handdator

Visa fullständig version : er hjälp igen!


victoria3
2013-03-29, 13:54
Vänder mig till er igen då jag fick så många bra råd och tips på mina förra inlägg!

Har lidit av näringsbrist men äter nu dubbelt antal kalorier och mer fett, tränar ingenting från att ha varit fysisk aktiv hela dagarna (huvudsakligen powerwalk med intervaller samt hundpromenader, jobba i butik etc.). Levde otroligt stressigt och hade problem med sömnstörningar.

Har nu i ca 3 veckors tid enbart ätit och sovit och blir bara tröttare och mer orkeslös. Tvingar mig ut på korta lugna hundpromenader för att få lite frisk luft men sen orkar jag inget mer. Kliver upp på morgonen, gör mig i ordning (sover ca 8-9 timmer per natt) och är sen lika trött igen.. Har tagit nya blodprover men visar inget fel eller brist. Äter extra b12, d-vitamin samt järn.

Har läst mycket om utmattningssymptom, stämmer ganska bra in på orsakerna. Trött på att må såhär dåligt, orkar inte ens åka till affären och handla. Har försökt tvinga mig att vara uppe men känner mig yr, svag, dåligt minne etc. Är livrädd att det ska vara kronisk trötthet, verkar ju inte finnas någon behandling eller hjälp för det..

Min läkare säger att jag ska fortsätta vila och äta men herregud hur länge då? Livet går mig förbi och mår ju inte så bra psykiskt av detta..

Som sagt uppskattar alla råd och tips ni har att ge!

begt
2013-03-29, 14:35
Gör som läkaren säger.

cero
2013-03-29, 14:39
Är absolut ingen expert, men jag försöker bidra med något i alla fall:

Varför har du dragit ned all fysisk aktivitet till (nästan) 0? Förstår att du vill spara på kalorierna, men du behöver ju för den delen inte vara sängliggandes. Inte konstigt att du blir orkeslös av det.

Och strunta i att googla diagnoser och dra massa slutsatser. Lämna det till läkare eller andra kunniga personer.

Hur ser din kost ut? Skriv ned vad du äter på en dag.

Och som Begt skrev, först och främst ska du göra det din läkare säger åt dig. Men det förstår du säkert själv.

Bryggan
2013-03-29, 14:49
Kul att du kan sova...det finns det ju flera som har problem med däribland jag, så något positivt finns det ju trots allt :).

Men om du känner dig piggare av att röra på dig lite så ser iaf inte jag något fel i att du gör det men som sagt stoppa i dig mat så att du täcker det energibehov du har. Sedan tycker jag nog att du kan koppla av "livet passerar revy" för så är det ju inte. Om du går runt och lider av näringsbrist hela tiden så passerar ju livet också förbi men något plågsammare...
du får gärna nämna hur stort kcal-intag du har per dag så vi också kan avgöra om du ligger på "lagom".
Att du är osedvanligt trött kan ju vara ett utslag av att kroppen återhämtar sig och det behöver inte vara så särskilt fel. Jag tror iaf inte du lider av kronisk trötthet, till och från är vi alla trötta. Tat lugnt!

Läste nu lite av dina äldre inlägg och jag förstår att du inte kan se på dig själv på ett "korrekt" sätt och vad du än tror om dig själv så vågar jag nästan sätta en peng på att du har fel. Men som sagt det är Jättebra att du inser din problem och vill ta itu med dem.

Lycka till!

tjing
2013-03-29, 15:16
Begt: Du hjälper inte. Läkare är inga allround-experter på livet. Att "vila" är ofta svaret på allt från trötthet till ryggont från läkare. Det är sällan särskilt konstruktivt att vila helt. Alltså är det inte sällan ett dåligt råd.

Du kan behöva ta det lugnare ett bra tag, faktiskt.

Det låter som ackumulerad trötthet. Har du kollat sköldkörtelfunktion?

Det kan också ha med nervsystem/hjärna att göra, med neurotransmittorer. En deprimerad person upplever sig också ofta som väldigt trött.

Slutligen verkar en del människor ha lägre autonom aktivitet och kompenserar för detta genom att träna hela tiden (öka katekolaminer i blodet), som självmedicinering. Och när de inte tränar, mår de skit; är trötta, sega osv. Men att träna dagligen har de inga problem med. Men det kan ju också hänga ihop med de andra faktorerna.

PS. Har du några allergier?

Victoria, skriv ner exakt vad du äter en vanlig dag. Var ärlig.

victoria3
2013-03-29, 15:29
Tack för era svar!

Prövade att gå powerwalk fast i lugnare tempo men känner mig så svag att jag fick vända efter bara 10 min, är snurrig i huvudet och verkligen jättetrött emellanåt så orken finns inte samt är rädd att få yrsel när jag är ute. Skulle verkligen må så mycket bättre rent psykiskt av att kunna motionera iaf en liten stund varje dag. Från att ha haft bra kondition så flåsar jag nu bara jag går uppför en trappa men det positiva som jag sett från förra veckan är att jag orkar lite mer rent fysiskt, nu är det bara tröttheten.

Vet ni hur länge det tar för kroppen att återhämta sig? Blir tokig av denna ovisshet samt tycker att nu när jag äter mer av både fett, kolhydrater och protein så borde jag ju bli piggare och komma i någon slags balans. Förstår att det är individuellt men på ett ungefär så man kan härda ut denna period. Ska jag kanske tvinga mig ut o på så sätt kanske tröttheten släpper, tror det sitter mycket i huvudet och inte så mycket att kroppen inte orkar fysiskt?

Såhär ser mitt dagsintag ut!

Frukost:
En rågkuse med mosad avokado samt paprika. En portion fibergröt (2dl fibergryn, 1 dl äggvita, 1 dl cashewnötter) med 1 dl minimjölk

Mellanmål
En rågkuse med mosade kikärtor samt gurka och en kopp kaffe med minimjölk

Lunch
2 fiberrika bröd (200kcal för båda) med mosad avokado, kalkon och gurka.
16 finncrisp med mosade kikärtor och kalkon och gurka
Om jag orkar vilket jag inte gjort senaste dagarna även
5 hackade plommon med 2 dl lättyoughurt och 1 dl fitnessflingor

Mellanmål
En allevo dietbar (170kcal)

Middag
En fryst färdigrätt från Findus (360kcal). Isbergssallad, tomat, champinjon samt 1 dl räkor och 100g köttbullar (114kcal)

Kväll
2 miniglassar (en magnum och en daimstrut)


Har prövat att ta koffeintabletter för att orka med något på dagarna men blir bara skakig och illamående..

Tror jag ligger på ca 2500kcal vilket känns som ganska mycket. Är 175cm och väger ca 55kg.

Tack!

Bryggan
2013-03-29, 15:35
Hmm, det där känns inte som 2500 kcal men det kanske det är. Sedan säger du att du äter fett? Jag ser bara avokadon som fet och nötterna...men de e inte mycke duuu.

Du får väl kolla vågen då. Går du upp eller? Ingen motion och 2,5 mcal så borde du gå upp om än ganska långsamt.

tjing
2013-03-29, 15:47
En idé kan vara att köra på, MEN halvera träningsvolym och aktivitet. Dock är det sällan en bra idé i praktiken då folk som tenderar att vara överaktiva kommer att börja köra oftare och oftare igen ändå.

Ja, tvinga dig ut på LUGN aktivitet. Promenera, men utan att tänka på hastighet och hur länge.

Någon allergi/överkänslighet? Jag tänker t ex på pollen som är i antågande. Men även t ex mjölk.

Köp en bra multivitamin istället för att supplementera med separata mineraler/vitaminer. Något där kan ju göra dig trött också och det kan skapa obalans.

"Utmattningssymtom" är ju ett samlingsbegrepp för all trötthet/utmattning. Det säger ju ingenting om orsakerna, vilket är idiotiskt egentligen. Jag var själv väldigt trött förra våren och det var nog en kombination av ljus (kan bli lite deppig/trött när ljuset kommer på våren), pollenallergi och träning.

Trötthet går i vågor. Det finns alltid något man kan göra mot kronisk trötthet.

Slutligen, det kan vara "mentalt". Har du haft svackor tidigare? Känner du dig nedstämd? Man kan blir förvånad över hur fysiska, mentala problem kan kännas. De är ju inte mentala i egentlig mening dock, utan beror på olika neurotransmittorer osv som påverkar energi och stämningsläge.

victoria3
2013-03-29, 17:32
Kanske lite för lite fett, kanske en halv avokado per dag samt nötterna och sen glassen. Har gått upp ca ett kilo, knappt på några veckor.

Har så vitt jag vet ingen allergi. Äter sen 15 år tillbaka Levaxin för sköldkörteln men legat på samma dos hela tiden samt kontrollerar den varje år, nu senast i januari. Vilken typ av multivitamin tänkte du på? Sån där i brusrör som man köper på Apoteket eller matvarubutiken?

Har inte haft svackor tidigare men känner mig nu ganska nedstämd men tror det hänger ihop med att jag varit aktiv till 110% och sen till att inte orka göra någonting alls. Träningen har ju alltid varit en del av min vardag inte bara för att hålla mig i trim utan även psykiskt så mår jag så mycket bättre av att träna, rensa tankarna, få ljus, komma ut och bara köra på! Så till att bara gå små korta hundpromenader och sen sova gör mig ganska fötvivlad om jag ska vara ärlig och livet känns ju inte på topp direkt.

Är ganska resultatinriktad som person och väldigt kontrollerande och vill göra på mitt sätt samt väldigt effektiv och släppa på det pga att man inte orkar är väldigt jobbigt. Därför frågar jag mig hur länge detta ska pågå, lättare att koppla bort och av om man vet att detta sk tillstånd kommer hålla i sig si eller så många veckor och sedan vänder det. Gillar inte denna ovisshet..

Förresten, Glad Påsk till Er!!!

victoria3
2013-03-29, 17:58
Kikade lite i kolozzeum-shoppen och hittade uppiggande tabletter med koffein och grönt te. Vad är era erfarenheter av dessa? Bättre än apotekets koffeintabletter?

LillisJ
2013-03-29, 19:00
Kikade lite i kolozzeum-shoppen och hittade uppiggande tabletter med koffein och grönt te. Vad är era erfarenheter av dessa? Bättre än apotekets koffeintabletter?

Apotekets är bäst då dem är de enda i sverige som får sälja syntetiskt koffein, medans andra endast får sälja koffein från kaffebönan.

-
-
Tror jag :D

Wzup2u
2013-03-29, 19:40
jag tror att kolhydrtaer i form av pasta ris osv skulle du må bra av... och mer fett du skulle bli piggare med...
varför äter du en färdigrätt till lunch? ingen mat ju behövs ju 4 sådana för att ens bli mätt.
sen kan du börja äta mer fett som smör,grädde m.m inte farligt....
satsa även på fetare kött. du äter ju som du vore i deff.
sorry bara sanningen. hoppas du inser. e nog därför du e trött pga din undervikt med.

cero
2013-03-29, 19:46
Kikade lite i kolozzeum-shoppen och hittade uppiggande tabletter med koffein och grönt te. Vad är era erfarenheter av dessa? Bättre än apotekets koffeintabletter?

Skippa koffein. Det är ingen långsiktig lösning.

edasvangen
2013-03-29, 20:32
Tack för era svar!

Har prövat att ta koffeintabletter för att orka med något på dagarna men blir bara skakig och illamående..

Tror jag ligger på ca 2500kcal vilket känns som ganska mycket. Är 175cm och väger ca 55kg.

Tack!

Kikade lite i kolozzeum-shoppen och hittade uppiggande tabletter med koffein och grönt te. Vad är era erfarenheter av dessa? Bättre än apotekets koffeintabletter?

Skakig, trött och illamående blir du när du överdoserar koffein, går du och knaprar tabletter och samtidigt mår skit på grund av dem så går du ju in i en ond cirkel där..

Varför 16 finn crisp? måste ändå vara bättre att ta en redig portion pasta/potatis/ris istället? passa på att äta god mat nu när du ändå behöver fylla på med kalorier, istället för att lassa på med kalorisnåla alternativ så slipper du äta så stora mängder mat.

Tolkia
2013-03-29, 20:33
Folk kan ju gärna läsa inläggshistoriken innan de börjar rekommendera att gå emot läkarens råd, respektive trycka koffein.

Doggeh
2013-03-29, 20:42
Bara out of the blue men har du kollat om du är i "riskzonen" för diabetes?

victoria3
2013-03-30, 09:04
Tack för kloka råd! Känner mig faktiskt idag mycket bättre och piggare! Tror kroppen börjar komma i någorlunda balans samt tagit era råd till mig och lagt till mer pasta och fett. Åt igår en stor portion pasta med kött och creme fraiche och känner mig idag starkare i både kroppen och psyket.

Tycker jag äter så mycket men som ni skriver så kanske för magert och som någon skrev att som jag var i deff!

Självklart vill jag inte börja knapra piller men för att vara pigg åtminstone några timmar tog jag koffein. Men nu kanske detta vänder av sig självt! Färdigrätten är faktiskt ren lathet, går fort och lätt samt vet vad jag får i mig! Funderar på att göra storkok av olika maträtter och frysa in, då blir det ju bara "jobbigt" en gång i veckan då man lagar all mat!

Har kollat prov angående diabetes då det finns i familjen men tack och lov inte det!

Tusen Tack för ert engagemang, betyder jättemycket för mig! Idag ska jag äta lite extra ägg, lax och påsktårta och ladda energi!!!

Fjrebqll
2013-03-30, 09:34
Tjenare!

Har du testat om du är gluten/laktos intolerant?
Väldigt ofta så ligger problemet i kosten man äter.

”Låt Din Mat Vara Din Medicin Och Låt Din Medicin Vara Din Mat”. :D

Wzup2u
2013-03-30, 18:11
Tack för kloka råd! Känner mig faktiskt idag mycket bättre och piggare! Tror kroppen börjar komma i någorlunda balans samt tagit era råd till mig och lagt till mer pasta och fett. Åt igår en stor portion pasta med kött och creme fraiche och känner mig idag starkare i både kroppen och psyket.

Tycker jag äter så mycket men som ni skriver så kanske för magert och som någon skrev att som jag var i deff!

Självklart vill jag inte börja knapra piller men för att vara pigg åtminstone några timmar tog jag koffein. Men nu kanske detta vänder av sig självt! Färdigrätten är faktiskt ren lathet, går fort och lätt samt vet vad jag får i mig! Funderar på att göra storkok av olika maträtter och frysa in, då blir det ju bara "jobbigt" en gång i veckan då man lagar all mat!

Har kollat prov angående diabetes då det finns i familjen men tack och lov inte det!

Tusen Tack för ert engagemang, betyder jättemycket för mig! Idag ska jag äta lite extra ägg, lax och påsktårta och ladda energi!!!

storkok is boss....
göra massa käk och ha färdigt vid hunger och sug..
smäll även ihop lite proteinpannkakor och frys perfekt mellanmål eller bara gött som efterrätt med lite glass,grädde eller sylt och stevia.

victoria3
2013-03-31, 12:51
Vet faktiskt inte om jag är gluten eller laktosintolerant, ska be läkaren göra ett test! Bra citat, maten är medicinen!!!

Ska genast kolla upp recept på proteinpannkakor, låter supergott!

Märker av att min energi börjar återhämta sig, är dock ruskigt trött och seg på förmiddagen för att sedan öka i energi på eftermiddagen. Tror det beror på att jag äter först vid 11-12 pga känner ingen vidare hunger på morgonen, kanske lägga in en proteinshake eller smoothie? Tror även här att det mer sitter i huvudet, sitter i ryggmärgen att träna på tom mage förbränner mer därav har jag under många år inte ätit något innan min powerwalk utan först efteråt.

Men det som är lite jobbigt är att jag känner att hjärnan går på högvarv, skulle vilja komma ut och lufta tankarna men känner mig fortfarande lite svag. Tänker på kvällen att imorgon ska jag trotsa tröttheten och ge mig ut på en lugn promenad men sedan sover jag ganska dåligt så när jag vaknar är jag helt slut.. Måste försöka komma i rytm med sömnen för det är nog där mycket av mitt problem sitter..

tjing
2013-03-31, 12:57
Varför togs mitt inlägg bort?

Jag hoppas att det blev läst i alla fall, för det var bra.

King Grub
2013-03-31, 13:16
Inga inlägg i tråden har tagits bort.

tjing
2013-03-31, 13:18
Då blev det kanske något fel när jag postade. Strunt samma

victoria3
2013-03-31, 14:01
Ånej Tjing, kan du inte skriva igen? Har fått så mycket kloka råd och tips av dig!!!

edasvangen
2013-03-31, 16:14
Varför togs mitt inlägg bort?

Jag hoppas att det blev läst i alla fall, för det var bra.

Då blev det kanske något fel när jag postade. Strunt samma

Du tänker säkert på det du skrev i hennes andra tråd?

tjing
2013-03-31, 16:44
Jaha, visste väl att jag postade det. Vart ligger den då?

edasvangen
2013-03-31, 17:01
Jaha, visste väl att jag postade det. Vart ligger den då?

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=197631
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=197857

tjing
2013-03-31, 18:29
Ja okej.

Får hoppas att Victoria tar till sig något vettigt av det som skrivs.

Bryggan
2013-04-01, 00:01
Märker av att min energi börjar återhämta sig, är dock ruskigt trött och seg på förmiddagen för att sedan öka i energi på eftermiddagen. Tror det beror på att jag äter först vid 11-12 pga känner ingen vidare hunger på morgonen.
Men å andra sidan...vem gör det? Känner samma som du på morgonen, det första jag stoppar i mun är vid lunch.