handdator

Visa fullständig version : Upphettning av glas och andra material i samband med matlagning. Vilka bör undvikas?


Barbastark
2012-12-15, 09:14
Finns ju en del material som det är rekommenderat att man undviker att värma mat i. Plast och aluminium är sådana material jag hört och läst lite kring. Men hur här det med glas? Släpper glas ifrån sig någon typ av skadlig kemikalie vid upphettning (tex vattenkokare i glas). Och hur är det med andra vanliga "matlagningsnära" material? Stål, keramik, osv

MVH

Amfksp
2012-12-15, 11:46
Teflon ska du inte upphetta till max. Steker du i teflonpanna så kör max 2/3 av värmen.

Sverker
2012-12-15, 13:42
Glas i gamla kyrkfönster kan vara fullproppade med bly.






Nej. Glas släpper inga ämnen. Glas som används till livsmedel och kokkärl är soda limeglas http://en.wikipedia.org/wiki/Glass
Sådant glas säpper ingenting. Diska det första gången med varmt vatten är allt borta.



Klasikern är att glömma vin i kristallglasen över helgen. När man nyktrar till har vinet surnat, löst ut mineral och gjort glaset matt.