handdator

Visa fullständig version : Vad kör ni för såser/dyl. under deff?


LeBron
2013-04-21, 05:03
Tänkte att vi kunde ha en liten samlingstråd för såser/dyl som är kalorisnålt och går således att använda under deff (givetvis fungerar vanliga såser också under deff men då måste man skära ner på annat).

Ibland känns kycklingen lite för torr och jag kör då med lite sweet chili sås (200kcal/100g), har även beställt hem en flaska BBQ från Walden Farms men vet inte hur den smakar än, ska hämtas ut senare idag så jag återkommer med det!

Börjat smått trötta på Sweet Chili:n men det är den kalorisnålaste som jag hittat än så länge som inte smakar apa.

Shoot! :)

Reaper123
2013-04-21, 06:10
Egen tomatsås, som enklast gör med krossade tomater, vitlök, sambal & diverse örtkryddor och kan reduceras så pass att det går att köra som tomtatsås på pizza.

Annars om man vill råda bot på torr kyckling/kött kan jag rekommendera att göra grytor med färdiga tomatbaserade såser, brukar ligga på <80kcal/100g!

Felix Grill & Kebabsås är ju riktigt bra, men själv tröttnat lite på den!

http://www.felix.se/wp-content/uploads/2010/11/2825.jpg

m.m.

Ps. Personligen äter jag hellre mindre sås än väljer något "äckligt" deff-vänligt, även om så klart vissa såser kan smaka bra (tex en välgjord kvargsås). Ds.

tho123
2013-04-21, 06:21
Taco salsan ligger runt 35 kcal / 100 g om jag inte minns fel! perfa

Wzup2u
2013-04-21, 07:00
Coops fettfri vitlöksdressing och fettfri thousand island-dressing. 70kcal/100gram.

felix grill & kebabsås e uttjatad.

dock tycker jag Sweet baby rays ca 180kcal/100. e ju samma kcal som sweet chilisås typ och de smakar bäst!.

sen har du massa såser under 200kcal. gå till en butik och plöj allt du ser och läs.

Provrörsbarn
2013-04-21, 09:06
Såser gjorda på kvarg. Har inte riktigt hittat någon jätte god. Fast Tzatsikin brukar bli ganska lyckad :)

Heddaway
2013-04-21, 09:11
Såser gjorda på kvarg. Har inte riktigt hittat någon jätte god. Fast Tzatsikin brukar bli ganska lyckad :)

Kvarg is the key.

Testa med att slänga i en massa pizzakryddor(oregano, basilika osv) + salladskrydda, lite vitlök o ev chilisås så har du en kebabsås som funkar utmärkt.

Simonbaws
2013-04-21, 12:32
turkisk/grekisk yoghurt mager blandat med lättmajonäs och chilisås landar på runt 100 kcal

Måsse
2013-04-21, 12:38
Steviaketchup ;)

L2310
2013-04-21, 12:49
Icas lätt creme fraiche med paprika/chilismak!

J.V
2013-04-21, 13:48
Taco salsa.
Lätt creme fraiche med diverse kryddor i.
Light färskost. Willys har t.ex. en färskost med smak av vitlök/örter med nästan samma näringsvärden som kvarg. Det var Eldorado men heter väl kanske Garant nu.
Coops fettfria vitlöksdressing.
Kvarg blandat med lite ketchup och/eller barbequesås, citron, salt, peppar och lite sötningsmedel är riktigt gött till lax. Annat kött också såklart.

Abbs
2013-04-21, 13:53
http://static-l3.blogcritics.org/09/10/09/115849/091006sriracha.jpg

Bjern
2013-04-21, 14:43
Matlagningsgrädde 4% + kryddor
Willy:s kebabdressing

Fabrice
2013-04-21, 14:52
Majs funkar bra som ersättning, behövs ingen sås då :)

vicarious
2013-04-21, 15:12
Stevia-ketchup.
Sweet Baby Ray's.
Felix Grill & Kebabsås.

Stjarnan
2013-04-21, 15:45
Lindahls 3,5% turkiska yoghurt! Perfekt att blanda med de kryddor du vill!

Tjuckot
2013-04-21, 16:00
Kvarg, kvarg och mera kvarg. Tzatzikikvarg är ju en favorit.

Brooklyn
2013-04-21, 16:03
Kvarg, kvarg och mera kvarg. Tzatzikikvarg är ju en favorit.

:hbang:

Jag använder mig en hel del av Hommus också *popcorn*

wessmen
2013-04-21, 16:14
Någon bbq eller blå bands pulversåser.

Gör man dem på mjölk och kör halva påsen blir det runt 100kcal. Klart godkänt när mam tröttnat på ketchup.

Brooklyn
2013-04-21, 16:26
Någon bbq eller blå bands pulversåser.

Gör man dem på mjölk och kör halva påsen blir det runt 100kcal. Klart godkänt när mam tröttnat på ketchup.

Går med fördel att köra såserna bara blandat med vatten, inte riktigt lika gott men fungerar helt ok.

LeBron
2013-04-21, 16:30
Coops fettfri vitlöksdressing och fettfri thousand island-dressing. 70kcal/100gram.

felix grill & kebabsås e uttjatad.

dock tycker jag Sweet baby rays ca 180kcal/100. e ju samma kcal som sweet chilisås typ och de smakar bäst!.

sen har du massa såser under 200kcal. gå till en butik och plöj allt du ser och läs.

!
Hade ingen aning att den låg på 180kcal, om jag minns rätt så står inte det på förpackningen och jag antog bara "Amerikanskt = minst 400kcal/100g".

hidden
2013-04-21, 18:40
Till kycklingen:
Kvarg
Currykrydda
Sötningsmedel
Vatten

Ta önskad mängd kvarg, häll i lite vatten för önskad konsistens, häll i önskad mängd curry sen släng i lite sötningsmedel för att få till sötman till "såsen". Har den vid sidan om kyckling som tillagats i ugn, gärna filé.

Wzup2u
2013-04-21, 18:51
!
Hade ingen aning att den låg på 180kcal, om jag minns rätt så står inte det på förpackningen och jag antog bara "Amerikanskt = minst 400kcal/100g".

nej 180 kcal/100 därför den är så omtalad....
supergod med bra kcal innehäll exakt 189/100 för att vara exakt handla på och käka massa sås nomnom

Tjuckot
2013-04-21, 19:07
Kvarg med pepparrot *drool*

Wzup2u
2013-04-21, 20:15
!
Hade ingen aning att den låg på 180kcal, om jag minns rätt så står inte det på förpackningen och jag antog bara "Amerikanskt = minst 400kcal/100g".

189kcal sitter numera påklistrade svenska etiketter på baksidan på alla med näringsinnehåll.
såsen året om vid deff som bulk :hbang:

vicarious
2013-04-21, 20:19
!
Hade ingen aning att den låg på 180kcal, om jag minns rätt så står inte det på förpackningen och jag antog bara "Amerikanskt = minst 400kcal/100g".

Det är fettet i såser som gör att de blir så energirika. Sweet Baby Rays såser är i princip fettfria. All energi kommer uteslutande från kolhydrat.

Depzon
2013-05-17, 16:59
Har ni tips på hur man kan göra en stark vitlökssås som hamnar på typ 20 kcal/100 g, utan att vara lättflytande? Är det ens möjligt? Finns det något som kan förtjocka en vätska utan att innehålla (alls många) kalorier (och även gå bra att förtära)?

Pahwn
2013-05-17, 17:02
En fjärdedel av en olw dip mix, tillsammans med lite kvarg och 0.5% mjölk, bra skit!

Depzon
2013-05-17, 17:24
Känns som att en sås aldrig kan vara kalorifattigare än sin kalorifattigaste mjölkprodukt (utan att bli mer som ett blask som bara försvinner in i maten), av vilka det mig veterligen inte finns något under 35 kcal/100 g, och det går snabbt upp i så himla många gram när man mäter upp den mängd sås man gärna vill ha till matportionen!

LeBron
2013-05-18, 12:49
Walden Farms BBQ sås (0 kcal) är något av det vidrigaste jag smakat, rekommenderar er att hålla er borta ifrån den. Smakar som BBQ krydda blandat med vatten, samma konsistens också. Usch.

Knatcharn
2013-05-18, 13:24
Som redan nämnts är såser / röror på kvarg bra (tzatziki, fetaostsås (fetaost, honung, lime), chipsdip, allt du kan göra med creme fraiche / gräddfil), blanda ut med lite gräddfil för bättre konsistens.

Oftast är jag lat och kör keso som tillbehör till allt. Käkar typ 250g keso till varje mål mat, funkar utmärkt om det är torrt och passar till det mesta (kyckling, biffar, fisk, lasagne, whatever).

Fredriiik
2013-05-18, 13:53
Tsatzikin på burk med en grek/ryss/turk eller va han e på framsidan har typ 110kcal/100gram å är jävulskt god!

Att göra guacamole på kvarg är så förbannat gott!! 2 avocados 250gr kvarg å guacamolekrydda är förbaskat fint :)

Har sett att några köra bea på kvarg och skulle fan vilja prova det någon gång!

Tomten
2013-05-27, 00:25
japansk soja+vitvingsvinäger+hoisin sås+svart soja+1 tärning kycklingbujong+vatten. Red med mörk majsena.

29KCAL från buljongtärningen och ungefär lika mycket från hoisin såsen. Resten har marginalt med KCAL så blir kanske en 10-20KCAL beroende på hur mycket du använder.

Totalt kanske en 100KCAL. Fungerar bäst som bas för WOK av kyckling med grönsaker som lök och paprika. Per servering så blir det kanske en 30-40KCAL för såsen.

Tomten
2013-05-27, 00:27
som andra påpekar så kan man också ersätta gräddfil/yoghurt osv, med kvarg. Vilket innebär att du kan göra motsvarande kalla såser med kvarg istället. Tror inte det går så bra att göra varma såser med kvarg, då jag misstänker att den skär sig direkt.

Filipb
2013-05-27, 06:45
som andra påpekar så kan man också ersätta gräddfil/yoghurt osv, med kvarg. Vilket innebär att du kan göra motsvarande kalla såser med kvarg istället. Tror inte det går så bra att göra varma såser med kvarg, då jag misstänker att den skär sig direkt.

I min erfarenhet så "avdunstar" kvargen vid upphettning. Kan väl beskriva det som att all vätska försvinner och vad som är kvar är en (jäkligt liten) korn-liknande sörja.

liquid diamonds
2013-05-27, 16:33
Lidl har en billig whiskysås av märket Vilé som är helt ok, 90kcal/100g.

Sosfitness
2013-05-27, 20:58
Hittade den här på ica, väldigt god !

http://sosfitness.myshowroom.se/2013/05/23/ceasarsallad/

Bjern
2013-05-27, 21:12
Tsatzikin på burk med en grek/ryss/turk eller va han e på framsidan har typ 110kcal/100gram å är jävulskt god!


Plusetta på denna. Tzatziki + BBQ-sås är också sjukt gott!

Simonbaws
2013-05-27, 22:25
Smaksatt creme fraiche! 160 kcal/100. Coops fettfria vitlöksdressing med SBR till är inte helt fel ;)

Maximal
2013-05-29, 17:53
Knorr's färdiga bearnaisesås, Endast 110kcal/100g. Runt 20gram blir det på en måltid. Rätt värda kalorier!

raddum
2013-05-29, 20:17
Felix steviaketchup

shut teh face
2013-05-30, 19:18
Strunta i mjölkbaserade såser öht
Gör en egen lyxig ketchup eller salsa, tomatsås
Koka ihop passerade tomater, tomatpure, lite vatten, rödvinsvinäger, soya, vitlök, kryddor, går att variera in i det oändliga. :)

Reaper123
2013-05-31, 10:27
Strunta i mjölkbaserade såser öht
Gör en egen lyxig ketchup eller salsa, tomatsås
Koka ihop passerade tomater, tomatpure, lite vatten, rödvinsvinäger, soya, vitlök, kryddor, går att variera in i det oändliga. :)+1 på den!

Har senaste veckorna gjort totalt 3 olika bbq-såser och man får ösa ner en del honung/sirap/sött för att få den att bli över 100 kcal/100g och smaken ska vi inte ens prata om, helt sagolikt!

gratefuldead
2013-05-31, 10:58
Tycker keso med lite kryddor på är helt perfekt istället för lite sås :)

Fredriiik
2013-06-04, 12:16
Knorr's färdiga bearnaisesås, Endast 110kcal/100g. Runt 20gram blir det på en måltid. Rätt värda kalorier!

what?! Detta ska kollas upp!

Efterlyser om någon vet hur du gör Bearnaisesås på bara ägg eller med kesella? Eller har recept.

eiri
2013-06-04, 16:30
jordnötssås

Tomten
2013-06-05, 01:15
Blanda

250G kvar 0,1% fett
salt
grovmalen svartpeppar
vitlökspulver
20g honung

blir riktigt bra, låt det stå ett tag innan servering.

Johan.S
2013-06-05, 07:52
Turkiskt lättyoghurt & lättkvarg + valfri kryddblandning

Mickee
2013-06-05, 07:58
500g turkisk yoghurt
3 st vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
salt, pepper, oregano

Enkelt och gott.

Matsa
2013-06-05, 11:35
Keso, lite majonnäs och sedan krydda med vad jag känner för. Pepparrot har jag använt mycket ett tag nu.

Reaper123
2013-06-05, 12:43
what?! Detta ska kollas upp!

Efterlyser om någon vet hur du gör Bearnaisesås på bara ägg eller med kesella? Eller har recept.Första träff på google:
http://jonaskocken.kroppsnytt.se/?p=731

Ska du göra en kall bea så funkar salt, peppar & dragon ganska bra till kvargen men jag brukar köra på chili och eller vitlökssmak på mina för blir ganska tråkigt att köra "klassisk" just pga kvargens syrlighet!

Mitt bidrag:
- Lättcremefraiche (eller kvarg+vatten för lågfett)
- Mango Chutney Spicy Bengal efter smak + salt & peppar
- Låt stå i kylen 20-30 min
- ÄT!