handdator

Visa fullständig version : Brännande känsla i ländrygg efter knäböj


clavain
2013-01-28, 11:20
Kön: Man

Ålder: 38

Längd och vikt. 180 cm 86kg

Smärtbeskrivning:
Brännande känsla i ländryggen som kommit och gått sen två dagar tillbaks. Den brännande känslan fortplantar tidvis sig ner i höger ben i form av stickningar.

Uppkom 2-3 timmar efter ett tungt knäböjspass. Smärtan är måttlig, ingen begränsning i rörlighet såvitt jag kan avgöra.

Var smärtfri i morse men smärtkänslan (inklusive stickningar) återkom efter ca 3 timmars stående vid skrivbord. Tidvis försvinner smärtförnimmelsen och ersätts av en känsla av "tjockhet", inte helt olikt pumpkänsla / träningsvärk-stelhet.


För ryggbesvär så kan det vara bra svara på dessa frågor, svarar du ja på någon av dessa frågor är det lämpligt att ta kontakt med vården:

Provocerar hostning/nysning/krystning dina besvär i ryggen?
Nej
Domningar/sockerdrickskänsla i ben eller fötter?
Räknas intermittenta stickningar in i kategorin ovan?
Svårighet att gå på tå eller häl?
Nej
Domning i underliv?
Nej
Påverkan på blåsa/tarm(svårt att hålla tätt eller tömma)?
Nej

Har du redan fått diagnos och/eller behandling? Har du påbörjat någon form av rehabträning?
Nej

Någon som har någon ide om vad jag nu ställt till med?

Ska jag vänta och se några dagar eller är det läge att söka vård?

clavain
2013-01-29, 05:58
Update:
Vaknade smärtfri. På väg till gymmet för ryggpasset, skippar marken idag och kör istället oviktade hypers för att känna efter. Blir även chins, kabelrodd samt shrugs men de borde inte stressa länden alltför mycket.

clavain
2013-01-29, 09:28
Update2:
Hypers gick bra, men "kände", på ett typiskt obra vis, att länden var där. Efter passet känns nedre delen "tjock". Känns lite som att jag skulle vilja sträcka ut / dra ut ryggen på något vis. Men det vore förmodligen ingen bra ide.

Eller?

clavain
2013-01-31, 11:05
Bump:
Smärtförnimmelsen och känslan och tjockhet nere i länden kommer och går. Någon som har input?

mr eastman
2013-01-31, 21:43
Har exakt samma symptom som du, dock efter att ha kört ett corepass och att burit på dottern en längre stund i affärer efter det.. Jag är inne på 2'a veckan just nu utan nån direkt förbättring. Strech förbättrar endast tillfälligt. Vore intressant om nån hade inputs på vad som kan ha hänt?

Hydlee
2013-02-01, 00:16
Nervpåverkan är det första jag tänker på iaf. Skulle undvikt tunga lyft tills jag fått det undersökt.

Scratch89
2013-02-01, 00:36
Troligen nervpåverkan, ja. Känner du att du blir bättre av att gå sträckt (extenderad) i ryggen, eller blir det värre? Eller blir det kanske bättre att gå framåtböjd? Vad avlastar och vad förvärrar? Om du skulle beskriva var i benet det strålar ut, hur skulle du göra det?

clavain
2013-02-01, 08:52
Stickningarna indikerar helt klart nån form av nervpåverkan :/

Att stå och gå, överhuvudtaget att vara i rörelse förefaller vara gynnsamt. Sitter jag någon längre period känns det betydligt mer.

Nedre delen av länden känns fortfarande, i brist på bättre beskrivning, tjock. Inte särskilt mycket smärta i nuläget. Stickningarna kan dyka upp lite när som, de är alltså inte konstanta och inte heller väldigt frekventa.

När de väl dyker upp, uppstår de från en punkt strax till höger om ryggraden. Fortplantar sig sen vidare genom höger skinka (mitt i) och ner mot baksida lår. Första två dagarna sträckte sig stickningarna ner mot vaden. Stickningarna var då även mer intensiva än vad de är nu.

Har beställt tid på vårdcentralen, inte för att jag har alltför mycket hopp om någon mirakelkur utan mer för att ha det dokumenterat för försäkringar etc om det nu skulle visa sig vara totalkatastrof.

När jag ändå är där, är det någon som har namn på någon bra läkare/specialist i Stockholmsområdet som man kan be att bli remitterad till?

Edit: Tränar vidare men skippar tillsvidare övningar som stressar länden, böj, mark och militärpress går bort...Snyft - mina favoritövningar :(

Ristretto
2013-02-01, 10:56
Låter precis som när jag hade en buktande disk i ländryggen, L4-L5.

Innan jag visste vad det var så upplevde jag att jag ville sträcka ut ryggen, även med krummad länd kunde kännas bra, trots att det antagligen gjorde skadan värre.

Jag körde mycket McKenzie-uppresningar och försökte aktivera musklerna så mycket som möjligt i området som smärtade.

http://www.davedraper.com/fusionbb/fbbuploads/1207408499-backextension.jpg

Slutade köra knäböj och marklyft tills smärtan var borta, fick sedan börja om med mycket, mycket lättare vikter och fokusera på att hålla ryggen rak, men även att känna själv när man börjar släppa ryggen.

I övrigt så kan over head-böj med ex. ett kvastskaft till att börja med, vara bra för att lära sig stabilisera ryggen ordentligt. Man tappar balansen om stången åker framåt, vilket den kommer att göra om man böjer ryggen.

http://davedraper.com/overhead-squat.jpg


Om jag var du hade jag definitivt gått till en sjukgymnast eller liknande och kollat upp det.

Scratch89
2013-02-01, 15:05
Gå till en sjukgymnast för en bedömning, behandling och tips på rehabilitering. Jag skulle INTE börja med over-head-böj det första jag gör. Har du fått en diskbuktning (vilket jag tror att det är) så kan problemet ligga i att du har svårt att aktivera din bukmuskulatur från första början, och då får man börja där.

Ristretto
2013-02-01, 15:41
Jag skulle INTE börja med over-head-böj det första jag gör.

Nä, självklart inte. Om jag var otydlig så menade jag som ett steg i att lära sig att stabilisera ländryggen, efter att orsaken till problemet utretts.


Har du fått en diskbuktning (vilket jag tror att det är) så kan problemet ligga i att du har svårt att aktivera din bukmuskulatur från första början, och då får man börja där.

+1

clavain
2013-02-01, 15:54
Efter att ha dammsugit nätet på info om diskbuktning kan jag bara säga att det låter misstänkt likt. Har tid hos läkare nästa torsdag, bad om att få träffa någon som har erfarenhet av idrottsrelaterade skador men man får väl se hur det är med den saken...

Nån som har tips på sjukgymnast som man kan be att bli remitterad till i Stockholmsområdet?

Ristretto
2013-02-01, 15:59
Du måste inte ha remiss för att gå till en sjukgymnast.

Jag hade hellre gått till en sjukgymnast först och därifrån eventuellt fått remiss till någon annan, än tvärtom.

clavain
2013-02-01, 16:01
Aha. Ser man på det visste jag inte. Tips på bra sjukgymnast att söka till direkt då utan remiss? :)

Scratch89
2013-02-04, 13:05
Alltså. Det är en så standard behandling och undersökning att det inte krävs någon specialkompetens. Diskbuktningar ser man ett par i veckan.

clavain
2013-02-04, 13:56
Alltså. Det är en så standard behandling och undersökning att det inte krävs någon specialkompetens. Diskbuktningar ser man ett par i veckan.

Säkert jättevanligt men är det inte bra att ta reda på åt vilket håll det buktar med MR? Om buktningen är åt "fel" håll kan väl behandlingen, ex Mckenziresningar vara direkt skadliga?

clavain
2013-02-11, 12:32
Update:
Har varit hos läkare och sjukgymnast nu och det är med största sannolikhet en buktande disk som orsakar ryggsmärtan/ilningarna. Sjukgymnasten sa dock att det finns en liten outside-chans/risk att det var muskulärt. Hursomhelst trodde han att det var goda möjligheter till full återhämning inom ett par månader.

Fick som rehab att köra Mckenzie-resningar, Hitlers hund och ett par övningar till som jag inte vet vad man ska kalla dom (den ena är för inre magmuslkerna och den andra en form av stretch av rumpan/länden).

Har kört sen i fredags, ingen bättring direkt, men inte heller sämre. Återbesök den 18/12.

I övrigt tyckte han att det var en bra ide att stärka bålmuskulaturen ytterligare innan jag går loss på knäbök och mark igen.

Känns lite konstigt, har alltid trott att det är en av mina bästa muskelgrupper :/

Ristretto
2013-02-12, 14:59
Känns lite konstigt, har alltid trott att det är en av mina bästa muskelgrupper :/
Du kanske är dålig på att aktivera rätt muskler vid rätt tillfälle.


Skickat från min Ockelbo 600 via Tapatalk 5

clavain
2013-02-14, 11:18
Du kanske är dålig på att aktivera rätt muskler vid rätt tillfälle.


Skickat från min Ockelbo 600 via Tapatalk 5

Ja så skulle det kunna vara, men hur kommer man rätta till det?

Scratch89
2013-02-14, 19:35
Gör de övningar du fått, och gör dem med god teknik. Det handlar inte om att göra så många repetitioner som möjligt eller så snabbt som möjligt, utan om att hitta den djupa, stabiliserande bålmuskulaturen. Jag antar att du fått instruktioner om hur du skulle göra, och hur det skulle kännas?

Ristretto
2013-02-14, 20:32
gör de övningar du fått, och gör dem med god teknik. Det handlar inte om att göra så många repetitioner som möjligt eller så snabbt som möjligt, utan om att hitta den djupa, stabiliserande bålmuskulaturen. Jag antar att du fått instruktioner om hur du skulle göra, och hur det skulle kännas?

+1

clavain
2013-02-15, 08:51
Gör de övningar du fått, och gör dem med god teknik. Det handlar inte om att göra så många repetitioner som möjligt eller så snabbt som möjligt, utan om att hitta den djupa, stabiliserande bålmuskulaturen. Jag antar att du fått instruktioner om hur du skulle göra, och hur det skulle kännas?

Gör övningarna nitiskt, men de är tänkta att få bukt med buktningen inte att få till aktiveringen vid ex knäböj. En av övningarna är förståss för den djupa bålmuskulaturen.


Men ingen av övningarna är grenspecifika, ska tillbaka på måndag och ska höra mig för hur jag ska träna för att få till aktiveringen bättre vid böj.

Tips härifrån mottages tacksamt, om inte annat kan det vara bra diskussionsunderlag inför måndagens möte...

Scratch89
2013-02-16, 18:57
Man behöver inte ha grenspecifika övningar, för hela den pedagogiska finessen handlar om att du ska kunna aktivera det när du vill, och till och med när du inte vill (undermedvetet). Däremot ska du såklart få stegrade övningar när du känner att du behärskar de övningar du fått. Det finns en väldigt fin, hyfsat grenspecifik övning för knäböj du kan få:

Sitt på knä, med underben och fötter bakåt, rumpan vilandes mot hälarna. I detta läge kan du "ställa dig" på knä, så att du sträcker upp höften och kroppen, precis som i slutläget av en knäböj (fast ja, ståendes på knä). Här ska du hela tiden hålla koll på att bålen spänns, och att du har kontroll över bålen. Se om det blir skillnad av att göra det långsamt, snabbt, och liknande.

Davvesk
2013-02-18, 05:15
Låter precis som när jag hade en buktande disk i ländryggen, L4-L5.

Innan jag visste vad det var så upplevde jag att jag ville sträcka ut ryggen, även med krummad länd kunde kännas bra, trots att det antagligen gjorde skadan värre.

Jag körde mycket McKenzie-uppresningar och försökte aktivera musklerna så mycket som möjligt i området som smärtade.

http://www.davedraper.com/fusionbb/fbbuploads/1207408499-backextension.jpg

Slutade köra knäböj och marklyft tills smärtan var borta, fick sedan börja om med mycket, mycket lättare vikter och fokusera på att hålla ryggen rak, men även att känna själv när man börjar släppa ryggen.

I övrigt så kan over head-böj med ex. ett kvastskaft till att börja med, vara bra för att lära sig stabilisera ryggen ordentligt. Man tappar balansen om stången åker framåt, vilket den kommer att göra om man böjer ryggen.

http://davedraper.com/overhead-squat.jpg


Om jag var du hade jag definitivt gått till en sjukgymnast eller liknande och kollat upp det.

Haft samma problem som du. Hade känningar efter ett ryggpass med marklyft där jag kände att jag tappa ryggen men tänkte inte så mkt mer på det. Några dagar senare var jag på gymmet och skulle lyfta undan en 8a kilos hantel "Pang" var sängliggande i 2 veckor, efter 4 veckor kunde jag ta på mig strumpor själv och efter 6 månader och 2 besök i veckan hos sjukgymnast så kunde jag börja köra knäböj igen. Innan jag skadade mig körde jag en 3a tror jag det var på 150 kg i knäböj. Fick börja om på 40kg men har nu ett och ett halvt år senare jobbat mig upp till 120 igen. Doc väldigt feg för att skada ryggen så har inte vågat maxa en gång sen dess.

Med sjukgymnasten stretchade jag väldigt mkt röv och baksida lår, tränade väldigt mkt plankan i alla utföranden och lärde mig att verkligen hålla magen spänd och ändå kunna fortsätta som vanligt. Hjälpt mig enormt att gå hos sjukgymnast och jag hoppas det löser sig för dig ts!

clavain
2013-02-25, 09:34
Update:
Det går åt rätt håll nu. Länden blir stadigt bättre, fick vid återbesöket en radda nya övningar för just bålstabilitet. Frågade om övningen som Scratch89 rekommenderade och den fick två tummar upp så den är nu en del av rehabprogrammet.

Ska fortsätta med Mckenzi övningar tillsvidare och har återbesök om två veckor.

Gymnasten förslog också ett besök till Naprapat, men jag vet inte, har alltid varit extremt skeptisk mot ledknäckarna.