handdator

Visa fullständig version : Funderar på att skita i utbildning PGA allt spex runtomkring


KalleTeodor
2013-02-02, 21:24
Jag hade tänkt att söka till universitet i höst. Men det verkar va så jäkla mycket fjantigt spex runt omkring. Folk ska klä ut sig med fjantiga band hoppa runt. Det blir för mycket. Jag avskyr sådant och även alkohol. Är fruktansvärt obekväm i såna situationer. Ja ogillar krogmiljöer i allmänhet.

Känns som att jag inte kommer passa in i universitetslivet om man inte gör allt detta. Jag tänker inte festa osv. woho fett coolt med nationer supa osv. Eller inte.

Ni som pluggar/har pluggat på universitet. Hur är det med all den skiten jag beskrev ovan? Går det att komma undan eller är man dömd till misär om man inte deltar i skiten?

mvh

Lellan
2013-02-02, 21:28
Du kan LÄTT skita i det. Jag fick vänner ändå; trots att jag började gymma på ökk (:hbang:) och skaffade 16 år äldre pojkvän = skilde mig lite från partybruttorna i overall.

På universitetet möter du alla möjliga människor: var en möjlig människa själv med vänligt sinne och förkovra loss!

Dock blev jag ngt slags "maskot" för Ålands nation som bjöd på gratis medlemskap och gratis öl (blir full på en såatte.. tja, en öl i månaden bjöd de på plus att jag satt i deras soffa och garvade o hade roligt emellanåt.. fina dagar, roligt folk, kontakt fortfarande! *cupid*).

Dvs - det är precis som livet i övrigt; du bestämmer själv, du har inte roligare än du gör dig. Njoy! :)

Tolkia
2013-02-02, 21:29
Deltagande i nollning är helt frivilligt. Det varierar också extremt mycket mellan utbildningar hur mycket nollningsjippon det är överhuvudtaget. Strökurser har förstås ingen nollning alls (vem skulle ordna den?).

Det kommer garanterat att vara någon som säger att man måste delta i nollningen, helst helhjärtat och maximalsupande, för att ha en chans att lära känna sina studiekamrater, men det är larv. Utbildningen kanske varar tre, fyra, fem år; det kan aldrig hänga på två veckor i början av den första terminen om man lär känna folk.

hidden
2013-02-02, 21:30
Du behöver inte delta i någonting sådant. Jag kan lova att du kan hitta liksinnade personer. Av det jag upplevt är det faktiskt långt ifrån alla som deltar i allting och spexar runt. Jag gick iofs bara basår, men där var folk mycket lugna och fokuserade väldigt mycket på plugget.

blondyz
2013-02-02, 21:32
Finns allt möjligt folk som studerar, med alla möjliga olika intressen och personligheter.

Anledningen till att det sätts mycket fokus på nationer, spex och festande är väl för att det är ganska specifikt och karaktäristiskt för studentlivet och något som många uppskattar.

Du kan göra precis vad du vill, du lär inte bli tvingad till något du inte är bekväm med eller uppskattar. Var tydlig med att det inte intresserar dig, utan att vara otrevlig.

Tolkia
2013-02-02, 21:33
För det mesta är det inte som Uppsala på Valborg. Som i Uppsala på Valborg är det ... typ bara i Uppsala på Valborg.

Okej
2013-02-02, 21:37
hahaha du är inte dömd till någon misär :D, men det är som du säger, riktigt mycket fjanterier, vad det kan bero på kan man spekulera i... Jag var med på nollningen och festade i princip varje tillfälle första terminen men sen fick det vara nog. Jag föredrar att sitta och chilla i någon fet läderfåtölj och ta några öl med polarna istället för att tramsa runt med alla löjliga lekar. Beerpong, caps etc. var kul när man upptäckte alkohol och festade vid 15-16, det känns lite både uttjatat och löjligt att hålla på så i 20-årsåldern

Dock har jag inte så långt hem till min hemstad så jag känner fortfarande att mina barndomsvänner är mycket närmare och dom jag hellre umgås med :)

Drughi
2013-02-02, 21:40
Är ju inget som tvingar dig och hålla på precis.

Pluggade 5 år utan att vara med en enda gång på sån skit, däremot hade vi vanliga fester i klassen och sen har jag ju vänner sen tidigare i samma stad som jag hellre var med. Hos oss var iaf majoriteten utanför allt spex.

I en större stad finns ju fler alternativ men pluggar man i diverse bonnhåla (link,lund etc) så kanske spexet är det enda man kan hålla på med

blondyz
2013-02-02, 21:41
För det mesta är det inte som Uppsala på Valborg. Som i Uppsala på Valborg är det ... typ bara i Uppsala på Valborg.

IZqIayAec9I

:Virro:Virro:Virro

Ganymedes
2013-02-02, 21:47
Bara att hoppa över dessa evenemang om du känner så. Eller läsa på distans. :)

Andy.da.wohoo
2013-02-02, 22:01
Ja, det är mycket "spex och fjanterier" runtomkring plugget. Men det finns även en ganska bra skara människor som skiter i detta och roar sig på annat sätt istället.

pwnyou
2013-02-02, 22:16
Det är mer självständigt än på gymnasiet skulle jag säga.

Adama
2013-02-02, 22:18
Vill man lära känna folk utan gå på nollningar så kan man bo i korridor ett tag. Jag gjorde så när jag hade varit iväg ett år från skolan, funkade klockrent.

Johanss0n
2013-02-02, 22:23
Men att supa och ligga runt är väl anledningen till att studera? Om du inte är intresserad av sånt finns det ju knappt nån anledning att studera.

Adeem
2013-02-02, 22:28
Jag började läsa på universitetet förra hösten och kände också att jag ville avstå från allt spexande med färgglada overaller och allt där till så det gjorde jag men har ändå lärt känna alla, eller i alla fall de flesta :)

Jag kan garantera dig att du kommer lära känna en massa sköna människor i din klass ändå, oavsett om de är "overall-folk" som har deltagit i varenda nollnings moment eller inte.

nyvaken
2013-02-02, 22:37
Inte för att v... ... För att vara lite sådan, de flesta fattar att man kan välja bort aktiviteter utanför plugget. Men du borde verkligen ta chansen att lära dig snacka loss med alla sorters människor, inte bara stå ut med dem. I din klass kommer du ha det superutåtriktade, de barska men smarta, de blyga och ännu smartare, de som är fem år yngre än dig men verkar ha 10 års mer erfarenhet i bagaget.
Ta chansen att lära känna alla sorter. I precis den takt du vill.

För när det väl kommer till att väl börja jobba, vill du vara den som folk trivs att samarbeta med, eller den som det rullas ögon och tassas på tå kring?

Spinkot
2013-02-03, 01:26
IZqIayAec9I

:Virro:Virro:Virro

Har du varit i Uppsala på valborg? Det är hundratusen pers på gator och torg, aktiviteter/musik överallt och fullt med olika traditionella tillställningar.

Amfksp
2013-02-03, 01:29
Gör inte detta till en kukmätning mellan Lund och Uppsala, det är bara meningslöst. Det är t ex 25 000+ pers bara i stadsparken i lund.
Har firat valborg i båda städerna och båda bjuder på en jävla bra fest.

Hackenschmidt
2013-02-03, 02:17
Låt åtminstone inte detta vara enda anledningen till att du inte utbildar dig!

Du kan ju prova vara med på någonting i början, åtminstone för att lära känna några kursare, sen skita i resten om det inte är kul.

Vet inte om det är olika för olika universitet, men mitt universitet har någon regel att hälften av nollningsaktiviteterna ska vara alkoholfria.

Eller skit i alla aktiviteter och lär känna folk på vanligt vis, det går också.

Tolkia
2013-02-03, 09:11
För när det väl kommer till att väl börja jobba, vill du vara den som folk trivs att samarbeta med, eller den som det rullas ögon och tassas på tå kring?
Fast vem av dessa två man blir (om det nu bara finns två alternativ) har ju ärligt talat ingenting att göra med hur mycket man partajade under studietiden.

G_lund
2013-02-03, 10:48
Det är väl bara personer som inte fick festa när de var 17 som bär färgglada overaller och annat töntigt?

z_bumbi
2013-02-03, 10:55
Det är väl bara personer som inte fick festa när de var 17 som bär färgglada overaller och annat töntigt?

Det är snarare de som såg sig som coola när de var 17 (dvs de som var töntiga) som anser att overaller och andra studentiosa saker är töntiga.
Det utgör däremot en så liten del av studierna för det stora flertalet att det spelar mindre roll och även töntarna kan finna sin plats även om de av någon anledning fortfarande har uppfattningen att de är för coola för att vara med.

Ado2000
2013-02-03, 11:24
För det mesta är det inte som Uppsala på Valborg. Som i Uppsala på Valborg är det ... typ bara i Uppsala på Valborg.

fan måste åka till Uppsala på valborg :D

Okej
2013-02-03, 11:50
Det är väl bara personer som inte fick festa när de var 17 som bär färgglada overaller och annat töntigt?

Lite den uppfattningen har jag också fått, plus de JÄTTESOCIALA människorna. Senfjortisarna kallar jag dem :D

tokborn
2013-02-03, 11:57
Första gången jag började på en högskola, jag tittade inte ens åt aktiviteter kring nollning och partaj, var nöjd med det. Studierna gick bra och jag lärde känna folket man studerade med ändå.

Andra gången jag började studera (hoppade av första efter två och hade ett uppehåll) gick jag in för "studentlivet". Gått precis lika bra det, tror det finns något för alla smaker (på de större universiteten i alla fall). Allt är frivilligt.

Börja inte snacka skit om ovarallerna nu, vi bär dem med stolthet här i Linköping ;)

Tolkia
2013-02-03, 12:14
Det är ju inte svartvitt. Det finns många som engagerar sig järnet i nollningen utan att för den skull vara barnsliga fjantar som inte fick festa klart när de var fjorton (seriöst, det låter verkligen sjukt olämpligt att festa på det sättet vid fjorton; håll lite koll på era barn, va?). Det finns också många som inte deltar utan att för den skull sakna förmåga att samverka med andra människor. Man måste ju inte heller vara med på allt, alltid; det går utmärkt att välja det man vill vara med på och skita i resten. Nollningen är dessutom ett par veckor; när man har pluggat ihop i två år är det knappast som att man tänker på vem som var med i nollningen och vem som inte var det.

Det som är viktigt är väl att man kommer ihåg att allt är frivilligt, och inte låter sig pushas till att göra sådant man inte vill, oavsett om det är att delta, att delta på något speciellt sätt eller att inte delta. En sak man kan vara helt säker på är nämligen att det ALLTID kommer att finnas någon som "tycker något" om hur man gör, alldels oavsett hur man faktiskt gör.

Alfers
2013-02-03, 12:45
Fast man pluggar ju inte för att gå i skola, man gör väl det för att lära sig saker och få ett bättre liv efteråt.
Om du är intresserad av ämnet och vill jobba med det så låter det dumt att låta bli bara för att du inte orkar med "folk".

Dreas
2013-02-03, 12:51
Jag skulle hänga med på någon dags nollning, gärna första dagen, pina dig igenom. Jag skippade att vara med och det gick ju bra att lära att känna människor i klassen ändå genom grupparbeten osv. Men jag skulle vilja påstå att det blir lättare under nollningen, såvida du inte är lite social av dig, då är det nog inga problem ändå.

hhhenke
2013-02-03, 13:05
Många av mina vänner, som är många år in på programmet, knöt sina starkaste vänskapsband här i Uppsala under den första veckan.

Det kan givetvis bero på den lilla mängd schemalagd "gruppundervisning" vi har, men jag tror ändå att det är nåt visst med den där första veckan, fylld av aktiviteter och spex. Alla är nya i staden(kan man anta) och lika nervösa. Ingen känner ingen.
Sen får man hitta på massa bus och då knyts vänskapsbanden!

Jag missade min nollningsvecka, och nog har det märkts i att jag fortfarande har mina bästa vänner på andra terminer än min egen.
Jag har kompenserat det genom att vara väldigt aktiv i studenföreningar - vilket har givit mig enormt många nya vänner.

Angående alkoholen: Ofta på nollningar som pågår under en längre tid dricker man inte på dagtid. Är det så att du inte vill göra det kvällstid heller så tror jag inte att folk kommer höja på ögonbrynen för det. Det handlar givetvis mer om hur du är.

Passa på. Jag tror inte att din studietid kommer att bli bättre genom att du skippar det "fjantiga spexet". Hur fjantig du vill vara och om du vill dricka alkohol är upp till dig.

dared
2013-02-03, 14:18
Dricka alkohol eller ej är ju helt upp till en själv, kan säkert bli en del jobbiga kommentarer om man försöker vara med på nollning utan att dricka, men går säkert bra om man är lite hårdhudad.

Tycker man spex och dylikt är jäkligt tråkigt och töntigt så finns det gott om andra tråkiga människor som studerar, så man kan nog knyta kontakter utanför nollningsskaran... Finns säkert många torra studentaktiviteter du kan djupdyka i, bokklubbar, teknikklubbar eller varför inte ett idrottsutskott av någon slag om du gillar träning?

Vilson
2013-02-03, 14:21
Jag hade tänkt att söka till universitet i höst. Men det verkar va så jäkla mycket fjantigt spex runt omkring. Folk ska klä ut sig med fjantiga band hoppa runt. Det blir för mycket. Jag avskyr sådant och även alkohol. Är fruktansvärt obekväm i såna situationer. Ja ogillar krogmiljöer i allmänhet.

Känns som att jag inte kommer passa in i universitetslivet om man inte gör allt detta. Jag tänker inte festa osv. woho fett coolt med nationer supa osv. Eller inte.

Ni som pluggar/har pluggat på universitet. Hur är det med all den skiten jag beskrev ovan? Går det att komma undan eller är man dömd till misär om man inte deltar i skiten?

mvh

För att svara på frågan så kan du självklart utbilda dig utan att behöva delta i allt det andra, men för din egen skull kanske du ska sluta vara så anti och prova på lite saker. Vet inte hur gammal du är men gissar 18-20?
Du är ett barn, du vet inte vad du gillar...

Sparven från Minsk
2013-02-03, 14:22
Har "nollats" tre gånger. Har både varit med och stått bredvid samt inte deltagit alls. Alla gånger fick jag då vänner så det är inga problem. Gör som du själv vill, lovar att du inte kommer vara ensam om att inte vilja vara med =)

saigon
2013-02-03, 17:41
Om man är närmare 30 än 20, har 2 barn osv. Hur ska man hantera sådant då? Förslagsvis så kan vi ta Socionomprogrammet som exempel.

saigon
2013-02-03, 17:55
Om man är närmare 30 än 20, har 2 barn osv. Hur ska man hantera sådant då? Förslagsvis så kan vi ta Socionomprogrammet som exempel.


Edit: Menar såklart att man absolut inte har tid att tramsa runt allt för mycket då, Man har ju svårt att få tiden att gå ihop nu med vanligt 8-16 jobb. Inte så att jag har tid att umgås allt för mycket på vardagar nu, ännu mindre ut och supa på helgen. Kommer jag hamna utanför helt då?

Tolkia
2013-02-03, 17:59
Svar: Nej. På en utbildning som socionom kan du nog dessutom räkna med att det kommer att finnas fler i din ålder och situation.

Stefan J
2013-02-03, 19:48
Vad är problemet? Gå på föreläsningarna och klara tentorna. Det är det som är utbildningen. Sen går du hem och gör vad du tycker är roligt. Du behöver inte umgås med en käft på skolan förutom på gemensamma arbeten (där man inte har något val) om du inte vill det. Dina privata vänner behöver inte vara dina kurskamrater.

Amfksp
2013-02-03, 19:54
Utbildningen blir väldigt mycket trevligare om man har vänner i klassen, spec om man ska gå 3-5 år.

Stefan J
2013-02-03, 20:09
Meh, det räcker att man kan dösnacka lite på rasterna. Vad ska du med vänner just på skolan till? På lektionerna/föreläsningarna är man upptagen (förhoppningsvis) med att anteckna/lära sig saker, sen går man hem och umgås med sina riktiga vänner, eller med sin familj, eller tränar. Det går hur bra som helst att genomgå en utbildning samtidigt som du inte är med på en enda nollning, spex eller blir vän med någon på skolan. Om man nu tycker att allt det där är en pina. Annars är det bara att tuta och köra, men jag ser inte varför spex/nollning skulle vara ett skäl till att inte välja en utbildning, du måste ju inte delta i något av det där.

tjing
2013-02-03, 20:31
Man måste delta i nollningen och supa skallen av sig. Skämt åsido, men jag blev framröstad som årets socionomnolla när jag började och deltog i nästan allt, men det är kul att vara med oavsett alkoholintag. Men alla är ju olika, men någonstans är man ju med för att träffa nya människor.

Eftersom jag själv alltså är socionom i botten kan jag säga att åldersspannet är jättestort och flera är 30+ och även 40+. Men det lär ju skifta i olika klasser osv.

qqq111
2013-02-03, 20:43
Du kan LÄTT skita i det. Jag fick vänner ändå; trots att jag började gymma på ökk (:hbang:) och skaffade 16 år äldre pojkvän = skilde mig lite från partybruttorna i overall.

På universitetet möter du alla möjliga människor: var en möjlig människa själv med vänligt sinne och förkovra loss!

Dock blev jag ngt slags "maskot" för Ålands nation som bjöd på gratis medlemskap och gratis öl (blir full på en såatte.. tja, en öl i månaden bjöd de på plus att jag satt i deras soffa och garvade o hade roligt emellanåt.. fina dagar, roligt folk, kontakt fortfarande! *cupid*).

Dvs - det är precis som livet i övrigt; du bestämmer själv, du har inte roligare än du gör dig. Njoy! :)
haha förr i tiden hade jag blivit bitter över oinsikten... nu skrattar jag bara åt det

Dav0d
2013-02-03, 21:28
Går på SU och inte sett någonting av det alls. Detta för att jag väljer att bara gå på föreläsningarna, seminarierna etc. Tror du fått en väldigt skev bild vad universitetsstudier innebär. Det är fortfarande studier det handlar om.

Lellan
2013-02-03, 21:50
haha förr i tiden hade jag blivit bitter över oinsikten... nu skrattar jag bara åt det

Inser du poängen av din post? Jag gör det inte.

Tips: något "mellanraderna" syns inte utanför ditt huvud när du skriver så där luddigt. Skriv vad du menar, vi andra vill kanske också skratta. Bjud lite? *popcorn*

(Just nu känns din post väldigt offtopic, har den öht med ts tråd att göra eller syftar den på något i mitt inlägg.. svårt att utläsa som du skriver, sry.)

IronBug
2013-02-03, 21:54
Klart du ska skita i utbildningen.

qqq111
2013-02-04, 21:27
Inser du poängen av din post? Jag gör det inte.

Tips: något "mellanraderna" syns inte utanför ditt huvud när du skriver så där luddigt. Skriv vad du menar, vi andra vill kanske också skratta. Bjud lite? *popcorn*

(Just nu känns din post väldigt offtopic, har den öht med ts tråd att göra eller syftar den på något i mitt inlägg.. svårt att utläsa som du skriver, sry.)
Ja, alltså, är man kille har man lite annorlunda sociala förutsättningar än en tjej, tror jag. Man kan t.ex inte sitta passiv och skratta i en soffa och således bli maskot, eller hur det nu var, kommer inte ihåg. Det är alltså inte ett giltigt tips till en kille :D

För att vara lite on topic så borde TS jobba på sig själv. Visst, du kanske genuint inte gillar att ha kul, men isåfall borde du maximalt vara neutralt och förstående inställd till att andra gillar att ha kul och att socialisera "galet och omoget". Men du verkar aggressiv mot beteendet, eftersom du antagligen känner dig hotad av det. Dags att inse att du suger. You suck man! Time to get better!

Lellan
2013-02-04, 21:41
Ja, alltså, är man kille har man lite annorlunda sociala förutsättningar än en tjej, tror jag. Man kan t.ex inte sitta passiv och skratta i en soffa och således bli maskot, eller hur det nu var, kommer inte ihåg. Det är alltså inte ett giltigt tips till en kille :D

Inte giltigt tips till en kille att inte ägna sig åt sånt han tycker är dötstrist - utan man måste aktivera sig med aktiviteter man finner shit ass boring? För annars kommer han vara forever alone utstött och.. att han suger? Bra tips! (not!)

Jag vet inte hur du umgåst med dina vänner, men att sitta i en soffa och skratta funkar utmärkt för många av oss, utan att ha behövt supa skallen i bitar i overall. Inget fel på det senare - eller jo, faktiskt om man inte har den minsta lust - till den grad att man vill hoppa studier?

Tycker inte han ska lyssna på dig; folk ska leva sina liv utifrån lust och intressen, finns alltid likasinnade och folk som matchar. Har man en positiv attityd och är trevlig mot folk, så kan man få umgås fast man är kille - helt övertygad.

I mitt fall så bodde jag ovanpå deras kårpub, så pajade deras micro (de sålde nachos till den billiga ölen) och så "överhörde" jag det av min kursare och tyckte de kunde komma upp för att fixa käket hos mig. I gengäld fick jag gratis öl - eftersom de noterade att jag blev full på nada var väl det inte det mest generösaste erbjudandet ever - men ändå! :D). Därefter så var det rätt gött att ha ett ställa att pipa in på utom att behöva gå "all in" på studentikosa grejer, men de fick inte kläm på mitt namn så fick heta Maskot (kallades "Mackan" vid tillfället av kursarna).

Min poäng var hursomhelst att man aldrig behöver vara ett mähe - utan man väljer själv aktiviteter, umgänge, nivå.

För att vara lite on topic så borde TS jobba på sig själv. Visst, du kanske genuint inte gillar att ha kul, men isåfall borde du maximalt vara neutralt och förstående inställd till att andra gillar att ha kul och att socialisera "galet och omoget". Men du verkar aggressiv mot beteendet, eftersom du antagligen känner dig hotad av det. Dags att inse att du suger. You suck man! Time to get better!

Säger mer om dig att du sammanfattar hans ovilja till allt spexigt som att ogilla att ha kul. Det finns andra sorters kul, man har fri vilja å smaken är som baken etc etc..?

Tycker inte ts verkar hotad av det, däremot så kan det ju inte skada att testa om han skulle vilja - men om han inte vill så är han inte tråkig för att han gillar andra sorters kul.

För jag lovar att folk som inte studentikosspexar också har roligt, roligt är inte ngt förbehållet studenter. :)

Sniggel
2013-02-04, 21:43
Du kan LÄTT skita i det.

+1

Spexandet är bara en möjlighet som finns där. Sen varierar det hur pass innästlat spexeriet är från kurs till kurs och högskola till högskola. Men det är defintivt inte så att spexeri är en central roll för att kunna vara social. Långt ifrån.

qqq111
2013-02-04, 21:52
ojävlar vilken novell, sorry men jag tror det mesta du skrev var beside the point

tumme
2013-02-04, 22:00
Går på SU och inte sett någonting av det alls. Detta för att jag väljer att bara gå på föreläsningarna, seminarierna etc. Tror du fått en väldigt skev bild vad universitetsstudier innebär. Det är fortfarande studier det handlar om.

Su har ju dock inget studentliv. Som resten utav Stockholms skolor.

Dav0d
2013-02-04, 22:04
Su har ju dock inget studentliv. Som resten utav Stockholms skolor.

Tror dock inte det spelar någon roll vart jag skulle gå. Vid 28 års ålder finner jag det mycket roligare att studera, driva mina egna intressen och gå på middagar istället för att kröka/festa. Detta går att göra oavsett universitet utan någon risk för att bli utfryst.

hugok
2013-02-04, 22:12
Jag var också lite rädd att det skulle vara för mycket sånt på universitetet, men det är helt och hållet vad man väljer själv att göra. Jag valde att vara med på nollningen och supa till det någon gång där, men mestadels vara nykter. Det passade mej, vill man kan man skita helt i nollningen och ändå få vänner och ett socialt liv eller vara med på nollningen men inte dricka ö h t.

kaer
2013-02-05, 09:42
Det är klart du kan plugga och ignorera alla typer av sidoverksamheter, eller bara vara med på det du tycker är kul.

Jag var själv den 'värsta' sortens student som hade overall, sponkade vilt osv. Men det hindrade inte att man umgicks med och blev kompis med dem som 'bara' var där för att studera. Det är ju tonvis med grupparbeten mm där man lär känna alla.

Min lillebror är mer som du, han är bara där för att studera och skiter i resten, funkar bra det med.

Klart du ska studera!