handdator

Visa fullständig version : Högpastöriserade mejeriprodukter/mjölk - nackdelar?


cero
2013-04-13, 22:39
Finns det någon anledning att INTE välja högpastöriserade mejeriprodukter?

tlk
2013-04-14, 07:33
Opastöriserad är ofta mycket godare. Och ger iaf mig mindre behov att uppsöka toalett. Men det hela beror ju på vad du ska ha den till...
ska den drickas köper jag opastöriserad. Ska den fungera till att odla kefir så köper jag pastöriserad.

Silencer
2013-04-14, 07:46
Var köper ni opastöriserat?

tlk
2013-04-14, 07:48
Slog mig nu att HÖGpastöriserad kanske är den därade som LiDL har stående utanför kyldisk och allt. Den är väl lika bra som all annan så varför inte liksom.

Var köper ni opastöriserat?

Antingen från bonen man råkar ha träffat på, eller så passar man på när man ändå är över i Köpenhamn.

mij82
2013-04-14, 08:00
Slog mig nu att HÖGpastöriserad kanske är den därade som LiDL har stående utanför kyldisk och allt. Den är väl lika bra som all annan så varför inte liksom.

Den är väl ultrapastöriserad om jag inte minns fel.
http://sv.wikipedia.org/wiki/UHT-behandling
http://sv.wikipedia.org/wiki/Past%C3%B6risering

Sverker
2013-04-14, 09:51
Var köper ni opastöriserat?



Finns inte till försäljning.

Sverker
2013-04-14, 09:55
Finns det någon anledning att INTE välja högpastöriserade mejeriprodukter?



Nej.
Men vi måste definiera högpastöriserad. Misstänker att den är pastöriserad vid 85 grader C och inte vid 72 grader C som är standard. Vinner några dagar i hållbarhet i kylskåpet och förlorar ingenting.

Sedan finns det UHT-mjölk som vi kan ha i rumstemperatur tills den öppnas. Den är också bra och fullvärdig. Näringsvärdet sjunker lite men mjölk är så näringsrik ändå att förlusterna blir försumbara.

tlk
2013-04-14, 10:40
Finns inte till försäljning.

http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Drycker/Opastoriserad-mjolk/


Får man sälja opastöriserad mjölk?

Opastöriserad mjölk får inte säljas i butik, utan bara säljas eller skänkas bort i liten skala på bondgårdar direkt till konsument.

Sverker
2013-04-14, 11:54
Du får läsa resten av sidan också. Då blir det begripligt varför det är stora risker med opastöriserad mjölk.


Men det där är knappast försäljning eftersom du själv måste ta dig till lantbruket.

tlk
2013-04-14, 14:28
Du får läsa resten av sidan också. Då blir det begripligt varför det är stora risker med opastöriserad mjölk.


Men det där är knappast försäljning eftersom du själv måste ta dig till lantbruket.

Har nog läst den ett par gånger. Föredrar själv att handla det i butik. Är ju mest i Sverige det inte går bra ändå.

cero
2013-04-14, 14:36
Får man sälja opastöriserad mjölk i Danmark? Om ja, hur resonerar danskarna?

Sverker
2013-04-14, 15:47
Kan inte dansk lagstiftning. Men en snabb sökning på http://www.foedevarestyrelsen.dk/Sider/forside.aspx

gav campylobakter:
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Hvor-findes-campylobacter.aspx

samma sak för gravida:
http://www.altomkost.dk/nr/rdonlyres/6f5a68f4-9ec5-4be3-a8d1-1a6ca9eb8f65/0/r%C3%A5dommadogmotionn%C3%A5rduergravid.pdf

Finländarna har lite annan bedömning:
http://www.evira.fi/files/attachments/se/livsmedel/primarproduktion/tinkimaito_faq_se.pdf
Läs och begrunda.

andeem
2013-04-14, 16:20
Opastöriserad brie säljs i butik. Bör den undvikas?

Synd i så fall, den är god.

tlk
2013-04-14, 17:29
Fasiken I made it OT. *gah!*

Får man sälja opastöriserad mjölk i Danmark? Om ja, hur resonerar danskarna?

Annars kan du ta en tur till Tyskland och gå in på ungefär varenda "hälsokostbutik" och flera stora matvarukedjor.

Är förstås fullt möjligt att det får säljas av bonar direkt i Danmark precis som i Sverige. Säljs iaf på något av Köpenhamns torg.. aldrig ens funderat över om det säljs i butik.

tlk
2013-04-14, 17:29
Opastöriserad brie säljs i butik. Bör den undvikas?

Synd i så fall, den är god.

Tror även du kan hitta smör på opastöriserad mjölk som säljs i butik.

Past0rn
2013-04-14, 17:38
I brist på opastöriserad mjölk får jag hålla till godo med Åsens lågpastöreserad lantmjölk.
http://coltingblogg.com/2011/08/29/den-vita-lognen-opastoriserad-mjolk-en-mansklig-rattighet-eller-en-fara-for-allmanheten/

maRRtin
2013-04-14, 20:45
Kan inte dansk lagstiftning. Men en snabb sökning på http://www.foedevarestyrelsen.dk/Sider/forside.aspx

gav campylobakter:
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Hvor-findes-campylobacter.aspx

samma sak för gravida:
http://www.altomkost.dk/nr/rdonlyres/6f5a68f4-9ec5-4be3-a8d1-1a6ca9eb8f65/0/r%C3%A5dommadogmotionn%C3%A5rduergravid.pdf

Finländarna har lite annan bedömning:
http://www.evira.fi/files/attachments/se/livsmedel/primarproduktion/tinkimaito_faq_se.pdf
Läs och begrunda.
Ja det finns ju en anledning till att mjölk kallades för det vita giftet innan pastöriseringen uppfanns.

Klein
2013-04-15, 02:43
Ja det finns ju en anledning till att mjölk kallades för det vita giftet innan pastöriseringen uppfanns.

Källa på det? Jag är ganska väl beläst och har aldrig hört uttrycket förut. En googling ger några träffar där mjölk och bröd kollektivt kallas vita gifter. Det låter väldigt modernt och paleo.

tlk
2013-04-15, 06:09
Källa på det? Jag är ganska väl beläst och har aldrig hört uttrycket förut. En googling ger några träffar där mjölk och bröd kollektivt kallas vita gifter. Det låter väldigt modernt och paleo.

Blev också nyfiken. Har aldrig stött på det. Hypotetiskt tänker jag att begreppet var med i någon marknadsföringsprogram förra årtusendet när det drevs rätt stora kampanjer för att opastöriserad skulle förbjudas.

Och rent allmänt: Sjuka djur ger sjuk mjölk. Ingen är förvånad.

Sverker
2013-04-15, 16:49
Kor blir inte sjuka av stafylokocker, campylobacter eller e.coli. Djuren bär ( ibland ) på dem och mjölken sprider den till oss:(

Omnomnom
2013-04-15, 17:25
"det vita giftet" brukar innefatta salt och socker också (+mjölk + vetemjöl + ev. nåt mer). Men jag har bara hört det användas av folk som utesluter saker ur sin kost av diverse skumma skäl. Jag har inte hört det i samband med (o)pastörisering.

Men kallar man mat för "gift" har man en del att ta tag i...

FOSHO
2013-04-16, 15:04
Jag är uppväxt på landet och drack enbart mjölk hämtad hos grannen. Visst är det så att det säkert finns en del risker med det, men själv har jag klarat mig bra.

Langster
2013-04-16, 15:25
I brist på opastöriserad mjölk får jag hålla till godo med Åsens lågpastöreserad lantmjölk.
http://coltingblogg.com/2011/08/29/den-vita-lognen-opastoriserad-mjolk-en-mansklig-rattighet-eller-en-fara-for-allmanheten/

Vilket TRAMS.
Jag blir så trött på såna konspirationsteorier.

VAD ÄR DET SOM ÄR SÅ JÄVLA BRA MED OPASTORISERAD MJÖLK?

Blir opastoriserad mjölk farlig och läskig om man använder den i matlagning, bakning m.m. t.ex? Vad är grejen?

maRRtin
2013-04-16, 16:55
Källa på det? Jag är ganska väl beläst och har aldrig hört uttrycket förut. En googling ger några träffar där mjölk och bröd kollektivt kallas vita gifter. Det låter väldigt modernt och paleo.
Det var lite ont om internet i början på 1900-talet men det är ganska känt i mejerikretsar (där jag själv jobbar med bl a livsmedelssäkerhet) att det var så.

En annan innovation var pastöriseringen. Den medförde att mjölk, som tidigare kallats "det vita giftet" på grund av sin förmåga att överföra tuberkulos och andra bakteriealstrade sjukdomar, blev ofarlig att dricka.
http://fof.se/poddsandning/den-svenska-mjolkpropagandan

Eftersom mjölken inte kunde kylas ned och pastörisering var okänt, skedde ibland salmonellautbrott orsakad av mjölk. Även tuberkulos kunde orsakas av att man drack mjölk.[9] Därför kallades mjölken även för "det vita giftet".
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mj%C3%B6lk

Dessutom var färsk mjölk full av TBC och andra bakterier och kallades för ”det vita giftet”
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/mjolk-en-del-av-det-moderna-projektet_7217905.svd



Det rapporteras varje år ett antal fall med matförgiftning som är orsakade av folk som druckit opastöriserad mjölk och då är det ändå väldigt få som faktiskt dricker opastöriserad mjölk. Man kan ju bara fantisera om hur det hade sett ut fler druckit opastöriserad mjölk.


Mer om patogener i mjölk:

EHEC
Sambandet mellan konsumtion av opastöriserad
mjölk och EHEC-infektion är väldokumenterad internationellt sett. I en undersökning utförd av SVA
har man konstaterat att E. coli O157 som tillhör gruppen EHEC förekommer i tarmen hos 1,3% av
nötkreaturen i Sverige. Det har ej konstaterats att bakterien kan ge mastit. EHEC kan finnas hos djuren
utan att de är sjuka.

Campylobacter
Campylobacter är den vanligaste orsaken till sjukdom i samband med konsumtion av
opastöriserad mjölk i Sverige (Källa SMI). Även internationellt sett är konsumtion av opastöriserad
mjölk en vanlig orsak till Campylobacter-enterit (19). Infektions-dosen som krävs för sjukdom är låg,
sannolikt räcker ett hundratal bakterier.

Salmonella
I sällsynta fall har så låga infektionsdoser som låga 10-tal
bakterier konstaterats (14). Salmonella kan också orsaka blodförgiftning som kräver kraftig
medicinering. Mjölken smittas via avföring och omgivning. Att Salmonella utsöndras ur juvret är
ovanligt men har beskrivits för S. typhi, men också för de vanligaste Salmonella-typerna hos kor, S.
typhimurium och S. Dublin (3)

Listeria
Hos personer med nedsatt
immunförsvar pga. ålder eller sjukdom kan bakterien orsaka en dödlighet på 30%. På senare år har
även matförgiftningsutbrott förknippats med Listeria. Den viktigaste kontaminationskällan till mjölk
är omgivningen, i form av dåligt ensilage och smutsiga spenar hos kor (20).

http://www.svenskmjolk.se/Global/Dokument/Dokumentarkiv/Forskning/Forskningsrapporter/FoR%204983%202000-04-14%20Riskbed%C3%B6mning%20vid%20provsmakning%20av% 20obehandlad%20mj%C3%B6lk.pdf

Det är så klart upp till var och en om man vill utsätta sig för riskerna med opastöriserad mjölk. Men med tanke på hur lite mjölken påverkas av pastöriseringen så ser jag ingen anledning till det. Det är ont om bevis för att opastöriserad mjölk skulle ha några fördelar alls faktiskt. Mest massa romantiserad svammel utan grund från folk som är överbevisade om den opastöriserade mjölkens förträfflighet.


-edit-
Det är alltså (oftast) inte så att det är sjuka djur som kontaminerar mjölken, dom hamnar på juvret från omgivningen och avföringen.
-edit-

Sverker
2013-04-16, 17:03
Frågan är egentligen helt obegriplig för oss alla Langster.
Men jag tycker det är bra att det kommer fram att opastöriserad mjölk inte tillför någonting positivt. Finns inga som helst fördelar att dricka opastöriserad mjölk. Frågan har varit uppe säkert 100 ggr på Kolozzeum och varje gång visar det sig att det inte finns något bakom rubriken.

Tvärtom är vanlig mjölk bra mat. Att högpastörisera mjölken tillför bättre hållbarhet och enklare hantering utan att näringsvärdet försämras allt för mycket. T o m torkat mjölkpulver som utsätts för mest förändring är ett bra livsmedel.


När det gäller matlagning så blir mjölken säker, bara maten tillagas ordentligt. Då är inte mjölken opastöriserad längre;).
Men precis som med rå kyckling ska man vara försiktig med sådan mjölk i köket. Finns risker att sprida campylobakter i köket pga dålig hygien och då spelar det ingen roll hur väl maten är tillagad.

Silencer
2013-04-16, 18:44
Vilket TRAMS.
Jag blir så trött på såna konspirationsteorier.

VAD ÄR DET SOM ÄR SÅ JÄVLA BRA MED OPASTORISERAD MJÖLK?

Blir opastoriserad mjölk farlig och läskig om man använder den i matlagning, bakning m.m. t.ex? Vad är grejen?

Detta säger kanske ingenting men det känns som att det borde säga någonting. När jag häller ut gammal homogeniserad och högpastöriserad mjölk så blir det klumpar i diskhon som är som gele och som inte löses upp av sig själva. Det är som att fettet stelnar till någon äcklig gelé.

När jag gjort samma sak med den ohomogeniserade, lågpastöriserade så är det aldrig någon geleaktig klumpighet. Fettet löses upp i varmt vatten och rinner lätt ner i slasken.

Känns som att homogeniseringen gör något med fettet så det blir onaturligt (fackterm).

För övrigt är det ju inte bra att hetta upp mat för då dör mycket nyttiga bakterier och näring går förlorad.

Sverker
2013-04-16, 18:52
Den homogeniserade mjölken har surnat. Mjölken blir så.

Tittar du på insidan av förpackningen när du hällt ut den ohomogeniserade mjölken så sitter fettet längs väggarna;)


Du finfördelar fettet till små fettdroppar vid homogeniseringen. Mjölkens proteiner binder in till de nya fettdropparna ( större yta ) och förhindrar att fettet flyter ihop. Inget konstigt med det.
Du kommer att få en separering av fettet och proteinet i magsäcken när magsyran och pepsinet denaturerar mjölkproteinet så att de förlorar sin fettbindande effekt. Inget konstigt det heller.

maRRtin
2013-04-16, 19:33
Homogeniseringen gör att det bildas starkare koagel när mjölken blir sur. Det är därför man använder sig av en betydligt kraftigare homogenisering när man tillverkar filmjölk och yoghurt. Det ger en bättre kvalitet helt enkelt.

Det skulle kunna vara en sötkoagulering av bacillus cerues som har hänt i din högpastöriserade variant också. Då kan mjölken se ut lite som keso, men luktar inte surt.

Loka
2013-04-16, 21:33
Älskar se kunskap knäcka tramsiga konspirationsteorier baserade på fantasi.

Klein
2013-04-17, 03:53
Det var lite ont om internet i början på 1900-talet men det är ganska känt i mejerikretsar (där jag själv jobbar med bl a livsmedelssäkerhet) att det var så.

Så den enda källan du har är av anekdotisk natur. Du har tydligen en standard för andra människor och en helt annan för dig själv när det kommer till källhänvisningar.

Klein
2013-04-17, 04:22
Vilket TRAMS.
Jag blir så trött på såna konspirationsteorier.

VAD ÄR DET SOM ÄR SÅ JÄVLA BRA MED OPASTORISERAD MJÖLK?

Blir opastoriserad mjölk farlig och läskig om man använder den i matlagning, bakning m.m. t.ex? Vad är grejen?

Opastöriserad mjölk är enklare att spjälka för matspjälkningsapparaten. Många personer som ej är laktosintoleranta lever i villfarelsen att de är laktosintoleranta på basis av alla magbesvär de får av pastöriserad mjölk (till skillnad från dem som faktiskt är laktosintoleranta på riktigt). Pastöriserad mjölk är också ett stort problem för dem som har lätt att få acne. Opastöriserad mjölk är inte ett problem för denna grupp.

Tror man att opastöriserad mjölk har någon hälsomässig fördel framför pastöriserad mjölk vid bakning och matlagning så är man dock riktigt korkad. Det finns till och med sanslöst korkade personer som köper opastöriserad mjölk för att sedan koka den hemma innan inmundigande.

maRRtin
2013-04-17, 06:04
Så den enda källan du har är av anekdotisk natur. Du har tydligen en standard för andra människor och en helt annan för dig själv när det kommer till källhänvisningar.
Att opastöriserad mjölk spred mängder av sjukdomar är ingen anekdot, men att det i folkmun kallades för det vita giftet är.

Många personer som ej är laktosintoleranta lever i villfarelsen att de är laktosintoleranta på basis av alla magbesvär de får av pastöriserad mjölk (till skillnad från dem som faktiskt är laktosintoleranta på riktigt). Pastöriserad mjölk är också ett stort problem för dem som har lätt att få acne. Opastöriserad mjölk är inte ett problem för denna grupp.

Källa på det?


In a just-completed study out of Stanford Medical School, Christopher Gardner, an associate professor of medicine, concludes, “The data fail to support our hypothesis that Raw Milk confers some benefit over Pasteurized Milk in the form of an improvement in the experience of symptoms of lactose intolerant adults.”

Verkar inte som om dom var så intresserade av att publicera studien dock, kanske inte så konstigt med tanke på vem som finansierade den.

Ironically, the study was financed by a small group of raw milk advocates, including Mark McAfee of Organic Pastures Dairy

http://grist.org/article/2010-11-01-raw-milk-mystery-new-stanford-study-indicates-it-doesnt-reduce/

tlk
2013-04-17, 06:17
Opastöriserad mjölk förefaller hyfsat gynsam för att få en "bra" normalflora i tarmen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6338910

Som tur är så verkar helt vanlig kefir som man gör hemma på pastöriserad mjölk ge liknande gynsam effekt.



Viss korrelation med minskad astmaprelevans verkar även finnas.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23534445

Det hade faktiskt varit mycket intressant med lite studier på hur intag av olika former av "probiotika" påverkar lungfloran.

Klein
2013-04-17, 06:45
Att opastöriserad mjölk spred mängder av sjukdomar är ingen anekdot, men att det i folkmun kallades för det vita giftet är.

http://grist.org/article/2010-11-01-raw-milk-mystery-new-stanford-study-indicates-it-doesnt-reduce/

Det var det vita giftet jag frågade om, inget annat. Jag har för övrigt emailat journalisten Anna-Britta Ståhl om "det vita giftet" då det antingen är hon eller ingen alls som citeras på Wikipedia. Ska bli intressant att se vad hon svarar. Har hon ingen vettig källa så kommer jag att ta bort det påståendet från wikipedia-artikeln.

Vidare så läste du inte mitt inlägg korrekt. Det är inte dem som saknar förmågan att producera enzymet laktas som jag syftar på (läs parantesen). Det är dem som har förmågan men ändå upplever problem med magen då de dricker mjölk vilket inte är den grupp som undersöktes i studien du hänvisar till. För detta såväl som att opastöriserad mjölk ej ger acne har jag självklart bara anekdotiska bevis. Jag hade tex kronisk diarre i 2 månader efter att ha överdoserat på vasslekoncentrat. Diarren försvann över natten då jag introducerade opastöriserad mjölk. Dessförinnan hade jag testat diverse pastöriserade probiotiska mjölkprodukter utan resultat. Och jag får acne varje gång jag dricker pastöriserad mjölk i så små mängder som ett par dl. Jag kan dricka litervis med opastöriserad mjölk utan tillstymmelsen till acne.

Pepz
2013-04-17, 07:35
även om jag tycker att opastöriserad mjölk-grejen är lite larvig så tycker jag att det borde vara fullt lagligt att köpa och dricka för de som nu tycker att det är så fantastiskt.

jag menar vi säljer ju rå kyckling - rå kyckling är inte direkt tjänligt som livsmedel men där har man inte lagstiftat om att all kyckling ska vara tillagad innan den når konsumenten..

vad är skillnaden?


jag har svårt att se att upphettning av mat skulle vara något negativt. speciellt den tämligen varsamma lågpastöriseringen som mjölk utsätts för.

z_bumbi
2013-04-17, 09:18
Det finns väl ingen som är så dum att den rekommenderar något att äta rå kyckling?

DekeThornton
2013-04-17, 09:28
Det finns väl ingen som är så dum att den rekommenderar något att äta rå kyckling?

Säger du det? (http://coltingblogg.com/2011/08/24/intervju-med-fredrik-colting-i-senaste-runner%C2%B4s-world/)

Mänsklig dumhet har inte många gränser.

Langster
2013-04-17, 09:31
Opastöriserad mjölk är enklare att spjälka för matspjälkningsapparaten. Många personer som ej är laktosintoleranta lever i villfarelsen att de är laktosintoleranta på basis av alla magbesvär de får av pastöriserad mjölk (till skillnad från dem som faktiskt är laktosintoleranta på riktigt). Pastöriserad mjölk är också ett stort problem för dem som har lätt att få acne. Opastöriserad mjölk är inte ett problem för denna grupp.

Tror man att opastöriserad mjölk har någon hälsomässig fördel framför pastöriserad mjölk vid bakning och matlagning så är man dock riktigt korkad. Det finns till och med sanslöst korkade personer som köper opastöriserad mjölk för att sedan koka den hemma innan inmundigande.

Vad är det du anser händer med mjölken vid upphettning som gör att den blir så svår att spjälka? Varför kan vissa (nästan alla svenskar t.ex) konsumera mjölkprodukter helt utan problem, trots den ondskefulla pastoriseringen?

I princip all annan mat blir ju mer lättsmält och tillgänglig av tillagning.

Langster
2013-04-17, 09:59
Säger du det? (http://coltingblogg.com/2011/08/24/intervju-med-fredrik-colting-i-senaste-runner%C2%B4s-world/)

Mänsklig dumhet har inte många gränser.

Hahaha, ännu mer trams.
Man har dock sett det där otaliga gånger. En person som för medelsvensson ser "extremt vältränad" ut, som kan basunera ut sina lögner till de som vill se ut så. Nästan alltid har de en bok eller ett koncept som de vill sälja. Eftersom det är SVÅRT och JOBBIGT att bli vältränad så nappar ofta en del, eftersom de vill ha en genväg till deras mål... istället för att lägga ner det arbete som krävs.

En kommentar på artikeln "aldrig sett en brödälskare som varit i så imponerande fysisk form som Fredrik Colting. Har du?"

Personligen ser jag personer som är mer vältränade än den där tomten i princip varje dag. Jag skulle nog till och med kunna vara så självgod att säga att jag själv har en mer "imponerande fysisk form" och jag älskar bröd. Jag har då aldrig stött på någon som är extremt vältränad som äter rå mat så det är helt enkelt inte "hemligheten".

tlk
2013-04-17, 11:14
Faktiskt finns det ett par studier som helt klart rekommenderar att även pastöriserad mjölk bör kokas för att undvika patogener som brukar florera däri. Tanken med opastöriserad kan delvis vara att floran som finns naturligt i mjölken utkonkurrerar eventuella nytillskott.

z_bumbi
2013-04-17, 11:20
Säger du det? (http://coltingblogg.com/2011/08/24/intervju-med-fredrik-colting-i-senaste-runner%C2%B4s-world/)

Mänsklig dumhet har inte många gränser.

Se på fan. Iofs ligger det i familjen att skapa rubriker hur som helst och utan större anknytning till verkligheten men onekligen kan man ifrågasätta hjärnkapaciteten där.

Klein
2013-04-17, 12:27
Vad är det du anser händer med mjölken vid upphettning som gör att den blir så svår att spjälka? Varför kan vissa (nästan alla svenskar t.ex) konsumera mjölkprodukter helt utan problem, trots den ondskefulla pastoriseringen?

I princip all annan mat blir ju mer lättsmält och tillgänglig av tillagning.

Du behöver inte lägga superlativ i min mun. Vid upphettning så tar mjölksyrebakterier med makronutrientspjälkande verkan såväl som peptider som gynnar assimilering av näringsämnen stryk. Att nästan alla svenskar kan konsumera pastöriserad mjölk helt utan problem är osanning. Svenska folket är tex väldigt acnedrabbat jämfört med länder man dricker mindre mjölk och svenskar är även epidemiskt dåliga i magen. Gå ut på krogen i Sverige och gå sedan ut på krogen i valfritt land med lägre mjölkkonsumtion och känn skillnaden i doft. Läs även bajstråden på flashback för ytterligare insikt.

Att vissa tolererar det bättre än andra beror som så mycket annat här i världen på genetiska faktorer och livstilsfaktorer.

Langster
2013-04-17, 12:49
Du behöver inte lägga superlativ i min mun. Vid upphettning så tar mjölksyrebakterier med makronutrientspjälkande verkan såväl som peptider som gynnar assimilering av näringsämnen stryk. Att nästan alla svenskar kan konsumera pastöriserad mjölk helt utan problem är osanning. Svenska folket är tex väldigt acnedrabbat jämfört med länder man dricker mindre mjölk och svenskar är även epidemiskt dåliga i magen. Gå ut på krogen i Sverige och gå sedan ut på krogen i valfritt land med lägre mjölkkonsumtion och känn skillnaden i doft. Läs även bajstråden på flashback för ytterligare insikt.

Att vissa tolererar det bättre än andra beror som så mycket annat här i världen på genetiska faktorer och livstilsfaktorer.

Källor på det?
Din enda referens är bajstråden på flashback :d

Frumpish
2013-04-17, 13:00
OT:

Läs även bajstråden på flashback för ytterligare insikt.

Detta, kan vara den bästa, mest klockrena referens som någonsin gjorts i kolozzeums historia. Sammanhanget och ordvalet "insikt"... Dör av skratt :D

Klein
2013-04-18, 03:27
Källor på det?
Din enda referens är bajstråden på flashback :d

Det är inte min enda referens. När jag gick på gymnasiet för en herrans massa år sedan så var toaletterna alltid översvämmade och igenkorkade med skit. Flera toaletter bredvid varandra. Man fick leta länge innan man hittade en anständig toalett att "korka igen och översvämma".

Sniggel
2013-04-18, 05:22
Kan vi spinna vidare på betakaseinet hos mjölk?
Jag är inte insatt men har hört vissa påstå att vissa former av beta-kasein skulle vara onyttigt för mänsklig konsumtion av någon anledning (diabetes typ 1?). Har inte orkat göra någon direkt research på området.

Langster
2013-04-18, 09:03
Det är inte min enda referens. När jag gick på gymnasiet för en herrans massa år sedan så var toaletterna alltid översvämmade och igenkorkade med skit. Flera toaletter bredvid varandra. Man fick leta länge innan man hittade en anständig toalett att "korka igen och översvämma".

Anekdoter och flashback är inte relevanta referenser. Skojar du med oss eller?

Toaletterna är sönderskitna, det MÅSTE vara mjölkens fel... Allvarligt?


Här kommer mina anekdoter:
1. Under diet så äter jag massor av kvarg och dricker antagligen mer mjölk + proteinpulver än vad som anses normalt - varje dag. Jag kan då nästan ställa klockan efter mina toabesök vilka alltid består av en liten mängd fast och fin avföring av perfekt kvalitet.
Jag tror dock inte alls att detta har något med mjölkprodukter att göra, det handlar helt enkelt om att jag äter på fasta tider och inte överäter.

2. Jag fick lätta problem med acne i 20-årsåldern. Uteslöt då mjölkprodukter under en lång tid utan att problemen blev bättre. Jag återgick då till att konsumera mjölkprodukter. Problemet rättade till sig själv efter en tid.

3. Min hud ser alltid bäst ut när jag varit på kaloriunderskott under en längre tid. Dieten innehåller alltså en mängd mjölkprodukter.

Min slutsats utifrån detta är att hud och magproblem lättare uppstår vid överätning och att de inte har något att göra med mjölkprodukter alls. Eftersom jag har upplevt detta så måste det vara sant för alla, inte sant?

Sverker
2013-04-18, 18:58
Du behöver inte lägga superlativ i min mun. Vid upphettning så tar mjölksyrebakterier med makronutrientspjälkande verkan såväl som peptider som gynnar assimilering av näringsämnen stryk. Att nästan alla svenskar kan konsumera pastöriserad mjölk helt utan problem är osanning. Svenska folket är tex väldigt acnedrabbat jämfört med länder man dricker mindre mjölk och svenskar är även epidemiskt dåliga i magen. Gå ut på krogen i Sverige och gå sedan ut på krogen i valfritt land med lägre mjölkkonsumtion och känn skillnaden i doft. Läs även bajstråden på flashback för ytterligare insikt.

Att vissa tolererar det bättre än andra beror som så mycket annat här i världen på genetiska faktorer och livstilsfaktorer.

Varför inte pastörisera mjölken först och därefter tillsätta din specifika mjölksyra bakterier som tillverkar de specifika peptiderna XYZ, ZÅÄ och ÅÄÖ.

Har faktiskt inte sett något om att peptider skulle vara direkt nödvändiga för att absorbera näringsämnena i mjölk. Var har du för källor.

Jag hänvisar till att maten alltid ska vara säker.

Klein
2013-04-18, 23:39
Anekdoter och flashback är inte relevanta referenser. Skojar du med oss eller?

Toaletterna är sönderskitna, det MÅSTE vara mjölkens fel... Allvarligt?

Självklart ger jag inte seriösa svar till en person som skriver med stora bokstäver och förvuxen fontstorlek.

3bz
2013-04-19, 00:13
Vad bra att det då finns en väldigt ny review (http://dx.doi.org.proxy.ubn.ru.nl/10.1016/j.foodcont.2012.09.035) på ämnet.

Verkar som att man får förvara mjölken utanför kylen om man vill ha nån lactaseproduktion att tala om:


All milk, raw or heated (and/or homoge-
nized) contains lactose and no lactase (FDA, 2005; Panesar, Kumari,
& Panesar, 2010). The lactase production by lactic acid bacteria in
raw milk is limited as milk is kept at refrigeration temperature.

Tabell 4 (http://imgur.com/EvqeA7T) på sid 259 är en bra överblick.

Slutklämmen:

Historical data show that the pasteurization of milk has led to an
improved public health and more recent data on occasional raw
milk consumption indicate the hazard of bacterial infections, which
could be avoided by a heat treatment. At present, thermal treat-
ment remains the most frequently used and most effective method
to increase the microbiological safety of milk without substantially
changing the nutritional value of milk or other benefits associated
with raw milk consumption. Table 4 summarizes the main
(claimed) benefits of raw milk consumption and the (claimed)
detrimental effects of heating discussed in the present paper.
Almost all arguments put forward by raw milk proponents for not
heating milk, can be refuted, and the only substantial disadvantage
of heating is the change in the organoleptic profile of milk. It is clear
that this ‘detrimental’ effect of heating does not countervail the risk
posed by raw milk consumption, namely of a milk-borne pathogen
infection, which can have serious health consequences.

Klein
2013-04-19, 00:17
Vad bra att det då finns en väldigt ny review (http://dx.doi.org.proxy.ubn.ru.nl/10.1016/j.foodcont.2012.09.035) på ämnet.

Verkar som att man får förvara mjölken utanför kylen om man vill ha nån lactaseproduktion att tala om:


All milk, raw or heated (and/or homoge-
nized) contains lactose and no lactase (FDA, 2005; Panesar, Kumari,
& Panesar, 2010). The lactase production by lactic acid bacteria in
raw milk is limited as milk is kept at refrigeration temperature.

Tabell 4 på sid 259 är lämplig som överblick.

Själv dricker jag alltid min råa mjölk rumstempererad. Dock måste jag inflika att bakterierna verkar även i den varma matspjälkningsapparaten. Framför allt i tunntarmen.

3bz
2013-04-19, 01:29
Själv dricker jag alltid min råa mjölk rumstempererad. Dock måste jag inflika att bakterierna verkar även i den varma matspjälkningsapparaten. Framför allt i tunntarmen.

Intressant, kan du länka några studier där de visar tillväxttakt av dessa bakterier i rumstemperatur, i magen (lite lägre pH där, klarar de ens av det?), och i tunntarmen. Nu skiljer ju sig exakt bakteriesammansättning i mjölken beroende på en mängd variabler, men du vet väl troligen vilka typer som är vanligast så du kan ju arbeta utifrån det.

Klein
2013-04-19, 01:49
Intressant, kan du länka några studier där de visar tillväxttakt av dessa bakterier i rumstemperatur, i magen (lite lägre pH där, klarar de ens av det?), och i tunntarmen. Nu skiljer ju sig exakt bakteriesammansättning i mjölken beroende på en mängd variabler, men du vet väl troligen vilka typer som är vanligast så du kan ju arbeta utifrån det.

Varför kräva mig på studier när det redan säljs probiotiska livsmedel i vanlig handel?

Klein
2013-04-19, 02:25
Historical data show that the pasteurization of milk has led to an
improved public health and more recent data on occasional raw
milk consumption indicate the hazard of bacterial infections, which
could be avoided by a heat treatment. At present, thermal treat-
ment remains the most frequently used and most effective method
to increase the microbiological safety of milk without substantially
changing the nutritional value of milk or other benefits associated
with raw milk consumption. Table 4 summarizes the main
(claimed) benefits of raw milk consumption and the (claimed)
detrimental effects of heating discussed in the present paper.
Almost all arguments put forward by raw milk proponents for not
heating milk, can be refuted, and the only substantial disadvantage
of heating is the change in the organoleptic profile of milk. It is clear
that this ‘detrimental’ effect of heating does not countervail the risk
posed by raw milk consumption, namely of a milk-borne pathogen
infection, which can have serious health consequences.[/I]

Jag försöker läsa citatet men fastnar redan i första meningen på "historical data show that the pasteurization of milk has led to an improved public health". Att skylla den dåliga allmänhälsan i städerna under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal på opastöriserad mjölk är skrattretande.

3bz
2013-04-19, 15:55
Varför kräva mig på studier när det redan säljs probiotiska livsmedel i vanlig handel?

Jag vet inte hur det faktumet ger mig svar på min fråga. I kallt lagrad opastöriserad mjölk så finns det, precis som i pastöriserad mjölk, ingen lactase.
Därför är jag intresserad av att se vilken typ av tillväxt som kan förväntas vid olika miljöer. Utan att veta detta så är det ju svårt att säga om det kan finnas nog med bakterier för att ha någon påverkan på laktosmängden. Om det är så att jag använde ordet tillväxt felaktigt så får jag be om ursäkt, men jag trodde att om det sker metabolism så innebär det att tillväxt sker i detta fallet.

För övrigt så kräver jag ingenting, jag är bara nyfiken på hur det faktiskt förhåller sig och eftersom du gjorde ett så säkert uttalande så antog jag att du har något att referera till. Detta antagande plus att det är lättare för mig att fråga dig än att börja gräva själv var orsaken till att jag bad dig om referenser.

Jag försöker läsa citatet men fastnar redan i första meningen på "historical data show that the pasteurization of milk has led to an improved public health". Att skylla den dåliga allmänhälsan i städerna under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal på opastöriserad mjölk är skrattretande.

Det är inte så att den dåliga allmänhälsan skylls på opastöriserad mjölk, eftersom du uttalar dig som du gör så antar jag att du inte har tillgång till fullängdaren (http://www.speedyshare.com/ddxQ4/1-s2.0-S095671351200535X-main.pdf). Läs introt och sen får du gärna förklara vad det är för fel med den data som citeras.

Sverker
2013-04-19, 17:46
Intressant, kan du länka några studier där de visar tillväxttakt av dessa bakterier i rumstemperatur, i magen (lite lägre pH där, klarar de ens av det?), och i tunntarmen. Nu skiljer ju sig exakt bakteriesammansättning i mjölken beroende på en mängd variabler, men du vet väl troligen vilka typer som är vanligast så du kan ju arbeta utifrån det.

Det är här EHEC kommer in. Bakterien tål lågt pH kan passera magsäckens låga pH utan större problem. Vi får däremot problem när EHEC fäster till tarmväggen och producerar giftiga ämnen vilka kan ge skador på njurarna.


Nu är inte laktos något större problem längre eftersom både dansk/svenska och finska mejerier tillverkar och säljer både låglaktos och laktosfria mjölkprodukter.

3bz
2013-04-19, 19:09
Det är här EHEC kommer in. Bakterien tål lågt pH kan passera magsäckens låga pH utan större problem. Vi får däremot problem när EHEC fäster till tarmväggen och producerar giftiga ämnen vilka kan ge skador på njurarna.


Nu är inte laktos något större problem längre eftersom både dansk/svenska och finska mejerier tillverkar och säljer både låglaktos och laktosfria mjölkprodukter.


Det kanske inte framgick, men jag försöker bara lista ut om det finns någon substans i påståendet att det kan finnas tillräckligt med bakterier (ej skadliga) i opastöriserad mjölk för att ta hand om nog laktos för att ha någon reell effekt på individer med lactase persistence som har problem med pastöriserad mjölk.

Enligt reviewen som jag postade så bör det inte finnas någon skillnad mellan mjölktyperna då mjölken ändå är kyld och bakterierna inte är vidare aktiva. Men Klein är ju av annan åsikt, han lagrar mjölken varm och värmen i kroppen ska tydligen hjälpa till också, därför bad jag om evidens som kan styrka hans påstående.

Sverker
2013-04-19, 19:54
Jag ville bara skriva att EHEC är en bakterie som utan större problem klarar av passagen genom magsäcken.

Tål man inte laktos finns det många laktosfria alternativ idag. Tillverkade genom användningen av laktasenzym. Att använda mjölksyrabakterier ger en syrlig mjölk eller en filmjölk/youghurt. Gott det också, men inte mjölk. Oftast är ca hälften av laktosen kvar när mjölken tjocknat till en filmjölk/youghurt.

Hur man med en vildflora av alla möjliga bakterier skulle kunna få fram en mjölk som är fri från laktos men inte sur pga mjölksyra begriper jag inte. Någonting måste bakterierna leva av och laktosen är snabbast och enklast att utnyttja.

Klein
2013-04-19, 23:07
Hur man med en vildflora av alla möjliga bakterier skulle kunna få fram en mjölk som är fri från laktos men inte sur pga mjölksyra begriper jag inte. Någonting måste bakterierna leva av och laktosen är snabbast och enklast att utnyttja.

Saknar man enzymet laktas så tolererar man givetvis inte opastöriserad mjölk. Har man enzymet men har ändå problem med mjölk så är opastöriserad mjölk en lösning.

Sverker
2013-04-20, 06:30
Lösning på vad ?

Bakterina har upptäckt att laktos är utmärkt att förbränna som energi och lärt sig att bilda laktas. Den egenskapen kom säkert snabbt efter det att däggdjuen utvecklades.

Men de producerar inte laktas bara för att det är skoj. Det är glukosen de vill åt och laktosen jäses till syror i den syrefattiga mjölken. Vips har vi filmjölk med en en viss del laktos kvar.



..eller tänker du att bakterierna ska bosättas sig i tunntarmen och leva i symbios med oss ? Låter smartare att ta tabletter med frystorkade bakterier så vi slipper alla matförgiftare som djuren bär på. Matsäkerhet igen.

tlk
2013-04-20, 07:25
Lösning på vad ?

Bakterina har upptäckt att laktos är utmärkt att förbränna som energi och lärt sig att bilda laktas. Den egenskapen kom säkert snabbt efter det att däggdjuen utvecklades.

Men de producerar inte laktas bara för att det är skoj. Det är glukosen de vill åt och laktosen jäses till syror i den syrefattiga mjölken. Vips har vi filmjölk med en en viss del laktos kvar.



..eller tänker du att bakterierna ska bosättas sig i tunntarmen och leva i symbios med oss ? Låter smartare att ta tabletter med frystorkade bakterier så vi slipper alla matförgiftare som djuren bär på. Matsäkerhet igen.

Är ju tveksamt om bakterier i mjölkprodukter eller i kapslar ens har någon vidare möjlighet att ta över mark från den ofta väletablerade normalfloran ändå. Kan ju förstås finnas andra sätt som bakterier i kost kan förmedla hälsofördelar.

Jag är också fundersam över varför man väljer opastöriserad framför t.ex. att odla kefirkultur i pastöriserad mjölk.

bollio
2016-05-12, 18:45
Bumpar den här tråden för jag är lite intresserad av diskussionen och har inte bestämt mig än riktigt.

Tyckte powerpoint-presentationen från Weston A Price foundation var riktigt intressant: http://www.realmilk.com/safety/real-milk-powerpoint/

Går att säga en hel del negativt om WAPF som deras association med diverse kvacksalversier men de har haft rätt om mycket genom åren ex. transfetter, surdeg och annan fermenterad mat, värdet av animaliska produkter och "whole foods" m.m. vilket verkligen inte var accepterad för 10-30 år sen men är mer eller mindre accepterat idag som hälsosam mat.

Intressantast i powerpointpresentation är studierna på råttor, katter och spädbarn där man jämförde opastöriserad mot pastöriserad mjölk. Stora skillnader mellan grupperna. Råttorna och katterna kunde inte alls klara sig lika bra på pastöriserad mjölk som de gjorde på opastöriserad mjölk. Spädbarnen gick inte upp lika mycket i vikt vilket är lite konstigt för mig då det inte borde vara något skillnad på pastöriserad och opastöriserad mjölk med avseende på hur mycket kalorier som absorberas.

I powerpointen länkas också en del studier som visar avsevärt bättre utgång på allergier, astma osv på opastöriserad milk.

Verkar helt klart vara en skillnad??

Dr. Axe har även en mer lättläst sammanfattning på raw vs pasteurised här http://draxe.com/raw-milk-benefits/

Verkar inte vara några direkta hälsofaror med opastöriserad mjölk heller baserat på de anmälningar i USA som finns? Förutsatt att bonden håller bra hygien i mjölkframställningen. Jämfört med andra livsmedel naturligtvis...

Armsman
2016-05-12, 19:09
Jag hade gärna köpt opastöriserad mjölk om jag kunnat hitta det utan att åka flera mil till någon bondgård flera gånger i månaden, för det håller ju inte. I nuläget köper jag nästan uteslutande arlas gammaldags eko.

Sverker
2016-05-12, 19:16
Bumpar den här tråden för jag är lite intresserad av diskussionen och har inte bestämt mig än riktigt.
Verkar inte vara några direkta hälsofaror med opastöriserad mjölk heller baserat på de anmälningar i USA som finns? Förutsatt att bonden håller bra hygien i mjölkframställningen. Jämfört med andra livsmedel naturligtvis...

Känns som vi kommit tillbaka till ruta ett...igen.
Självklart finns det anledning till att mjölk pastöriseras. Det är för att ta bort matförgiftande bakterier som lever i eller kring korna. Det sitter liksom i väggarna.

Finns massor av gamla trådar på Kolozzeum och verkligheten har inte förändrats.

bollio
2016-05-12, 19:22
Känns som vi kommit tillbaka till ruta ett...igen.
Självklart finns det anledning till att mjölk pastöriseras. Det är för att ta bort matförgiftande bakterier som lever i eller kring korna. Det sitter liksom i väggarna.

Finns massor av gamla trådar på Kolozzeum och verkligheten har inte förändrats.

Opastöriserad mjölk innehåller massvis av bakteridödande och bakteriehämmande substanser, särskilt om mjölken är rums eller kroppstempererad. Många strängar av bakterier kan inte växa särskilt bra i opastöriserad mjölk. Jag förväntar mig dock att i ex. UHT pastöriserad mjölk så är nästan allting dött.

Den riktiga frågan är: Hur många fall av sjukdom kan spåras till opastöriserad mjölk vs pastöriserad sett ur ett procentuellt perspektiv förutsatt att mjölkbonden håller god hygien och mjölken är testad?

Jag har ingen aning. Inte sett någon sådan beräkning. Men enligt WAPF dricker 10 miljoner amerikaner opastöriserad mjölk och sjukdomsfallen är så få i den gruppen att sallad med all säkerhet är ett mycket farligare livsmedel.

Djurförsöken är för mig mest intressanta. Har du läst, Sverker? Är ju fascinerande hur stor skillnad det är på utgången trots att normal pastörising ändå är en ganska blygsam uppvärmning.

Sverker
2016-05-12, 19:27
Är ytterst tveksam till bild 8 i bildspelet.

Jag är självklart possitiv till att fermentera mjölken genom att tillsätta en kultur av "bra bakterier" som i bilderna 15, 16. Men att tro att ren vildjäsning skulle ge säker mjölk tror jag inte på. Mjölken ska i alla fall fermenteras under kontrollerade former.


Bild 104 att mjölk skulle kunna spjälka sig själv och absorberas i tarmen INNAN giftiga nedbrytningsprodukter bildas tror jag inte heller på.

Sverker
2016-05-12, 19:30
Du behöver bara lägga upp en relevant faroanalys så ska jag titta på den. Tankar kring opastöricerad mjölk är intressant. Du kan börja med campylobakter. En naturlig tarmbakterie hos kor.

bollio
2016-05-12, 19:46
Du behöver bara lägga upp en relevant faroanalys så ska jag titta på den. Tankar kring opastöricerad mjölk är intressant. Du kan börja med campylobakter. En naturlig tarmbakterie hos kor.

Bild 25 och framåt så verkar inte campylobacter överleva i opastöriserad mjölk. Om bonden framställer mjölken på ett säkert sätt så borde det inte komma så mycket av campylobacter att det blir en "overload"??? För den oinsatte så innebär en overload att det finns fler bakterier än försvaret kan hantera.

Sen ifrågasätter jag inte att opastöriserad mjölk kan vara farligt. Men det kan också alla livsmedel vara.

Bild 23 så är charkuterivaror 10 ggr sannolikare att framkalla sjukdom (listeria monocytogenes) per servering än opastöriserad mjölk. Men vi bannlyser inte charkuteri?? Per servering eller % del är den verkligt intressanta statistiken!

Wain
2016-05-13, 08:48
Sen ifrågasätter jag inte att opastöriserad mjölk kan vara farligt. Men det kan också alla livsmedel vara.

Jag har själv druckit opastöriserad i ett antal år men kan tyvärr inte få tag på det längre. :cryout:

För gemene man i dagens samhälle så tror jag dock inte på opastöriserad mjölk, tror inte att de klarar av den hygien och livsmedelshantering som krävs (steriliserade flaskor, kontinuerlig nedkylning, sänkt hållbarhet i förhållande till pastöriserad mjölk, etc).

Vildjäsning bör enlig mig definitivt undvikas. Går dock utmärkt att fermentera utan pastörsering vid användning av en bra kultur och dagsfärsk mjölk.

Klein
2016-05-13, 12:07
Har druckit opastöriserad mjölk dagligen i 12 år. Aldrig blivit sjuk. Tvärtemot botade det mig från en 30 dagar lång sväng av diarre inom 12 timmar efter intag.

Att använda en bra kultur är så klart bättre än att vildjäsa. Dock får man räkna med att önskad kultur inte alltid vinner kampen beroende på hur aktiv mjölken är vid tillfället för tillsättningen av kulturen.

Klein
2016-05-13, 12:16
From the perspective of a national public health professional looking at an estimated total of 48 million foodborne illnesses each year;6 or from the perspective of a healthcare professional looking at a total of 90,771 (data from Healthy People 20204) confirmed bacterial foodborne infections each year (about 0.2 percent), there is no rational justification to focus national attention on raw milk, which may be associated with an average of 42 illnesses maximum among the more than nine million people (about 0.0005 percent) who have chosen to drink milk in its fresh unprocessed form.

Using this average of 42 illnesses per year, we can show, using government figures, that you are about 35,000 times more likely to become ill from other foods than you are from raw milk.

http://www.realmilk.com/safety/those-pathogens-what-you-should-know/

Wain
2016-05-13, 15:47
Att använda en bra kultur är så klart bättre än att vildjäsa. Dock får man räkna med att önskad kultur inte alltid vinner kampen beroende på hur aktiv mjölken är vid tillfället för tillsättningen av kulturen.

Dagsfärsk mjölk med obruten kylkedja gäller givetvis vid laktofermentering.

Klein
2016-05-13, 16:16
Jag skrev en artikel för 6 år sedan om opastöriserad mjölk som kanske kan intressera:

http://www.proteinsyntes.se/maten/opastoriserad-mjolk-ftw/

Sverker
2016-05-13, 18:27
Jag brukar undvika amerikanska referenser men länkarna i tråden är amerikanska. Jag tycker att svenska referenser är bättre till svenska förhållanden.


Vad skriver FDA som är motsvarande Livsmedelsverket OCH Läkemedelsverket i USA om opastöriserad mjölk.
http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm079516.htm

anvihl
2016-05-13, 19:21
Har druckit opastöriserad mjölk dagligen i 12 år. Aldrig blivit sjuk. Tvärtemot botade det mig från en 30 dagar lång sväng av diarre inom 12 timmar efter intag.

Att använda en bra kultur är så klart bättre än att vildjäsa. Dock får man räkna med att önskad kultur inte alltid vinner kampen beroende på hur aktiv mjölken är vid tillfället för tillsättningen av kulturen.

Just nu känns det så bra alla gånger man slarvat med rengöring av spenarna när man jobbade som avbytare och mjölkade och hela filtret till tanken var full av koskit.

Klein
2016-05-13, 23:55
Just nu känns det så bra alla gånger man slarvat med rengöring av spenarna när man jobbade som avbytare och mjölkade och hela filtret till tanken var full av koskit.

Jag köper givetvis bara mjölk av dem som själva dricker mjölken och är ekonomiskt beroende av att sälja den i sitt opastöriserade tillstånd. Så vitt jag vet så kommer Svenska myndigheterna även och gör stickprov av mikroorganismerna i bondens mjölktank vilka inte får överstiga en viss koncentration. Men en mikroskopisk mängd bajs finns säkert i mjölken även om de tvättar spenarna noga. Lyckligtvis är inte opastöriserad mjölk en bra grogrund för patogener.

Wain
2016-05-14, 09:56
Finns gott om patogener som växer alldeles utmärkt i opastöriserad mjölk.

Luca Brasi
2016-05-14, 13:08
Har druckit opastöriserad mjölk dagligen i 12 år. Aldrig blivit sjuk. Tvärtemot botade det mig från en 30 dagar lång sväng av diarre inom 12 timmar efter intag.

Att använda en bra kultur är så klart bättre än att vildjäsa. Dock får man räkna med att önskad kultur inte alltid vinner kampen beroende på hur aktiv mjölken är vid tillfället för tillsättningen av kulturen.
http://cid.oxfordjournals.org/content/28/4/882.short

Är du helt hundra på det?

bollio
2016-05-14, 14:06
Min far och hans 4 syskon är uppfödda med opastöriserad mjölk utan att ha blivit sjuka. Hur farligt kan det vara? Gäller ha lite perspektiv. Inte som man dricker en livsfarlig bakteriehärd som garanterat tar livet av dig.

bollio
2016-05-14, 14:08
Finns gott om patogener som växer alldeles utmärkt i opastöriserad mjölk.

De växer dock ännu bättre i pastöriserad mjölk där många försvarsmekanismer är inaktiverade av värmen.

Sverker
2016-05-14, 15:08
De växer dock ännu bättre i pastöriserad mjölk där många försvarsmekanismer är inaktiverade av värmen.

Du tar bort bakterierna vid pastöriseringen. Det är det som är meningen;)

Luca Brasi
2016-05-14, 15:11
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/livsmedel-innehall/mat-dryck/mjolk-mejeri/risker_mikroorganismer_opastoriserad_mjolk_2012.pd f

Hemolytiskt uremiskt syndrom låter inget vidare.

Sverker
2016-05-14, 15:20
Finns gott om patogener som växer alldeles utmärkt i opastöriserad mjölk.

+1.

Finns flera exempelt på utbrott pga opastöriserad mjölk.
Sverige http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/livsmedel-innehall/mat-dryck/mjolk-mejeri/risker_mikroorganismer_opastoriserad_mjolk_2012.pd f?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=Opast%C3%B6riserad+mj%C3%B6lk&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=90.232.93.244&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFil e/_0f396628-5a6a-4b40-af22-b0ef0ee9d20b&_t_hit.pos=3

Finland https://www.evira.fi/sv/livsmedel/primarproduktion/mjolk/obehandlad-mjolk-och-matforgiftningar/

Tittar ni på exemplen av utbrott i Sverige så har många skett när mjölk lämnat gården och serverats på andra ställen. Uppenbart är det svårt att hantera mjölken säkert när den lämnar gården. Ändå har flera fall drabbat personer som kommit till gården.

Jag har inte förstått varför man dricker opastöriserad mjölk. Finns ingen vinst med det samtidigt som det är en billig investering och lätt att pastörisera mjölken innan förpackning.

Klein
2016-05-15, 01:26
Finns gott om patogener som växer alldeles utmärkt i opastöriserad mjölk.

Vilka patogener och jämfört med vilken miljö?

Klein
2016-05-15, 01:30
+1.

Finns flera exempelt på utbrott pga opastöriserad mjölk.
Sverige http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/livsmedel-innehall/mat-dryck/mjolk-mejeri/risker_mikroorganismer_opastoriserad_mjolk_2012.pd f?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=Opast%C3%B6riserad+mj%C3%B6lk&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=90.232.93.244&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFil e/_0f396628-5a6a-4b40-af22-b0ef0ee9d20b&_t_hit.pos=3

Finland https://www.evira.fi/sv/livsmedel/primarproduktion/mjolk/obehandlad-mjolk-och-matforgiftningar/

Tittar ni på exemplen av utbrott i Sverige så har många skett när mjölk lämnat gården och serverats på andra ställen. Uppenbart är det svårt att hantera mjölken säkert när den lämnar gården. Ändå har flera fall drabbat personer som kommit till gården.

Jag har inte förstått varför man dricker opastöriserad mjölk. Finns ingen vinst med det samtidigt som det är en billig investering och lätt att pastörisera mjölken innan förpackning.

Det är väl ingen som påstår att man inte kan bli sjuk av att dricka opastöriserad mjölk. Man kan bli sjuk av vilket födoämne som helst. Risken måste ställas i relation till andra födoämnen och man får jämföra matförgiftning bland folk som dricker opastöriserad mjölk jämfört med dem som inte gör det. Om relevanta jämförelser inte görs så är informationen värdelös.

Klein
2016-05-15, 01:40
Sedan kan det ju säkert ha mycket att göra med genetik. Kommer man från ett folkslag som livnärt sig på mejeriprodukter i tusentals år så har man antagligen bättre konstitution för att hantera det födoämnet och de patogener som det typiskt härbärgerar.

Sverker
2016-05-15, 06:40
Vilka patogener och jämfört med vilken miljö?


Vilka vill du ta upp ? EHEC/VHEC, campylobakter, listeria monocytogenes, salmonella sp, staphylococcer mfl. Det var några av bakterierna, sedan finns urdjur och virus också.

Miljön är opastöriserad mjölk och då underförstått alla faserna även när mjölken separerar. Från skummjölken i botten till gräddsättningen på toppen. Det är lite olika användning och risker med dem.

Tillämpningen är vad vi kan förvänta oss. Att mjölken dricks direkt på gården, att den dricks hemma X- antal timmar senare, den får surna eller den får blir ost.

Sedan skulle det vara bra att få veta vad man kan vinna med opastöriserad mjölk ?

Sverker
2016-05-15, 06:46
Det är väl ingen som påstår att man inte kan bli sjuk av att dricka opastöriserad mjölk. Man kan bli sjuk av vilket födoämne som helst. Risken måste ställas i relation till andra födoämnen och man får jämföra matförgiftning bland folk som dricker opastöriserad mjölk jämfört med dem som inte gör det. Om relevanta jämförelser inte görs så är informationen värdelös.

Informationen fanns i min länk
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/livsmedel-innehall/mat-dryck/mjolk-mejeri/risker_mikroorganismer_opastoriserad_mjolk_2012.pd f?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=Opast%C3%B6riserad+mj%C3%B6lk&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=90.232.93.244&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFil e/_0f396628-5a6a-4b40-af22-b0ef0ee9d20b&_t_hit.pos=3

Sammanställningen av utbrottstatistik från 1994-2011 visar att de viktigaste hälsofarorna i opastöriserad mjölk i Sverige är Campylobacter och VTEC, även om Salmonella rapporteras från ett utbrott 1995 (Tabell 1). Utbrott av Campylobacter har förekommit under hela tidsperioden, medan utbrott eller fall av VTEC framförallt rapporteras under den senaste tioårsperioden. I det största utbrottet drabbades drygt 120 personer av campylobacterios, men eftersom opastöriserad mjölk sällan serveras till större sällskap rör det sig normalt om mindre utbrott eller enstaka fall. Bland dem som dricker den opastöriserade mjölken är det dock ofta en stor andel som drabbas. Det finns inga uppgifter om utbrott eller fall med pastöriserad mjölk som smittkälla under motsvarande tidsperiod.

Klein
2016-05-15, 09:28
Informationen fanns i min länk
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/livsmedel-innehall/mat-dryck/mjolk-mejeri/risker_mikroorganismer_opastoriserad_mjolk_2012.pd f?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=Opast%C3%B6riserad+mj%C3%B6lk&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=90.232.93.244&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFil e/_0f396628-5a6a-4b40-af22-b0ef0ee9d20b&_t_hit.pos=3

Sammanställningen av utbrottstatistik från 1994-2011 visar att de viktigaste hälsofarorna i opastöriserad mjölk i Sverige är Campylobacter och VTEC, även om Salmonella rapporteras från ett utbrott 1995 (Tabell 1). Utbrott av Campylobacter har förekommit under hela tidsperioden, medan utbrott eller fall av VTEC framförallt rapporteras under den senaste tioårsperioden. I det största utbrottet drabbades drygt 120 personer av campylobacterios, men eftersom opastöriserad mjölk sällan serveras till större sällskap rör det sig normalt om mindre utbrott eller enstaka fall. Bland dem som dricker den opastöriserade mjölken är det dock ofta en stor andel som drabbas. Det finns inga uppgifter om utbrott eller fall med pastöriserad mjölk som smittkälla under motsvarande tidsperiod.

Ok. Jag kan inte påstå att jag är kunnig inom matburen smitta, synnerligen inte inom Sverige, men jag återkommer senare när jag läst på bättre.

Den stora vinsten med opastöriserad mjölk som jag ser det är en levande och oberoende landsbygd. Bonden kan sälja en färskvara direkt till konsument utan mellanhänder och har därigenom god möjlighet att få lönsamhet i verksamheten istället för att bedriva en subventionsberoende verksamhet där han säljer i bulk till mejerier som sedan säljer i bulk till livsmedelsbutiker som sedan säljer till konsument.

Klein
2016-05-15, 10:36
Opastöriserad mjölk får inte säljas i butik, utan bara säljas eller skänkas bort i liten skala på bondgårdar direkt till konsument.

Sverige har tagit fram ett förslag om att fortsätta att tillåta försäljning, eller att man skänker bort, små mängder opastöriserad mjölk på bondgårdar direkt till konsumenter. Detta förslag har anmälts till EU-kommissionen, så kallad notifiering.

I detta förslag ingår bland annat att den som vill sälja opastöriserad mjölk måste registrera sig hos länsstyrelsen och informera den som köper mjölken om riskerna.

Från den dag EU-kommissionen tagit emot anmälan har andra medlemsstater eller kommissionen tre månader på sig för eventuella invändningar eller synpunkter på förslaget. Om det inte kommer några invändningar mot förslaget kan Livsmedelsverket fatta beslut om de nya föreskrifterna.

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/mjolk-och-mejeriprodukter/varfor-pastoriseras-mjolken/

Luca Brasi
2016-05-15, 10:55
Sedan kan det ju säkert ha mycket att göra med genetik. Kommer man från ett folkslag som livnärt sig på mejeriprodukter i tusentals år så har man antagligen bättre konstitution för att hantera det födoämnet och de patogener som det typiskt härbärgerar.

Så om någon får njurproblem av att dricka opastoriserad mjölk så var han inte av tillräckligt nordisk typ?

Klein
2016-05-15, 11:04
Så om någon får njurproblem av att dricka opastoriserad mjölk så var han inte av tillräckligt nordisk typ?

Nordisk låter jag vara osagt men definitivt ingen viking.

Sverker
2016-05-15, 11:24
Ok. Jag kan inte påstå att jag är kunnig inom matburen smitta, synnerligen inte inom Sverige, men jag återkommer senare när jag läst på bättre.

Den stora vinsten med opastöriserad mjölk som jag ser det är en levande och oberoende landsbygd. Bonden kan sälja en färskvara direkt till konsument utan mellanhänder och har därigenom god möjlighet att få lönsamhet i verksamheten istället för att bedriva en subventionsberoende verksamhet där han säljer i bulk till mejerier som sedan säljer i bulk till livsmedelsbutiker som sedan säljer till konsument.

Det finns redan idag under Containerkonceptet. Att ha ett lite mejeri på varje gård.

Krasst behövs ett utrymme lite separerat från korna där mjölken kan pastöriseras och tappas på dunk/flaska/brick eller mugg. Hetvatten finns redan framme till diskningen av mjöltankarna så på med en elpatron till ifall det behövs. Energikostnaden bör kunna plockas hem pga mindre kassation av osåld mjölk eftersom man kan fördela försäljningen över fler dagar.

Klein
2016-05-15, 11:33
Det finns redan idag under Containerkonceptet. Att ha ett lite mejeri på varje gård.

Krasst behövs ett utrymme lite separerat från korna där mjölken kan pastöriseras och tappas på dunk/flaska/brick eller mugg. Hetvatten finns redan framme till diskningen av mjöltankarna så på med en elpatron till ifall det behövs. Energikostnaden bör kunna plockas hem pga mindre kassation av osåld mjölk eftersom man kan fördela försäljningen över fler dagar.

Jag får acne av pastöriserad mjölk så jag föredrar att välja själv och ta eventuella risker. Kombinerat med privat sjukförsäkring och privat sjukvård så klart.

Luca Brasi
2016-05-15, 11:35
Nordisk låter jag vara osagt men definitivt ingen viking.

Din teori går säkerligen att kontrollera med moderna undersökningsmetoder.
Jag hoppas att du ursäktar att jag intar en skeptisk hållning till din teori.

Klein
2016-05-15, 11:42
Din teori går säkerligen att kontrollera med moderna undersökningsmetoder.
Jag hoppas att du ursäktar att jag intar en skeptisk hållning till din teori.

Opastöriserade mjölkprodukter var en basföda på vikingatiden i Skandinavien tillsammans med fisk, korn, vete, bönor, ärtor, fläsk, och fårkött. Dess bruk bland germanska folk går att spåra cirka 5000 år tillbaka i tiden till den så kallade LBK-kulturen.

Luca Brasi
2016-05-15, 11:46
Opastöriserade mjölkprodukter var en basföda på vikingatiden i Skandinavien tillsammans med fisk, korn, vete, fisk, bönor, ärtor, fläsk, och fårkött. Dess bruk bland germanska folk går att spåra cirka 5000 år tillbaka i tiden.

Sedan blev både människor och kossor flera och patogener spreds enklare och snabbare.
Dessutom har man naturligtvis ätit mjölkprodukter under betydligt längre tid på andra ställen på jorden än på platser där folk fantiserar om sina överlägsna vikinga gener.

Klein
2016-05-15, 11:57
Sedan blev både människor och kossor flera och patogener spreds enklare och snabbare.
Dessutom har man naturligtvis ätit mjölkprodukter under betydligt längre tid på andra ställen på jorden än på platser där folk fantiserar om sina överlägsna vikinga gener.

Genen vi har i Skandinavien för laktaspersistens uppkom i väst eller central-Europa för cirka 7500 år sedan och spreds senare därifrån till tex Indien tillsammans med boskapsskötsel. Det är möjligt att Europa inte var allra först men selektionen har definitivt varit starkast här med utgångspunkt i hur stor spridning genen har.

Luca Brasi
2016-05-15, 12:24
Genen vi har i Skandinavien för laktaspersistens uppkom i väst eller central-Europa för cirka 7500 år sedan och spreds senare därifrån till tex Indien tillsammans med boskapsskötsel. Det är möjligt att Europa inte var allra först men selektionen har definitivt varit starkast här med utgångspunkt i hur stor spridning genen har.

Laktaspersitens är inte riktigt samma sak som resistens emot allapatogenerimjölk.

Klein
2016-05-15, 12:39
Laktaspersitens är inte riktigt samma sak som resistens emot allapatogenerimjölk.

Jag påvisar att stark selektion för drickande av mjölk har pågått i upp emot 7500 år i Europa. Att laktaspersistens bara är en del av ett större genetiskt paket av anpassningar håller jag för sannolikt och då inte bara i den mänskliga genomen utan även i mikrofloran i matspjälkningsapparaten.

bollio
2016-05-19, 18:56
+1.

Finns flera exempelt på utbrott pga opastöriserad mjölk.
Sverige http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/livsmedel-innehall/mat-dryck/mjolk-mejeri/risker_mikroorganismer_opastoriserad_mjolk_2012.pd f?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=Opast%C3%B6riserad+mj%C3%B6lk&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=90.232.93.244&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFil e/_0f396628-5a6a-4b40-af22-b0ef0ee9d20b&_t_hit.pos=3

Finland https://www.evira.fi/sv/livsmedel/primarproduktion/mjolk/obehandlad-mjolk-och-matforgiftningar/

Tittar ni på exemplen av utbrott i Sverige så har många skett när mjölk lämnat gården och serverats på andra ställen. Uppenbart är det svårt att hantera mjölken säkert när den lämnar gården. Ändå har flera fall drabbat personer som kommit till gården.

Jag har inte förstått varför man dricker opastöriserad mjölk. Finns ingen vinst med det samtidigt som det är en billig investering och lätt att pastörisera mjölken innan förpackning.

Verkar finnas en hel del vinster med det om du läser powerpointen, bl.a. mer näringsrikt, mindre allergier och kanske fördelaktigt för matsmältningen.

Sen har det också skett massvis med utbrott på grund av pastöriserad mjölk så det är ingen garanti.

Skulle fungera att sälja och dricka opastöriserad mjölk om det fanns ett certifieringssystem likt det som finns i USA. Skulle kännas betydligt bättre att dricka det då än från en random bonde.

Luca Brasi
2016-05-19, 18:59
Verkar finnas en hel del vinster med det om du läser powerpointen, bl.a. mer näringsrikt, mindre allergier och kanske fördelaktigt för matsmältningen.

Sen har det också skett massvis med utbrott på grund av pastöriserad mjölk så det är ingen garanti.

Skulle fungera att sälja och dricka opastöriserad mjölk om det fanns ett certifieringssystem likt det som finns i USA. Skulle kännas betydligt bättre att dricka det då än från en random bonde.
Utbrott av vadå exakt?

Sverker
2016-05-19, 19:03
Jag läste PP men blev inte imponerad.
Läser du vad Livsmedelsverket kommit fram så är de allergena effekterna inte motiverade pga risken med opastöriserad mjölk.

Var hittade du att pastöriserad mjölk orsakat massor av utbrott ? Livsmedelsverket hade inte hittat något under perioden 1994 - 2011 och jag kan inte minnas att jag läst något under perioden 2011 till idag, och jag är nörd och bevakar sådant.

Näringsförlusterna är små och acceptabla enligt mig.

Varför skulle opastöriserad mjölk vara lättare att absorbera ? I de flesta fallen brukar denaturering av protein underlätta upptaget.

bollio
2016-05-19, 20:01
Jag läste PP men blev inte imponerad.
Läser du vad Livsmedelsverket kommit fram så är de allergena effekterna inte motiverade pga risken med opastöriserad mjölk.

Var hittade du att pastöriserad mjölk orsakat massor av utbrott ? Livsmedelsverket hade inte hittat något under perioden 1994 - 2011 och jag kan inte minnas att jag läst något under perioden 2011 till idag, och jag är nörd och bevakar sådant.

Näringsförlusterna är små och acceptabla enligt mig.

Varför skulle opastöriserad mjölk vara lättare att absorbera ? I de flesta fallen brukar denaturering av protein underlätta upptaget.

Står ju massvis med exempel på utbrott från pastöriserad mjölk i PPn?

http://draxe.com/raw-milk-benefits/

Rätt stora näringsförluster enligt honom. Ingen referens så tar det med en nypa salt. Fortfarande näringsrikt dock.

Sverker
2016-05-20, 15:20
Står ju massvis med exempel på utbrott från pastöriserad mjölk i PPn?

http://draxe.com/raw-milk-benefits/

Rätt stora näringsförluster enligt honom. Ingen referens så tar det med en nypa salt. Fortfarande näringsrikt dock.

Iron 66% Reduction 100% Active
Zinc 70% Reduction 100% Active
B-Complex Vitamins 38% Reduction 100% Active

Någon driver med oss. Vart tar järnet vägen i pastören ? Zinken också ?
40 % förlust av värmekänsliga B-vitaminer låter rimligt och är , för mig, acceptabelt.

Jag saknar föreläsaren till denna PP. Någon som förklarar alla bilderna och tar upp bakgrunden till dem. Det står bara lösryckta påståenden utan referenser till dem.

Felet är igen att PP speglar USA och jag har som motpart lagt upp en referens till FDA och vad de anser om raw milk.

I Sverige hade vi inga utbrott och amerikanerna bör kanske fundera varför det är så här. Kanske det ska förklaras med Lantmännens bra skötsel av djur och företagen alfa-laval och Tetra Pak;)

3bz
2016-05-20, 16:57
Iron 66% Reduction 100% Active
Zinc 70% Reduction 100% Active
B-Complex Vitamins 38% Reduction 100% Active

Någon driver med oss. Vart tar järnet vägen i pastören ? Zinken också ?
40 % förlust av värmekänsliga B-vitaminer låter rimligt och är , för mig, acceptabelt.


Finns ju referenser på sidan där det skrev, gissar att det är denna de har fått data ifrån:

Zurera-Consano G, Moreno-Rojas R, Amaro-Lopez M. Effect of processing on contents and relationships of mineral elements of milk. Journal of Food Chemistry 1194, 51(1): 75-78.

Det verkar faktiskt vara så att att mängden järn och koppar minskade i mjölken efter pastörisering, dock långt ifrån så mycket som det påstås på sidan. Möjligt att detta kan förklaras med mätfel eller att analysmetoden påverkas av hur mjölken är behandlad. Om så inte är fallet kanske man borde undvika "armchair empiricism" när det faktiskt finns data att tillgå. Sci-hub finns ju numer så är man intresserad finns det ju ingen ursäkt att inte titta på data själv.

Sverker
2016-05-20, 19:07
Atomabs är säkert en bra metod
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0308814694900507

Enligt Livsmedelstabellen så innehåller mjölk 0,7 mg järn / liter vilket gör den nästan ointressant som järnkälla.
Att en liter mjölk enligt samma tabell innehåller 3,3 mg zink är däremot intressant. Tappar alltså 20 % av RDA på zink när man pastöriserar mjölken.
En smäll som man får ta eftersom alternativet med rå mjölk inte är acceptabelt.

Var tar zinken vägen:(
Ska vi ( jag hej vilt ) spekulera att zinken sitter bundet i proteiner som bränner fast i pastören och därmed förloras på vägen till förpackningen.

bollio
2016-05-22, 08:14
Kanske har att göra med att biotillgängligheten av olika mineraler försämras vid pastörisering. Hittade ett par studier på ämnet:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12701367?dopt=Abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11130851

Luca Brasi
2016-05-22, 10:38
Atomabs är säkert en bra metod
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0308814694900507

Enligt Livsmedelstabellen så innehåller mjölk 0,7 mg järn / liter vilket gör den nästan ointressant som järnkälla.
Att en liter mjölk enligt samma tabell innehåller 3,3 mg zink är däremot intressant. Tappar alltså 20 % av RDA på zink när man pastöriserar mjölken.
En smäll som man får ta eftersom alternativet med rå mjölk inte är acceptabelt.

Var tar zinken vägen:(
Ska vi ( jag hej vilt ) spekulera att zinken sitter bundet i proteiner som bränner fast i pastören och därmed förloras på vägen till förpackningen.
Man borde väl försöka ta bort partiklar som inte är mjölk i processen också så någon form av slam borde sorteras bort?
Kanske flockas mineralerna ihop på något sätt och försvinner ur mjölken?

Sverker
2016-05-22, 11:32
Kanske har att göra med att biotillgängligheten av olika mineraler försämras vid pastörisering. Hittade ett par studier på ämnet:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12701367?dopt=Abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11130851


Det är ingen nyhet att kalcium och fosfat bildar olösliga kristaller vid pastörisering så att biotillgängligheten av kalcium minskar. Jag har aldrig lärt mig mekanismen i denna oorganiska kemi men jag har i alla fall nämnt det ett par gånger här. Effekten blir säkert samma med fosfat tillsammans med järn eller zink. Det faller ut som olösliga kristaller.

Tveksamt ifall andra än dibarn behöver ta hänsyn till det.

Sverker
2016-05-22, 11:38
Man borde väl försöka ta bort partiklar som inte är mjölk i processen också så någon form av slam borde sorteras bort?
Kanske flockas mineralerna ihop på något sätt och försvinner ur mjölken?

Du tar bort sådant genom att separera mjölken.
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=2121417&postcount=141

Sverker
2016-05-25, 18:35
Finns en undersökning av matförgiftande bakterier i opastöriserad mjölk. Kom igår.
http://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/campylobacter-och-stec-finns-i-opastoriserad-mjolk--mest-pa-gardar-med-manga-djur/

Inget nytt på jorden.

bollio
2016-05-27, 09:01
Finns en undersökning av matförgiftande bakterier i opastöriserad mjölk. Kom igår.
http://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/campylobacter-och-stec-finns-i-opastoriserad-mjolk--mest-pa-gardar-med-manga-djur/

Inget nytt på jorden.

Är ändå väldigt få fall av matförgiftningar från opastöriserad mjölk i USA där upp emot 10 miljoner dricker det dagligen eller då och då.

Med någon slags certifiering som det finns i USA skulle det bli en rätt så säker produkt. Moderna förhållanden för mjölkkor är inte idealiskt för hygienen.

Dock lite förvånad att du inte blev imponerad av PDF:en ;)

Att opastöriserad mjölk dödar av stor andel bakteriesträngar tyckte jag var imponerande. Djurförsöken var särskilt intressanta då utfallen på hälsa blev så pass annorlunda beroende på om mjölken var pastöriserad eller inte.

Luca Brasi
2016-05-27, 09:36
Är ändå väldigt få fall av matförgiftningar från opastöriserad mjölk i USA där upp emot 10 miljoner dricker det dagligen eller då och då.

Med någon slags certifiering som det finns i USA skulle det bli en rätt så säker produkt. Moderna förhållanden för mjölkkor är inte idealiskt för hygienen.

Dock lite förvånad att du inte blev imponerad av PDF:en ;)

Att opastöriserad mjölk dödar av stor andel bakteriesträngar tyckte jag var imponerande. Djurförsöken var särskilt intressanta då utfallen på hälsa blev så pass annorlunda beroende på om mjölken var pastöriserad eller inte.
Ehec dödas onekligen inte.
SYMTOM


Hemorragisk kolit:
Inkubationstid 2-4 (-10) dygn. I typfallet blodiga diarréer (behöver inte alltid vara blodtillblandade), buksmärtor, ingen eller låggradig feber. Som vid de flesta tarminfektioner kan symtomen dock variera alltifrån asymtomatisk infektion till fulminant kolit som i sällsynta fall kan vara av så allvarlig karaktär att kolektomi blir nödvändig.



Hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS):
Uppträder i minst 5-10 % av fallen och kan drabba alla åldrar men framförallt barn i förskoleåldern. Efter cirka 7 dygn uppträder njurinsufficiens, trombocytopeni, mikroangiopatisk hemolytisk anemi. I cirka 25 % av fallen med HUS ses också CNS-påverkan med ibland sänkt medvetande, kramper eller andra neurologiska symtom. Blodiga diarréer har associerats med högre risk för utveckling av HUS. Det finns ett klart samband mellan kombinationen av virulensfaktorer och utveckling av HUS. Kombinationen vtx2 med eller utan eae och samtidig avsaknad av vtx1 förefaller ge den allvarligaste infektionen, endast påvisande av vtx1 den mildaste.

Det låter inget vidare va?
http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=227

Sverker
2016-05-27, 17:08
Dock lite förvånad att du inte blev imponerad av PDF:en ;)



Nej, inte alls. Men du blev tydligen inte imponerad av FDAs material eller vårt Livsmedelsverks rapporter;).

Sverker
2016-06-01, 18:47
Det finns redan idag under Containerkonceptet. Att ha ett lite mejeri på varje gård.

Krasst behövs ett utrymme lite separerat från korna där mjölken kan pastöriseras och tappas på dunk/flaska/brick eller mugg. Hetvatten finns redan framme till diskningen av mjöltankarna så på med en elpatron till ifall det behövs. Energikostnaden bör kunna plockas hem pga mindre kassation av osåld mjölk eftersom man kan fördela försäljningen över fler dagar.

Satt precis och tittade på Rapport.
Vilken reklam mjölkbonden fick:
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/hon-saljer-egen-mjolk-i-automat-pa-garden

http://www.elinsgladaekologiskakor.se/kop-mjolk/

Lågpastöriserad. 63°C i 30 minuter har samma avdödning som 72°C i 15 sekunder.

Wain
2016-06-01, 18:58
Satt precis och tittade på Rapport.
Vilken reklam mjölkbonden fick:
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/hon-saljer-egen-mjolk-i-automat-pa-garden

http://www.elinsgladaekologiskakor.se/kop-mjolk/

Lågpastöriserad. 63°C i 30 minuter har samma avdödning som 72°C i 15 sekunder.

Bra! Hoppas det kommer liknande i mitt närområde.

bollio
2016-06-04, 08:23
Nej, inte alls. Men du blev tydligen inte imponerad av FDAs material eller vårt Livsmedelsverks rapporter;).

Jag är inte imponerad av det för raw milk är uppenbarligen inget problem i USA som det fungerar där idag. Min fars familj drack rå mjölk i 20+ år liksom många i byn utan några allvarliga sjukdomar så är knappast dödsfarliga grejer och inget som FDA eller Livsmedelsverket behöver bekämpa.

Till en annan där uppe:

"Seven strains of E. coli O157:H7 in amounts of 1 million/ml added to raw milk. The pathogen failed to grow and died off gradually.1"

1. Letters in Applied Microbiology 1999 28(1):89-92

Luca Brasi
2016-06-04, 09:04
Jag är inte imponerad av det för raw milk är uppenbarligen inget problem i USA som det fungerar där idag. Min fars familj drack rå mjölk i 20+ år liksom många i byn utan några allvarliga sjukdomar så är knappast dödsfarliga grejer och inget som FDA eller Livsmedelsverket behöver bekämpa.

Till en annan där uppe:

"Seven strains of E. coli O157:H7 in amounts of 1 million/ml added to raw milk. The pathogen failed to grow and died off gradually.1"

1. Letters in Applied Microbiology 1999 28(1):89-92
http://fri-kopenskap.se/nyheter/mer-ehec-i-usa/

Klein
2016-06-04, 09:36
Satt precis och tittade på Rapport.
Vilken reklam mjölkbonden fick:
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/hon-saljer-egen-mjolk-i-automat-pa-garden

http://www.elinsgladaekologiskakor.se/kop-mjolk/

Lågpastöriserad. 63°C i 30 minuter har samma avdödning som 72°C i 15 sekunder.

Helt idiotisk affärsidé:

1. Massiv investering
2. Den resulterande produkten är i princip likvärdig med vad redan som säljs i butik.
3. Priset är högre än butikspriset.

För någon annan än närmsta grannen så är det ju helt galet att köpa mjölk av henne. Enda sättet att stärka mjölkbönderna är att ta bort alla subventioner och tillåta obeskattad gårdsförsäljning av opastöriserad mjölk. En liten aktör på marknaden kan inte framgångsrikt verka under samma regleringar och beskattningar som stora aktörer.

Sverker
2016-06-04, 10:54
Jag är inte imponerad av det för raw milk är uppenbarligen inget problem i USA som det fungerar där idag. Min fars familj drack rå mjölk i 20+ år liksom många i byn utan några allvarliga sjukdomar så är knappast dödsfarliga grejer och inget som FDA eller Livsmedelsverket behöver bekämpa.

Till en annan där uppe:

"Seven strains of E. coli O157:H7 in amounts of 1 million/ml added to raw milk. The pathogen failed to grow and died off gradually.1"

1. Letters in Applied Microbiology 1999 28(1):89-92

EHEC behöver inte ens växa till i antal. Det räcker med ett fåtal för att en känslig person ( barn ) kan bli sjuk.

Sverker
2016-06-04, 10:57
Helt idiotisk affärsidé:

1. Massiv investering
2. Den resulterande produkten är i princip likvärdig med vad redan som säljs i butik.
3. Priset är högre än butikspriset.

För någon annan än närmsta grannen så är det ju helt galet att köpa mjölk av henne. Enda sättet att stärka mjölkbönderna är att ta bort alla subventioner och tillåta obeskattad gårdsförsäljning av opastöriserad mjölk. En liten aktör på marknaden kan inte framgångsrikt verka under samma regleringar och beskattningar som stora aktörer.


Nu är du tillbaka till ruta ett:(, igen. Mat ska var säker. Du har fortfarande inte löst den frågan åt oss.

Klein
2016-06-04, 11:43
Nu är du tillbaka till ruta ett:(, igen. Mat ska var säker. Du har fortfarande inte löst den frågan åt oss.

Det där är mellan privatpersoner och deras försäkringsbolag i en avreglerad marknad. Och bonden har naturligtvis ekonomiska incitament att inte göra sina kunder sjuka om han är beroende av deras kontinuerliga konsumtion.

Sverker
2016-06-04, 13:08
Lagstiftningen fungerar inte så. Du får inte sälja något som inte är säkert att konsumera.Oavsett hur väl försäkrad du är.

Klein
2016-06-04, 13:25
Lagstiftningen fungerar inte så. Du får inte sälja något som inte är säkert att konsumera.Oavsett hur väl försäkrad du är.

Det kommer inte att finnas någon mjölk att dricka överhuvudtaget om dess framställning inte är lönsam. Nuvarande system fungerar inte. Marknaden måste avregleras och decentraliseras. I detta scenario är det inget som hindrar folk från att köpa dyr flera dagar gammal pastöriserad mjölk från butik istället för billig färsk rå mjölk från bondgården annat än plånboken och smaklökarna vilket är som det ska vara.

Klein
2016-06-04, 13:30
Kan ju ta Nya Zealand där mjölkproduktionen är helt osubventionerad som exempel. Jag köper färsk rå mjölk för 2 NZD per liter. I butik kostar pastöriserad mjölk av motsvarande råvarukvalitet 4 NZD per liter.

Sverker
2016-06-04, 14:14
Ja. Nya Nyzeeländarna är duktiga på att förädla mjölk oss sälja till oss på andra sidan jordklotet. Vad jag förstått finns det gott om ytor där kor kan bete i princip helt fritt, året runt, och välja att gå till mobila mjölkningsstationer för att lätta på trycket i juvern.

Men det hjälper inte. Det förändrar inget hos oss.

Klein
2016-06-04, 22:45
Ja. Nya Nyzeeländarna är duktiga på att förädla mjölk oss sälja till oss på andra sidan jordklotet. Vad jag förstått finns det gott om ytor där kor kan bete i princip helt fritt, året runt, och välja att gå till mobila mjölkningsstationer för att lätta på trycket i juvern.

Men det hjälper inte. Det förändrar inget hos oss.

Bonden jag köper av har då ingen automatisk mjölkningsstation. Poängen jag gör är att det är fördyrande för konsument med mejeri, pastörisering, och butiksförsäljning. I Sverige och EU döljs detta med subventioner.

Sverker
2016-06-05, 07:16
Eftersom jag inte kan någonting om Nya Zeelands mjölkproduktion gick jag in på deras kontrollmyndighets hemsida och hittade att de har nya regler från i år:
http://www.foodsafety.govt.nz/industry/sectors/dairy/raw-milk/

Intressant att se hur de tänker. Främst att de accepterar rå mjölk ifall de regelbundet kontrolleras mikrobiellt. Se länken http://mpi.govt.nz/document-vault/11473



Jag tror faktiskt att den svenska modellen är bättre;).

Klein
2016-06-05, 09:42
Eftersom jag inte kan någonting om Nya Zeelands mjölkproduktion gick jag in på deras kontrollmyndighets hemsida och hittade att de har nya regler från i år:
http://www.foodsafety.govt.nz/industry/sectors/dairy/raw-milk/

Intressant att se hur de tänker. Främst att de accepterar rå mjölk ifall de regelbundet kontrolleras mikrobiellt. Se länken http://mpi.govt.nz/document-vault/11473

Jag tror faktiskt att den svenska modellen är bättre;).

Det där går ju fortfarande att kringå genom kodelningsprogram, donationer osv.

Mjölkbönder som bara säljer mjölk till mejerier för vidare processning har det för övrigt inte lätt i Nya Zealand eftersom internationella mjölkpriser styr priset som mejeriet betalar bonden. Det är inte ovanligt med självmord i samband med prissänkningar och resulterande förlust av bondgården till banken. En human prisbild och långsiktigt hållbar utveckling får man av producera för lokalbefolkningen utan mellanhänder.