slut att börja överäta igen. Tex fylla halva tallriken med grönsaker, välja mer fettsnåla alternativ i såser, ha en dag i veckan som du äter så mycket du vill (men ta det inte till överdrift), hitta mellanmål som du tycker om men som inte innehåller speciellt mycket kalorier (tex ägg, keso, kesella).

Lycka till!

JasminV
2013-05-02, 14:41
Starta en träningsjournal! Bra benpressar!!!

Nu eller aldrig
2013-05-02, 15:01
Tusen tack för alla era svar!! Svarar generellt i ett inlägg :)

Först och främst är mitt mål INTE att gå ner i vikt utan att BÖRJA TRÄNA och att fortsätta med det. Inser att dieter inte funkar i längden och tills jag hittar ett sunt sätt att äta och ett roligt sätt att träna så bara måste jag göra något. Kan som sagt inte ha det såhär längre, vill inte dö när jag är 50 eller inte kunna leka med barnen för att kondisen är så usel. Så mitt första och största mål nu är att komma igång med träningen, inte bara göra ett eller två pass utan att komma i gång och fortsätta. Men då jag är en allt eller inget och i stort behov av lite "kickar" så kommer jag ändå räkna kcal nu första tiden.

Jag ska kolla efter en stång till latsdragen, finns ingen så kör jag vidare i roddmaskinen. Gillade den så jag kanske kör det som uppvärming, vi får se.

Jag tror att jag gör benpressen rätt. Hälarna tar nästan i rumpan och det som hindrar dem från att ta i rumpan är fettet på magen som pressas mot låren. Försöker att göra denna, och alla andra rörelser, långsamt. Dvs inte bara sparka iväg utan gå upp och ner långsamt. Ska försöka filma så får ni se om det är rätt.

Bäknpress är 15 kg totalt, inklusive stång.

Ja det ser ut som att det är en cabelcross jag använt, lite annorlunda utformad från den på bilden, men i princip samma sak.


När man startar träningsjournal så startar man bara en ny tråd i det forumet?

newb123
2013-05-02, 17:15
Såg att du var missnöjd över att bli anfådd efter att ha bestigit trappor till fjärde våningen. Det är många som blir anfådda av det. Speciellt stora kroppsbyggare blir generellt det, så det går inte bara att träna på gym.

Tror även det kan vara så trots att man är snabb på att springa tex 3 km. Jag var snabbast i klassen i ett sånt lopp på gymnasiet men var chanslös på "idioten" (fram och tillbaka i gympasalen med ökande tempo). Att rusa i trappor borde likna idioten mer än 3 km. Kan verka löjligt att springa i en trappa om man inte har ett ärende som mål där uppe men man blir bra på just det man faktiskt tränar.

JasminV
2013-05-02, 19:44
Tusen tack för alla era svar!! Svarar generellt i ett inlägg :)

Först och främst är mitt mål INTE att gå ner i vikt utan att BÖRJA TRÄNA och att fortsätta med det. Inser att dieter inte funkar i längden och tills jag hittar ett sunt sätt att äta och ett roligt sätt att träna så bara måste jag göra något. Kan som sagt inte ha det såhär längre, vill inte dö när jag är 50 eller inte kunna leka med barnen för att kondisen är så usel. Så mitt första och största mål nu är att komma igång med träningen, inte bara göra ett eller två pass utan att komma i gång och fortsätta. Men då jag är en allt eller inget och i stort behov av lite "kickar" så kommer jag ändå räkna kcal nu första tiden.

Jag ska kolla efter en stång till latsdragen, finns ingen så kör jag vidare i roddmaskinen. Gillade den så jag kanske kör det som uppvärming, vi får se.

Jag tror att jag gör benpressen rätt. Hälarna tar nästan i rumpan och det som hindrar dem från att ta i rumpan är fettet på magen som pressas mot låren. Försöker att göra denna, och alla andra rörelser, långsamt. Dvs inte bara sparka iväg utan gå upp och ner långsamt. Ska försöka filma så får ni se om det är rätt.

Bäknpress är 15 kg totalt, inklusive stång.

Ja det ser ut som att det är en cabelcross jag använt, lite annorlunda utformad från den på bilden, men i princip samma sak.


När man startar träningsjournal så startar man bara en ny tråd i det forumet?



Ja du startar bara en ny tråd.

Nu eller aldrig
2013-05-03, 19:27
Sådär nu har jag cyklat 30 min och skaffat mig en träningsjournal till på cupen! :) (http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?p=6436479#post6436479)

Nu eller aldrig
2013-05-03, 19:28
Snabb fråga inför morgondagens vända i gymmet. ska man stretcha innan/efter träningen? Ska man stretcha alls? Har hört så mycket olika åsikter om det.

King Grub
2013-05-03, 21:22
Utför du övningarna med full rörelselängd behöver du inte stretcha för den sakens skull. Stretcha kan dock vara viktigt om du saknar rörlighet i vissa muskler eller vissa moment.

Du kan dock stretcha igenom musklerna du tränat om du vill och tycker det känns bra. Det är inte dåligt. Att stretcha före träningen är inte nödvändigt. Särskilt inte statisk stretching - det försämrar styrkan i ett antal timmar, så skall den typen av stretching utföras, görs det bäst efter aktiviteten, inte före.

Nu eller aldrig
2013-05-04, 13:59
Nyss hemkommen från gymmet. Ökade upp lårcurlen till 50 kg men körde annars som innan och det kändes lagomt.

Några frågor:

När jag kör bänkpress, hur brett/tätt ska jag hålla armarna?
Fanns ingen stång att hänga i trissan på latsmaskinen, vad ska jag ist ta för övning som motsvarar latsdrag?
Orkar någon lista vilka muskler som tränas av de olika övningarna som jag gör nu?
Vad tänker ni på när ni gymmar? Jag inser att mycket sitter mellan öronen på mig, jag räknar gärna ner ist för att koncentrera mig på att utföra rörelserna och känna in dem med kroppen.


Har filmat när jag gör benpress blev halvdan film men ska försöka slänga upp den i kväll.

JasminV
2013-05-04, 14:29
Jag brukar kompletera latsdragen med att köra i cablecrossen, du kan antingen fästa ett handtag i varsin sida i övre trissan, ta tag i handtagen och sätta dig ner, sedan dra som ett vanligt latsdrag, eller chins om du klarar det. Annars negativa chins eller chins med flexband. Du kan också fästa en liten stång i ena trissan på cablecrossen och dra ner med raka armar (tom öppna handflator), själv gillar jag dom andra alternativen bättre :)

Jag tänker inte på något annat än att alla trötthetskänslor jag känner bara är inbillning och ett sätt för min kropp att lura mig att spara på energi. En coach jag hade för länge sen sa alltid att när man känner att man har nått bristningsgränsen och inte pallar mer har man oftast lika mycket kvar att ge, känner du dig död av att springa 300 m klarar du egentligen 600 m, det har jag alltid tagit med mig, oavsett om det stämmer elle bara är broscience.

Länken till din journal funkar inte!