handdator

Visa fullständig version : Det optimala träningsschemat?


DrViolet
2013-02-25, 10:57
Nedanstående diskussion antar att tid inte är något problem.

Musklerna behöver enligt flera källor på nätet mellan 48 - 96 timmars vila innan men ska belasta dem igen. Ett medelvärde blir då 72 timmars vila.

Borde inte det optimala träningsprogrammet i så fall vara anpassat till detta?

Exempelvis att man kör hela överkroppen en dag och ben nästa dag och sedan en vilodag och så rullande schema på det, dvs Överkropp, Ben, vila, Överkropp, Ben, vila osv... eller om man vill köra med 96 timmars vila: Överkropp, Ben, vila, vila, Överkropp, Ben, vila, vila osv

Om tiden finns undrar jag varför ett splitschema med en muskelgrupp i veckan skulle vara bättre än ovanstående? Överkroppspasset blir givetvis längre än ett vanligt pass, minst ca 2 timmar med lite energipåfyllning under passet.

Att dela upp i Överkropp 1, Ben, Överkropp 2, Överkropp 1, Ben, Överkropp 2, vila osv ger inte tillräckligt med vila eftersom Överkropp 1 och Överkropp 2:s muskelgrupper går in i varandra, exempelvis används biceps när man tränar rygg etc. Börjar man slänga in vilodagar för att optimera vilotiden börjar det dessutom gå för lång tid mellan "optimal träningsvila" för en del muskelgrupper:

Överkropp 1, Ben, vila, Överkropp 2, vila, vila, Överkropp 1, Ben, vila, Överkropp 2, osv

Benen är kanske iofs inte lika viktiga så ovanstående schema kanske är rätt optimalt?

Det optimala är väl träning av muskelgrupp efter ca 72 - 96 timmar?

Payter
2013-02-25, 11:04
Man kan träna oftare.Teori är en sak och livet en annan.Tänk bara på gamla tiders sjöman eller bönder,starka som bara den och ändå så använde de hela kroppen varje dag.Tur att inte kroppen har lärt sig vad som är bra teoretiskt.

Blindguard1
2013-02-25, 11:17
Du kan inte säga att det optimala är efter 72-96 timmar, det beror på otroligt många saker, vissa personer kan träna samma muskel efter 48timmar utan att alls riskera överträning, det beror t.ex. på din kost, dina gener, träningsintensitet... Finns även personer som kan träna efter 24-36timmar igen, sen finns det ju andra saker som gör det som jag inte tänker nämna här.

Optimalt är alltid optimalt för individen, inte den samlade massan, ett program som fungerar skitbra för mig kanske inte alls fungerar lika bra för dig. Så släpp bara optimalt och testa dig fram vad din kropp gillar.

strango
2013-02-25, 11:18
Det optimala är att träna muskeln när den är återhämtad. Sen om det är efter 10 timmar eller 100 beror på en mängd olika faktorer

Edit: 2:a...

Carnes
2013-02-25, 11:38
Det optimala träningsschemat är det schemat din kropp ger bäst respons till. En del kör igenom kroppen 1 gång i veckan med lågvolym, en del kör igenom kroppen 2-3 gånger med högvolym. Spendera X antal år på gymmet och utvärdera olika upplägg/teorier/övningar osv.