handdator

Visa fullständig version : Drycker med och utan koffein och risk för diabetes typ 2


King Grub
2012-11-14, 23:01
Background:

Consumption of caffeinated beverages such as coffee and tea has been associated with a lower risk of type 2 diabetes (T2D). Paradoxically, short-term metabolic studies have shown that caffeine impairs postprandial glycemic control.

Objective: The objective was to prospectively examine the association of caffeinated compared with caffeine-free beverages, including coffee, tea, sugar-sweetened beverages (SSBs), and carbonated artificially sweetened beverages (ASBs), with T2D risk.

Design:

We prospectively observed 74,749 women from the Nurses’ Health Study (NHS, 1984–2008) and 39,059 men from the Health Professionals Follow-Up Study (HPFS, 1986–2008) who were free of diabetes, cardiovascular diseases, and cancer at baseline.

Results:

We documented 7370 incident cases of T2D during 24 y of follow-up in the NHS and 2865 new cases during 22 y of follow-up in the HPFS. After major lifestyle and dietary risk factors were controlled for, caffeinated and caffeine-free SSB intake was significantly associated with a higher risk of T2D in the NHS (RR per serving: 13% for caffeinated SSB, 11% for caffeine-free SSB; P < 0.05) and in the HPFS (RR per serving: 16% for caffeinated SSB, 23% for caffeine-free SSB; P < 0.01). Only caffeine-free ASB intake in NHS participants was associated with a higher risk of T2D (RR: 6% per serving; P < 0.001). Conversely, the consumption of caffeinated and decaffeinated coffee was associated with a lower risk of T2D [RR per serving: 8% for both caffeinated and decaffeinated coffee in the NHS (P < 0.0001) and 4% for caffeinated and 7% for decaffeinated coffee in the HPFS (P < 0.01)]. Only caffeinated tea was associated with a lower T2D risk among NHS participants (RR per serving: 5%; P < 0.0001).

Conclusion:

Irrespective of the caffeine content, SSB intake was associated with a higher risk of T2D and coffee intake was associated with a lower risk of T2D.

Caffeinated and caffeine-free beverages and risk of type 2 diabetes. Am J Clin Nutr November 14, 2012.

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2012/11/14/ajcn.112.048603.full.pdf+html

tjing
2012-11-15, 13:05
Socker ökar risken för diabetes och kaffe (förmodligen trots koffeinet) sänker risken.

exevision
2012-11-15, 13:53
Only caffeine-free ASB intake in NHS participants was associated with a higher risk of T2D

Hur kan sötningmedelsdrycker höja risken för diabetes?

Rataxes
2012-11-15, 14:57
Socker ökar risken för diabetes och kaffe (förmodligen trots koffeinet) sänker risken.Totalt sockerintag är är negativt associerad med diabetes, BMI och metabola sjukdomar. Varför man ofta ser en positiv association med just sockersötade drycker vet jag inte, men tror inte det har med sockret i sig att göra.

tjing
2012-11-15, 19:29
Det står ju dock att sockersötade-drycker är associerat med diabetes typ 2, i abstraktet i fråga.

Mjo och det beror förmodligen på att sockerätare i regel äter mer lightprodukter som innehåller just mer socker och mindre fett och att sagda människor rör på sig mer och är hälsosammare överlag.

Korrelationen med sockersötade drycker lär bero på att det är så enkla kalorier att få i sig, som mättar dåligt och att sockersötade drycker ofta ackompanjeras av skitmat (läs snabbmat), typ coca-cola på donken eller valfritt amerikansk snabbmatshak.

"Onyttiga" människor lär dessutom dricka mer sockersötad läsk än "nyttiga" människor och onyttiga människor kränger som sagt en massa annat skit till som inte nyttiga människor gör.

exevision
2012-11-17, 17:09
Hur kan sötningmedelsdrycker höja risken för diabetes?

bump

tjing
2012-11-17, 17:30
bump

Det är en korrelation inget orsakssamband.

Kanske köper man en light-läsk till megamenyn på hamburgerrestauranten som man frekventerar dagligen. För att känna sig nyttig.

Sportfiskaren
2012-11-19, 18:15
"Onyttiga" människor lär dessutom dricka mer sockersötad läsk än "nyttiga" människor och onyttiga människor kränger som sagt en massa annat skit till som inte nyttiga människor gör.

Resonerade ungefär likadant.

Känner inte till vad för slags studier NHS och HFPS är. Men om namnet på dessa studier är någon slags indikation så har dom alltså följt "health professionals" och sjuksköterskor. Vad som får mig att fundera då är om deras ätvanor skiljer sig från den generella populationen.

Är det typen av människor som du beskriver i citatet ovanför tro? Jag har ingen aning, min erfarenhet av personer från den här yrkerskåren är väldigt begränsad.