handdator

Visa fullständig version : Ländryggens position vid knäböj


Meriks
2012-12-28, 18:57
Hej,

Jag funderar på hur man ska ha ländryggen vid knäböj. Jag har länge kört efter den teknik som förespråkas i "So you think you can squat", dvs. man trycker ut rumpan innan man startar knäböjen (http://www.youtube.com/watch?feature=fvwp&NR=1&v=LV8ZxGICsL0, 0m55s). Med andra ord rekommenderas en "anterior tilt" av bäckenet vid knäböjning. Detta överextenderar väl egentligen ländryggen och är eventuellt inte optimalt för ryggen. Eller är detta optimal teknik ur skadesynpunkt?

Om man istället kollar på Kelly Starrett (Mobility WOD), förespråkar ju han att man för bäckenet framåt (spänner gluteus och magen innan man knäböjer eller mao posteriort tilt av bäckenet) och sätter sig ner mellan knäna (http://www.youtube.com/watch?v=Xl2uJ_Ps_sc).

Vad är egentligen rätt om man nu vill kommer ner relativt djupt och inte skada sig? Jag tänker främst på smärta i ländryggen som inte orsakas av diskbråck utan mer av "slitningar" av ligamenten i området.

cnsforpresident
2012-12-28, 22:52
Kunskapens osäkra kedja:
jag har lärt mig av några som lärt sig av några som tävlar/tävlat i SL och som menar att SYTYCS-svanken inte är någon fara alls. Har funderat själv över detta, men ryggen mår bannemej helt ok av att ha en keff position (läs: rumpa ut) trots tunga stänger. Nu är jag dock inte en böjare av rang (i vikt, men med god teknik though). Jag känner en som känner en mao.