handdator

Visa fullständig version : Metabola och ergogena effekter av koffein jämfört med kaffe vid konditionsträning


King Grub
2013-04-12, 14:02
There is consistent evidence supporting the ergogenic effects of caffeine for endurance based exercise. However, whether caffeine ingested through coffee has the same effects is still subject to debate. The primary aim of the study was to investigate the performance enhancing effects of caffeine and coffee using a time trial performance test, while also investigating the metabolic effects of caffeine and coffee. In a single-blind, crossover, randomised counter-balanced study design, eight trained male cyclists/triathletes (Mean±SD: Age 41±7y, Height 1.80±0.04 m, Weight 78.9±4.1 kg, VO2 max 58±3 ml•kg(-1)•min(-1)) completed 30 min of steady-state (SS) cycling at approximately 55% VO2max followed by a 45 min energy based target time trial (TT). One hour prior to exercise each athlete consumed drinks consisting of caffeine (5 mg CAF/kg BW), instant coffee (5 mg CAF/kg BW), instant decaffeinated coffee or placebo. The set workloads produced similar relative exercise intensities during the SS for all drinks, with no observed difference in carbohydrate or fat oxidation. Performance times during the TT were significantly faster (∼5.0%) for both caffeine and coffee when compared to placebo and decaf (38.35±1.53, 38.27±1.80, 40.23±1.98, 40.31±1.22 min respectively, p<0.05). The significantly faster performance times were similar for both caffeine and coffee. Average power for caffeine and coffee during the TT was significantly greater when compared to placebo and decaf (294±21 W, 291±22 W, 277±14 W, 276±23 W respectively, p<0.05). No significant differences were observed between placebo and decaf during the TT. The present study illustrates that both caffeine (5 mg/kg/BW) and coffee (5 mg/kg/BW) consumed 1 h prior to exercise can improve endurance exercise performance.

PLoS One. Apr 3 2013. The Metabolic and Performance Effects of Caffeine Compared to Coffee during Endurance Exercise.

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0059561

bigbellybob
2013-04-12, 14:12
Man kan inte se någonstans om det var syntetiskt framställt koffein eller koffein från kaffebönor va?

Scratch89
2013-04-12, 14:12
Jaha, där ser man. Har du inte länge sagt att det bara är koffeintabletter som ger denna effekt, och inte kaffe? Jag har alltid tyckt att det är självklart att kaffe ger det också, av egen och andras utsago.

King Grub
2013-04-12, 14:13
Har du inte länge sagt att det bara är koffeintabletter som ger denna effekt, och inte kaffe?

Läser du bara abstrakten? Man räknar upp möjliga anledningar i diskussionen.

Scratch89
2013-04-12, 14:26
Läser du bara abstrakten? Man räknar upp möjliga anledningar i diskussionen.

Jag har inte hunnit läsa igenom hela än... jag bara gav min första spontana reaktion. Hade jag fel i det jag undrade?

King Grub
2013-04-12, 14:28
Man räknar upp möjliga anledningar i diskussionen där annorlunda upplägg eller tillverkning skulle kunna ge andra resultat.

Det är det här resulatatet som är undantaget, vilket författarna också påpekar.

tjing
2013-04-12, 17:42
Ja, det är nog ingen som druckit kaffe innan ett löppass som tvivlat på att det också fungerar.

Jag har inte kollat studien noggrannare dock. Som Grub säger spelar det säkert roll vilket kaffe det är osv.

tjing
2013-04-12, 18:00
Diskussiondelen var intressant ja.

Att adenosinreceptorer är inblandade och att effekten av A2-antagonism moduleras av ämnen i kaffe utöver koffein, känns givet. Att vidare muskelkontraktioner potentieras via kalcium-jonkanaler och natrium-kaliumpumpen är ett resultat av det.

exevision
2017-05-02, 15:27
De använde Nescafe.
Coffee was prepared using instant coffee (Nescafe Original).

Skulle det kunna vara så att just snabbkaffe innehåller mindre klorogensyra (som det pratats om i en annan tråd) än annan typ av kaffe?

Konradsson
2017-05-02, 15:45
De använde Nescafe.

Skulle det kunna vara så att just snabbkaffe innehåller mindre klorogensyra (som det pratats om i en annan tråd) än annan typ av kaffe?
Det verkar inte vara någon stor skillnad.
In terms of the amount
of CGA delivered by instant coffee compared to fresh coffee
(prepared by caffetiere), there was less than a 2 mg difference
per 200 ml, indicating that although instant coffee is subject to a
higher degree of processing, the coffee we assessed is capable of
delivering similar amounts of CGA per serving.
https://www.researchgate.net/publication/256330091_The_effect_of_processing_on_chlorogenic_ acid_content_of_commercially_available_coffee

exevision
2017-05-02, 16:28
Det verkar inte vara någon stor skillnad.

https://www.researchgate.net/publication/256330091_The_effect_of_processing_on_chlorogenic_ acid_content_of_commercially_available_coffee

Intressant, tack!

exevision
2017-05-06, 06:03
Verkar som om mörkrostat kaffe har mindre mängd klorogensyra men även mindre hälsosamt än mellanrostat.
From previous studies, Kempf et al. knew that dark roast coffee, which is rich in the trigenolline byproduct N-methylpyridinium (NMP: 785 mmol/L) and low in chlorogenic acid metabolites has significantly more pronounced weight loss effects in pre-obese (but not normal-weight) subjects; see Figure 1)*than light roast coffee when it is administered at doses of 500ml/day in a 2x4-week cross over study (Kotyczka. 2011).
http://suppversity.blogspot.se/2015/07/coffee-different-roasts-different.html

AlexGBG
2017-05-13, 03:30
Detta med klorogensyra, om man forst tar 600 mg koffein i tablettform, sen dricker man ett par koppar kaffe nagon timme senare, racker klorogensyra for att minska de positiva effekterna man far via koffeinet i tablettform?