handdator

Visa fullständig version : Skillnad på makaroner och snabbmakaroner?


ceflower
2004-02-13, 16:22
Som topic låter - Är det någon skillnad på makaroner och snabbmakaroner? Har levt på snabbmakaroner i hela mitt liv eftersom jag inte orkar vänta de 4 extra minuterna som vanliga makaroner tar! :D

Crystal
2004-02-13, 16:23
GI, antagligen? Måste vara mycket högre GI på snabbmakaroner. :D

Sne
2004-02-13, 16:42
Såg någon lista där vanliga makaroner låg på 60 och snabbmakaroner på 70, så det verkar inte vara någon stor skillnad direkt.

Någon kunnig kan väl rätta mig om jag har fel.

King Grub
2004-02-13, 17:00
GI är i stort sett likvärdigt.

Ordet "snabb" i snabbmakaroner står för snabb koktid, inte snabba kolhydrater.

Standardmakaroner är väl lite näringsrikare, eftersom snabbisarna genomgått ytterligare processer för att få ner koktiden.

Vir
2004-09-14, 21:05
GI är i stort sett likvärdigt.
Ordet "snabb" i snabbmakaroner står för snabb koktid, inte snabba kolhydrater.


Enligt Fredrik Paulún så gäller denna regel för pasta: Kortare kok-tid - högre GI. Enligt han så blir snabbmakaroner en snabb form av pasta. I Toppform på tv idag så kastade de snabbmakaroner till och med och Fredrik sa att det var högt GI. Vem ska man lita på?
:confused:

drkrupp
2004-09-14, 22:38
Pastan de kastade bort hade väl 1 minuts koktid?

HarD
2004-09-14, 23:08
Jo men också Kungsörnens snabbmakaroner på 3 minuter. :rolleyes:

Sverker
2004-09-15, 05:44
Standardmakaroner är väl lite näringsrikare, eftersom snabbisarna genomgått ytterligare processer för att få ner koktiden.


Samma mjöl men degen är pressad genom mindre hål och därmed blir makaronen några 1/10 mm tunnare = kortare koktid.

King Grub
2004-09-15, 06:26
Enligt Fredrik Paulún så gäller denna regel för pasta: Kortare kok-tid - högre GI. Enligt han så blir snabbmakaroner en snabb form av pasta. I Toppform på tv idag så kastade de snabbmakaroner till och med och Fredrik sa att det var högt GI. Vem ska man lita på?
:confused:

Kanske på Wolever TMS, Jenkins DJA, Kalmusky J, et al. Glycemic response to pasta: effect of surface area, degree of cooking and protein enrichment. Diabetes Care 1986; 9: 401-4, som ger 45 som GI (glukosskala)?

GI:t på snabbspaghetti är ofta lägre än långkokande sådan:

5-minutersspaghetti: GI 32 (J Am Coll Nut 1987; 6: 295-305.)

15-minutersspaghetti: GI 41 (J Am Coll Nut 1987; 6: 295-305.)

Det är formen på pastan som huvudsakligen avgör dess GI:

"the physical form of the food was a major factor influencing the glycemic response, and other factors such as particle size and fibre content had negligible effects." (Diabetes Res Clin Pract. 1987 Jul-Aug;3(4):221-6.)

Koktiden har mindre betydelse:

"The GI of spaghetti was not significantly affected by cooking for 5 or 15 min" (Diabetes Care. 1986 Jul-Aug;9(4):401-4.)

Makaroner har högre GI än spaghetti:

"Macaroni had a significantly greater glycemic index than spaghetti" (Diabetes Care. 1986 Jul-Aug;9(4):401-4.)

Fullkornspasta ger högre insulinindexvärde än vit standardpasta:

"BS had a greater response than WS" (Diabetes Res Clin Pract. 1987 Jul-Aug;3(4):221-6.)

Jag har nästan slutat lyssna på Paulun. :) Ena gången säger han hit, andra gången dit, och frågar man honom varför det är si eller så... får man inget svar.

Pastan de kastade bort hade väl 1 minuts koktid?

Handlar det om en sådan pasta är det dock en annan sak: då är det inte "vanliga" snabbmakaroner utan någon vetemjölsblandning formad som pasta. Då har den säkert högt GI.

Peter
2004-09-15, 08:18
5-minutersspaghetti: GI 32 (J Am Coll Nut 1987; 6: 295-305.)

15-minutersspaghetti: GI 41 (J Am Coll Nut 1987; 6: 295-305.)



Är du säker på att det inte är samma typ av spagetti som de kokat 5 respektive 15 minuter?

King Grub
2004-09-15, 08:36
Är du säker på att det inte är samma typ av spagetti som de kokat 5 respektive 15 minuter?

Ja. När det var samma spaghetti fick den ena 34 och den andra just 41. Sönderkokt och lättupptaglig, med andra ord.

King Grub
2004-09-15, 08:43
Är du säker på att det inte är samma typ av spagetti som de kokat 5 respektive 15 minuter?

I ditt citat skall dessutom den första referensen vara Diabetes Care 1986; 9: 401-4. istället. Felinklistring.

Mac
2004-09-15, 09:21
så vanlig spagetti koktid 5 min är det med bäst GI?

King Grub
2004-09-15, 09:47
så vanlig spagetti koktid 5 min är det med bäst GI?

Ja. Men fullkornsspaghetti är nyttigare än standardpasta, en gnutta större insulinpåslag eller inte. ;)

Mac
2004-09-15, 09:52
jo,,men fullkornsvarianten kostar det dubbla!...jag äter så fiberrikt i övrigt så vanliga varianten gör nog ingen större skada.. :em:

Honn
2004-09-15, 10:09
Enligt Fredrik Paulún så gäller denna regel för pasta: Kortare kok-tid - högre GI. Enligt han så blir snabbmakaroner en snabb form av pasta. I Toppform på tv idag så kastade de snabbmakaroner till och med och Fredrik sa att det var högt GI. Vem ska man lita på?
:confused:

Inte ens hans egna GI listor stödjer det.
Spaghetti på durumvete kokta 5 min GI 54
Spaghetti på durumvete (Kungsörnens), kokta 12 min GI 67
Snabbnudlar GI 67
Makaroner GI 67
Nu är det iofs skillnad makaroner och nudlar, men om hans påstående skulle stämma borde nudlarna ha betydligt högre GI.

stefannn
2004-09-15, 10:27
trodde fullkornspasta hade lägre gi än "standard" int för jag bryr mig men är det inte så??

King Grub
2004-09-15, 10:42
trodde fullkornspasta hade lägre gi än "standard" int för jag bryr mig men är det inte så??

Jo, GI men inte II.

Peter
2004-09-15, 11:18
Inte ens hans egna GI listor stödjer det.
Spaghetti på durumvete kokta 5 min GI 54
Spaghetti på durumvete (Kungsörnens), kokta 12 min GI 67
Snabbnudlar GI 67
Makaroner GI 67
Nu är det iofs skillnad makaroner och nudlar, men om hans påstående skulle stämma borde nudlarna ha betydligt högre GI.

Var det jag försökte påpeka i Grubs inlägg att det lätt blir lite förvirrat. Viss skillnad på pasta som är gjord för att kokas 3 minuter och att man använder pasta som är tänkt att kokas 12 minuter men plockar av den redan efter 5. Tycker inte riktigt det framgår vilket som gäller i tabellerna.

Jejje
2004-09-16, 04:14
köpte fullkornspasta igår.. det är bäst att äta antar jag?

HenrY
2004-09-16, 07:41
Hur stor är skillnaden på II om man jämför Fullkorns pasta och vanlig?

Mvh

Orm
2004-09-16, 16:38
köpte fullkornspasta igår.. det är bäst att äta antar jag?
Jo, om du inte har för vana att kasta pengar i sjön så är det nog bäst du äter den. :D