handdator

Visa fullständig version : Ost?


AdrenalineRush
2004-02-19, 15:30
Jag såg innan idag att den hushållsosten vi har hemma innehåller 23g protein och 17g fett. Är inte detta en bra proteinkälla? Hur högt gi-värde har vanlig ost?
Ifs innehåller de rätt mycke fett men kroppen behöver juh även fett för att fungera. ;)

King Grub
2004-02-19, 15:32
Ost har inget GI-värde. GI är ett mått på hur mycket 50 gram kolhydrater från ett visst livsmedel påverkar ditt blodsocker, men då måste det finnas kolhydrater i livsmedlet i fråga först.

Skall man jaga GI skall man åtminstone veta vad det är först.

Proteinet är av utmärkt kvalitet. Fettet är dock inte av bästa sort.

z_bumbi
2004-02-19, 16:15
Finns ju även ost med 10 % fett som faktiskt är god.

Olagrad ost har väl iofs ett GI-värde, den brukar innehålla 1 g kolhydrater per 100 g ost så äter man 5 kg på anbefalld tid så får man nog tag på ett värde. :D

King Grub
2004-02-19, 16:20
Originally posted by z_bumbi
Finns ju även ost med 10 % fett som faktiskt är god.

Olagrad ost har väl iofs ett GI-värde, den brukar innehålla 1 g kolhydrater per 100 g ost så äter man 5 kg på anbefalld tid så får man nog tag på ett värde. :D

Anmäler du dig som frivilligt försöksobjekt? :D

z_bumbi
2004-02-19, 16:22
Originally posted by King Grub


Anmäler du dig som frivilligt försöksobjekt? :D

Bara så länge jag får äta bröd till, annars blir det nog svårt att få i sig.













:D

AdrenalineRush
2004-02-19, 18:37
Tack för den upplysningen Grub! ;)

kharon
2004-02-19, 19:48
Finns ju även ost med 5% fett för dom som har fettskräck.
Västan5% och polar5%, arla har också en version.

LunaSpice
2004-02-19, 20:23
Originally posted by z_bumbi


Bara så länge jag får äta bröd till, annars blir det nog svårt att få i sig.

Då kommer GI-värdet att slå fel. :D

z_bumbi
2004-02-19, 20:42
Originally posted by LunaSpice


Då kommer GI-värdet att slå fel. :D


Tänkte inte på det... :D

För att återknyta till tråden så har jag inte smakat någon ost med 5 % fett som jag tycker är god, en hel del av de på 10% är däremot helt okey.
Det är antagligen en vanesak men så länge jag inte får ändrade kostorder så får 10%-ig ost duga. :)

kharon
2004-02-19, 21:03
Jag tycker dom smakar riktigt bra!

Naturligtvis är de "vanliga" godast, och smaken blir mer plastaktig ju lägre ner i fetthalt man kommer.

King Grub
2004-02-19, 21:09
De värsta problemet med riktigt magra sorter tycker jag är att hyvla till vettiga skivor. Problem och problem, förresten... Det finns ju kniv. En rejäl skiva ost med en lövtunn skiva bröd på. :eating:

Garnax
2004-02-19, 23:11
min 5% ost som jag köpte för att prova får jag perfekta skivor av.

Den är ganska "torr" i konsistensen så skivorna blir väldigt tunna stela skivor. Man kan hålla i ena änden och den är rätt rak.

En fet ost man håller i ena änden böjer sig juh tills den är dubbelvikt.

men smaken är VG med tanke på hur lite fett det är i.