handdator

Visa fullständig version : Effekt av äpplen och äppeljuice på blodfetter


King Grub
2012-12-29, 12:10
PURPOSE:

Fruit consumption is associated with a decreased risk of CVD in cohort studies and is therefore endorsed by health authorities as part of the '5 or more a day' campaigns. A glass of fruit juice is generally counted as one serving. Fruit may cause protection by affecting common risk factors of CVD.

METHODS:

Apples are among the most commonly consumed fruits and were chosen for a comprehensive 5 × 4 weeks dietary crossover study to assess the effects of whole apples (550 g/day), apple pomace (22 g/day), clear and cloudy apple juices (500 ml/day), or no supplement on lipoproteins and blood pressure in a group of 23 healthy volunteers.

RESULTS:

The intervention significantly affected serum total and LDL-cholesterol. Trends towards a lower serum LDL-concentration were observed after whole apple (6.7 %), pomace (7.9 %) and cloudy juice (2.2 %) intake. On the other hand, LDL-cholesterol concentrations increased by 6.9 % with clear juice compared to whole apples and pomace. There was no effect on HDL-cholesterol, TAG, weight, waist-to-hip ratio, blood pressure, inflammation (hs-CRP), composition of the gut microbiota or markers of glucose metabolism (insulin, IGF1 and IGFBP3).

CONCLUSIONS:

Apples are rich in polyphenols and pectin, two potentially bioactive constituents; however, these constituents segregate differently during processing into juice products and clear juice is free of pectin and other cell wall components. We conclude that the fibre component is necessary for the cholesterol-lowering effect of apples in healthy humans and that clear apple juice may not be a suitable surrogate for the whole fruit in nutritional recommendations.

Eur J Nutr. 2012 Dec 28. Intake of whole apples or clear apple juice has contrasting effects on plasma lipids in healthy volunteers.

Alfen avf Ling
2013-11-30, 15:13
On the other hand, LDL-cholesterol concentrations increased by 6.9 % with clear juice compared to whole apples and pomace.
'
Vad betyder det? att den ökade 6,9 % i jämförelse med ingenting eller i jämförelse med 6,9 och 7,2 %?

Sverker
2013-11-30, 17:42
Gillar benämningen cloudy juice:d Äppeljuice brukar vara kristallklar så molning eller mjölkig blir tydligt.

Effekten på kolesterol ligger tydligen på kostfibrernas förmåga att binda gallsalter, eller....
Att neutallipiderna inte påverkades är intressant för dem som är försiktiga med fruktos och här har vi ändå ren juice som är mycket snabbt.

R Scarpa27
2013-11-30, 19:49
Gillar benämningen cloudy juice:d Äppeljuice brukar vara kristallklar så molning eller mjölkig blir tydligt.

Effekten på kolesterol ligger tydligen på kostfibrernas förmåga att binda gallsalter, eller....
Att neutallipiderna inte påverkades är intressant för dem som är försiktiga med fruktos och här har vi ändå ren juice som är mycket snabbt.

haha cloudy clear. :d

z_bumbi
2013-11-30, 20:19
Gillar benämningen cloudy juice:d Äppeljuice brukar vara kristallklar så molning eller mjölkig blir tydligt.

I Sverige skulle vi kanske säga appelmust?

Sverker
2013-11-30, 20:44
Har jag missat något fullständigt. Jag antog att cloudy betydde juice med rester av fruktköttet kvar i drycken. Med lite trix går det säkert att få partiklarna att sväva utan att falla till botten.

R Scarpa27
2013-11-30, 20:46
I Sverige skulle vi kanske säga appelmust?

men är inte egentligen cloudy apple juice som juice, fast med fruktkött? och inte klar juice som vanlig apple juice.

z_bumbi
2013-12-01, 21:02
Har jag missat något fullständigt. Jag antog att cloudy betydde juice med rester av fruktköttet kvar i drycken. Med lite trix går det säkert att få partiklarna att sväva utan att falla till botten.

Cloudy är inte renat från "grumset" som blir när man pressar äpplena, kör man must så bildas ett skum på ytan men även när man tar bort det så är inte drycken klar som juicen man köper.

svedemo
2013-12-02, 11:30
Kör jag äpplen i råsaftcentrifugen så blir det väldigt långt ifrån någon kristallklar vätska. Den blir väldigt grumlig oberoende av äppelsort.
Den enda äppeljuice jag sett som är klar kommer ifrån koncentrat.