handdator

Visa fullständig version : Potatis - Sanningen om den goda knölen!


YTS
2012-12-23, 18:48
POTATISEN - SANNINGEN OM DEN GODA KNÖLEN

Potatisen har sedan 90 talet, fått mycket skit, bl.a. har det sagts att man blir fet av den, att man får höga kolesterolvärden av den, att den är närings fattig, m.m. Oftast har detta inte backats upp med seriösa studier, utan varit grundlösa rykten.
Jag hade egentligen tänkt skriva en längre redogörelse om potatisen med historia, sorter och recept, men såg att Jan Öjvind-Swahn redan utkommit med en sådan bok Julen 2012, så jag koncentrerar mig på att skriva om sanningen om potatisen, beträffande påstådda hälsoaspekter välgrundade, såväl som ogrundade.


Blir man fet av potatis?

Detta antagande har att göra med att potatisen innehåller s.k. snabba kolhydrater och har därmed ett relativt högt blodsockersvar s.k. glykemiskt index - G.I. Här i Europa använder vi vitt bröd som referens när vi mäter G.I. Man utgår från den mängd vitt bröd som innehåller 50g kolhydrat. Vitt bröd har G.I. = 100. Potatis har mellan 80 och 90 om man väljer kokt potatis, ugnsbakad har högre G.I. värde, så det bör man inte välja annat än i vissa speciella fall, t.ex. efter träning. Vitt ris ligger på 68-83 i G.I. och vita makaroner på 64, enligt Fredrik Paulun’s bok ”Blodsocker Blues”.

Nu är det ju dock så att nästan ingen bara äter potatis till middag, man äter även kött, fisk eller fågel som är proteinrikt och så gott som helt fritt från kolhydrat, steker ibland sovlet i olja som är rikt på fett och helt befriat från kolhydrat, vad jag därmed vill säga är att det teoretiska G.I. värdet på potatis, ris eller pasta, förändras rätt kraftigt nedåt, eftersom, både protein och fett i en måltid sänker det totala G.I.’t. Alltså skall man inte behöva bli tjockare av potatis, än av pasta eller ris.

Vad som ytterligare talar till potatisens fördel är att den har ett högt värde på mättnads index (Satiety Index). Faktiskt mycket högre än både ris och pasta. Mättnads Index togs fram av Susanna Holt, PhD, som ett mått på olika livsmedels förmåga att stilla hunger. Det bygger på att man äter 240 kcal av ett enskilt livsmedel och sedan uppskattar sin hunger var femtonde minut, samt att man får äta fritt under två timmar. Av alla testade livsmedel, så var potatis, det som mättade bäst. Vitt bröd utgör referens och har mättnads index 100. Potatis har mättnads index 323%, vitt ris 138% och vit pasta 119%. Detta enligt sajten: www.mendosa.com/satiety.htm


Får man höga blodfetter av potatis?

Visserligen har potatis ett relativt högt G.I. en faktor som om kosten totalt ligger högt i G.I. kan inverka något negativt på blodfetterna, men som vi sett så är det inte troligt att en lunch eller middag har så högt G.I., Vad som dessutom talar till potatisens fördel är det höga värdet på mättnads index - för en mycket stor riskfaktor för höga blodfetter är övervikt.- blir man mätt på mindre kalorier med potatis, så minskar ju risken för att utveckla övervikt.


Är potatisen näringsfattig?

Jämför man potatisen med vitt ris och vit pasta, så visar det sig, tvärtom att den är mycket näringsrik.

Jag har gjort diagram för att jämföra potatisen (b) med vitt ris (a) och vit pasta (c), beträffande så väl mineraler, som vitaminer. Mg, står för mineralen magnesium, Folat är ett B-vitamin, mer känt under den syntetiska variantens namn ”Folsyra”. Den horisontella linjen vid 100%, är referens och representerar den rekommenderade halten av resp. vitamin & mineral, per MJ (239 kcal).

http://www.nyttgrepp.se/potatisvitaminer.gif

http://www.nyttgrepp.se/potatismineraler.gif


Syra – Bas balansen?

Det var en Svensk (Ragnar Bergh) som lanserade begreppet syra-bas balansen och han forskade bl.a. på olika livsmedels syra resp. basbildande förmåga i kroppen. De värden som han fick fram är dock baserad på analysmetodik från 30 och 40 talen, men det går faktiskt att räkna fram aktuella värden från senare tids livsmedelsanalyser. Syra resp. Basbildande förmåga mäts i millival, med ett + för basbildande förmåga resp. ett minus för syra bildande förmåga. Tack vare bl.a. sin mycket höga halt av grundämnet Kalium (inte att förväxla med grundämnet Kadmium), samt låga halt av de svavelhaltiga aminosyrorna metionin och cystein, så är potatis rejält basbildande och har + 35 millival/MJ, Vitt ris -5 millival/MJ och vit pasta - 7 millival/MJ. (1MJ=239 kcal).


Proteinkvalité?

Kostens protein innehåller 20 aminosyror och av dessa är det 11 som bestämmer proteinkvalitén. Två av dessa 11, är lysin och metionin. Halterna av dessa två avgör nästan alltid proteinkvalitén. Sädesslag har alltid ett överskott på metionin relativt lysin, så där är det lysinhalten som bestämmer proteinkvalitén. Eftersom många Svenskar numera baserar en väldigt stor andel av sin kost på säd (vete, korn, råg, havre, majs & ris) genom att äta müsli, gröt, bröd, pasta, samt ris, så får man ett överskott på metionin kontra lysin. Om detta är farligt eller inte, har jag inte sett nå’n forskning på, men inom hälskokostbranchen, har man sett förbättringar i vissa sjukdomstillstånd genom att komplettera kosten med aminosyran lysin (bl.a. på munsår).

Hos Potatis är lysinhalten 125% av den rekommenderade medan metionin ligger på 97%.

Hos Vitt ris är lysinhalten 78% av rekommendationen medan metionin ligger på 169%.

Hos vit pasta är lysin halten 48% av rekommendationen medan metionin ligger på 130%.

När både metioninet och lysinet ligger på den rekommenderade nivån 100% eller högre betraktas proteinet som fullvärdigt.

Vad jag vill komma till är att potatis kan utjämna den moderna kostens överskott på metionin och därför bör ersätta pasta och ris till lunch och middag. Vi äter tillräckligt med säd i form av müsli och bröd redan.


© Torbjörn Sandvall – December 2012.

NNIF
2012-12-23, 19:13
potatis är gudaföda! Tack för din artikel. god jul

1684_
2012-12-23, 20:21
Potatis e underbart, ja alla rotfrukter faktiskt (men de en annan 5a), så nice att göra en massa gott med :)

knuckles
2012-12-23, 20:27
Jo den är duktig, den har talang.

RassK
2012-12-23, 20:33
Nykokt potatis har mäkta 174 i GI om jag missminner mig. Ger bra tröck i glykogendepåerna post-wo.

NNIF
2012-12-23, 20:40
Nykokt potatis har mäkta 174 i GI om jag missminner mig. Ger bra tröck i glykogendepåerna post-wo.

http://www.gastronomihelsingborg.se/gh/node/626

69 enligt tabellen där

knuckles
2012-12-23, 20:40
Ja specielllt friterade pommes och krokänger som är så gott att smussla på.

Gober
2012-12-23, 21:06
Ja specielllt friterade pommes och krokänger som är så gott att smussla på.

Smussla på en krokäng? :d

Rickard
2012-12-23, 21:36
Smussla på en krokäng? :d

Låter rätt trevligt men kan det vara sådana där kroketter som det syftas på?

RassK
2012-12-23, 21:40
http://www.gastronomihelsingborg.se/gh/node/626

69 enligt tabellen där

Seems legit.

Min källa, "Means to Optimize the Nutritional Properties of Starch in Potato Products - Impact on glycaemia, satiety and resistant starch content. Margareta Leeman. 2006. Division of Applied Nutrition and Food Chemistry." går fetbort då.

King Grub
2012-12-23, 21:44
Ja, det gör den nog, inte en chans i världen att vanlig kokt potatis har 140+ GI oavsett vad 100-referensen är.

RassK
2012-12-23, 21:51
Nykokt, amylos-rik sort.

Edit: "Potatoes and potato products were characterized by high GI values (GI = 77-169)."
169 var det visst, får gå tillbaka och läsa hela uppsatsen när jag har tid.

YTS
2012-12-25, 07:42
Här en fakta, som jag kom på efter att jag skrev artikeln...

Om du kokar potatisen med skalet på, hoppa över salt i kokvattnet, totalt onödigt, då potatisen smakar gott iaf.

Om det beror på att jag slopat saltet i kokvattnet eller inte, vet jag inte, men nu kokar riktigt stora potatis, runt 125g på 20 minuter, samma sort med salt kokade tidigare på runt 25-28 minuter.

NNIF
2012-12-25, 08:02
Nykokt, amylos-rik sort.

Edit: "Potatoes and potato products were characterized by high GI values (GI = 77-169)."
169 var det visst, får gå tillbaka och läsa hela uppsatsen när jag har tid.

jag har iaf läst på dussintals ställen att nykokt potatis har ca 70 i GI

exevision
2012-12-25, 14:08
Spelar väll ingen roll vad potatis har för GI. Det är väll inte det man blir "tjock" av!

Amfksp
2012-12-25, 14:12
Spelar väll ingen roll vad potatis har för GI. Det är väll inte det man blir "tjock" av!

Var har det påståtts? men nej, GI är inte ensam faktor till övervikt men folk gillar att snöa in sig på saker som i det stora sammanhanget är oviktigt.

Squamata
2012-12-25, 14:13
Intressant!

Min nystartade deff innebär att jag ungefär äter 900g potatis om dagen och utesluter så gott jag kan andra kolhydrats källor.. Upplever att deffen går bra mkt lättare då jag är mätt hela tiden och musklerna känns rätt fylliga vilket gör gymbesöken roligare..

Självklart äter jag protein och bra fetter med..

exevision
2012-12-25, 14:21
Var har det påståtts? men nej, GI är inte ensam faktor till övervikt men folk gillar att snöa in sig på saker som i det stora sammanhanget är oviktigt.

Man kan nästan tro det när man läser första posten "blir man fet av" och sedan resten av tråden handlar om GI.

Morty
2012-12-25, 14:28
170 GI?

Om referensen är broccoli kanske. Inte ens Vitargo har ju 170 GI.

YTS
2013-01-08, 22:18
Ytterligare fakta:

Om du kokar potatisen med skalen och sen skalar den manuellt blir avfallet 7%, gör du tvärtom blir avfallet 22%. Det innebär att du sparar 2 kg potatis i månaden om du äter 400g/dag. 24 kg/år. En familj 96 kg. 8 miljoner människor 192000 ton om året. Till ett värde av 1,5 miljarder.

Andy.da.wohoo
2013-01-08, 22:25
Bra tråd! Kul att du uppdaterar med lite nya fakta :)

lolitalord
2013-01-09, 17:40
Jag blev så glad när jag hittade potatis och insåg att man kan göra mycket gott med potatis. Hur många potatisar orkar man ens äta till en vanlig måltid? Ca 3 tycker jag. Vilket ger ca 180kcal - ingenting. Men efter att jag har blivit jättekänslig för snabba kolhydrater och att vara utan mat länge, så måste jag tyvärr plocka bort potatisen då den har för högt GI. Synd :(

NNIF
2013-01-09, 22:14
Jag blev så glad när jag hittade potatis och insåg att man kan göra mycket gott med potatis. Hur många potatisar orkar man ens äta till en vanlig måltid? Ca 3 tycker jag. Vilket ger ca 180kcal - ingenting. Men efter att jag har blivit jättekänslig för snabba kolhydrater och att vara utan mat länge, så måste jag tyvärr plocka bort potatisen då den har för högt GI. Synd :(

ät den kall? GI blir mycket mycket lägre då

grescha
2013-01-09, 23:58
Hörde nyligen nåt om att om man har kvar skalet får man i sig olika dåliga ämnen, från besprutningen antar jag. Är det sant? Finns det fördelar annars med att ha kvar skalet?

Hanken
2013-01-10, 06:40
ät den kall? GI blir mycket mycket lägre då

Potatissallad : )

Skickat från min GT-N7000 via Tapatalk 2

Rickard
2013-01-10, 06:56
Hörde nyligen nåt om att om man har kvar skalet får man i sig olika dåliga ämnen, från besprutningen antar jag. Är det sant? Finns det fördelar annars med att ha kvar skalet?

Du vet potatisen växer under jord. Lite svårt att bespruta.
Men skalet är ju potatisens skydd utåt så det är där skyddet sitter. Och då är det främst potatisar med gröna fläckar som är lite luriga. Solanin för att läsa mer.

lolitalord
2013-01-12, 01:08
ät den kall? GI blir mycket mycket lägre då

Usch :(

Elmer
2013-02-03, 19:29
Att potatis innehåller c-vitamin har jag vetat ett tag, men att den innehöll så pass mkt bra jämfört med ris tex är ju positivt.
Med potatisens intåg tippar jag att skörbjuggen minskade hos folket & där spec hos fattiga som inte hade råd att importera svindyr exotisk frukt.

Jag skulle btw vilja ha näringsinfo om potatos som har skalet kvar, då jag är en sån som älskar att käka pärer med skal & allt.
Skal is teh shit!;)

begt
2013-02-03, 19:39
Sötpotatis är ännu nyttigare (men innehåller mer kolhydrater). En riktig A-vitaminbomb (täcker dagsbehovet lätt)-- dessutom innehåller sötpotatis mer C och E-vitamin.

Vizka
2013-02-03, 20:35
Bra artikel ;-)
Älskar potatis i alla dess former!