handdator

Visa fullständig version : Hjälp önskas av KVINNOKUNNIGA!


CHH
2013-02-01, 23:02
Hallå!

Jag vill veta hur vanligt/ofarligt det är med utebliven mens vid dietande/hård träning. Har inte kört superduperhårt egentligen men tillräckligt hårt för att inte ha fått mens på ca 4 månader (har haft mer eller mindre oregelbunden mens sedan jag fick den vilket var ca 8 år sedan, men aldrig såhär långt uppehåll).

Jag vill gärna ha tillbaka mensen men ändå inte få i mig mer kalorier än vad jag behöver, har ca 3 kg fett jag vill bli av med på 3-4 månader (har tappat ca. 4 kg fett sedan september vilket inte är jättemycket så jag tycker mensen borde vara kvar) så jag vill gärna hålla mig till mitt dietande.

Så, vad jag önskar är att svar på hur farligt det är. Finns det risker om jag fortsätter ignorera det? Vilka isåfall? Finns det speciella vitaminer jag kan ta? Livsmedel som hjälper kroppen att producera rätt hormoner?

Skulle vara extremt tacksam för svar!

Provrörsbarn
2013-02-01, 23:05
Det är väll brist på energi som orsakar det, kroppen stänger av "funktioner" för att spara energi. Sen om det är farligt eller inte vet jag inte.

Zorgus
2013-02-01, 23:19
Hittade lite info här: http://mariaeriksson.myshowroom.se/traningdietidrottsamenorre/

Ljuvligt
2013-02-01, 23:48
4 månader utan menstruation är absolut så pass lång tid att det finns skäl att utreda bortfallet. Jag rekommenderar starkt att du tar kontakt med sjukvården/din gynekolog/barnmoska/läkare för att ta itu med detta och inte försöker mixtra en massa på egen hand. Din kropp säger tydligt ifrån och du bör vara klok nog att lyssna på den.

StrangeKraem
2013-02-02, 04:43
Precis som Ljuvligt så rekommenderar även jag att du tar kontakt med någon form av kvinnoklinik. Dels för att du redan från början säger att den sedan länge är oregelbunden och nu även helt borta; låter lite som PCOS (behöver dock inte vara!).

LizaK
2013-02-02, 14:56
Jag förlorade min mens för ett antal år sedan. Då jag av samma anledning som du, inte ville ändra mitt tränings- kost schema, struntade i det..fick jag betala ett dyrt pris.
Jag har fortfarande, över fyra år senare, inte fått tillbaka mensen. Utreds nu både här och där och trots normalvikt och den ena behandlingen efter den andra händer det ingenting. Ska nu till ytterligare en specialist. I värsta fall, kan jag vara streril.

Så mitt tips är att höja kaloriintaget och se om det händer någonting. De där 3 kilona kan du gå ned när som helst..

Och om ingenting händer snarast - iväg till vårdcentral/dylikt.

1684_
2013-02-02, 16:53
snälla lyssna på oss tjejer, å tillbaka din mens och sluta tänk på din diet och gå ner i fett vikt..
jag e 22år, 170cm lång och väger ynka 48kg pga ätstörningar och träningsberoende, jag har INTE haft en enda blödning sen i maj 2008, 5år sen. jag vet att det enda som kan rädda tillbaka den e en viktuppgång som jag NU vågar mig på och äter som fan, benskörhet och risk för sjukdomar, cancer osv är det inte värt!!!!!!!!!!

jag tror min mens vikt runt 60kg iaf, kolhydrater och fett är iaf mina byggstenar ett bra tag framöver och hoppas d inte e försent!

Teagirl
2013-02-02, 17:37
En av riskerna med utebliven mens är att det orsakar benskörhet på sikt. Det har att göra med att östrogennivåerna i kroppen minskar och östrogen har en betydelsefull del i byggandet och bevarandet av skelettet.

Håller med de andra, satsa på att äta ordentligt istället för att gå ner i vikt. Om du förlorat mensen har du troligen för lite kroppsfett istället för för mycket och/eller så äter du för lite eller tränar för mycket.

Det finns kalcium+ d vitamin tabletter men det viktigaste är kosten, ibland räcker inte det och då behövs tillskott. Jag har fått kalktabletter utskrivna av en läkare eftersom jag är benskör.

Hur gammal är du? När man är under 25 (ja på ett ungefär) så byggs skelettet upp och blir starkare, därefter är det svårare att få ökad bentäthet så ju snabbare man kommer till rätta med det desto bättre. När man kommer i klimakteriet minskar östrogenhalterna naturligt och skeletts urkalkas, det är därför benskörhet är vanligt bland äldre kvinnor.

fitness2013
2013-02-02, 18:08
Mkt kloka inlägg..... Om vi tappar för mkt underhudsfett kan kroppen inte längre producera östrogen. Lågt östrogen = ingen menstruation. Ingen menstruation kan på sikt leda till bland annat benskörhet. Vet ju inte alls vad du väger men lyssna på din kropp och din kropp signalerar nu...... Så kolla upp detta då jag inte tycker du ska pressa kroppen så hårt om du inte är inför en tävling.... (?!)

CHH
2013-02-02, 19:02
Ja jag är inte ens 20 än, väldigt ung vill säga. Men jag är ca 170 och väger kanske 65-66 vilket verkligen inte är lite. Men det är ingen tvivel om att jag prioriterar min hälsa framför min viktnedgång, men jag vill inte "lösa problemet" genom att smälla i mig massa kalorier om det inte bara har med det att göra, mitt problem kanske är att jag får i mig för lite av EN VISS vitamin (el liknande) och att jag då skulle komma på rätt bana om jag tog något kosttillskott eller så. Tänkte att kag kanske kunde få i mig mer östrogen om jag tog ett tillskott/åt något. Men som sagt, har inga ätstörningar eller extremt träningstvång så jag gör vad som kräva för att min hälsa ska vara på topp.
Men alla är vi olika så jag får vila från träning och höra av mig till en läkare på måndag och se vad denne föreslår.


Vill tacka er för att ni tagit er tid att läsa och svara!

Teagirl
2013-02-02, 19:19
Innan du börjar mixtra med dina hormoner eller kosttillskott tycker jag du ska gå till läkaren/gynekologen/ungdomsmottagningen och kolla dina värden och få en utredning. Det finns andra saker förutom kosten som kan orsaka utebliven menstruation och jag tycker det är bäst att du verkligen kollar upp så allt stämmer i kroppen.

Det finns även prover för att kolla östrogenhalten i kroppen och ibland kan man få recept på östrogen eller p-piller av en gynekolog.

Man brukar även få prova att ta ett östrogenämne ett visst antal veckor för att se om det sätter igång mensen, så att gynekologen kan utesluta andra orsaker än östrogenbrist.

Lycka till

1684_
2013-02-02, 19:30
låg blodvärde?

Tolkia
2013-02-02, 19:31
Skulle det vara så att östrogenbrist är orsaken, så är det betydligt effektivare och betydligt mindre riskabelt att få ett riktigt östrogenpreparat utskrivet av någon som har befogenhet att göra detta, än att pilla i sig något dåligt renat undergörande växtextrakt från random lagom ljusskygg försäljare.

Morty
2013-02-02, 20:02
Använder du (hormonellt) preventivmedel?

CHH
2013-02-02, 20:42
Jag använder ingenting. Mitt problem är också att jag inte befinner mig i Sverige och inte kommer att göra det närmsta året.. Har dock fått numret till en svensk gynekolog som jag kontaktar på måndag