handdator

Visa fullständig version : Eufori av att göra andra glada?


RykteT
2012-11-14, 20:25
Hejsan!

Har någon någon källa på varför vi blir "euforiska" av att vara andra till lags? Hade varit trevligt att få ett argument som kopplas till vetenskapen!

Frumpish
2012-11-14, 21:31
En liten googling gav mig följande artikel:

http://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.psych.59.103006.093625

Det går alltså delvis att förklara ur ett evolutionärt perspektiv, genom att se till fördelarna det ger gruppen att enstaka individer i gruppen agerar självuppoffrande.

Ur detta perspektiv: När gruppens fortlevnad blev allt viktigare för individens gener att spridas vidare, ledde altruistiska beteenden till större fortplantningsförmåga för den enskilda individen.

Detta är alltså en förklaring, till varför självuppoffrande beteenden existerar. Finns såklart andra och din frågeställning kanske var mer, "Varför känner vi känsla x / sinnestillstånd y av att göra gott för andra".

Utvecklingen av denna process skedde då troligtvis i samklang med att altruistiska beteenden började premieras mer och mer för fortplantningsförmågan. På samma sätt som att göra gott för sig själv premieras (sex är skönt, mat är mums fillibabba, vatten utsökt när man är törstig, osv).