handdator

Visa fullständig version : Kemikalier i livsmedel och folksjukdomar


CiB
2013-02-21, 10:29
Enligt:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5448410

"Kopplingen mellan hormonstörande kemikalier och flera folksjukdomar är betydligt starkare än vad man hittills trott. Det konstaterar forskare i en WHO-rapport som har letts av Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

– Endokrina sjukdomar är vanliga och ökar och vi kan visa på kopplingar till hormonstörande kemikalier. Ökningstakten är sådan att genetiska sjukdomar inte kan vara enda förklaringen, skriver professor Åke Bergman i ett pressmeddelande.

Forskargruppen bakom rapporten misstänker bland annat att vissa kemikalier kan bidra till utvecklingen av olika cancerformer, fetma/diabetes, dålig spermakvalitet, tidig bröstutveckling, avbrutna graviditeter och störning av utvecklingen av barns nervsystem.

– Vi vet att i stort sett alla kemikalier överförs via placentan till barnet. Så att barn, både under fosterlivet och när de är små, utsätts för fler kemikalier än vad vi har räknat med, säger Åke Bergman till Ekot.

I rapporten, som gjorts av 16 forskare från tio länder, konstateras att man behöver utveckla testmetoder och göra mer omfattande bedömningar för att öka kunskapen om hormonstörande kemikalier, minska potentiella sjukdomsrisker och minska kostnaderna för hälso- och sjukvården.

Hormonstörande kemikalier kan förekomma i bekämpningsmedel, elektronik, hygienprodukter och kosmetika. De kan också finnas som tillsatser eller föroreningar i livsmedel. Åtminstone ett tusental kemikalier bör regleras omgående, anser Åke Bergman.

– Det är bara en gissning, men antalet bör ligga där någonstans. Sammanlagt handlar det om mellan 100 000 och 150 000 olika ämnen, säger Åke Bergman till TT.

Kemikalierna kommer in i miljön genom utsläpp från industrier och jordbruk och förbränning av avfall. Människor i sin tur kan exponeras för kemikalierna genom mat, damm, vatten, gaser och partiklar i luften och hudkontakt.

– De senaste tio åren har vi gjort enorma landvinningar på det vetenskapliga området genom att kartlägga dessa ämnen och kopplingen till flera sjukdomar. Vi börjar förstå hur de påverkar oss människor och nu är det dags för politikerna att reagera, säger Åke Bergman till TT.

Rapportförfattarna framhåller att ytterligare forskning behövs för att förstå sambanden mellan kemikalier, hormonstörningar och sjukdomar. Rapporten presenteras officiellt i Nairobi i dag."

Vilka kemikalier hittar vi/du/jag i livsmedel vi konsumerar dagligen som kan påverka oss negativt?

Sniggel
2013-02-21, 11:39
Det finns ju massvis. Vissa tillsatser har redan visats kunna ge biverkningar hos vissa. Men då handlar det om relativt akuta biverkningar. Ska man ta hänsyn till vad som kan ske av konstant exponering av ett 30-tal vanliga tillsatser under en 30-årsperiod så kanske det finns andra biverkningar som är mycket svårare att koppla till enskilda tillsatser.

LizaK
2013-02-21, 12:56
Jag tror inte att många kemikalier/tillsatser är så farliga i sig. Däremot får vi i oss väldigt många olika, vilket troligtvis kan ge någon typ av oönskad cocktaileffekt. Hur mycket den påverkar en är nog väldigt individuellt. Men för att vara lite mer på den säkra sidan kan man ju alltid försöka undvika de värsta produkterna, samt välja så mycket ekologisk & tillsatsfri mat som möjligt.

Edit: Skrev fel.

Sverker
2013-02-21, 18:47
Bisfenol A, bromerade flamskyddsmedel, ftalater, akrylamid, PAH kommer jag direkt på.

Någon enkel lösning kan jag inte komma på just nu. Vi får göra som med barnvällingen, byta ofta och äta varierat.