handdator

Visa fullständig version : Näringsvärde för kokta grönsaker


Baan
2013-03-19, 11:11
Har en halvseriös diskussion med en kompis som allvarligt menar att samtliga kokta grönsaker är värdelösa ur näringssynpunkt när man väl kokat dem. Att det sker saker med olika ämnen är inte så kontroversiellt för mig (t.ex. C-vitamin fixar kanske inte kokning så bra?) - men är det verkligen så dramatiskt på råa och kokta grönsaker?

Edit: Finns det någon källa som förklarar detta väl? Har läst lite på Livsmedelsverket, att vissa vitaminer/mineraler påverkas står ganska tydligt, men det är svårt veta hur "dåligt" det är utifrån det.

nitz
2013-03-19, 11:37
http://traningslara.se/tips-for-hantering-av-gronsaker/

Noz
2013-03-21, 14:17
Känner att jag måste slå ett slag för mikrovågsugnen dock. Grafen i artikeln visar att mikron är sämst för näringsinnehållet, referensen skriver "It may be that the lower antioxidant capacity of microwaved vegetables was due to a greater thermal effect, rather than the microwaving per se."

Eftersom tillagningstiden var densamma för de jämförda metoderna och mikrovågsugn värmer mycket snabbare innebär det att maten haft en mycket högre temperatur under längre tid i mikrovågsugnen. Efterom maten värms i mikron under betydligt kortare tid vanligtvis så blir inte förlusterna alls lika stora som grafen visar.