handdator

Visa fullständig version : Går det att beräkna kalorier på ingredienser


Bolirump
2013-03-23, 00:59
Går det att beräkna kalorier på ingredienser när det är tillagat och ligger i kastrullen/stekpannan. Hur gör man i så fall? :em:

Provrörsbarn
2013-03-23, 01:01
vad är det för något?

Bolirump
2013-03-23, 01:40
Jag menar om det går att räkna ut kalorierna i all mat man lagar och äter. Spagetti med köttfärssås, hemlagade köttbullar mm. Om du förstår vad jag menar

Bolirump
2013-03-23, 01:49
Säg om jag äter spagetti med köttfärssås, spagettin går ju lätt att räkna ut kalorier på. Men det jag tänkte på är ju köttfärssåsen. Om man har i lite ingredienser som krossade tomater,lök,köttbuljong och mjölk/grädde. För det är ju svårt att veta hur mycket av varje
ingrediens du får i en portion.

strikt
2013-03-23, 01:56
Laga mat till dig själv enbart, mät på alla varor du använder. Problemet löst.

När jag äter pasta med köttfärs.

500 gr färs 650 kcal
krossade tomat 100 kcal
Ketchup 50 kcal
Lök 50 kcal
Pasta 250 kcal

Sedan krydda och lite ketchup när det serveras. Svårare än så är det inte.

LillisJ
2013-03-23, 04:48
Laga mat till dig själv enbart, mät på alla varor du använder. Problemet löst.

När jag äter pasta med köttfärs.

500 gr färs 650 kcal
krossade tomat 100 kcal
Ketchup 50 kcal
Lök 50 kcal
Pasta 250 kcal

Sedan krydda och lite ketchup när det serveras. Svårare än så är det inte.

Det där är ju dock köttfärssås med pasta, men ja- laga din egen mat och väg den, ts.

browniieee
2013-03-23, 06:52
Jag har samma fundering. Vi är en familj på 5 individer, kan inte laga separat mat till mig själv. Inte varm mat iaf... Blir ju riktigt svårt att få rätt mängd kalorier ifall man gör en gryta/storkok och ifall man lagar 4 portioners o delar hela innehållet på 1/4 för att få reda på kcal så kanske det ändå inte stämmer eftersom storleken "1 portion" varierar så mkt från person till person?!

Fugly
2013-03-23, 07:31
Kolla i livsmedelstabeller, där brukar det finnas t.ex. köttfärssås, pannbiff m.m.

Bulta
2013-03-23, 09:39
Jag har samma fundering. Vi är en familj på 5 individer, kan inte laga separat mat till mig själv. Inte varm mat iaf... Blir ju riktigt svårt att få rätt mängd kalorier ifall man gör en gryta/storkok och ifall man lagar 4 portioners o delar hela innehållet på 1/4 för att få reda på kcal så kanske det ändå inte stämmer eftersom storleken "1 portion" varierar så mkt från person till person?!

Uppskatta mängden och var ärlig mot dig själv. Har man inte stenkoll på ens energiförbrukning så blir vikttrenden ändå bara en grov uppskattning, hur exakt man än vet sitt energiintag.
Ta ett värde som du tror är din basala förbränning och ät mer/mindre beroende på aktivitetsnivå. Väg dig varje morgon och ta ut medianvärdet och anpassa sedan efter behov.

mattilainen
2013-03-23, 09:55
När man räknat ett tag blir man ganska duktig på att veta hur mycket man äter ungefär. Man vet ungefär hur mycket mat man tar och vad den innehåller då man räknat på det så många gånger tidigare. Man kan då säga på ett ungefär hur mycket man ätit för. Mina middagar ligger runt 800 kcal i snitt skulle jag säga.

Alfers
2013-03-23, 11:26
Tog ett tag innan jag ens fattade problemet.
Om du har lagat en rätt som innehåller 400+100+50+20 (totalt 570) kcal från div ingredienser så är det ju bara att väga hela rätten.
Säg att den väger 900g, du tar 300g
570x0.3= 171

Tisu
2013-03-23, 14:34
För er som lagar mat till hela familjen. Uppskatta. Tänk: "Ja, den här sleven köttfärssås motsvarar ca 1/6 av satsen, alltså är det 1/6 av kalorierna".