handdator

Visa fullständig version : Omega 3 dosering vid deff


M0nkz
2013-02-27, 13:30
Tja, jag har läst lite här och där om hur många omega 3 kapslar man bör ta per dag och svaret skiljer sig grovt från post till post. Jag planerar att gå i deff nu och ja deffa en månad eller två. var och köpte omega fx och nu sitter jag här och vet inte hur många jag ska ta heheh :P
tacksam för alla svar ;):hbang:

frekar3
2013-02-27, 14:15
Skulle själv tagit så många kapslar som krävs för att komma upp i
2g EPA 1.5 g DHA per dag.

(Enligt Berkhans rekommendation)

jagärensnnällman
2013-02-27, 15:24
Kolla på burken

tjing
2013-02-27, 15:46
0-3 g typ alltid, skulle jag säga.

exevision
2013-02-27, 16:08
0-3 g typ alltid, skulle jag säga.

Anser du att 3 gram per dag är max innan det blir negativt?

tjing
2013-02-27, 20:06
Nej, inte nödvändigtvis max men en relativt säker siffra för tillskott. Man vill inte dra på sig ökad oxidativ stress genom för stora omega-3 intag.

Lychgate
2013-02-27, 20:10
Beror på kvaliteten på tillskottet. Själv brukar jag ligga mellan 5g-10g per dag. Snittar på 8g.

Vunnis
2013-02-27, 20:27
Beror på kvaliteten på tillskottet. Själv brukar jag ligga mellan 5g-10g per dag. Snittar på 8g.

Där någonstans ligger jag också.
... Om vi nu röstar för att ditt intag ska vara så nära, eller snittet av, vårat intag.

Onigiri
2013-02-28, 13:34
Samma här, mellan 5-10g. Ju mer desto bättre som vanligt :D

exevision
2013-02-28, 13:47
Nej, inte nödvändigtvis max men en relativt säker siffra för tillskott. Man vill inte dra på sig ökad oxidativ stress genom för stora omega-3 intag.

Och när anser du att det blir fallet?

Toppis
2013-02-28, 17:54
Och när anser du att det blir fallet?

+1

Eller om någon annan sakkunnig kan säga något om det?

Förmodligen (antar jag) finns det inget säkert svar men era bästa uppskattningar vore uppskattat.

tjing
2013-02-28, 19:19
5 g och uppåt i den här kontexten:

n-3 fatty acids induce oxidative modifications in human erythrocytes depending on dose and duration of dietary supplementation.

http://ajcn.nutrition.org/content/64/3/297.short

"...After 30 d of treatment with n-3 PUFAs, alpha-to-copherol significantly increased in RBC membranes of the intermediate (5.1 g/dag) - and high-dose (7.7 g/dag) groups. Because of the higher concentration of this antioxidant in these groups, the susceptibility of RBC membranes to peroxidation was decreased. However, after 180 d of treatment, alpha-tocopherol decreased to baseline values and AAPH-induced lipid peroxidation increased in a dose-dependent manner."

Zizou
2013-02-28, 19:28
Kör själv på Friggs flytande, 3 tsk i veckan. Bör man öka till 4-5 kanske?
1 tsk = 4-5g

REDaction
2013-02-28, 20:37
Kör själv på Friggs flytande, 3 tsk i veckan. Bör man öka till 4-5 kanske?
1 tsk = 4-5g

Ja, enligt Berkhan ligger du långt ifrån "rätt" dos iaf; http://www.leangains.com/2011/05/omega-3-fatty-acids-for-muscle-growth.html. Men jag är nog mer på tjings sida här. Kör själv på 1 tsk Friggs flytande per dag.

edasvangen
2013-02-28, 21:31
Tar alltid 3st 1g kapslar till frukosten och ibland 1-2g till middag, borde jag sprida ut det mer eller spelar det ingen större roll när och i vilka doser det intas i?

exevision
2013-03-01, 07:41
5 g och uppåt i den här kontexten:

n-3 fatty acids induce oxidative modifications in human erythrocytes depending on dose and duration of dietary supplementation.

http://ajcn.nutrition.org/content/64/3/297.short

"...After 30 d of treatment with n-3 PUFAs, alpha-to-copherol significantly increased in RBC membranes of the intermediate (5.1 g/dag) - and high-dose (7.7 g/dag) groups. Because of the higher concentration of this antioxidant in these groups, the susceptibility of RBC membranes to peroxidation was decreased. However, after 180 d of treatment, alpha-tocopherol decreased to baseline values and AAPH-induced lipid peroxidation increased in a dose-dependent manner."

Ganska många kapslar det där. För det är väll själva EPA+DHA som menas och inte mängden olja i kapslarna som räknas?

tjing
2013-03-01, 22:31
Ja, EPA + DHA.

exevision
2013-05-20, 15:05
Vet inte om detta säger så mycket. Men det visar väll iaf att man inte ska överdosera.

Br J Nutr. 2013 May 9:1-14. [Epub ahead of print]

Effects of long-term administration of saturated and n-3 fatty acid-rich diets on lipid utilisation and oxidative stress in rat liver and muscle tissues.

Feillet-Coudray C, Aoun M, Fouret G, Bonafos B, Ramos J, Casas F, Cristol JP, Coudray C.


Source

INRA UMR 866, Dynamique Musculaire et Métabolisme, 34060 Montpellier, France.


Abstract


The incidence of metabolic syndrome components including obesity, lipid deregulation, insulin resistance (IR) and non-alcoholic fatty liver disease is increasing rapidly in wealthy societies. The present study was designed to determine the effect of different nutritional lipid patterns (quantity and quality) on lipid utilisation and oxidative stress in the liver and muscle of rats in an integrated fashion. A total of forty-eight Wistar male rats were fed for 12 weeks with a mixed, lard or fish-oil diet, containing either 50 or 300 g lipid/kg. Rats developed liver steatosis associated with moderate liver injury when fed the 30 % lipid diets, in spite of the absence of overt obesity or IR, except when fed the lard 30 % lipid diet. The intake of the 30 % lipid diets decreased hepatic lipogenesis and mitochondriogenesis and increased lipid peroxidation and protein oxidation. Surprisingly, muscle lipid content was not modified whatever the administered diet. The intake of the 30 % lipid diets increased the muscle protein expression of fatty acid (FA) translocase/cluster of differentiation 36 (FAT/CD36), PPARγ co-activator 1α (PGC-1α) and muscle carnitine palmitoyltransferase 1 (m-CPT1), reflecting increased FA transport in the muscle associated with increased oxidative metabolism. The lard 30 % lipid diet led to IR without modifying the muscle lipid content. The fish-oil 30 % lipid diet failed to prevent the development of hepatic steatosis and made the tissues more prone to oxidation. Overall, the present study suggests that the FA composition of muscle is more important than lipid accumulation itself in the modulation of insulin sensitivity, and indicates that precaution should be taken when advising an unphysiologically high (pharmacological) supplementation with long-chain n-3 PUFA.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23656726

Simonbaws
2013-05-20, 20:52
tar 6st kommer upp i 3.3g sammanlagt utav EPA+DHA

Depzon
2013-05-20, 23:50
Bör man tänka på omega 3-tillskott om man äter 7-8 burkar makrill i veckan?

PureWhey
2013-05-21, 12:08
Bör man tänka på omega 3-tillskott om man äter 7-8 burkar makrill i veckan?

Räkna ut hur mycket du får i dig av makrillen? :-)

z_bumbi
2013-05-21, 12:13
Bör man tänka på omega 3-tillskott om man äter 7-8 burkar makrill i veckan?

Nej

smeander
2013-05-21, 12:39
Skulle spontant säga att det beror helt på hur du äter. Får du i dig mycket via maten behöver du knappast ett tillskott, då är det tämligen meningslöst och ett slöseri med pengar.

Depzon
2013-05-21, 17:57
Ja, då omega 3 inte är helt billigt så känns det ju klart värt med makrill i stället (om man nu inte tycker det smakar dåligt). Får protein också, blir mätt, passar till både deff och bulk. Just nu har de rea på makrill på nästan alla affärer.

begt
2013-05-21, 18:04
Äter makrill i tomatsås ett par gånger per vecka och 1-2 stora ägg dagligen, samt några dl rapsolja per vecka. Vore onödigt att skaffa tillskott...

Alltidxx
2013-05-23, 21:21
Hur mycket är det i en kapsel tro? Tre häver jag i mig per dag och på en gång. Och se hur vacker jag är.

tjing
2013-05-23, 21:22
Makrill i tomatsås innehåller för övrigt ofta rätt höga mängder omega-3. Saebys som jag köper på Netto innehåller 3,5 gram omega-3 per hundra gram.

Zeq
2013-05-25, 08:05
Hur mycket är det i en kapsel tro? Tre häver jag i mig per dag och på en gång. Och se hur vacker jag är.

Den som TS använder innehåller 180 mg EPA och 120 mg DHA per kapsel.

tar 6st kommer upp i 3.3g sammanlagt utav EPA+DHA

Jag blev genast nyfiken vad du använder för något. Standard för 6 st 1000mg är väl cirka 1,8g EPA+DHA.

Fjrebqll
2013-05-25, 10:53
Makrill i tomatsås innehåller för övrigt ofta rätt höga mängder omega-3. Saebys som jag köper på Netto innehåller 3,5 gram omega-3 per hundra gram.

Hur mycket av detta är EPA + DHA?

nvm, hittade lite info här:
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=95464 :)