handdator

Visa fullständig version : Småbarnsförälder som försöker få till träningen utan att lyckas behöver hjälp.


j0akim
2013-03-02, 14:39
Jag är fullt medveten om att man kan söka och det har jag gjort, men jag hittar inget som passar mig riktigt.

Bakgrundshistoria:
Jag är 31 år, har tränat till och från några år, men först på riktigt från januari 2012. Jag har aldrig tränat i mitt liv, har åkt mestadels skateboard och snowboard när jag var ung, men det slutade jag med när jag var 19. Jag har diabetes. Jag jobbar på kontor och har två barn och kör bil till och från jobbet, så jag rör mig i princip ingenting.

Innan jag började träna hade jag en dagsvikt på ca 72kg och jag är 184cm.

Förra året när jag började träna så körde jag på de övningar som jag fick av en PT på Worldclass sedan några år tillbaka. Dessa i maskiner, det var standardövningar (orkar inte skriva alla).

Detta körde jag i ca 2-3 månader innan jag tröttnade, då läste jag igenom hela Stronglifts-tråden här på forumet och började köra SL, detta körde jag ett tag till jag var uppe i dessa vikter:

Squats: 70kg
Marklyft: 110kg
Rodd: 52,5kg
Axelpress: 42,5kg
Bänkpress: 50kg

Jag skadade ryggen pga fel rörelse i böjen och har haft en paus på 3 månader tom november. Då satte jag igång igen från början med SL och har kört på.
Mina vikter är ungefär samma nu:

Squats: 65kg
Marklyft: 90kg
Rodd: 50kg
Axelpress: 40kg
Bänkpress: 65kg

Så nu kommer mina frågor, jag känner att övningarna är väldigt tunga och jag klarar knappt 5*5, kroppen känns trött och skör så jag går hellre ner några kilo än upp så jag inte skadar mig.

Jag äter ca 2900kcal om dagen och detta har jag fått uträknat via Shape up club och då ska jag öka 0,5kg per vecka.
Tillskott: protein, omega3, kreatin, aminosyror
Jag låg under 2000kcal om dagen när jag väl började räkna kalorier, så det förklarar väl varför det inte har hänt så mycket på vågen.

Dagsvikt idag är 76kg (och jag har fortfarande rätt mycket fett på magen som jag aldrig verkar bli av med)

Jag har tröttnat lite på att göra samma sak hela tiden, och jag känner att jag har mycket kvar att ge efter SL passet, och jag känner inte riktigt att jag växer så som jag vill (det känner väl alla), så de senaste gångerna har jag lagt till armar och nacke på passen och det känns riktigt bra.

Jag har 2 barn och min fru och jag jobbar dumma tider så mina pass jag kan få till är 3 gånger i veckan, 2 lite längre på kvällstid och 1 på lunchen på jobbet.

Vad tycker ni jag ska testa med? Ska jag fortsätta som vanligt: Köra SL men inte vara så nitisk utan lägga till lite övningar när jag känner för det och inte pusha mig själv att öka vikterna på 2,5kg varje gång?

Eller ska jag ta en paus och testa något nytt? Jag är ju ute efter mer massa så lite fler reps och övningar kanske är en ide?

Eller har ni något helt annat att tipsa om?

Jag önskar få mer muskler i armar, nacke och bröst... Benen känns rätt stabila efter nästan ett års knäböj... :)

Om nu någon har orkat läsa allt detta och fortfarande har några frågor så är det bara att fråga på :)

Illustrerade mannen
2013-03-02, 16:22
Initialt en fundering: Kan du verkligen bara träna under lunchen en gång i veckan?
Jag har en liknande situation som du. Jag tränar varje lunch. Jobbar kontorstid och tränar ca 40 minuter 5 ggr/vecka. Barnen och frun har aktiviteter på kvällar och helger.

j0akim
2013-03-02, 16:29
Tyvärr så har vi endast 30-45 min luncher och när jag är och tränar så tar det åtminstone 1,20 med dusch och mat efter. Det ser inte bra ut när jag är borta när de andra jobbar, dessutom lämnar jag på dagis 2 dagar i veckan och kommer in senare, och hämtar 2 dagar då jag går ca 1 timma tidigare än de som inte har barn.

Å andra sidan, 40 min som du skriver behöver ju inte vara omöjligt, orkar du dela med dig av hur du tränar för att klara det på 40 min?

Illustrerade mannen
2013-03-02, 17:30
Först kanske jag ska nämna att jag inte äter lunch vilket spar lite tid. Jag äter inte frukost heller - bara middag:em: Äter ALDRIG skräp, är nykterist och sover förbannat bra! Man kan säga mycket om det, men inte här...
Jag har länge tränat endast korta pass, på lunchen. Just nu kör jag RSR Extended (Sök för info!) där jag även tränar tisdagar och torsdagar, men en vanlig vecka annars ser ut ungefär så här:

Måndag: Bänk: 3X3-5+3X8-12, Böj: 3X3-5+3X8-12, Mage: (Dragonflags, Stående cc, Hängande benlyft)
Tisdag: Biceps:diverse, tungt och lätt blandat
Onsdag: Marklyft: Massor av set - lågreps, Militärpress: 3X8-12, Sidolyft: 3X8-12
Torsdag: Som måndag, men böj först.
Fredag: Chins: 3Xmax, Latsdrag: 3X8-12, Pullups: 3Xmax

Jag tränar som synes inte triceps separat och inte heller baksida ben. Vader och underarmar behövs inte menar jag. Att biceps oftast får en egen dag beror på att de släpar en aning... Med chins och pullups menar jag den svenska definitionen, dvs chins är handflatorna bortåt och pullups handflatorna mot. I resten av världen är det som bekant tvärtom...
När jag är på gymmet så tränar jag - inget annat - inget snack, ingen socialisering eller annat tidsödande. Mycket superset tex. Vila kan jag göra när jag är med på barnens träningar!

Jag väger idag ca 75 kg, kör ju RSR nu, men 1RM är ungefär: Bänk 110kg, Böj 120 kg och mark 180kg.

VoDaresVins
2013-03-02, 17:45
Ganska liknande situation. Egnahemshus, 2 barn, övertid på jobbet. Blev less på att om och om igen missa mina pass pga av andra hinder som dyker upp hela tiden. Har därför börjat träna genast på morgon istället ett par dar i veckan. Går bra när jag har gymmet i garaget så kan bara gå in och påbörja vanliga rutinerna efter träningen. Går och sover tidigare dan före träning.

För egen del finner jag motivation genom att byta program mellan varven. Allti spännande att börja med nåt nytt.

sunetdanne
2013-03-02, 23:21
Om du kör stronglifts o low bar så är mitt tips att på en gång sluta med det och köra vanlig ol/high bar böj. Köra low bar själv utan bra tränare ger bara ryggskott(been there done that) sen kan du byta till starting strength istället(men med ovan nämnd böj) då ökar man bara 2,5kg per vecka och kör 3x5 istället för 5x5 , dvs dina pass blir bra mycket kortare.

Förövrigt anser jag att han som driver stronglifts är en idiot.

Huddex
2013-03-02, 23:37
Om du kör stronglifts o low bar så är mitt tips att på en gång sluta med det och köra vanlig ol/high bar böj. Köra low bar själv utan bra tränare ger bara ryggskott(been there done that) sen kan du byta till starting strength istället(men med ovan nämnd böj) då ökar man bara 2,5kg per vecka och kör 3x5 istället för 5x5 , dvs dina pass blir bra mycket kortare.

Förövrigt anser jag att han som driver stronglifts är en idiot.

Tja eller så kan han byta till SL 3*5 eller SL 3*3 eller köra Madcow, Texas method eller ngt annat program som passar och varför skulle man få ryggskott av lowbar? Spelar ingen roll vart man har stången, förr eller senare skadar du dig med highbar med du man har kass teknik. Sen är jag lite nyfiken men vad har du emot Mehdi?

Ett Orm
2013-03-02, 23:53
Kör kortare vila mellan sets och övningar och kör fler reps och färre set. Du kan bli klar på 20-40 min.

drkrupp
2013-03-03, 00:22
Ett tips kanske: http://www.youtube.com/watch?v=fIkoqmXW__w

z_bumbi
2013-03-03, 09:05
Att byta program verkar vara en bra idé och jag skulle troligen sikta in mig på två helkroppspass med mycket basövningar och "normalt" upplägg för att bli starkare och ett pass där jag kör lite vad jag känner för. Hinns det sista passet inte med så är det ingen fara då kroppen redan tränas på de andra dagarna.

j0akim
2013-03-03, 09:43
Tack för tipsen!
Skönt att höra att jag inte är ensam om livspusslet och att det går att lösa på olika sätt.

Jag läste en artikel från Mens Fitness angående de olika kroppstyperna. Min typ är Ectomorph och det stämmer ganska bra enligt mig själv.

Här är en del av artikeln (ligger som bifogat).

Som jag tolkar det så vore en ide att köra SL schemat som grund de dagar jag tränar och istället öka till 8-10 reps och 4 set, då med lite lättare vikter och kortare vila (inte 3 min som nu) och lyssna på min kropp, och öka då jag känner att jag orkar öka utan att få en dålig form på övningen. Och sedan komplettera med lite isolationsövningar de dagar jag har tid med detta.

För att få lite variation så bör jag då och då bryta schemat någon vecka och testa ett annat upplägg de gångerna.

Det som tar emot lite är att jag känner att jag vill byta lite övningar nu ett tag, men detta upplägg kanske kan göra att jag tycker det är roligare.

Någon input gällande artikeln, låter det vettigt?

En rolig sak enligt mig är att jag har extrem träningsvärk i triceps idag, sådan träningsvärk får jag aldrig av SL.

z_bumbi
2013-03-03, 10:06
De olika kroppstyperna gällde psykologi och övergavs som tur är där för mer än 100 år sedan. Av någon underlig anledning så lever de trots det kvar i träningsvärlden.

Ändra inte saker bara för att ändra utan ha en plan och följd den.

j0akim
2013-03-03, 10:28
Absolut, men min nuvarande plan fungerade inte så jag tänkte ändra den till något som funkar...