handdator

Visa fullständig version : Hur mycket protein kan kroppen ta upp


100KG
2013-03-08, 17:53
vid ett tillfälle?

Är det olika beroende från person till person?

Hur lång tid mellan måltider måste man vänta för att kunna ta upp nästa omgång protein?

(Försökte söka men hittade inget.)

Tjenare förresten, är ny på forumet och hoppas både lära mig nya tricks och kanske även bidra.

Mvh, En Mycket Motiverad Göteborgare

RykteT
2013-03-08, 17:54
Hur mycket som helst.

Past0rn
2013-03-08, 17:59
All näring tas väl upp av kroppen oavsett om det är protein, fett eller kolhydrater.

RobinEH
2013-03-08, 17:59
Hur mycket som helst.

Är du riktigt säker?

RykteT
2013-03-08, 18:01
Är du riktigt säker?
Alltså det är ju rent teoretiskt. Det jag menar är att du inte behöver äta protein var 3e timma för att hela tiden ha aminosyror i blodet utan det tar helt enkelt längre tid att bryta peptidbindningarna om du har mer protein i magen. Logiskt.

RobinEH
2013-03-08, 18:03
Alltså det är ju rent teoretiskt. Det jag menar är att du inte behöver äta protein var 3e timma för att hela tiden ha aminosyror i blodet utan det tar helt enkelt längre tid att bryta peptidbindningarna om du har mer protein i magen. Logiskt.

Absolut. Ville bara att det skulle komma fram att det faktiskt finns ett tak. Tillslut lär man börja skita ut oabsorberad näring i större mängd.

RykteT
2013-03-08, 18:08
Absolut. Ville bara att det skulle komma fram att det faktiskt finns ett tak. Tillslut lär man börja skita ut oabsorberad näring i större mängd.
Det eller en död lever.

100KG
2013-03-08, 18:11
Hur mycket som helst.

Och vad för fakta/bevis grundar du detta uttalande på?

King Grub
2013-03-08, 18:11
The rate of amino acid absorption from protein is quite slow (~ 5 to 8 g/h, from Table 2) when compared to that of other macronutrients, with fatty acids at
~ 0.175 g ∙ kg-1∙ h-1(~ 14 g/h) (55) and glucose 60 to 100 g/h (0.8 to 1.2 g carbohydrate ∙ kg-1∙ h-1) for an 80 kg individual (56). From our earlier calculations
elucidating the maximal amounts of protein intake from MRUS, an 80 kg subject could theoretically tolerate up to 301 to 365 g of protein per day, but this would
require an absorption rate of 12.5 to 15 g/h, an unlikely level

Amino acid catabolism must occur in a way that does not elevate blood ammonia (26). Catabolism of amino acids occurs in the liver, which contains the urea cycle
(26), however the rate of conversion of amino acid derived ammonia to urea is limited. Rudman et al. (27) found that the maximal rate of urea excretion (MRUE)
in healthy individuals was 55 mg urea N ∙ h-1∙ kg-0.75, which is reached at an intake level of 0.53 g protein N/kg-0.75 At higher protein intakes there is no further increase
in urea excretion rate, but a prolongation of the duration of MRUE, often in excess of 24 h (27).

In a further investigation of the fate of protein nitrogen, Rudman et al. (27) were able to quantify the temporary accumulation of urea in body water during
MRUE and the amount hydrolyzed in the gastrointestinal tract. Subsequently an algorithm was developed to estimate the capacity of the liver to deaminate amino
acids and produce urea, termed the maximal rate of urea synthesis (MRUS). In a study on 10 healthy subjects, the MRUS averaged 65 mg urea N ∙ h-1∙ kg-0.75 (with
a range of 55 to 76). Thus the level of dietary protein that can be deaminated and processed through to urea by the liver in a 24-h period is dependent on body weight
and individual variation in efficiency of the process, as indicated in Table 1. An 80 kg individual, for instance, could deaminate up to 301 g protein per day, but
may be limited to 221 g protein per day, given the range in MRUS determined by Rudman et al. (27). However, the safe intake level of protein consumption may
even be slightly higher than these figures, as not all protein is deaminated and converted to urea.

http://home.exetel.com.au/surreality/health/A%20Review%20of%20Issues%20of%20Dietary%20Protein% 20Intake%20in%20Humans.pdf

RykteT
2013-03-08, 18:21
Det!

Jeml
2013-03-08, 18:23
någon som kan förklara kort på svenska för oss som inte fattar någonting av vad som stod i texten... :)

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

RobinEH
2013-03-08, 18:26
Nu när jag läste frågan ordentligt så blir den ju änna väldigt intressant. Hur mycket absorberas egentligen vid ett och samma tillfället? Finns la inga existerande siffror på detta eller?

Jeml
2013-03-08, 18:28
Nu när jag läste frågan ordentligt så blir den ju änna väldigt intressant. Hur mycket absorberas egentligen vid ett och samma tillfället? Finns la inga existerande siffror på detta eller?

nej jag tror inte det.

roddy sa dock i en intervju i förra numret av body att det FINNS studier på att kroppen bara kan ta upp 30g åt gången... han måste blandat ihop att det krävs 20-30g för att stimulera mps till max?

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

100KG
2013-03-08, 18:29
http://home.exetel.com.au/surreality/health/A%20Review%20of%20Issues%20of%20Dietary%20Protein% 20Intake%20in%20Humans.pdf

Tack så mycket, det var ett fint svar.


Det!

Du hade fel enligt länken som King Grub postade. Du sa "Hur mycket som helst.". Men tack iallafall för att du tog dig tid att svara.

RobinEH
2013-03-08, 18:31
Tack så mycket, det var ett fint svar.




Du hade fel enligt länken som King Grub postade. Du sa "Hur mycket som helst.". Men tack iallafall för att du tog dig tid att svara.

Kanske är jag som läser dåligt. Men det står väl inte i länken vart taket för hur mycket protein som kan absorberas ligger?

tjing
2013-03-08, 18:35
Nästan allt tas ju upp men väldigt lite används till muskeluppbyggnad.

Majoriteten blir till glukos vid glukoneogenes.

100KG
2013-03-08, 18:39
Kanske är jag som läser dåligt. Men det står väl inte i länken vart taket för hur mycket protein som kan absorberas ligger?

From our earlier calculations
elucidating the maximal amounts of protein intake from MRUS, an 80 kg subject could theoretically tolerate up to 301 to 365 g of protein per day, but this would
require an absorption rate of 12.5 to 15 g/h, an unlikely level

An 80 kg individual, for instance, could deaminate up to 301 g protein per day, but
may be limited to 221 g protein per day, given the range in MRUS determined by Rudman et al. (27). However, the safe intake level of protein consumption may
even be slightly higher than these figures, as not all protein is deaminated and converted to urea.


Det här tolkade jag som att det finns ett tak. Dom specificerade inte exakt hur mycket protein man kan äta på en och samma gång.

100KG
2013-03-08, 18:42
Nästan allt tas ju upp men väldigt lite används till muskeluppbyggnad.

Majoriteten blir till glukos vid glukoneogenes.



Vad bidrar glukoset med i kroppen och träningen?

RobinEH
2013-03-08, 18:44
From our earlier calculations
elucidating the maximal amounts of protein intake from MRUS, an 80 kg subject could theoretically tolerate up to 301 to 365 g of protein per day, but this would
require an absorption rate of 12.5 to 15 g/h, an unlikely level

An 80 kg individual, for instance, could deaminate up to 301 g protein per day, but
may be limited to 221 g protein per day, given the range in MRUS determined by Rudman et al. (27). However, the safe intake level of protein consumption may
even be slightly higher than these figures, as not all protein is deaminated and converted to urea.


Det här tolkade jag som att det finns ett tak. Dom specificerade inte exakt hur mycket protein man kan äta på en och samma gång.

De skriver att halten inte är sannolik. Alltså vet de inte.

Vad bidrar glukoset med i kroppen och träningen?

Glukos är socker. Vad du får från kolhydrater.

exevision
2013-03-08, 18:47
Lite tankar om det hela finns här:
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?p=2366651

200 gram per dygn verkar inte behöva överskridas.

tjing
2013-03-08, 18:47
Vad bidrar glukoset med i kroppen och träningen?

Det som glukos bidrar till. Energibehov, lagras in som glykogen osv.

Sverker
2013-03-08, 18:47
Glukosen som bildas från de glukogena aminosyrorna används precis som all annan glukos som kommer med kosten. Lite blir leverglykogen, lite förbränns, lite skickas ut i blodet till hjärnan, lite tar musklerna och lite kan bli till fett i levern.
Proteinet ger både insulin- och glukagonfrisättning vilket gör att glukosens öde blir lite svår att förutse.




Jag antar att tarmrörelserna sänks allt mer protein man äter. Kroppen har ingen nytta med att skicka ned protein till tjocktarmens bakterier. Det blir svårt att fylla på magen med mer mat och gaserna bubblar i andra ändan:(.

watertouch
2013-03-08, 19:01
Hjärnan drar väll en 20% av energin i form av glukos för en "normalkostig" människa...

RykteT
2013-03-08, 19:05
Du hade fel enligt länken som King Grub postade. Du sa "Hur mycket som helst.". Men tack iallafall för att du tog dig tid att svara.
Var vänlig läs detta igen:
Alltså det är ju rent teoretiskt. Det jag menar är att du inte behöver äta protein var 3e timma för att hela tiden ha aminosyror i blodet utan det tar helt enkelt längre tid att bryta peptidbindningarna om du har mer protein i magen. Logiskt.
Jag menade helt enkelt inte att du kan ta upp 1000 g protein per gång utan att du kan käka 1000 g protein och ha aminosyror i blodet...

King Grub
2013-03-08, 19:06
De skriver att halten inte är sannolik. Alltså vet de inte.

Absolut, men att det där osannolika är att så mycket som 12-15 gram per timme kan tas upp. Siffrorna man sett är mycket lägre.

Absorption rates of amino acids from the gut can vary from 1.4 g/h for raw egg white to 8 to 10 g/h for whey protein isolate.

protein absorption of real foods is approximately 1 to 4 g/h

Sedan kan man kanske få större upptag per tidsenhet genom att dosera högre än man gjort i studierna, men "hur mycket som helst" stämmer i alla fall inte.

RykteT
2013-03-08, 19:10
Nej, och det är vi alla överens om.

100KG
2013-03-08, 19:12
Dåså.

King Grub
2013-03-08, 19:14
Kan tillägga att inom normalt ätande - inga extremexempel alltså - verkar det inte finnas någon övre gräns för anabolt gensvar på proteinmängden. Även om kanske 30 gram protein vid ett mål stimulerar muskelbyggnaden maximalt, kommer större proteinintag i stället att minska proteinnedbrytningen under längre tid, just större intag desto längre tid.

exevision
2013-03-08, 20:00
Det talar ju för att man kan strunta i att äta långsamt protein just före sängen och ist äta proteinet under dagen.

watertouch
2013-03-08, 20:25
Det talar ju för att man kan strunta i att äta långsamt protein just före sängen och ist äta proteinet under dagen.y

Fast du får ju i dig Tryptofan som blir till Serotonin som gör dig lite slö osv... Så protein innan sängen är nog inte helt fel...

Anders The Peak
2013-03-08, 20:28
Om man äter 200 gr protein per dag så kissar man ut ca 30 gr kväve per dag vilket motsvarar ca 186 gr protein. Därav kan man tänka sig att ca 14 gr protein används för underhåll av kroppen. Nu när man pratar protein så måste man komma ihåg att kroppen bara kan hantera det protein som man äter genom att väva in det i muskelvävnaden. Omättningen av muskelprotein beror helt på mängden protein man äter. Om man äter 400 gr så blir det 65 gr kväve dvs 386 gr protein som kroppen måste kissa ut. Det här innebär en kraftig belastning på lever och njurar som antagligen förkortar livet väsentligt om det får fortgå under lång tid.

arthax
2013-03-08, 20:49
Mot bakgrund av det här .. hur är mest fördelaktigt att äta (vi talar om protein). Är 2xKv för mycket då?

exevision
2013-03-08, 20:50
y

Fast du får ju i dig Tryptofan som blir till Serotonin som gör dig lite slö osv... Så protein innan sängen är nog inte helt fel...

Om upptaget av protein är så pass långsamt så borde det ju finnas tryptofan i blodet redan.

watertouch
2013-03-08, 21:27
Om upptaget av protein är så pass långsamt så borde det ju finnas tryptofan i blodet redan.

Aa jo det resonemanget kan jag ju hålla med om...

Anders The Peak
2013-03-08, 21:31
Mot bakgrund av det här .. hur är mest fördelaktigt att äta (vi talar om protein). Är 2xKv för mycket då?

2xKv är antagligen en bra tumregel...

exevision
2013-03-08, 21:32
Om man äter 200 gr protein per dag så kissar man ut ca 30 gr kväve per dag vilket motsvarar ca 186 gr protein. Därav kan man tänka sig att ca 14 gr protein används för underhåll av kroppen. Nu när man pratar protein så måste man komma ihåg att kroppen bara kan hantera det protein som man äter genom att väva in det i muskelvävnaden. Omättningen av muskelprotein beror helt på mängden protein man äter. Om man äter 400 gr så blir det 65 gr kväve dvs 386 gr protein som kroppen måste kissa ut. Det här innebär en kraftig belastning på lever och njurar som antagligen förkortar livet väsentligt om det får fortgå under lång tid.

Anser du att runt 250gram är okej och safe? Ger aminosyror samma belastning som intakt protein?

tjing
2013-03-08, 21:59
Det talar ju för att man kan strunta i att äta långsamt protein just före sängen och ist äta proteinet under dagen.

Absolut.

Kvarg innan läggdags är förmodligen rätt onödigt för någon som redan äter en högproteinkost.

Anders The Peak
2013-03-08, 22:02
Det är effektivare att öka kolhydratintaget. Det förbättrar proteinbalansen och förutsättningarna att bygga muskler.

tjing
2013-03-08, 22:03
y

Fast du får ju i dig Tryptofan som blir till Serotonin som gör dig lite slö osv... Så protein innan sängen är nog inte helt fel...

Tryptofanupptaget beror på hur stor insulinutsöndringen i en måltid är och i praktiken behövs en relativ mängd kolhydrater i förhållande till protein (enligt studier). Vad som sker vid en insulintopp är att övriga aminosyror tas upp av muskulatur och tryptofan blir kvar själv i blodet och tas utan konkurrens upp över blod-hjärnbarriären. En måltid bestående av endast protein höjer i slutändan i regel tyrosin-upptag till hjärnan och leder till katekolaminsyntes i neuroner.

Undantag finns och det är just mjölkprotein som innehåller en hög andel tryptofan, som t ex alfa-laktalbumin. Som återfinns i t ex vassle.

Whey protein rich in alpha-lactalbumin increases the ratio of plasma tryptophan to the sum of the other large neutral amino acids and improves cognitive performance in stress-vulnerable subjects.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12036812

Skrev ett långt inlägg på området:

http://traningochnutrition.wordpress.com/2013/01/16/vad-hander-i-hjarnan-nar-vi-ater-effekt-pa-neurotransmittorer/

exevision
2013-03-08, 22:14
Det är effektivare att öka kolhydratintaget. Det förbättrar proteinbalansen och förutsättningarna att bygga muskler.

Men hur ställer du dig till om runt 250 gram protein är okej och safe?

Anders The Peak
2013-03-08, 22:22
Men hur ställer du dig till om runt 250 gram protein är okej och safe?

Det beror på hur stor du är.

exevision
2013-03-08, 22:26
Det beror på hur stor du är.

Blir lite över 3gram per kg kroppsvikt (deffad). Och det är inte alltid det äts så mycket.
Och varför skulle njurar och lever på en överviktig kunna hantera mer protein än någon annan?

Bikken
2013-03-08, 22:28
Kroppen kan ta upp ca 20gram fria aminosyror under ett tillfälle!
Jag käkar 12ggr varje dag med 30g protein vid varje tillfälle

Fuark
2013-03-08, 22:33
Det mest intressanta är ju hur stor skada levern tar av stora mängder protein. Lär säkert finns någonting om det, jag drar en sökning. Nu blev det här inlägget relativt onödigt och intetsägande. Som att jag tänker högt, men nu har jag redan skrivit för mycket för att backa ur.

krubkungen
2013-03-08, 22:34
Kroppen kan ta upp ca 20gram fria aminosyror under ett tillfälle!
Jag käkar 12ggr varje dag med 30g protein vid varje tillfälle

Eeh nej? 30g protein stimulerar muskelproteinsyntesen maximailt. Men du kan lika gärna dra i dig 120g protein i en måltid, kroppen kommer ta upp allt det.

Anders The Peak
2013-03-08, 22:43
99

RykteT
2013-03-08, 22:45
Det är effektivare att öka kolhydratintaget. Det förbättrar proteinbalansen och förutsättningarna att bygga muskler.
Bygger man mer muskler genom att äta mer kolhydrater?
För att ta mig som exempel: Käkar drygt 350 g kolhydrater om dagen och 240 g protein. Om jag sänker proteinet till 170-200 och lägger de på kolhydrater istället hade jag tjänat på det i muskelbygget?

exevision
2013-03-08, 22:51
Länk (http://www.ausport.gov.au/__data/assets/pdf_file/0010/146539/16Complete.pdf)

Vad gav det för svar?

Anders The Peak
2013-03-08, 22:54
Bygger man mer muskler genom att äta mer kolhydrater?
För att ta mig som exempel: Käkar drygt 350 g kolhydrater om dagen och 240 g protein. Om jag sänker proteinet till 170-200 och lägger de på kolhydrater istället hade jag tjänat på det i muskelbygget?

När man vill öka muskelmassa brukar man prata om 7-10 gr/kg kolhydrater för att maximera tillväxten och runt 1.2-1.7gr/kg potein.

RykteT
2013-03-08, 22:55
När man vill öka muskelmassa brukar man prata om 7-10 gr/kg kolhydrater för att maximera tillväxten och runt 1.2-.1.7gr/kg potein.
Tackar! Då har jag lite att ändra på i min kost framöver!

RykteT
2013-03-08, 22:59
När man vill öka muskelmassa brukar man prata om 7-10 gr/kg kolhydrater för att maximera tillväxten och runt 1.2-1.7gr/kg potein.
Den siffran som du skrev på proteinintaget, är det fullvärdiga proteinkällor man räknar då eller alla proteinkällor (även från stärkelserika livsmedel och liknande)?

StarkaUlf
2013-03-08, 23:00
Den siffran som du skrev på proteinintaget, är det fullvärdiga proteinkällor man räknar då eller alla proteinkällor (även från stärkelserika livsmedel och liknande)?

Alla proteinkällor.

Och ja, du bör verkligen ändra på kosten.

RykteT
2013-03-08, 23:01
Alla proteinkällor.

Och ja, du bör verkligen ändra på kosten.
Tackar!
Och det skall ändras redan från imorgon.

StarkaUlf
2013-03-08, 23:10
Tackar!
Och det skall ändras redan från imorgon.

:thumbup: Tror du kommer prestera betydligt bättre också!

mattilainen
2013-03-08, 23:11
Kroppen kan ta upp ca 20gram fria aminosyror under ett tillfälle!
Jag käkar 12ggr varje dag med 30g protein vid varje tillfälle

Du trollar va?

Jeml
2013-03-08, 23:16
När man vill öka muskelmassa brukar man prata om 7-10 gr/kg kolhydrater för att maximera tillväxten och runt 1.2-1.7gr/kg potein.


va jag har aldrig sett någon så låg rekommendation för protein. vart brukar man prata om det? är det inte runt 2g/kg kv som gäller?

ligger också runt 200-250g protein, 60-80g fett och resten carbs när jag ligger på 3500kcal och 75-80kg kv.



Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

Sundqvist
2013-03-08, 23:17
Kroppen kan ta upp ca 20gram fria aminosyror under ett tillfälle!
Jag käkar 12ggr varje dag med 30g protein vid varje tillfälle

Signatur material! (Y)

Jeml
2013-03-08, 23:18
va jag har aldrig sett någon så låg rekommendation för protein. vart brukar man prata om det? är det inte runt 2g/kg kv som gäller?

ligger också runt 200-250g protein, 60-80g fett och resten carbs när jag ligger på 3500kcal och 75-80kg kv.

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2



Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

StarkaUlf
2013-03-08, 23:21
va jag har aldrig sett någon så låg rekommendation för protein. vart brukar man prata om det? är det inte runt 2g/kg kv som gäller?

ligger också runt 200-250g protein, 60-80g fett och resten carbs när jag ligger på 3500kcal och 75-80kg kv.



Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

Finns ingen studie som visar att 2g/kv är mer fördelaktigt under uppbyggnad iallafall.

Jeml
2013-03-08, 23:24
Finns ingen studie som visar att 2g/kv är mer fördelaktigt under uppbyggnad iallafall.

okej så jag bör alltså ändra på detta för bättre resultat?

jag äter 5-6ggr om dagen och fått tanken att varje gång jag äter få i mig runt 30g protein för att maximera mps varje gång. är det också onödigt??

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

tjing
2013-03-08, 23:24
...därmed inte sagt att det inte skulle vara mer optimalt med mer protein, om plånboken tillåter.

Som King Grub redan skrivit minskar mer protein muskelnedbrytningen. Vilket ger en större nettoanabolism. Var den praktiskt relevanta gränsen går finns inga bra svar på, men jag vet att Lyle McDonald t ex nämner kring 3 g protein / kg kroppsvikt (under uppbyggnad) som en tänkbar "optimal" siffra i sin bok "The protein book". Det vet han givetvis inte men det är en kvalificerad gissning så god som någon.

För övrigt är det i praktiken rätt svårt att få i sig 7-10 g kolhydrater / kg kroppsvikt (som jag själv ofta siktar på) och hålla proteinet under 2 g / kg kroppsvikt. Pasta t ex innehåller 13 g protein / 100 g.

Jeml
2013-03-08, 23:27
jag äter 5-6ggr om dagen och fått tanken att varje gång jag äter få i mig runt 30g protein för att maximera mps varje gång. är det också onödigt??

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

bump


Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

StarkaUlf
2013-03-08, 23:28
För övrigt är det i praktiken rätt svårt att få i sig 7-10 g kolhydrater / kg kroppsvikt (som jag själv ofta siktar på) och hålla proteinet under 2 g / kg kroppsvikt. Pasta t ex innehåller 13 g protein / 100 g.

+1 på det här. Hade faktiskt tänkt skriva detsamma.

okej så jag bör alltså ändra på detta för bättre resultat?


Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

Omöjligt att säga om du kommer få bättre resultat om du ändrar.

tjing
2013-03-08, 23:29
Jeml: Nej, kanske (förmodligen) är det mest optimala att optimera både MPS och MPB.

D v s att både stimulera muskelproteinsyntesen fler gånger men också att äta mer protein åt gången och skilja måltiderna med kanske 3-5 timmar åt för att låta nivåerna av aminosyror gå ner i blodet igen.

Jeml
2013-03-08, 23:32
Jeml: Nej, kanske (förmodligen) är det mest optimala att optimera både MPS och MPB.

D v s att både stimulera muskelproteinsyntesen fler gånger men också att äta mer protein åt gången och skilja måltiderna med kanske 3-5 timmar åt för att låta nivåerna av aminosyror gå ner i blodet igen.

okej då fortsätter jag så, äter ungefär var 3e timma. ~30g p /mål förutom vid 2mål när jag äter lagad mat då är det väldigt svårt att äta så lite protein som sagt :p

det är väl inte så bra att t.ex. bara äta ris en måltid eftersom proteinet därifrån inte är fullvärdigt (?)

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

tjing
2013-03-08, 23:34
Stämmer bra.

Jeml
2013-03-08, 23:34
btw är det runt 20g protein eller 30g protein som krävs för att stimulera MPS max?

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

RobinEH
2013-03-08, 23:35
...För övrigt är det i praktiken rätt svårt att få i sig 7-10 g kolhydrater / kg kroppsvikt (som jag själv ofta siktar på) och hålla proteinet under 2 g / kg kroppsvikt. Pasta t ex innehåller 13 g protein / 100 g.

Helt riktigt.
När jag körde LCHF så låg jag på knappt 1g protein/kg kroppsvikt. Nu är det svårt att inte komma upp i 2g protein/kg kroppsvikt, kolhydraterna e fortfarande relativt låga dock.

StarkaUlf
2013-03-08, 23:35
btw är det runt 20g protein eller 30g protein som krävs för att stimulera MPS max?

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

20g protein.

Skulle gissa att folk förväxlar det eftersom man oftast skriver ~30g vassle (som är 20-23g protein beroende på tillverkare)

tjing
2013-03-08, 23:35
20 g fullvärdigt protein efter träning.

Annars kan man räkna på leucin om man orkar (det gör man inte) så jag hade siktat på i alla fall 30 g fullvärdigt protein i övrigt och kanske ännu hellre uppåt 40 g åt gången.

Jeml
2013-03-08, 23:35
Stämmer bra.

om vi säger att man käkar 100g havregryn, hur många gram fullvärdigt protein krävs då för att göra allt fullvärdigt den måltiden? eller hur det nu funkar? är inte så haj på detta.

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

Bikken
2013-03-08, 23:37
Du trollar va?


På sätt o vis ;)

Jeml
2013-03-08, 23:37
20g protein.

Skulle gissa att folk förväxlar det eftersom man oftast skriver ~30g vassle (som är 20-23g protein beroende på tillverkare)







20 g fullvärdigt protein efter träning.

Annars kan man räkna på leucin om man orkar (det gör man inte) så jag hade siktat på i alla fall 30 g fullvärdigt protein i övrigt och kanske ännu hellre uppåt 40 g åt gången.


okej tack :)


Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

StarkaUlf
2013-03-08, 23:38
om vi säger att man käkar 100g havregryn, hur många gram fullvärdigt protein krävs då för att göra allt fullvärdigt den måltiden? eller hur det nu funkar? är inte så haj på detta.

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

Du behöver inte komplettera det med ett fullvärdigt protein. Du måste komplettera med ett livsmedel som innehåller en hög mängd av den/de aminosyror som havregryn är låg på (I detta fallet lysin). Sen vilken mängd har jag ingen aning faktiskt.

Edit; Men det är självklart lättast att uppnå med att t.ex tillföra ett fullvärdigt protein (Mjölkprodukter är rika på lysin)

Ett exempel annars är t.ex Ris + bönor/linser. Tillsammans blir dom fullvärdiga, men ingen av dom är det var för sig.

Fuark
2013-03-08, 23:38
om vi säger att man käkar 100g havregryn, hur många gram fullvärdigt protein krävs då för att göra allt fullvärdigt den måltiden? eller hur det nu funkar? är inte så haj på detta.

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

en liten mängd mjölk. så är proteinet fullvärdigt

Jeml
2013-03-08, 23:39
Du behöver inte komplettera det med ett fullvärdigt protein. Du måste komplettera med ett livsmedel som innehåller en hög mängd av den aminosyran som havregryn är låg på.

okej, vilka mångder ägg/mjölk krävs för 100g gryn då?

vilken mängd kyckling krävs för 100g ris?
:)

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

tjing
2013-03-08, 23:40
om vi säger att man käkar 100g havregryn, hur många gram fullvärdigt protein krävs då för att göra allt fullvärdigt den måltiden? eller hur det nu funkar? är inte så haj på detta.

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

Mjölk kompletterar havregryn bra.

I övrigt har jag ingen exakt koll på exakt vilka aminosyror som saknas i vilken mängd. King Grub eller Sverker t ex lär kunna ge ett bättre svar.

RykteT
2013-03-08, 23:41
Har vi kommit fram till något angående hur mycket protein man ska inta? :smash:
Runt 3 g/kgkv = för mycket; runt 2 g/kgkv är för lite? Om jag lägger mig mellan 180-210 är det alltså bra (2.5-3.0 g/kgkv)?

Jeml
2013-03-08, 23:44
Du behöver inte komplettera det med ett fullvärdigt protein. Du måste komplettera med ett livsmedel som innehåller en hög mängd av den/de aminosyror som havregryn är låg på (I detta fallet lysin). Sen vilken mängd har jag ingen aning faktiskt.

Edit; Men det är självklart lättast att uppnå med att t.ex tillföra ett fullvärdigt protein (Mjölkprodukter är rika på lysin)

Ett exempel annars är t.ex Ris + bönor/linser. Tillsammans blir dom fullvärdiga, men ingen av dom är det var för sig.



en liten mängd mjölk. så är proteinet fullvärdigt







Mjölk kompletterar havregryn bra.

I övrigt har jag ingen exakt koll på exakt vilka aminosyror som saknas i vilken mängd. King Grub eller Sverker t ex lär kunna ge ett bättre svar.



Tack så mkt för svaren!

en fråga till vad händer om man inte skulle komplettera proteinet? kan man inte räkna med det proteinet då?





Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

tjing
2013-03-08, 23:44
Ja, det är bra.

Mer protein skadar i alla fall inte (så vitt vi tror oss veta) om plånboken tillåter.

tjing
2013-03-08, 23:45
Jeml: Jo du kan räkna med det i dagens totala proteinintag, men du kommer inte att stimulera MPS eller minska MPB optimalt/alls med icke-fullvärdigt protein i just det intaget.

Men det handlar ju som sagt också om dagens totala intag.

StarkaUlf
2013-03-08, 23:47
Jag tror dock man börjar nojja alltför mycket om man ska gå och tänka på att försöka få varje måltid optimal. Äter man bara en varierad kost så blir det totala intaget bra och kompletterar varandra.
Bara vad jag tycker :)

Jeml
2013-03-08, 23:48
Jeml: Jo du kan räkna med det i dagens totala proteinintag, men du kommer inte att stimulera MPS eller minska MPB optimalt/alls med icke-fullvärdigt protein i just det intaget.

Men det handlar ju som sagt också om dagens totala intag.

okej tack, det funkar väl att komplettera med 10g eaa/bcaa också?

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

tjing
2013-03-08, 23:52
Jupp.

Jeml
2013-03-08, 23:56
Jupp.

bra då nu vet jag lite mer, tack :)

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

Carnes
2013-03-09, 00:20
Det är effektivare att öka kolhydratintaget. Det förbättrar proteinbalansen och förutsättningarna att bygga muskler.

När man vill öka muskelmassa brukar man prata om 7-10 gr/kg kolhydrater för att maximera tillväxten och runt 1.2-1.7gr/kg potein.

Det här var helt nytt för mig, intressant. Har du någon källa? Skulle vara otroooooooooooooligt skönt att slippa noja över den här jävla 2g/kg regeln. Skulle mer än gärna investera mer pengar i pasta än kyckling ärligt talat.

tjing
2013-03-09, 00:21
Det är siffror som nämns i typ varenda review som finns över proteinintag och styrketräning.

2 g / kg kroppsvikt är bara en lätt och "säker" siffra att sikta på för praktiska ändamål. Man behöver inte särskilt mycket protein för att bygga muskler, men mer kanske är optimalt om vi ser till endast netto muskeltillväxt.

Carnes
2013-03-09, 00:33
Det är siffror som nämns i typ varenda review som finns över proteinintag och styrketräning.

2 g / kg kroppsvikt är bara en lätt och "säker" siffra att sikta på för praktiska ändamål. Man behöver inte särskilt mycket protein för att bygga muskler, men mer kanske är optimalt om vi ser till endast netto muskeltillväxt.

http://forums.unfiction.com/forums/viewtopic.php?mode=attach&id=26030

Maken till okunskap man besitter, ska sänka mitt proteinintag och öka kolisarna, fuuuark come at me pasta.

watertouch
2013-03-09, 00:42
Tryptofanupptaget beror på hur stor insulinutsöndringen i en måltid är och i praktiken behövs en relativ mängd kolhydrater i förhållande till protein (enligt studier). Vad som sker vid en insulintopp är att övriga aminosyror tas upp av muskulatur och tryptofan blir kvar själv i blodet och tas utan konkurrens upp över blod-hjärnbarriären. En måltid bestående av endast protein höjer i slutändan i regel tyrosin-upptag till hjärnan och leder till katekolaminsyntes i neuroner.

Undantag finns och det är just mjölkprotein som innehåller en hög andel tryptofan, som t ex alfa-laktalbumin. Som återfinns i t ex vassle.

Whey protein rich in alpha-lactalbumin increases the ratio of plasma tryptophan to the sum of the other large neutral amino acids and improves cognitive performance in stress-vulnerable subjects.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12036812
,
Skrev ett långt inlägg på området:

http://traningochnutrition.wordpress.com/2013/01/16/vad-hander-i-hjarnan-nar-vi-ater-effekt-pa-neurotransmittorer/


Du det där var faktislt jävligt interssant speciellt då jag äter en MAO-hämmare (parnate). Speciellt den med kolhydratater/insulin..Serotonergtsyndrom verkar va mindra kul att drabbas av...;)

Sverker
2013-03-09, 07:16
Mjölk kompletterar havregryn bra.

I övrigt har jag ingen exakt koll på exakt vilka aminosyror som saknas i vilken mängd. King Grub eller Sverker t ex lär kunna ge ett bättre svar.

Mellan tummen och pekfingret behöver vi ca 1 gram mjölkprotein för att komplettera 2 gram havreprotein. Med avseende på lysin och svavelaminosyrorna. Alltså 2 dl mjölk till 100 gram havregryn.


Någon får gärna justera mina siffror.

Jeml
2013-03-09, 07:19
Mellan tummen och pekfingret behöver vi ca 1 gram mjölkprotein för att komplettera 2 gram havreprotein. Med avseende på lysin och svavelaminosyrorna. Alltså 2 dl mjölk till 100 gram havregryn.


Någon får gärna justera mina siffror.

kompletteras det med ägg också?

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

Sverker
2013-03-09, 07:21
För övrigt är det i praktiken rätt svårt att få i sig 7-10 g kolhydrater / kg kroppsvikt (som jag själv ofta siktar på) och hålla proteinet under 2 g / kg kroppsvikt. Pasta t ex innehåller 13 g protein / 100 g.

Här kommer ris in. Sammansättningen av aminosyror i ris är mycket bättre än i vete, som har ett stort underskott av lysin.
Med ris får vi mer kolhydrater och mindre protein men av bättre sammansättning och lättar att komplettera med t e x linser och bönor.
I andra vågskålen ligger att många rissorter har i undersökningar innehållit mögelgiftet aflatoxin, vilket kanske gör att man inte enbart ska äta ris:(
http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/bakterier_virus_mogel/2008_2_Livsmedelsverket_Mogel_mykotoxiner_ris.pdf


Majs innehåller ännu mindre protein för högenergiförbrukare men majs är också uselt på tryptofan (för dem som intresserar sig för serotonin ).

begt
2013-03-09, 07:53
kompletteras det med ägg också?

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

Ägg är också ett fullvärdigt protein.

Jeml
2013-03-09, 07:54
Ägg är också ett fullvärdigt protein.

ja hur mkt ägg behövs för att komplettera 100g havregryn?

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

King Grub
2013-03-09, 08:08
Du behöver inte komplettera upp vegetabiliska proteiner om du inte bara äter vegetabiliska proteiner.

begt
2013-03-09, 08:11
ja hur mkt ägg behövs för att komplettera 100g havregryn?

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

http://www.proteinkvalitet.se/

Ägg har alltså ett lite lägre överskott på lysin än mjölk, så lite mer äggprotein krävs för att komplettera upp havregryn.

Men i praktiken är det inget man behöver bry sig om ifall man äter t.ex. 1 ägg och sen havregryn till, oavsett mängd. Det blir bra hur man än gör; allt protein behöver inte kompletteras upp och alla mål behöver inte bestå av fullvärdigt protein.

RykteT
2013-03-09, 09:42
Runt 3 g/kgkv = för mycket; runt 2 g/kgkv är för lite? Om jag lägger mig mellan 150-210 är det alltså bra (2.0-3.0 g/kgkv)?
Bump

exevision
2013-03-09, 10:38
Absolut.

Kvarg innan läggdags är förmodligen rätt onödigt för någon som redan äter en högproteinkost.

Och räknas 2gr/kg kroppsvikt som högproteinkost i detta sammanhang?

För övrigt är det i praktiken rätt svårt att få i sig 7-10 g kolhydrater / kg kroppsvikt (som jag själv ofta siktar på) och hålla proteinet under 2 g / kg kroppsvikt. Pasta t ex innehåller 13 g protein / 100 g.

Om man äter 400 gr så blir det 65 gr kväve dvs 386 gr protein som kroppen måste kissa ut. Det här innebär en kraftig belastning på lever och njurar som antagligen förkortar livet väsentligt om det får fortgå under lång tid.

Finns det något belägg till att det skulle kunna förkorta livet att ligga högt på protein? Nu togs det upp en väldigt hög siffra här, men säg mer kolo normala siffror som 250 gram?
Jag upplever det svårt att hålla mig till 2gr/kg kroppsvikt och kommer rätt ofta men inte alltid upp i runt 250-260 gram vilket blir lite över 3gr/kg kroppsvikt för mig. Kanske helt onödigt, men är det skadligt? Har ju varit trådar tidigare om att kroppen vänjer sig och likande.

RykteT
2013-03-09, 10:42
Finns det något belägg till att det skulle kunna förkorta livet att ligga högt på protein? Nu togs det upp en väldigt hög siffra här, men säg mer kolo normala siffror som 250 gram?
Jag upplever det svårt att hålla mig till 2gr/kg kroppsvikt och kommer rätt ofta men inte alltid upp i runt 250-260 gram vilket blir lite över 3gr/kg kroppsvikt för mig. Kanske helt onödigt, men är det skadligt? Har ju varit trådar tidigare om att kroppen vänjer sig och likande.
+1
Tilläggsfråga på detta är också: Vad är mest fördelaktigt för att bygga muskler; 2 g/kg kroppsvikt eller 3 g/kg kroppsvikt?

begt
2013-03-09, 10:48
Det finns inga studier som säger att mer än 1,7 g/kg kv ger mer muskler. Men överlag så innebär mer protein mer muskler, så chansen finns att mer protein än så ger lite mer muskler.

2 g/kg kv är betydligt mer än vad som kan klassas som högproteindiet. Till och med 1,5 g/kg kv är dubbelt så mycket som rekommenderas för icke-tränande.

3 g/kg kv är väldigt onödigt av förståeliga skäl. Dessutom måste man äta mindre kolhydrater som i sin tur mest troligt försämrar prestationen något. Anders The Peak var inne på att riktigt höga nivåer (4 g/kg kv) sliter mycket på kroppen; särskilt njurar och lever.

Om man vill vara frisk och leva länge är troligen ett mycket högt proteinintag (säg 3 g/kg kv och uppåt livet ut) inte bra alls. Men även lägre nivåer är troligen inte optimalt alls.

RykteT
2013-03-09, 10:51
Begt: Tack!

tjing
2013-03-09, 10:54
Här kommer ris in. Sammansättningen av aminosyror i ris är mycket bättre än i vete, som har ett stort underskott av lysin.
Med ris får vi mer kolhydrater och mindre protein men av bättre sammansättning och lättar att komplettera med t e x linser och bönor.
I andra vågskålen ligger att många rissorter har i undersökningar innehållit mögelgiftet aflatoxin, vilket kanske gör att man inte enbart ska äta ris:(
http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/bakterier_virus_mogel/2008_2_Livsmedelsverket_Mogel_mykotoxiner_ris.pdf


Majs innehåller ännu mindre protein för högenergiförbrukare men majs är också uselt på tryptofan (för dem som intresserar sig för serotonin ).

Så sant, jag har varit inne på ris själv tidigare.

Och ja, aflatoxin är ett problem onekligen och en anledning till att jag slutade att äta ris i stora mängder.

Svårt ska det va. En annan vettig kolhydratskälla är ju potatis och den innehåller dessutom inte så mycket protein, men å andra sidan får man äta ohemula mängder för att få upp kalorierna.

tjing
2013-03-09, 11:00
Och räknas 2gr/kg kroppsvikt som högproteinkost i detta sammanhang?

Ja.


Finns det något belägg till att det skulle kunna förkorta livet att ligga högt på protein? Nu togs det upp en väldigt hög siffra här, men säg mer kolo normala siffror som 250 gram?


Indirekta om man är på det humöret och extrapolerar. Protein ökar oxidativ stress och metionin är den aminosyran i protein som förefaller huvudsakligen stå för ökningen av oxidativ stress av proteinintag t ex, och oxidativ stress är kopplat till mycken sjukdom och åldrande. Angående njurar finns inga som helst bevis för skadlighet hos en frisk person. Om något kan mer protein förbättra njurfunktion (till en gräns någonstans), eftersom att en högproteinkost tenderar att sänka blodtrycket.


Jag upplever det svårt att hålla mig till 2gr/kg kroppsvikt och kommer rätt ofta men inte alltid upp i runt 250-260 gram vilket blir lite över 3gr/kg kroppsvikt för mig. Kanske helt onödigt, men är det skadligt? Har ju varit trådar tidigare om att kroppen vänjer sig och likande.

Jag med och säkert många andra. Anledningen är som jag upplever det, delvis att kolhydratskällor som sagt innehåller en hel del protein när man räknar ihop det. 7-800 g pasta blir liksom 90+ gram protein per dag. Lägg till fullvärdigt protein på det i ett par måltider och du hamnar rätt högt.

begt
2013-03-09, 11:03
Ni får dricka mer juice och äta mer kräm :D

tjing
2013-03-09, 11:05
Förutom sockret så var den en .... bra idé.

Kläm gärna fram fler tankar på alternativa kolhydratskällor.

begt
2013-03-09, 11:08
Förutom sockret så var den en .... bra idé.

Kläm gärna fram fler tankar på alternativa kolhydratskällor.

För en hårt tränande individ så kan det inte ha någon direkt negativ betydelse om sockret äts efter träning.

tjing
2013-03-09, 11:09
Förresten var det inte meningen att låta dryg om jag gjorde det. Jag vill faktiskt ha bra förslag.

Kan det inte?

StarkaUlf
2013-03-09, 11:12
Förresten var det inte meningen att låta dryg om jag gjorde det. Jag vill faktiskt ha bra förslag.

Kan det inte?

Glukosbaserat godis :thumbup:, men noll mättnadskänsla tyvärr.
En del flingor.

begt
2013-03-09, 11:12
Om det går rejält till överdrivt ja, men ett par hundra gram socker efter ett rejält pass hjälper nog bara återhämtningen.

Glukosbaserat godis kan vara ett alternativ helt klart.

tjing
2013-03-09, 11:17
Glukosbaserat som i 75% glukos?

Visserligen. Typ marshmallows etc.

StarkaUlf
2013-03-09, 11:29
Glukosbaserat som i 75% glukos?

Visserligen. Typ marshmallows etc.

Om glukossirap/stärkelsesirap/majssirap står som första ingrediens, blir fördelningen minst 75% glukos/25 fruktos.

Bara kolla in "Godis istället för malto"-tråden. Där finns många förslag.

Carnes
2013-03-09, 15:58
Om jag äter ca 500 pasta, räcker 300g kyckling för att göra proteinet fullvärdigt?

tjing
2013-03-09, 17:45
Proteinet från pasta? Vad spelar det för roll? Du har ju redan fullvärdigt protein i måltiden.

tjing
2013-03-09, 17:46
Om glukossirap/stärkelsesirap/majssirap står som första ingrediens, blir fördelningen minst 75% glukos/25 fruktos.

Bara kolla in "Godis istället för malto"-tråden. Där finns många förslag.

Minst?

Jeml
2013-03-09, 17:52
Minst?

om det är mer glukossirap än socker i godiset så består kolhydrayerna av 75% glukos eller mer.

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

Carnes
2013-03-09, 18:38
Proteinet från pasta? Vad spelar det för roll? Du har ju redan fullvärdigt protein i måltiden.

500g pasta ger runt 60g protein, men det proteinet är ju inte fullvärdigt. Det var därför jag undrade om ca 300g kyckling kommer göra det fullvärdigt.

King Grub
2013-03-09, 18:46
Det spelar ingen roll. Man behöver inte komplettera upp icke fullvärdigt protein, om man inte baserar hela sitt proteinintag på icke fullvärdiga källor.

Alla siffror på proteinbehov är baserade på att man äter en blandkost där största delen av proteinet kommer från icke fullvärdiga källor. Skulle man bara äta fullvärdigt blir mängderna mycket mindre. Tar man en normalperson runt 70 kilo som exempel, bör 10-15% av dennes proteinintag komma från EAA. Vilket uppnås med vilken kost som helst. Samme person har ett normalt proteinbehov på runt 55-56 gram protein per dag, totalt och från alla källor inräknade. Den siffran och rekommendationen är baserad på en kost där majoriteten av proteinet kommer från vegetabiliska källor. Är det animaliskt protein det handlar om behöver han bara runt 45 gram protein totalt på dygn.

shikami
2013-03-09, 22:56
Äntligen kom det något som var RIKTIGT intressant att läsa :eek:

Märkt att det är flera av dom som är kunniga inom kost/träning som snackat om dra ner på protein intaget och öka kolhydrats mängden.

Ska seriöst dra ner på protein intaget, kommer vara lika lätt som ta bort socker från en sockerberoende, iallafall psykiskt med tanke på att det varit inpräntat från början att man ska maxa proteinet (typ)

Men då kom ju tanken att som till exempel tjing varit inne på att pasta har ju rätt högt proteinintag och potatis får man ju äta brutala mängder för att komma upp i kolhydrater.

Så jag söker även själv källor till kolhydrater med lite protein och mer kolhydrater.

Ang det med ris visste jag inte om, jag äter rätt mycket ris pgr av att det är billigt och gott.

Vad är det för mögel? samt vad kan det orsaka och vad anses som stora mängder ris i dom termerna att det kan bli skadligt?

shikami
2013-03-09, 23:18
Han ej ändra mitt förra inlägg


Ang ris så glömde jag bort det sverker skickade från SLV *facepalm*


Dock har jag en fråga, om man vill lära sig om vad ska äta till vad för att kompletera varandra etc

Som det där med 100 g havregryn behöver man 2 dl mjölk för att det skulle bli fullvärdigt?
Känner att jag skulle behöva bli bättre på det, inte för att jag egentligen tror att jag kommer ha användning av det så länge jag äter varierad kost men mest för att jag tycker det är kul och intressant.

Är kursmaterial en bra start? Tar gärna emot tips :)

StarkaUlf
2013-03-09, 23:20
Han ej ändra mitt förra inlägg


Ang ris så glömde jag bort det sverker skickade från SLV *facepalm*


Dock har jag en fråga, om man vill lära sig om vad ska äta till vad för att kompletera varandra etc

Som det där med 100 g havregryn behöver man 2 dl mjölk för att det skulle bli fullvärdigt?
Känner att jag skulle behöva bli bättre på det, inte för att jag egentligen tror att jag kommer ha användning av det så länge jag äter varierad kost men mest för att jag tycker det är kul och intressant.

Är kursmaterial en bra start? Tar gärna emot tips :)

www.proteinkvalitet.se
En bra enkel start iallafall.

shikami
2013-03-09, 23:56
www.proteinkvalitet.se
En bra enkel start iallafall.

Tack! Ska kolla in den där :)

billmaier
2013-03-10, 05:23
Det spelar ingen roll. Man behöver inte komplettera upp icke fullvärdigt protein, om man inte baserar hela sitt proteinintag på icke fullvärdiga källor.

Alla siffror på proteinbehov är baserade på att man äter en blandkost där största delen av proteinet kommer från icke fullvärdiga källor. Skulle man bara äta fullvärdigt blir mängderna mycket mindre. Tar man en normalperson runt 70 kilo som exempel, bör 10-15% av dennes proteinintag komma från EAA. Vilket uppnås med vilken kost som helst. Samme person har ett normalt proteinbehov på runt 55-56 gram protein per dag, totalt och från alla källor inräknade. Den siffran och rekommendationen är baserad på en kost där majoriteten av proteinet kommer från vegetabiliska källor. Är det animaliskt protein det handlar om behöver han bara runt 45 gram protein totalt på dygn.

Kanske det mest intressanta jag har läst på länge :)

Jaeg
2013-03-10, 20:17
Förutom sockret så var den en .... bra idé.

Kläm gärna fram fler tankar på alternativa kolhydratskällor.

Min "juicecentrifug" går hela dagarna, äpplen, morötter, broccoli och allt jag kommer över, kläm dit några bananer, rejäl portion med potatis, pasta, lite malto efter träning så går det att hålla proteinet nere.

Anders The Peak
2013-03-10, 20:41
Min "juicecentrifug" går hela dagarna, äpplen, morötter, broccoli och allt jag kommer över, kläm dit några bananer, rejäl portion med potatis, pasta, lite malto efter träning så går det att hålla proteinet nere.

Nu har extrapolerat lite för att få till en debatt och det har det varit. Men jag tror att man bör som styrketränande ligga kring 1.2-1.8 gr protein/kg för att kroppen ska kunna förnya muskelmassan och växa till sig. När det gäller kolhydraterna kan det vara svårt att få i sig tillräckligt om man försöker att klara intaget med hjälp av grönsaker. Det blir en knepig uppgift utan en extremt stor matsäck. Ris/potatis och pasta och druvsocker/maltodextrin krävs för att volymen på maten inte ska bli för stor.

WilliamPersson1
2013-03-10, 22:18
En fråga om maltodextrin.... Tar ni den enbart runt träning eller annars också? :)

Jag är inne på min andra deff vecka och jag klarar mig inte utan malto på mina hårda styrketräningspass... Har jag inte malto så blir jag snurrig när jag kör dom tunga seten. :(

RobinEH
2013-03-10, 22:39
Nu har extrapolerat lite för att få till en debatt och det har det varit. Men jag tror att man bör som styrketränande ligga kring 1.2-1.8 gr protein/kg för att kroppen ska kunna förnya muskelmassan och växa till sig. När det gäller kolhydraterna kan det vara svårt att få i sig tillräckligt om man försöker att klara intaget med hjälp av grönsaker. Det blir en knepig uppgift utan en extremt stor matsäck. Ris/potatis och pasta och druvsocker/maltodextrin krävs för att volymen på maten inte ska bli för stor.

För att inte tala om en ganska välfylld plånbok. Flera kilo grönsaker lär inte bli billigt.

begt
2013-03-11, 17:35
För att inte tala om en ganska välfylld plånbok. Flera kilo grönsaker lär inte bli billigt.

Vitkål kan man få för 3 kr/kg, samma med morötter om man har lite tur.

Jaeg
2013-03-11, 18:29
Nu har extrapolerat lite för att få till en debatt och det har det varit. Men jag tror att man bör som styrketränande ligga kring 1.2-1.8 gr protein/kg för att kroppen ska kunna förnya muskelmassan och växa till sig. När det gäller kolhydraterna kan det vara svårt att få i sig tillräckligt om man försöker att klara intaget med hjälp av grönsaker. Det blir en knepig uppgift utan en extremt stor matsäck. Ris/potatis och pasta och druvsocker/maltodextrin krävs för att volymen på maten inte ska bli för stor.

Därför det är perfekt att dricka dem till maten när magen redan är full av annat. Skulle utan tvekan kunna fylla hela mitt dagsbehov enbart av juice om jag ville. Så som komplement är en juicepress superb om man som jag vill hålla proteinet på en normal nivå.

Får utan tvekan i mig dryga 200g kolhydrater om dagen via pressen. En hel del må jag säga eller hur?

shikami
2013-03-11, 19:04
Därför det är perfekt att dricka dem till maten när magen redan är full av annat. Skulle utan tvekan kunna fylla hela mitt dagsbehov enbart av juice om jag ville. Så som komplement är en juicepress superb om man som jag vill hålla proteinet på en normal nivå.

Får utan tvekan i mig dryga 200g kolhydrater om dagen via pressen. En hel del må jag säga eller hur?

Problemet blir ju fruktosen i det fallet (när vi pratar mängder) :(
Samt personligen vill jag inte dricka mina kalorier och framför allt inte juice isåfall mjölk etc.

King Grub
2013-03-11, 19:09
Återgå till ämnet och ta sockret i någon annan tråd.

RobinEH
2013-03-11, 22:06
Vitkål kan man få för 3 kr/kg, samma med morötter om man har lite tur.

Det har du i och för sig rätt i. De enda grönsakerna jag har i huvudet är broccoli och blomkål.

Vad gäller absorptionstiden av protein (eller vilket näringsämne som helst), är digestionen medräknad då eller?

unit731
2013-03-11, 22:09
Om man äter 200 gr protein per dag så kissar man ut ca 30 gr kväve per dag vilket motsvarar ca 186 gr protein. Därav kan man tänka sig att ca 14 gr protein används för underhåll av kroppen. Nu när man pratar protein så måste man komma ihåg att kroppen bara kan hantera det protein som man äter genom att väva in det i muskelvävnaden. Omättningen av muskelprotein beror helt på mängden protein man äter. Om man äter 400 gr så blir det 65 gr kväve dvs 386 gr protein som kroppen måste kissa ut. Det här innebär en kraftig belastning på lever och njurar som antagligen förkortar livet väsentligt om det får fortgå under lång tid.

Om du pissar ut kvävet från aminosyrorna så pissar du knappast ut aminosyror, det säger väl sig självt? Antingen pissar du ut något annat utöver med kvävet, eller så tar kroppen upp det som blir kvar utöver kvävet. Förutsatt att det du säger stämmer, att man pissar ut kvävet alltså. Aminosyror som som förlorar sitt kväve är inte aminosyror, aminosyror som förlorar sitt kväve är något helt annat. Rimligtvis någon form av karboxylsyra. :d

Sverker
2013-03-12, 18:51
Rimligtvis någon form av karboxylsyra. :d

Alfa-ketosyra. Som i alfa-ketoglutarat.

John M
2013-03-12, 23:28
Läste i en undersökning här (http://weighttraining.about.com/od/nutritionforweights/qt/protein_howmuch.htm) att kroppen kan ta upp Casein isolate - 6.1 grams/hour och Whey isolate - 8-10 grams/hour.


Så det optimala att bara satsa på vassle- och kasein- drinkar och få i sig ca 200 gram/protein dygn?




Källorna är rätt gamla i och för sig:

Lambert CP, Frank LL, Evans WJ. Macronutrient considerations for the sport of bodybuilding. Sports Med. 2004;34(5):317-27. Review.
Bilsborough S, Mann N. A review of issues of dietary protein intake in humans. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Apr;16(2):129-52. Review.

Carnes
2013-03-13, 00:07
Det spelar ingen roll. Man behöver inte komplettera upp icke fullvärdigt protein, om man inte baserar hela sitt proteinintag på icke fullvärdiga källor.

Alla siffror på proteinbehov är baserade på att man äter en blandkost där största delen av proteinet kommer från icke fullvärdiga källor. Skulle man bara äta fullvärdigt blir mängderna mycket mindre. Tar man en normalperson runt 70 kilo som exempel, bör 10-15% av dennes proteinintag komma från EAA. Vilket uppnås med vilken kost som helst. Samme person har ett normalt proteinbehov på runt 55-56 gram protein per dag, totalt och från alla källor inräknade. Den siffran och rekommendationen är baserad på en kost där majoriteten av proteinet kommer från vegetabiliska källor. Är det animaliskt protein det handlar om behöver han bara runt 45 gram protein totalt på dygn.

Snacka om att spräcka bubblan jag satt i, tack! Så.. Jag som väger en ca 85kg kan nöja mig med ca 120-130g protein?

tjing
2013-03-13, 00:37
Ja, om du vill.

För övrigt är äggprotein långsammare än kasein, om man vill byta ut kvällskvargen mot något annat för en gångs skull och kanske sänka proteinintaget en aning på det viset.

3 ägg = 24 gram protein
1 burk Lidl vitt guld (500 gram) = 60 gram protein

Ägg tas upp med kring 3 gram protein/h vill jag minnas och således har man teoretiskt sett aminosyror i blodet kring 8 timmar efter äggen.

Kasein tas upp med kring 6 gram protein/h och således har man aminosyror i blodet kring 10 timmar efter kvargen.

Eller så skiter man i protein innan läggdags och lever och frodas ändå. Man behöver absolut inte ha aminosyror i blodet varenda timme av dygnet för att bygga muskler över tid.

Carnes
2013-03-13, 00:39
Du anar inte hur mycket mitt liv kommer att underlättas nu, tackar!

King Grub
2013-03-13, 08:10
Källorna är rätt gamla i och för sig

Nej, 2004 och 2006 är väldigt nytt i sammanhanget.

watertouch
2013-03-13, 09:40
Ja, om du vill.

För övrigt är äggprotein långsammare än kasein, om man vill byta ut kvällskvargen mot något annat för en gångs skull och kanske sänka proteinintaget en aning på det viset.

3 ägg = 24 gram protein
1 burk Lidl vitt guld (500 gram) = 60 gram protein

Ägg tas upp med kring 3 gram protein/h vill jag minnas och således har man teoretiskt sett aminosyror i blodet kring 8 timmar efter äggen.

Kasein tas upp med kring 6 gram protein/h och således har man aminosyror i blodet kring 10 timmar efter kvargen.

Eller så skiter man i protein innan läggdags och lever och frodas ändå. Man behöver absolut inte ha aminosyror i blodet varenda timme av dygnet för att bygga muskler över tid.

Så Keso då på morgonen som även har vassle, istället för äggröran? Fettet från äggen spelar det in nått på upptaget, såg att du nämde Lidl äggvita, där är det ju betydligt mindre fett.

z_bumbi
2013-03-13, 10:00
Inget protein är enbart snabbt eller enbart långsamt utan består av olika fraktioner och det är fördelningen mellan dessa som gör hur proteinet klassas. Oavsett vilken källa (jag har i alla fall inte hittat någon annan) man äter så får man en topp av aminosyror i blodet mellan 30-60 min och sedan sjunker det. Är toppen hög så är det ett snabbt protein och är den lägre så är det ett långsamt protein. Det går kanske att flytta toppen längre från intaget om man äter mer men det mesta verkar tyda på att man helt enkelt bara drar ut på toppen.
Ett snabbt protein som vassle har en aminosyrautsöndring uppåt 8 h vid "normal dosering" och äter man mer så fortsätter det ännu längre då mängden långsamma fraktioner blir större. Lägg till kroppens egen omfördelning av aminosyror så är det riktigt svårt att få någon period där man har slut på aminosyror om man inte slutar äta.

Så även om det på något sätt går att hitta en skillnad mellan vilket som är "bäst" av keso och ägg så tvivlar jag på att den är stor.
Det enda som är avgörande är då smak och då vinner ju självklart ägg 100 gånger av 100. :)

watertouch
2013-03-13, 10:12
Mjoo men har börjat tröttna på ägg frukosten, så funderar på att byta o ta dem till lunch :)

tjing
2013-03-13, 13:12
Z_bumbi, jag tror du glömt ett "gram" i din mening:

"Ett snabbt protein som vassle har en aminosyrautsöndring uppåt 8 h".

Nu blir innebörden en annan.

z_bumbi
2013-03-13, 13:35
nej jag tror inte jag har glömt något?

tjing
2013-03-13, 14:09
Vassle ger inte förhöjda nivåer av aminosyror i blodet i 8 timmar utan nivåerna är nere på kring basnivåer inom några timmar.

Däremot tas ju vassle upp med hastigheten 8-10 gram / h, vilket var vad jag trodde att du syftade på och att du glömt "gram".

raddum
2013-03-13, 17:46
Rekomenderar folk att titta på detta klipp: https://www.youtube.com/watch?v=mjmV8BlsJTQ Av DR. Layne Norton

Carnes
2013-03-13, 18:03
Så om gränsen på den anabola responsen går vid ca 40g protein.. Varför ska man isf äta 100g extra under dagen/samma mål? Leker bara med tanken, ursäkta om det låter dumt.

tjing
2013-03-13, 18:08
Mer protein minskar muskelnedbrytningen, men mycket går ju till "spillo" också vid mycket stora intag (glukoneogenes osv).

Men ja, det är rätt onödigt att äta skitmycket protein åt gången. Däremot kan man med fördel äta lite mer än endast vad som krävs för proteinsyntesen, t ex kring 40-50 gram per tillfälle eller så och kanske lite mer sällan (3-5 h). Sedan minskar ju insulin muskelnedbrytningen också så kolhydrater i en måltid minskar effektivt behovet från aminosyror vad gäller proteinnedbrytning.

King Grub
2013-03-13, 18:08
Det finns ingen sådan gräns för anabol respons. Gränsen för hur mycket som kan användas i proteinsyntesen från ett mål ligger på runt 30 gram, det är korrekt, men äter man mer kommer i stället proteinnedbrytningen att minskas under mycket längre tid.

the more protein in a meal, the more anabolism will be observed.

http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614%2812%2900266-X/fulltext

Carnes
2013-03-13, 18:25
Okej tack :>